Справа №2-а-94/ 2007 р.
Менський районний суд Чернігівської області
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
07 серпня 2007 року
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs12336836) )
Менський районний суд Чернігівської області в складі:
головуючого судді Ченцової С.М.
при секретарі Галенок Н.М.
з участю представників сторін
розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Менської райдержадміністрацїї про незаконну відмову призначити соціальну допомогу малозабезпеченій сім'ї,
ВСТАНОВИВ :
8 червні 2007 року ОСОБА_1 звернулася з адміністративним позовом до
Управління праці та соціального захисту населення Менської райдержадміністрації про
незаконну відмову призначити соціальну допомогу малозабезпеченій сім'ї.
Позов мотивувала тим, що відповідач відмовив в призначенні державної соціальної допомоги в зв'язку з тим, що позивачка в лютому 2007 року отримала 3049 грн.79 коп. пенсію на дітей в зв'язку зі смертю батька, і відповідачем була незаконно включена в дохід сім'ї за попередній час з серпня 2006 року по січень 2007 року сума 1708 грн.14 коп. пенсії по втраті годувальника, яку позивачка фактично отримала в лютому 2007 року. Тому, позивачка просить визнати незаконним включення відповідачем суми 1708 грн.14 коп. в сукупний дохід сімї за період з серпня 2006 року по січень 2007 року ; визнати фактичним доходом сім'ї за вказаний період суму 1400 грн.98 коп., а не 3109 грн.12 коп.; зобов'язати відповідача призначити їй державну соціальну допомогу як малозабезпеченій сімї.
В судовому засіданні представник позивачки ОСОБА_2 позовні вимоги позивачки підтримав, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві.
Представник управління праці та соціального захисту населення Менської райдержадміністрації Гальчун Г.Б. в судовому засіданні позов не визнала та пояснила, що середньомісячний сукупний дохід сімї ОСОБА_1 за попередні шість місяців з урахуванням стипендії -594 грн. 99 коп., пенсії по втраті годувальника - 1708 грн.14 коп., допомоги по безробіттю - 751 грн. 81 коп. та доходу від земельної ділянки - 54 грн. 18 коп. складає 518 грн. 19 коп., що перевищує рівень забезпечення прожиткового мінімуму на сім'ю - 496 грн. 10 коп. Не включити в дохід суму пенсії 1708 грн. 14 коп., яку позивачка отримала в лютому 2007 року неможливо, поскільки, відповідно до Методики обчислення сукупного доходу сімї для всіх видів соціальної допомоги пенсія враховується у тому місяці, за який вона нарахована.
Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 не підлягають задоволенню з слідуючи підстав:
Відповідно до ст. 5 Закону України " Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям ", розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом, який обчислюється за методикою, встановленою спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, але цей розмір не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сімї.
Відповідно до п. 5.3 Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої Наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Державної статистики України 18.06.1999 року (z0470-99) , до сукупного доходу сімей включаються: пенсії. Відповідно до п.7.7 цієї Методики (z0470-99) , грошові доходи, визначені пунктом 5 цієї методики враховуються у тому місяці, за який вони нараховані.
Як установлено в судовому засіданні, пенсія по втраті годувальника на 2-х дітей призначена в лютому 2007 року, але з дня смерті батька, тобто з 10.04.2006 року, то вона обов'язково включається до сукупного доходу сім'ї і враховується при визначенні середньомісячного сукупного доходу. Управління праці та соціального захисту населенням Менської райдержадміністрації правильно обчислило середньомісячний сукупний дохід сім'ї ОСОБА_1 за попередні шість місяців з урахуванням стипендії -594 грн. 99 коп., пенсії по втраті годувальника- 1708 грн.14 коп., допомоги по безробіттю - 751 грн. 81 коп. та доходу від земельної ділянки - 54 грн. 18 коп. він склав 518 грн. 19 коп., що перевищує рівень забезпечення прожиткового мінімуму на сім'ю - 496 грн. 10 коп.
За таких обставин, Управління праці та соціального захисту населенням Менської райдержадміністрації на законних підставах відмовило позивачці в призначенні соціальної допомогу малозабезпеченій сімї.
З вищезазначеного слідує, що позовні вимоги ОСОБА_1 не можуть бути судом задоволені.
Керуючись ст. 5 Закону України " Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям " ст. 159- 163 КАС України, суд
ПОСТАНОВИВ:
В позові ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Менської райдержадміністрації про незаконну відмову призначити соціальну допомогу малозабезпеченій сімї-відмовити.
Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі.
Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.