ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
27 лютого 2008 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
головуючого Співака В.І.,
суддів Білуги С.В.,
Гаманка О.І.,
Загороднього А.Ф.,
Заїки М.М.,
при секретарі Міненку І.М.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Краснолуцького міського суду Луганської області від 28.03.2005р. та ухвалу апеляційного суду Луганської області від 31.08.2005р. по справі за позовомОСОБА_1до управління Пенсійного фонду України в м. Красний Луч про перерахунок пенсії та стягнення моральної шкоди, -
встановила:
У листопаді 2004 року ОСОБА_1. звернувся до суду з позовом до управління Пенсійного фонду України в м. Красний Луч про перерахунок пенсії та стягнення моральної шкоди.
Рішенням Краснолуцького міського суду Луганської області від 28.03.2005р. у задоволенні позову ОСОБА_1. було відмовлено. Стягнуто з ОСОБА_1. державне мито в дохід держави в сумі 17 грн.
Ухвалою апеляційного суду Луганської області від 31.08.2005р. апеляційну скаргу ОСОБА_1. було відхилено, а рішення Краснолуцького міського суду Луганської області від 28.03.2005р. залишено без змін.
На зазначені судові рішення судів першої та апеляційної інстанції надійшла касаційна скарга ОСОБА_1., в якій ставиться питання про їх скасування та направлення справи на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.
Заслухавши доповідь судді - доповідача, колегія суддів вважає, що касаційна скарга ОСОБА_1. задоволенню не підлягає, оскільки судові рішення судів першої та апеляційної інстанції постановлені з додержанням норм матеріального та процесуального права, правова оцінка обставинам у справі дана вірно, а доводи касаційної скарги є необґрунтованими і не дають підстав, які передбачені статтями 225 - 229 Кодексу адміністративного судочинства України для зміни чи скасування судового рішення.
Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 41 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" до заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії враховуються суми виплат (доходу), отримуваних застрахованою особою до набрання чинності цим Законом, у межах сум, на які відповідно до законодавства, що діяло раніше, нараховувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, а за періоди до запровадження обмеження максимального розміру заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися зазначені внески (збір), - у межах сум, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, включалися до заробітної плати, з якої обчислювалася пенсія відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) , і не перевищують 5,6 розміру середньої заробітної плати в Україні на день отримання зазначених сум.
Згідно частини 2 статті 40 вищенаведеного Закону у разі відсутності на момент призначення пенсії даних про середню заробітну плату працівників, зайнятих у галузях економіки України, за попередній рік для визначення заробітної плати (доходу) враховується наявна середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, за місяці попереднього року з наступним перерахунком заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії після отримання даних про середню заробітну плату працівників, зайнятих у галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії.
У разі подання застрахованою особою для обчислення розміру пенсії даних про заробітну плату (дохід) за період до 01.01.1992р. при визначенні коефіцієнта заробітної плати (доходу) середня заробітна плата за рік (квартал) у відповідному періоді вважається щомісячною середньою заробітною платою працівників, зайнятих у галузях економіки України, відповідного року (кварталу).
Оскільки перерахунок розміру пенсії позивачу було проведено із заробітної плати за 1981-1985 роки, то суди першої та апеляційної інстанції дійшли вірного висновку щодо правомірності дій органів Пенсійного фонду України при перерахунку пенсії ОСОБА_1відповідно до вимог Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) .
Керуючись ст.ст. 220, - 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів -
ухвалила:
Касаційну скаргуОСОБА_1залишити без задоволення, а рішення Краснолуцького міського суду Луганської області від 28.03.2005р. та ухвалу апеляційного суду Луганської області від 31.08.2005р. по справі за позовомОСОБА_1до управління Пенсійного фонду України в м. Красний Луч про перерахунок пенсії та стягнення моральної шкоди - без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий В.І. Співак Судді С.В. Білуга О.І. Гаманко А.Ф. Загородній М.М. Заїка