копія
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І м е н е м У к р а ї н и
27 лютого 200 8 року
м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
головуючого, судді Смоковича М.І.,
суддів: Весельської Т.Ф., Горбатюка С.А., Мироненка О.В., Чумаченко Т.А.,
провівши у порядку письмового провадження касаційний розгляд адміністративної справи за позовом ОСОБА_1 до Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області, треті особи - ОСОБА_2, приватне підприємство (далі - ПП) "Фокус-202" про скасування рішення ради та за позовом ОСОБА_2 до Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області, третя особа - ОСОБА_3 про визнання вимоги про скасування рішення безпідставною та визнання висновку сільської ради неправомірним за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову апеляційного суду Київської області від 30 листопада 2006 року,
в с т а н о в и л а :
У лютому 2006 року ОСОБА_1 звернулась у суд із зазначеним позовом, просила визнати незаконним і скасувати рішення Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області від 29 липня 2004 року № 27 щодо надання ОСОБА_2 земельної ділянки площею 0,03 га у приватну власність для ведення особистого селянського господарства.
Вимоги обґрунтовувала тим, що ця земельна ділянка була надана ОСОБА_2 із земельної ділянки, яка перебуває в її користуванні.
У травні 2005 року ОСОБА_2 звернувся в суд з позовом до Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області, просив визнати вимоги ОСОБА_1 щодо скасування рішення про передачу йому у власність земельної ділянки безпідставними та визнати висновок сільської ради про надання йому земельної ділянки площею 0,02 га у приватну власність за рахунок земельної ділянки ОСОБА_1 неправомірним посилаючись на те, що рішення про передачу йому у власність земельної ділянки прийнято у встановленому законом порядку.
Постановою Обухівського районного суду Київської області від 07 серпня 2006 року позов ОСОБА_1 задоволено, в задоволенні позову ОСОБА_2 відмовлено. Рішення Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області від 29 липня 2004 року про надання ОСОБА_2 земельної ділянки скасовано.
Постановою апеляційного суду Київської області від 30 листопада 2006 року апеляційну скаргу представника ОСОБА_2 - ОСОБА_4 задоволено частково.
Постанову Обухівського районного суду Київської області від 07 серпня 2006 року скасовано і прийнято нову постанову, якою у задоволенні позову ОСОБА_1 до Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області, треті особи: ОСОБА_2, ПП "Фокус-202" про скасування рішення, та у задоволенні позову ОСОБА_2 до Підгірцівської сільської ради Обухівського району Київської області, третя особа ОСОБА_3 про визнання вимоги про скасування рішення безпідставною, визнання висновку сільської ради неправомірним - відмовлено.
Посилаючись на порушення апеляційним судом норм матеріального та процесуального права, ОСОБА_1 просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі постанову Обухівського районного суду Київської області від 07 серпня 2006 року.
Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи та доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню.
Постановляючи рішення, суди попередніх інстанцій виходили з того, що даний спір публічно-правовим, а справа - адміністративної юрисдикції.
Проте, з таким висновком погодитись не можливо з огляду на таке.
Вирішуючи даний спір, суд першої та апеляційної інстанції не врахували того, що у даній справі має місце спір про право власності на земельну ділянку і що на такі правовідносини поширюється цивільна юрисдикція.
Відповідно до частини першої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.
Згідно з визначенням, яке дано у пункті 1 частини першої статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України, справою адміністративної юрисдикції є переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.
Як видно з матеріалів справи, спірні правовідносини між сторонами виникли з приводу права власності на земельну ділянку.
Участь у цій справі в якості відповідачів суб'єктів владних повноважень не змінює правову природу спірних правовідносин.
Отже, дана справа є спором про право власності, а не у зв'язку з реалізацією відповідачами, як суб'єктом владних повноважень, владних управлінських функцій на основі законодавства, у тому числі на виконання делегованих повноважень, а тому не підлягає вирішенню у порядку адміністративного судочинства.
Пунктом першим частини першої статті 157 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі, якщо справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства, суд закриває провадження у справі.
Відповідно до вимог пункту 4 частини першої статті 230 Кодексу адміністративного судочинства України підлягають скасуванню ухвалені судові рішення у справі.
Керуючись пунктом 1 частини першої статті 157, статтями 210, 220, 222, 230 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити частково.
Постанову Обухівського районного суду Київської області від 07 серпня 2006 року та постанову апеляційного суду Київської області від 30 листопада 2006 року - скасувати.
Провадження у справі закрити.
Роз'яснити сторонам, що за захистом своїх порушених прав вони можуть звернутись до суду у порядку, визначеному Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) .
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає, крім як у випадку та з підстав, передбачених статтями 236, 237 Кодексу адміністративного судочинства України до Верховного Суду України лише за винятковими обставинами, протягом одного місяця з дня відкриття таких обставин.
Судді (підпис) Смокович М.І.
(підпис) Весельська Т.Ф.
(підпис) Горбатюк С.А.
(підпис) Мироненко О.В.
(підпис) Чумаченко Т.А.
З оригіналом згідно
Відповідальний секретар Семяніста С.Л.