УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
Р І Ш Е Н Н Я
N 215 від 21.11.2000
м.Київ
( Рішення скасовано на підставі Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 443 (vr443312-09) від 28.04.2009 )

Щодо організації навчання керівних посадових осіб акціонерних товариств з питань фондового ринку та корпоративного управління

На виконання пункту 37 Заходів щодо реалізації Основних напрямів розвитку фондового ринку в Україні у 2000 році, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.04.2000 р. N 179-р (179-2000-р) , та з метою організації навчання керівних посадових осіб акціонерних товариств з питань фондового ринку та корпоративного управління.
Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:
1. Затвердити типову програму навчання керівних посадових осіб акціонерних товариств з питань фондового ринку та корпоративного управління (додається).
2. Встановити, що навчання керівних посадових осіб акціонерних товариств з питань фондового ринку та корпоративного управління здійснюється згідно з розділом 1 Положення про порядок навчання та атестації фахівців з питань фондового ринку, затвердженого наказом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - Комісія) від 24.09.96 N 215 (z0584-96) , зі змінами та доповненнями, внесеними рішенням Комісії від 02.03.99 N 34 (z0245-99) "Про внесення змін та доповнень до наказу Комісії від 24.09.96 N 215 "Про затвердження Положення про порядок навчання та атестації фахівців з питань фондового ринку".
3. З метою підвищення ефективності корпоративного управління та захисту прав акціонерів рекомендувати вищим органам акціонерних товариств - загальним зборам акціонерів та спостережним радам акціонерних товариств при розгляді питань щодо призначення осіб на керівні посади в акціонерних товариствах враховувати проходження цими особами навчання з питань фондового ринку та корпоративного управління.
4. Управлінню розвитку законодавства та взаємодії з державними органами (М.Бурмака) організувати укладення з навчальними закладами договорів про співробітництво щодо навчання з питань фондового ринку та корпоративного управління та забезпечити контроль за їх виконанням.
5. Сектору по роботі з громадськістю (Л.Шевкіна) забезпечити опублікування цього рішення відповідно до чинного законодавства.
6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на члена Комісії - заступника Голови С.Бірюка.
Голова Комісії
О.Мозговий
Протокол засідання Комісії
від 24 жовтня 2000 р. N 42

Додаток

Типова програма навчання керівних посадових осіб акціонерних товариств з питань фондового ринку та корпоративного управління

