ВИЩИЙ АДМIНIСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 лютого 2008 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
Головуючої - Кравченко О.О., суддів - Васильченко Н.В., Чалого С.Я., Харченка В.В., Матолича С.В., розглянувши у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Рівненської міської громадської організації "За гуманне суспільство" на постанову Господарського суду Рівненської області від 27 червня 2006 року та ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 26 жовтня 2006 року у справі за позовом Рівненської міської громадської організації "За гуманне суспільство" до Управління Пенсійного фонду України в місті Рівне про скасування рішення, -
ВСТАНОВИЛА:
Постановою Господарського суду Рівненської області від 27 червня 2006 року, залишеною без змін ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 26 жовтня 2006 року було відмовлено у задоволенні позовних вимог Рівненської міської громадської організації "За гуманне суспільство" до Управління Пенсійного фонду України в місті Рівне про скасування рішення № 53 про застосування фінансових санкцій в розмірі 170 грн.00 коп. за неподання розрахунку сум страхових внесків.
Не погоджуючись з зазначеними судовими рішеннями Рівненська міська громадська організація "За гуманне суспільство" звернулася з касаційною скаргою, у якій просить скасувати на постанову Господарського суду Рівненської області від 27 червня 2006 року та ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 26 жовтня 2006 року, прийнявши рішення про задоволення позову.
Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України, дослідивши матеріали справи та доводи касаційної скарги колегія суддів приходить до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Прийняття оскаржуваного рішення вмотивовано тим, що Рівненською міською громадською організацією "За гуманне суспільство", в порушення вимог п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) , не подано звітності до Пенсійного фонду за жовтень-листопад 2005 року, про що складено Акт встановлення неподання розрахунку сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування від 27.01.2006 року.
На підставі даного Акту, 27.01.2006 року Управлінням Пенсійного фонду України в м. Рівне прийнято рішення № 53 про застосування фінансових санкцій до РМГО "За гуманне суспільство" в розмірі 170 грн.00 коп. за неподання розрахунку сум страхових внесків.
Підставою нарахування фінансових санкцій по даному рішенню відповідач зазначає п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) , згідно вимог якого за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
У відповідності до вимог ч. 13 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) , про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.
Iнструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України № 21-1 (z0064-04) від 19.12.2003 року, а саме п. 9.3.2. встановлено, що у разі, коли страхувальник не сплачує (не перераховує) або несвоєчасно сплачує (несвоєчасно перераховує) страхові внески, у тому числі донараховані ним самостійно або органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі: - при затримці їх сплати у строк до 30 календарних днів включно - 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум; - при затримці їх сплати у строк до 90 календарних днів включно, - 20 відсотків зазначених сум; - при затримці їх сплати понад 90 календарних днів, - 50 відсотків зазначених сум.
Оскільки Рівненська міська громадська організація "За гуманне суспільство" зареєстрована платником страхових внесків до Пенсійного фонду України, позивач несе зобов'язання зі сплати страхових внесків, та подання належної звітності органам Пенсійного фонду України.
Відповідно до ч.3 ст.220-1 КАС України (2747-15) суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.
Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку, що при розгляді справи допущено неправильне застосування норм матеріального чи порушення норм процесуального права, які передбачені ст.ст. 225 - 229 КАС України (2747-15) як підстави для зміни, скасування судового рішення, залишення позовної заяви без розгляду або закриття провадження у справі.
Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що касаційну скаргу слід відхилити, оскільки судове рішення суду апеляційної інстанцій постановлене з додержанням норм матеріального та процесуального права, правова оцінка обставинам у справі дана вірно, а доводи касаційної скарги висновок суду не спростовують, підстави для призначення справи до розгляду в судовому засіданні відсутні.
Керуючись ст. 220-1 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) , колегія суддів, -
ухвалила:
Касаційну скаргу Рівненської міської громадської організації "За гуманне суспільство" відхилити, постанову Господарського суду Рівненської області від 27 червня 2006 року та ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 26 жовтня 2006 року залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення, і оскарженню не підлягає.
Судді