Справа № 2-а-139/2007р.
Лубенський міськрайонний суд Полтавської області
П О С Т А Н О В А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
21 листопада 2007 року
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs14974798) )
Лубенський міськрайонний суд Полтавської області
в складі : головуючого судді Чередникова С.М.., при секретарі Шрейтер С.О.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Лубни справу за позовом ВАТ "Лубнигаз" до відділу державної виконавчої служби Лубенського міськрайонного управління юстиції Полтавської області про визнання дій неправомірними,-
В С Т А Н О В И В :
ВАТ "Лубнигаз" звернулось в суд в порядку адміністративного позову до Лубенського ВДВС про визнання дій неправомірними, вказавши в заяві, що 07.08.2007 року відповідачем винесена постанова про відкриття виконавчого провадження щодо примусового виконання виконавчого напису нотаріуса про стягнення з ВАТ "Лубнигаз" на користь ДК "Газ України" заборгованості в сумі 2000 грн. та 5,10 грн. витрат, пов"язаних з опротестуванням векселя з одночасним накладенням арешту на майно позивача в межах заявленої суми з забороною його відчуження. 15.08.2007 року позивач направив відповідачу листа з проханням зупинити виконавче провадження та зняти арешт з майна, мотивуючи тим, що підприємство відноситься до підприємств паливно-енергетичного комплексу, які приймають участь у процедурі погашення заборгованості і у відповідності до ЗУ "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) та згідно з ЗУ " Про виконавче провадження" (606-14) виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень щодо таких підприємств підлягають зупиненню. Однак відповідач відмовився зупиняти провадження та знімати арешт з майна, що вважає незаконним. Прохає зобов"язати відповідача зняти арешт з майна та зупинити виконавче провадження щодо виконавчого напису нотаріуса. В судовому засіданні позивач доповнив свої вимоги проханням визнати бездіяльність Лубенського ВДВС щодо незняття арешту з майна неправомірною.
Ухвалою суду від 21.11.2007 року позовна вимога щодо зупинення виконавчого провадження залишена без розгляду за завою позивача.
Представник позивача позов в частині визнання бездіяльності неправомірною та зняття арешту з майна підтримує.
Представник Лубенського ВДВС позов в цій частині заперечує, оскільки вважає, що в першу чергу підлягає захист інтересів стягувача, реальне виконання арешту призупинено разом з зупиненням виконавчого провадження.
Представник ДК "Газ України" позов заперечує.
Заслухавши учасників процесу, вивчивши матеріали справи, суд вважає. що позов слід задовольнити і розглянути справу в порядку адміністративного судочинства.
Згідно ст..ст.5,6 Прикінцевих та перехідних положень КАС України (2747-15) до початку діяльності окружних апеляційних судів господарські та загальні суди розглядають адміністративні справи в межах своєї компетенції.
Спір між сторонами не є господарським спором, випливає з виконання припису нотаріуса і підлягає розгляду судом загальної юрисдикції в порядку КАС України (2747-15) , оскільки в Полтавській області окружний адміністративний суд не створено.
Згідно ст..3 ЗУ "Про заходи спрямовані на забезпечення сталого фінансування підприємств паливно-енергетичного комплексу" на строк участі підприємств паливно-енергетичного комплексу у процедурі погашення заборгованості підлягають зупиненню виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень щодо цього підприємства".
Згідно ст.. 4,5 ЗУ "Про виконавче провадження" заходами примусового виконання рішень є звернення стягнення на майно боржника, в тому числі шляхом накладення арешту на майно боржника.
Згідно п.2 Прикінцевих положень ЗУ "Про виконавче провадження" (606-14) на строк участі підприємств паливно-енергетичного комплексу, які внесені до Реєстру підприємств ПЄК та беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до ЗУ "Про заходи спрямовані на забезпечення сталого фінансування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) , щодо таких підприємств зупиняється дія ст.ст.4,5 цього Закону.
Встановлено, що ВАТ "Лубнигаз" віднесено до реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до ЗУ "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) з 28.11.2005 року.
07.08.2007 року Лубенський ВДВС виніс постанову про відкриття виконавчого провадження за виконавчим написом 4233 від 01.11.2006 року про стягнення з ВАТ "Лубнигаз" на користь ДК "Газ України" НАК "Нафтобаз України" 2000 грн. заборгованості за газ та 5,10 грн. витрат по опротестуванню векселя та наклав арешт на майно боржника в межах суми стягнення.
15.08.2007 року ВАТ "Лубнигаз" поставило до відома Лубенський ВДВС про належність підприемства до осіб, щодо яких зупинено примусове виконання рішення і просив зняти арешт з майна, однак відповідач арешт з майна не зняв. /а.с.5-8/
На момент винесення постанови про накладення арешту на майно боржника дії щодо примусового виконання рішення щодо позивача, в тому числі шляхом накладення арешту на майно боржника, були призупинені і державний виконавець не мав права накладати арешт на майно боржника. Неприйняття державним виконавцем, на момент прийняття рішення про арешт, відомостей за іншими справами про віднесення позивача до числа осіб, щодо якого призупинено примусове виконання рішення, не роблять законим його дії, які не повинні були провадитись, а тому позов підлягає задоволенню.
Керуючись ст.3 ЗУ " Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", ст. 34 п.15 ЗУ "Про виконавче провадження", ст.ст. 8- 12, 86, 158 - 163 КАС України, суд, -
П О С Т А Н О В И В :
Позовні вимоги ВАТ по газопостачанню та газифікації "Лубнигаз" про визнання бездіяльності неправомірною та зобов"язання зняття арешту з майна задовольнити.
Визнати неправомірною бездіяльність відділу Державної виконавчої служби Лубенського міськрайонного управління юстиції Полтавської області щодо незняття арешту з майна ВАТ "Лубнигаз" на суму 2005 грн. 10 коп. за виконавчим провадженням від 07.08.2007 року на виконання виконавчого напису нотаріуса № 4233 від 01.11.2006 року.
Зобов’язати відділ Державної виконавчої служби Лубенського міськрайонного управління юстиції Полтавської області звільнити з під арешту все майно, належне ВАТ "Лубнигаз" на суму 2005 грн. 10 коп. за виконавчим провадженням від 07.08.2007 року на виконання виконавчого напису нотаріуса № 4233 від 01.11.2006 року.
Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, яка подається протягом десяти днів з дня проголошення рішення.
Суддя Лубенського міськрайонного суду
С.М. Чередников