ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
( Ухвалу скасовано на підставі Постанови Верховного Суду України (rs2362427) )
21 лютого 2008 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
головуючого: судді Кравченко О.О.
Гончар Л.Я.
суддів: Матолича С.В.
Чалого С.Я.
Харченка В.В.
при секретарі: Деревенському І.І.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві справу за касаційною скаргою Державного підприємства Київський авіаційний завод "Авіант" на постанову Київського апеляційного господарського суду від 13 вересня 2006 року у справі за позовом Державного підприємства Київський авіаційний завод "Авіант" до Київської міської Ради, третя особа - товариство з обмеженою відповідальністю "Авіаком" про визнання нечинними рішень,-
в с т а н о в и л а:
У лютому 2006 року Державне підприємство Київський авіаційний завод "Авіант" звернулося до суду з позовом до Київської міської Ради, третя особа - товариство з обмеженою відповідальністю "Авіаком" про визнання нечинними рішень.
Постановою господарського суду м. Києва від 13 червня 2006 року позовні вимоги Державного підприємства Київський авіаційний завод "Авіант" задоволено повністю.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 13 вересня 2006 року постанову господарського суду м. Києва від 13 червня 2006 року скасовано, в задоволенні позовних вимог Державному підприємству Київський авіаційний завод "Авіант" відмовлено.
Не погоджуючись з судовим рішенням апеляційного господарського суду Державне підприємство Київський авіаційний завод "Авіант" в касаційній скарзі просить його скасувати та залишити в силі рішення місцевого господарського суду, посилаючись на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального та процесуального права.
Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України, пояснення осіб, що беруть участь у справі, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи, 25.09.2003 року Київською міською Радою VI сесії XXIV скликання прийнято рішення №31/905 "Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею". Згідно з пунктом 38 вказаного рішення затверджено проект відведення земельних ділянок Товариству з обмеженою відповідальністю "Авіаком" для будівництва, експлуатації та обслуговування автозаправної станції на проспекті Академіка Палладіна, 60 у Святошинському районі м. Києва.
Київському авіаційному заводу "Авіант" припинено право користування частиною земельної ділянки, відведеної відповідно до рішення виконавчого комітету Київської міської Ради депутатів трудящих від 18.06.1963 року №858 "Про відвід земельної ділянки організації п/с 11 під будівництво приводної радіостанції" площею 0,20 га (лист - згода від 02.06.2003 року №084/658), зазначена земельна ділянка віднесена до земель запасу промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.
Товариству з обмеженою відповідальністю "Авіаком", за умови виконання п. 38.1. даного рішення, передано земельні ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування автозаправної станції на проспекті Академіка Палладіна, 60 у Святошинському районі м. Києва за рахунок земель запасу промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення загальною площею 0,20 га, в тому числі:
- площею 0,17 га - у короткострокову оренду на 1 рік;
- площею 0.03 га, в межах червоної лінії, - у короткострокову оренду на 5 років.
23.10.2003 року Київською міською Радою VI сесії XXIV скликання прийнято рішення №122-1/995 "Про надання і вилучення земельних ділянок, погодження місць розташування об'єктів та припинення права користування землею". Даним рішенням затверджено проект відведення земельних ділянок товариству з обмеженою відповідальністю "Авіаком" для будівництва, експлуатації та обслуговування автозаправної станції на вул. Академіка Туполєва, З-б у Святошинському районі м. Києва.
Київському авіаційному заводу "Авіант" припинено право користування частиною земельної ділянки, відведеної відповідно до рішень виконавчого комітету Київської міської Ради депутатів трудящих від 26.11.1944 року №256/5 "Про поновлення відводу заводу № 473 під будівництво аеродрому по Гостомельському шосе", від 16.05.1958 року №17 "О дополнительной прирезке земельного участка под строительство Азродрома завода №473 для совместного использоваиия с опьітно-конструкторскиїм Бюро №473 в Октябрьском районе города Києва", площею 0,14 га (лист-згода від 02.06.2003 року №084/657) та зарахувати зазначену земельну ділянку до земель запасу промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.
Товариству з обмеженою відповідальністю "Авіаком", за умови виконання пункту 1.1. даного розпорядження, передано земельні ділянки для будівництва, обслуговування та експлуатації автозаправної станції на вул. Академіка Туполєва, З-б у Святошинському районі м. Києва загальною площею 0,24 га. в тому числі:
- ділянку №1 площею 0,14 га - у короткострокову оренду на 1 рік за рахунок земель запасу промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення;
- ділянку №2 площею 0,10 га, в межах червоних ліній, - у короткострокову оренду на 5 років за рахунок земель міської забудови.