Тема 1. Правове регулювання підприємницької діяльності в Україні.
(4 години)
Законодавство України про власність. Право власності. Суб'єкти та об'єкти права власності. Захист права власності.
Законодавство України про підприємницьку діяльність та підприємства. Суб'єкти підприємницької діяльності. Обмеження у здійсненні підприємницької діяльності. Види підприємств. Об'єднання підприємств. Створення підприємства і порядок його реєстрації. Реорганізація і ліквідація підприємств. Поняття дочірнього підприємства, філії, представництва.
Регуляторна політика у сфері підприємницької діяльності.
Закон України "Про господарські товариства" (1576-12) . Поняття і види господарських товариств.
Законодавство про інвестиційну діяльність. Поняття інвестицій та інвестиційної діяльності.
Закон України "Про заставу" (2654-12) .
Угоди. Форма угод. Представництво і довіреність. Виникнення, виконання, забезпечення виконання, відповідальність за порушення і припинення зобов'язань. Окремі види зобов'язань. Позика. Доручення. Комісія. Нотаріальне посвідчення.
Тема 2. Цінні папери в Україні.
(6 годин)
Законодавство про цінні папери (далі - ЦП). Закон України "Про цінні папери і фондову біржу" (1201-12) . Поняття ЦП. Види ЦП та форми їх випуску.
Акції. Види акцій. Облігації. Облігації місцевих та державних позик. Векселі. Вексельне законодавство. Інвестиційні сертифікати. Ощадні сертифікати. Приватизаційні ЦП.
Похідні ЦП. Види угод з похідними ЦП. Хеджування.
Перехід права власності на документарні ЦП. Перехід права власності на бездокументарні ЦП. Номінальний утримувач ЦП.
Тема 3. Ринок цінних паперів в Україні.
(2 години)
Концепція функціонування і розвитку фондового ринку України. Структура фінансового ринку. Поняття ринку цінних паперів (далі - РЦП).
Первинний і вторинний РЦП. Біржовий і позабіржовий РЦП. Фондова біржа. Позабіржові торговельно-інформаційні системи. Учасники РЦП.
Законодавство України про приватизацію. Фондовий ринок і приватизація.
Інфраструктура фондового ринку.
Саморегулювання на фондовому ринку. Саморегулівні організації професійних учасників РЦП, їх функції та повноваження.
Інформаційне забезпечення РЦП.
Тема 4. Учасники ринку цінних паперів в Україні.
(4 години)
Емітенти ЦП: держава, місцеві органи влади, підприємства.
Інвестори та інвестиції в ЦП. Інституційні інвестори.
Указ Президента України "Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії" (55/94) .
Інвестиційні фонди. Обмеження в діяльності інвестиційного фонду. Управління активами та контроль за діяльністю фонду. Інвестиційні компанії. Взаємний фонд інвестиційної компанії.
Діяльність з випуску та обігу цінних паперів. Торговці цінними паперами.
Закон України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" (710/97-ВР) . Структура та учасники Національної депозитарної системи (далі - НДС).
Взаємодія учасників РЦП.
Тема 5. Акціонерні товариства в Україні.
(6 годин)
Принципи корпоративного управління. Розвиток корпоративної форми власності в Україні.
Акціонерні товариства (далі - АТ) та їх види. Створення АТ. Установчі документи АТ. Державна реєстрація АТ. Статутний фонд АТ.
Порядок збільшення або зменшення розміру статутного фонду АТ. Збільшення (зменшення) номінальної вартості акцій.
Органи управління АТ та їх посадові особи. Загальні збори АТ. Рада АТ (спостережна рада). Виконавчі органи АТ. Ревізійна комісія АТ.
Ліквідація АТ. Реорганізація АТ: злиття, поділ, перетворення.
Права та обов'язки акціонерів.
Підготовка та проведення загальних зборів АТ.
Регулярна та особлива інформація про діяльність АТ.
Особливості створення АТ в процесі приватизації та корпоратизації.
Типові внутрішні положення АТ.
Тема 6. Національна депозитарна система України.
(6 годин)
Основні терміни і поняття НДС. Сфера діяльності НДС. Національний депозитарій України (далі - НДУ). Функції і компетенція НДУ.
Депозитарна діяльність та її види. Зберігання і обслуговування обігу ЦП на рахунках у ЦП та операції емітента щодо випущених ним ЦП. Кліринг та розрахунки за угодами щодо ЦП. Кліринговий депозитарій.
Особливості електронного обігу ЦП. Записи на рахунках у ЦП на електронних носіях.
Регулювання діяльності НДС. Надання дозволів на здійснення депозитарної діяльності. Контроль за діяльністю НДС. Обмеження щодо участі у професійній діяльності на РЦП працівників прямих учасників НДС та державних органів, які здійснюють контроль за діяльністю НДС.
Роль та функції реєстратора власників іменних ЦП, зберігача ЦП, депозитарія в процесі обігу ЦП.
Тема 7. Випуск цінних паперів в Україні.
(4 години)
Порядок випуску ЦП в Україні. Порядок реєстрації випуску ЦП. Особливості випуску акцій та облігацій АТ.
Інформація про випуск акцій. Звіт про наслідки підписки на акції. Реєстрація випуску акцій.
Реєстрація випуску та інформації про випуск облігацій АТ.
Особливості реєстрації випуску акцій відкритих АТ, створених в процесі приватизації та корпоратизації. Особливості реєстрації випуску акцій закритого АТ.
Форми випуску ЦП: документарна та бездокументарна.
Тема 8. Обіг цінних паперів в Україні.
(2 години)
Організатори торгівлі ЦП: фондові біржі та торговельно-інформаційні системи (далі - ТІС). Правила торгівлі ЦП на фондових біржах та в ТІС. Поняття лістингу та делістингу ЦП.
Фондові індекси.
Тема 9. Державне регулювання ринку цінних паперів в Україні.
(4 години)
Закон України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) . Мета і форми державного регулювання РЦП.
Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі - ДКЦПФР). Завдання та повноваження ДКЦПФР. Уповноважені особи ДКЦПФР. Інші державні органи, що здійснюють контроль за діяльністю учасників РЦП.
Нормативно-правове регулювання РЦП.
Ліцензування професійної діяльності на РЦП.
