ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
26 лютого 2008 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
головуючого Співака В.І.,
суддів Білуги С.В.,
Гаманка О.І.,
Загороднього А.Ф.,
Заїки М.М.,
при секретарі Міненку І.М.,
розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Ленінського районного суду м. Вінниці від 19.05.2004р. та ухвалу апеляційного суду Вінницької області від 02.09.2004р. по справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Вінниці про перерахунок пенсії та стягнення боргу, -
встановила:
У квітні 2003 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Вінниці про перерахунок пенсії, як працівнику льотного складу цивільної авіації та стягнення боргу.
Рішенням Ленінського районного суду м. Вінниці від 19.05.2004р. у задоволенні позову ОСОБА_1 було відмовлено.
Ухвалою апеляційного суду Вінницької області від 02.09.2004р. апеляційну скаргу ОСОБА_1 було відхилено, рішення Ленінського районного суду м. Вінниці від 19.05.2004р. залишено без змін.
На зазначені судові рішення судів першої та апеляційної інстанції надійшла касаційна скарга ОСОБА_1, в якій ставиться питання про їх скасування та ухвалення нового рішення про задоволення позову.
Заслухавши доповідь судді - доповідача, колегія суддів вважає, що касаційна скарга ОСОБА_1 задоволенню не підлягає, оскільки судові рішення судів першої та апеляційної інстанції постановлені з додержанням норм матеріального та процесуального права, правова оцінка обставинам у справі дана вірно, а доводи касаційної скарги є необґрунтованими і не дають підстав, які передбачені статтями 225 - 229 Кодексу адміністративного судочинства України для зміни чи скасування судового рішення.
Відповідно до підпункту "в" пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України № 418 від 21.07.92 року (418-92-п) під час підвищення пенсій відповідно до рішень Уряду України середньомісячний заробіток, з якого призначається (перераховується) пенсія відповідно до підпунктів "а" і "б" цього пункту, збільшується на коефіцієнт зростання середньої заробітної плати працівників народного господарства за місяць, що передує місяцю, з якого перераховуються пенсії, порівняно з середньою заробітною платою працівників народного господарства, яка враховувалась під час призначення (перерахунку) пенсії.
За таких обставин положення зазначеного підпункту застосовуються лише у разі, коли рішення про підвищення пенсії приймає Уряд України.
28.03.2002 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 374 (374-2002-п) "Про підвищення розмірів пенсії, призначених відповідно до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи", а також пенсій, призначених відповідно до інших законів України, які раніше не підвищувалися". Дія цієї постанови поширюється на пенсії, призначені працівникам льотно-випробного складу суден цивільної авіації відповідно до частини 3 статті 54 Закону України "Про пенсійне забезпечення", і передбачає збільшення пенсій з 01.04.2002 року не працюючим пенсіонерам на 12%.
Інших рішень Уряду України, після внесення 17.11.1999 року змін до статті 53 Закону України "Про пенсійне забезпечення", про підвищення розміру пенсії працівникам льотного складу цивільної авіації не приймалось.
Таким чином суди першої та апеляційної інстанції дійшли вірного висновку, що органами Пенсійного фонду України правомірно було відмовлено в перерахунку пенсії ОСОБА_1, оскільки для перерахунку пенсії позивачу були відсутні правові підстави.
Керуючись ст.ст. 220, - 220-1, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів -
ухвалила:
Касаційну скаргуОСОБА_1 залишити без задоволення, а рішення Ленінського районного суду м. Вінниці від 19.05.2004р. та ухвалу апеляційного суду Вінницької області від 02.09.2004р. по справі за позовомОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Вінниці про перерахунок пенсії та стягнення боргу - без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий В.І. Співак Судді С.В. Білуга О.І. Гаманко А.Ф. Загородній М.М. Заїка