ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
21 лютого 2008 року
№№ К-7277/07;
К-5487/07
м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
головуючого- судді: Бутенка В.І.
суддів:Лиски Т.О.,Сороки М.О., Панченка О.І., Штульмана І.В.(доповідач)
при секретарі: Ліщинській В.О.
за участю: Мельничука Д.М.,- представника Закритого акціонерного товариства (далі-ЗАТ) "Будмеханізація",-
розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 до ЗАТ "Будмеханізація", Херсонської міської ради про визнання недійсним рішення про надання земельної ділянки в оренду, за касаційними скаргами Херсонської міської Ради та ЗАТ "Будмеханізація" на постанову апеляційного суду Херсонської області від 22 лютого 2007 року,-
ВСТАНОВИЛА:
В серпні 2006 року позивачі звернулися до суду із вказаним позовом, посилаючись на те, що рішенням XXI сесії Херсонської міської Ради другого скликання №709 від 28.12.2004р. п.31 надана ЗАТ "Будмеханізація" у користування (оренду) земельну ділянку загальною площею 0,1132га. із земель запасу по вул.Леніна під будівництво багатоквартирного житлового будинку. Вказана земельна ділянка частково займає прибудинкову територію їх будинку за АДРЕСА_1
Позивачі просять визнати недійсним рішення про надання земельної ділянки в оренду, оскільки цим рішенням порушено їх права як співземлекористувачів прибудинкової земельної ділянки, з якими не було погоджено виділення землі, окрім того, посилаються на те, що земельна ділянка надана в оренду з порушеннями чинного законодавства. Зокрема не було погоджень із відповідними службами та немає схеми земельної ділянки із відповідними розмірами та прив'язкою до об'єктів.
Постановою Суворовського районного суду міста Херсона від 31.10.2006р. позовні вимоги залишено без задоволення.
Постановою апеляційного суду Херсонської області від 22.02.2007р. рішення суду першої інстанції скасовано, прийняте нове рішення, яким визнано рішення XXI сесії Херсонської міської ради IV скликання №709 від 28.12.2004р. п.31 в частині надання ЗАТ "Будмеханізація" земельну ділянку площею 0,1132га. із земель запасу під будівництво багатоповерхового житлового будинку по вул.Леніна недійсним. Зобов'язано Херсонську міську раду скасувати зазначене рішення.
Не погоджуючись із рішенням суду апеляційної інстанції, Херсонська міська Рада та ЗАТ "Будмеханізація" подали до Вищого адміністративного суду України касаційні скарги, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просять скасувати постанову апеляційного суду та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Ухвалами Вищого адміністративного суду України від 13.11.2007р. касаційні скарги були прийняті до провадження суду, по ним відкрито касаційне провадження, вони об'єднані в одне провадження.
Колегія суддів вважає, що касаційні скарги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до п.1 ч.1 ст. 3 КАС України справа адміністративної юрисдикції (далі - адміністративна справа) - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.
Судами встановлено, що спірні правовідносини виникли в зв'язку з наданням відповідачу ЗАТ "Будмеханізація" рішенням XXI сесії Херсонської міської Ради другого скликання №709 від 28.12.2004р. п.31 у користування (оренду) земельної ділянки загальною площею 0,1132га. із земель запасу по вул.Леніна під будівництво багатоквартирного житлового будинку. 09.02.2005р. відповідачі по даній справі уклали між собою договір оренди вказаної земельної ділянки, яка частково займає прибудинкову територію будинку за АДРЕСА_1, в якому проживають позивачі.
Таким чином, предметом спору у даній справі є право користування спірною земельною ділянкою, відновлення порушеного права зі сторони ЗАТ "Будмеханізація", яке як і позивачі, на підставі рішень владних органів претендує на користування землею. Оскільки між сторонами існує спір про право, який підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, то його розгляд в порядку адміністративного судочинства виключається.
Відповідно до вимог п.1 ч.1 ст.157 КАС України суд закриває провадження у справі, якщо справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.
Оскільки порушення провадження у справі та її розгляд помилково здійснено за правилами Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) всі постановлені у справі судові рішення, відповідно до п.4 ч.1 ст.230 цього Кодексу, підлягають скасуванню.
Керуючись ст.ст. 157, 221, 223, 230, 231 КАС України, колегія суддів,-
у х в а л и л а :
Касаційні скарги Херсонської міської Ради та ЗАТ "Будмеханізація" - задовольнити частково.
Постанову Суворовського районного суду міста Херсона від 31 жовтня 2006 року та постанову апеляційного суду Херсонської області від 22 лютого 2007 року- скасувати, адміністративне провадження по справі закрити.
Роз'яснити позивачам, що розгляд такої справи віднесено до провадження в порядку цивільного судочинства.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.
Згідно ст.ст. 236, 237 КАС України рішення суду касаційної інстанції може бути оскаржено до Верховного Суду України лише за винятковими обставинами протягом одного місяця з дня відкриття таких обставин.
С у д д і : підписи