Зміна процентної ставки в кредитному договорі


Я побоююсь, що банк, в якому я взяв кредит для покупки техніки, підвищить процентну ставку. У кредитному договорі обумовлено таку можливість. В якому порядку банк має змінювати процентну ставку?


Нацбанк надав роз'яснення щодо недопущення внесення змін до кредитних договорів в односторонньому порядку. У своєму листі Нацбанк зазначає, що відповідно до ст. 47 Закону "Про банки і банківську діяльність" від 07.12.2000 р. № 2121 банки самостійно встановлюють процентні ставки та комісійну винагороду за своїми операціями. При цьому банк не може надавати кредити під відсоток, ставка якого є нижчою від процентної ставки за кредитами, які бере сам банк, і процентної ставки, що виплачується за депозитами.

Банку також забороняється встановлювати процентні ставки й комісійні винагороди на рівні, нижчому за собівартість банківських послуг у цьому банку.

Відповідно до вимог ст. 11 Закону України "Про захист прав споживачів" від 12.05.1991 р. № 1023, а також пункту 3.5 Правил надання банками України інформації споживачеві про умови кредитування і сукупну вартість кредиту, затверджених постановою Правління Нацбанку від 10.05.2007 р. №168, банки мають право змінювати процентну ставку за кредитом лише в разі настання події, що не залежить від волі сторін договору, і має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. Разом з тим згідно з вимогами зазначеного пункту Правил банки не мають права змінювати процентну ставку за кредитом у зв'язку з волевиявленням однієї зі сторін (зміною кредитної політики банку).

Якщо договором про надання кредиту передбачається можливість зміни процентної ставки за кредитом залежно від зміни облікової ставки Нацбанку або в інших випадках, банки зобов'язані у кредитному договорі зазначити правило, за яким змінюється процентна ставка за кредитом, а саме: що може бути підставою для зміни процентної ставки; чинники, що свідчитимуть про обґрунтованість таких змін; правило впливу ринкових умов на розмір процентної ставки тощо.

Про зміну процентної ставки кредитодавець повинен заздалегідь письмово повідомити позичальника. Без такого повідомлення будь-яка зміна процентної ставки є недійсною.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України 9/2009