Розкриття інформації про умови випуску та обігу ЦП.
Захист прав інвесторів на фондовому ринку.
Підготовка фахівців з питань фондового ринку.
Контроль за дотриманням законодавства про ЦП. Відповідальність за правопорушення на РЦП. Порядок накладення санкцій за правопорушення на РЦП.
Тема 10. Антимонопольне законодавство на ринку цінних паперів.
(4 години)
Закон України "Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції підприємницької діяльності" ( 2132-12). Загальні вимоги антимонопольного законодавства на РЦП.
Сутність та механізми визначення монопольного становища. Порядок повідомлення суб'єкта щодо визнання його монополістом. Види зловживань монопольним становищем. Дискримінація суб'єктів господарювання. Запобігання зловживанню монопольним становищем, контроль за економічною концентрацією.
Порядок одержання згоди органів Антимонопольного комітету України (далі - АМК) на придбання часток (акцій, паїв) господарюючих суб'єктів.
Відповідальність за порушення антимонопольного законодавства. Процедура розгляду справ про порушення антимонопольного законодавства та прийняття рішень органами АМК.
Тема 11. Акціонерне товариство на ринку цінних паперів.
(4 години)
Моделі управління АТ. Структура акціонерного капіталу за категоріями акціонерів (керівники і працівники АТ, стратегічні та індивідуальні інвестори). Цілі та мотивація певних категорій акціонерів при управлінні АТ.
Взаємодія АТ з уповноваженими особами акціонерів.
Наведення типових прикладів щодо зменшення частки акціонера в статутному фонді АТ (при додаткових емісіях акцій, консолідації або дробленні акцій, обігу акцій на вторинному фондовому ринку). Вплив змін у структурі акціонерного капіталу на управління АТ.
Тема 12. Взаємодія акціонерного товариства з торговцем цінними паперами.
(2 години)
Види послуг, які надаються АТ торговцем ЦП. Підготовка випуску ЦП. Андерайтер і андерайтінг.
Послуги щодо випуску депозитарних розписок на ЦП українських АТ. Види договорів між АТ та торговцем ЦП. Лістинг ЦП на організаційно оформленому фондовому ринку.
Тема 13. Взаємодія акціонерного товариства з депозитарієм та зберігачем цінних паперів.
(4 години)
Договори між депозитарними установами та АТ: структура і основні вимоги. Порядок відкриття рахунків у ЦП в депозитарії на підставі договору. Внесення змін в анкету рахунка у ЦП, закриття рахунка у ЦП. Організація обліку розміщення ЦП у документарній формі. Обслуговування операцій АТ щодо випущених ним ЦП.
Порядок депонування тимчасового глобального сертифіката та глобального сертифіката. Порядок відкриття емісійного рахунка АТ. Обслуговування операцій АТ щодо викуплених ним ЦП.
Знерухомлення ЦП: основні поняття та етапи здійснення. Взаємодія АТ і депозитарних установ при знерухомленні ЦП.
Тема 14. Взаємодія акціонерного товариства і реєстратора власників іменних цінних паперів.
(4 години)
Договір між АТ та реєстратором: основні положення, права та обов'язки сторін. Порядок формування реєстру. Організація обліку розміщення ЦП та осіб, що підписалися на ЦП. Перевірка результатів підписки на ЦП.
Порядок ведення системи реєстру та внесення змін до неї за наслідками цивільно-правових угод, успадкування, рішення суду. Взаємодія АТ та реєстроутримувача при роботі з сертифікатами акцій. Вимоги до тимчасового свідоцтва про право власності на іменні ЦП.
Порядок підтвердження уповноваженою особою реєстроутримувача справжності підпису власника на передавальних розпорядженнях. Порядок надання реєстроутримувачем інформації з системи реєстру для АТ.
Взаємодія АТ та реєстроутримувача при обслуговуванні випуску та обігу бездокументарних ЦП, дематеріалізації ЦП.
Порядок підготовки та передачі реєстру іншому реєстроутримувачу.
Тема 15. Цінні папери як інструмент залучення інвестицій акціонерним товариством.
(8 годин)
Визначення ціни розміщення ЦП. Основні методи оцінки акцій: дисконтування грошових потоків, дисконтування дивідендів, ринкових коефіцієнтів. Визначення ставок дисконтування.
Структура капіталу та вартість капіталу АТ. Капіталізація АТ. Фактори, що впливають на вартість ЦП.
Альтернативні шляхи фінансування діяльності АТ. Зовнішнє інвестування АТ через випуск боргових ЦП. Роль податкових стимулів при виборі джерел фінансування.
Організація випуску ЦП з метою залучення інвестицій. Маркетингові дослідження РЦП. Методи пошуку потенційних інвесторів. Мінімізація витрат АТ на залучення інвестицій.
Тема 16. Бухгалтерський облік операцій з цінними паперами.
(8 годин)
Бухгалтерський облік емісійних операцій АТ. Бухгалтерський облік випуску та розміщення акцій. Бухгалтерський облік випуску та розміщення облігацій АТ.
Операції купівлі-продажу ЦП. Операції з ЦП інших емітентів. Особливості бухгалтерського обліку операцій АТ з акціями власного випуску. Відображення в бухгалтерському обліку погашення (ліквідації) ЦП власного випуску: погашення облігацій, зменшення статутного фонду АТ, зменшення номінальної вартості акцій, викуп акцій власного випуску.
Відображення в бухгалтерському обліку виплат поточних доходів за ЦП власного випуску: дивідендів за акціями, відсотків за облігаціями. Відображення в бухгалтерському обліку операцій АТ з валютою.
Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку.
Тема 17. Оподаткування на ринку цінних паперів.
(4 години)
Система оподаткування в Україні. Об'єкти оподаткування. Платники податків. Види та ставки податків. Оподаткування прибутку підприємств. Податок на додану вартість. Прибутковий податок з громадян. Оподаткування доходів за ЦП. Оподаткування операцій з ЦП.
Лекційних та практичних занять - 76 год.
Поточна перевірка знань - 4 год.
Загальна кількість - 80 год.
Надруковано: "Цінні папери України", N 48, 30 листопада 2000 р.