25.03.2005 року між Київської міською Радою та ТОВ "Авіаком" укладений договір оренди земельної ділянки, за умовами якого Київська міська Рада, на підставі пункту 1 рішення Київської міської Ради від 23.10.2003 року №122-1/995, за актом приймання-передачі передає, а ТОВ "Авіаком" приймає в оренду земельну ділянку по вул. Академіка Туполєва, З-б у Святошинському районі м. Києва розміром 0,1402 га для будівництва, експлуатації та обслуговування автозаправної станції.
Проекти відведення земельних ділянок, в свою чергу, відповідно до частини 6 ст. 123 Земельного кодексу України, було погоджено Головним управлінням містобудування, архітектури, Державним управлінням екології та природних ресурсів в м. Києві, головним державним санітарним лікарем м. Києва, Управлінням охорони пам'яток історії, культури та історичного середовища, Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), Святошинською районною у м. Києві державною адміністрацією та отримали позитивні висновки державної землевпорядної експертизи.
На підставі оскаржуваних рішень Київської міської ради, між товариством з обмеженою відповідальністю "Авіаком" та Київською міською радою були укладені договори оренди земельних ділянок, які зареєстровані у книзі записів державної реєстрації договорів відповідно від 11.03.2005 року за №75-6-00181, від 11.03.2005 року за №75-6-00180, від 01.04.2005 року №75-6-00189 та від 01.04 2005 року №75-6-00188.
Відповідно до ст. 141 Земельного кодексу України від 25.10.2001 року №2768-111, підставами для припинення права користування земельною ділянкою є: а) добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; б) вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом; в) припинення діяльності державних чи комунальних підприємств, установ та організацій; г) використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам; ґ) використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; д) систематична несплата земельного податку або орендної плати.
Відповідно до ч. З ст. 41 Повітряного кодексу України від 04.05.1993 року на при аеродромній території запроваджується особливий режим одержання дозволу на будівництво (реконструкцію) та іншу діяльність тільки за узгодженням з органом державного регулювання діяльності авіації та відповідною Радою народних депутатів.
Вказаною нормою запроваджується особливий режим одержання дозволу на будівництво (реконструкцію) та іншу діяльність, а не на отримання земельної ділянки. Отже, посилання позивача на те, що третьою особою при отриманні земельних ділянок, розташованих на проспекті Академіка Палладіна, 60 та по вул. Академіка Туполєва, З-б у Святошинському районі м. Києва, порушено вимоги ч. 3 ст. 41 Повітряного кодексу України, спростовуються матеріалами справи.
Твердження позивача, що земельні ділянки на проспекті Академіка Палладіна, 60 та по вул. Академіка Туполєва, З-б у Святошинському районі м. Києва, передані товариству з обмеженою відповідальністю "Авіаком" для будівництва, обслуговування та експлуатації автозаправних станцій, були передані за рахунок прилеглих до аеродрому територій та без згоди землекористувача даних земельних ділянок є безпідставними. Адже, оспорюваними рішеннями Київської міської ради було припинено право користування зазначеними земельними ділянками Київському авіаційному заводу "Авіант", що підтверджується листами-згодами генерального директора Київського авіаційного заводу "Авіант" відповідно від 02.06.2003 року №084/658 та від 02.06.2003 року №084/657, і зараховано їх до земель запасу промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення. Тобто, вищезгадані земельні ділянки були надані товариству з обмеженою відповідальністю "Авіаком", саме за рахунок земель запасу промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення та земель міської забудови.
Таким чином, рішення Київської міської Ради від 23.10.2003 року №122-1/995 "Про надання і вилучення земельних ділянок, погодження місць розташування об'єктів та припинення права користування землею" та п. 38 Рішення Київської міської Ради №31/905 (ra0031023-03) від 25.09.2003 року "Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею", не порушують прав позивача оскільки прийняті у відповідності до вимог діючого законодавства.
Оскільки рішення апеляційної інстанції відповідає вимогам процессуального закону, то воно не може бути скасоване чи змінене з підстав, наведених в касаційній скарзі.
Керуючись ст.ст. 220, 221, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу Державного підприємства Київський авіаційний завод "Авіант" залишити без задоволення, а постанову Київського апеляційного господарського суду від 13 вересня 2006 року - без змін.
Ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає.
Судді (підписи)
З оригіналом згідно
Суддя Вищого адміністративного
суду України Харченко В.В.