ВИЩИЙ АДМIНIСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
27 лютого 2008 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
Ліпського Д.В. - головуючий,
Амєліна С.Є. - суддя-доповідач,
Гаманка О.I.,
Федорова М.О.,
Юрченка В.В.,
розглянувши у попередньому судовому засіданні адміністративну справу за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову судової палати у цивільних справах апеляційного суду Запорізької області від 19 квітня 2007 року в справі за позовом ОСОБА_1 до Енергодарської міської ради Запорізької області, виконавчого комітету Енергодарської міської ради Запорізької області, міського голови міста Енергодар Запорізької області про поновлення на роботі, стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди,
в с т а н о в и л а :
У липні 2006 року ОСОБА_1 звернувся в суд з вказаним адміністративним позовом.
Зазначав, що займав посаду першого заступника міського голови міста Енергодар Запорізької області з питань діяльності виконавчих органів Енергодарської міської ради Запорізької області, з якої звільнений розпорядженням міського голови міста Енергодар Запорізької області від 09 жовтня 2006 року №255-к.
Звільнення, на думку позивача, відбулося з порушенням вимог Кодексу законів про працю України (322-08) , Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) .
Просив визнати незаконним та скасувати розпорядження про звільнення, поновити на посаді, стягнути середню заробітну плату за час вимушеного прогулу, відшкодувати витрати на придбання ліків у сумі 2 655,85 грн. та відшкодувати моральну шкоду в розмірі 15 000 грн.
Постановою Енергодарського міського суду Запорізької області від 26 січня 2007 року позов задоволено частково.
Постановою судової палати у цивільних справах апеляційного суду Запорізької області від 19 квітня 2007 року рішення суду першої інстанції скасовано та в задоволенні позову відмовлено.
В касаційній скарзі, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, позивач ставить питання про скасування рішення апеляційного суду. Просить залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Перевіривши правильність застосування судами норм матеріального й процесуального права колегія суддів приходить до висновку про те, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Судами попередніх інстанцій встановлено, що розпорядженням міського голови міста Енергодар Запорізької області від 22 серпня 2002 року ОСОБА_1 призначено першим заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів Енергодарської міської ради Запорізької області. Розпорядження прийнято на підставі рішення Енергодарської міської ради Запорізької області четвертого скликання від 21 серпня 2002 року №1, яким ОСОБА_1 обрано на вказану посаду.
Розпорядженням міського голови міста Енергодар Запорізької області від 25 червня 2005 року №215-к позивача звільнено з займаної посади.
Розпорядженням міського голови міста Енергодар Запорізької області від 09 червня 2006 року ОСОБА_1 поновлено на посаді та попереджено про наступне звільнення у зв'язку із скороченнями посади. Розпорядження в частині поновлення позивача прийнято на виконання постанови Енергодарського міського суду Запорізької області від 29 листопада 2005 року, залишеної без змін ухвалою судової палати у цивільних справах апеляційного суду Запорізької області від 20 квітня 2006 року.
Після закінчення повноважень Ради четвертого скликання рішеннями Енергодарської міської ради Запорізької області п'ятого скликання від 11 травня 2006 року №6 й №7 утворено виконавчий комітет Ради й затверджено заступників міського голови та керуючого справами виконавчого комітету.
Рішенням Енергодарської міської ради Запорізької області п'ятого скликання від 15 червня 2006 року №13 затверджено нового заступника міського голови міста Енергодар Запорізької області з питань діяльності виконавчих органів ради.
З 27 липня 2006 року по 07 жовтня 2006 року позивач був непрацездатним.
Розпорядженням міського голови міста Енергодар Запорізької області від 09 жовтня 2006 року №255-к ОСОБА_1 звільнено з посади згідно з вимогами пункту 1 статті 51 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) (у зв'язку із закінченням повноважень виконавчого комітету Ради). Розпорядження прийнято на підставі рішень Енергодарської міської ради Запорізької області п'ятого скликання від 11 травня 2006 року №6, №7 та від 15 червня 2006 року №13.
Скасовуючи рішення суду першої інстанції та відмовляючи в задоволенні позову апеляційний суд правильно виходив з того, що рішення суб'єкту владних повноважень про припинення служби позивача в органах місцевого самоврядування прийнято на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Так, статтею 7 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (2493-14) визначено, що правовий статус посадових осіб місцевого самоврядування визначається Конституцією України (254к/96-ВР) , законами України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) , "Про статус депутатів місцевих рад" (93-15) , "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (14/98-ВР) , цим та іншими законами України. На посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом.
Позивач був призначений на посаду заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради у відповідності з вимогами статті 10 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (2493-14) шляхом затвердження відповідною радою.
Згідно зі статтею 20 Закон України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (2493-14) крім загальних підстав, передбачених Кодексом законів про працю України (322-08) , служба в органах місцевого самоврядування припиняється на підставі і в порядку, визначених Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) .
Статтею 51 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) , передбачено, що виконавчим органом міської ради є виконавчий комітет ради, який утворюється відповідною радою на строк її повноважень. Виконавчий комітет ради утворюється у складі відповідно міського голови, заступника (заступників) міського голови, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету, а також керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб. Після закінчення повноважень ради, міського голови її виконавчий комітет здійснює свої повноваження до сформування нового складу виконавчого комітету.
Енергодарська міська рада Запорізької області четвертого скликання припинила свої повноваження.
Після того, як радою п'ятого скликання було сформовано виконавчий комітет, то повноваження ОСОБА_1 як заступника міського голови, що входив до складу виконавчого комітету ради попереднього скликання - припинилися й він підлягав звільненню.
Посилання позивача на те, що йому повинні були запропонувати іншу рівнозначну посаду, не грунтується на вимогах закону.
Припиняючи службу в органі місцевого самоврядування суб'єкт владних повноважень діяв в межах наданої компетенції відповідно до вимог законодавства.
Рішення суду апеляційної інстанції ухвалено з додержанням норм процесуального та матеріального права, передбачених статтею 226 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) підстав для його скасування та залишення в силі рішення суду першої інстанції не вбачається.
Керуючись статтями 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) , колегія суддів Вищого адміністративного суду України
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а постанову судової палати у цивільних справах апеляційного суду Запорізької області від 19 квітня 2007 року - без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена до Верховного Суду України за винятковими обставинами протягом одного місяця з дня їх відкриття.
Судді:
Д.В. Ліпський
С.Є. Амєлін
О.I. Гаманко
М.О. Федоров
В.В. Юрченко