Новації у діяльності акціонерних товариств


Незабаром набирає чинності Закон "Про акціонерні товариства". Це якось вплине на діяльність нині діючих акціонерних товариств?


Згідно з пунктом 1 Прикінцевих та перехідних положень Закон України "Про акціонерні товариства" від 17.09.2008 р. № 514 (далі — Закон) набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування. Закон було опубліковано в офіційному друкованому виданні — газеті "Урядовий кур'єр" № 202 від 29.10.2008 року. Таким чином, цей Закон набуває чинності з 29.04.2009 року.

Пунктом другим Розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону передбачено, що через два роки з дня набрання чинності цим Законом, тобто з 29.04.2011 року, втрачають чинність статті 1—49 Закону України "Про господарські товариства" у частині, що стосується акціонерних товариств.

Абзацом першим пункту п'ятого Розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону передбачено, що статути та інші внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, підлягають приведенню у відповідність з нормами цього Закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом, тобто в термін до 29.04.2011 року.

Приведення діяльності відкритого акціонерного товариства та закритого акціонерного товариства у відповідність до вимог Закону потребує здійснення таких дій:

- внесення змін до статуту товариства шляхом викладення статуту у новій редакції, які в тому числі передбачають зміни найменування акціонерного товариства з відкритого/закритого акціонерного товариства на публічне/приватне акціонерне товариство, а також виконання всіх інших вимог Закону у статуті товариства;

- приведення внутрішніх документів товариства у відповідність до вимог Закону, а також нової реакції статуту товариства.

Приведення діяльності відкритого акціонерного товариства та закритого акціонерного товариства у відповідність до вимог Закону не потребує застосування процедури припинення акціонерного товариства.

Виконанням вимог абз. 1 п. 5 Розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону, тобто приведенням діяльності відкритого акціонерного товариства та закритого акціонерного товариства у відповідність до вимог Закону є здійснення всіх зазначених вище дій.

Часткове виконання вимог абзацу першого пункту п'ятого Розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону не є виконанням його вимог.

Датою приведення діяльності відкритого акціонерного товариства та закритого акціонерного товариства у відповідність до вимог Закону є дата державної реєстрації змін до статуту шляхом викладення статуту у новій редакції, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого/закритого акціонерного товариства на публічне/приватне акціонерне товариство.

Відповідно до п.7 Розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону акціонерні товариства звільняються від сплати реєстраційного збору під час реєстрації змін до статуту товариства або статуту в новій редакції у зв'язку з приведенням його у відповідність із цим Законом.

Крім того, починаючи з 29.04.2011 р. усім акціонерним товариствам необхідно виконувати всі вимоги Закону в повному обсязі, в тому числі положення частини другої ст. 20 Закону щодо виключно бездокументарної форми існування акцій.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України 13/2009