СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
01.06.2009 N 344
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 серпня 2009 р.
за N 785/16801

Про затвердження Інструкції про порядок прийняття органами Служби безпеки України рішень про заборону в'їзду в Україну іноземцям та особам без громадянства

Відповідно до статей 10, 13, пункту 13 статті 24 Закону України "Про Службу безпеки України" (2229-12) , статті 25 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (3929-12) , пункту 17 Правил в'їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.95 N 1074 (1074-95-п) , пункту 3 Положення про порядок надання Державній прикордонній службі та виконання нею доручень правоохоронних і розвідувальних органів щодо осіб, які перетинають державний кордон України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.2001 N 35 (35-2001-п) , НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про порядок прийняття органами Служби безпеки України рішень про заборону в'їзду в Україну іноземцям та особам без громадянства, що додається.
2. Департаменту контррозвідки СБ України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. З наказом ознайомити особовий склад Служби безпеки України в частині, що стосується.
Голова Служби
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник
Міністра закордонних
справ України
В.Наливайченко
В.Хандогій

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Служби безпеки України
01.06.2009  N 344
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 серпня 2009 р.
за N 785/16801

ІНСТРУКЦІЯ

про порядок прийняття органами Служби безпеки України рішень про заборону в'їзду в Україну іноземцям та особам без громадянства

1. Ця Інструкція визначає порядок прийняття органами Служби безпеки України (далі - СБ України) рішень про заборону в'їзду в Україну іноземцям та особам без громадянства (далі - особи).
2. Рішення про заборону в'їзду в Україну особі (далі - рішення про заборону в'їзду) приймається в інтересах забезпечення безпеки України у разі, якщо є наявність достатньої інформації, отриманої в установленому законом порядку, про факт вчинення нею суспільно небезпечного діяння, незалежно від території його вчинення, яке суперечить інтересам забезпечення безпеки України, попередження, виявлення, припинення та розкриття якого віднесено до компетенції СБ України.
За інформацією, одержаною від органу безпеки іноземної держави, рішення про заборону в'їзду приймається в порядку, передбаченому цією Інструкцією та відповідним міжнародним договором України.
Стосовно осіб, що мають статус біженця в Україні, рішення про заборону в'їзду не приймаються.
3. У разі наявності підстав для прийняття рішення про заборону в'їзду функціональним підрозділом Центрального управління, регіональним органом чи органом військової контррозвідки готується довідка.
У довідці зазначаються:
1) дані про особу, якій передбачається заборонити в'їзд в Україну: прізвище, ім'я, друге ім'я, по батькові (українськими та латинськими літерами), число, місяць, рік народження, стать, громадянство (підданство) або країна постійного проживання, а також за наявності - дані національного паспорта або іншого документа, який посвідчує особу (вид, серія, номер, орган, який видав, дата видачі), місце народження, місце роботи, посада, місце проживання, контактний телефон;
2) обставини, що є підставою для прийняття рішення про заборону в'їзду (викладаються згідно з пунктом 2 цієї Інструкції із зазначенням фактів вчинення особою суспільно небезпечного діяння та посиланням на відповідну статтю Кримінального кодексу України (2341-14) ) ;
3) в чому саме полягають інтереси забезпечення безпеки України - захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян, забезпечення охорони державної таємниці;
4) пропонований строк заборони в'їзду в Україну особі (від шести місяців до п'яти років);
5) відомості, що обґрунтовують обрання строку заборони в'їзду в Україну особі, зокрема:
обставини і характер вчинення особою суспільно небезпечного діяння;
результати перевірки особи за інформаційними системами і оперативними обліками Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України та банку даних Національного центрального бюро Інтерполу в Україні;
наявність родинних зв'язків в Україні (дружини або чоловіка, дітей, батьків, осіб, які перебувають під її опікою чи піклуванням);
наявність майнових зобов'язань перед юридичними та фізичними особами в Україні.
4. Довідка, підготовлена регіональним органом, органом військової контррозвідки, направляється на погодження функціональному підрозділу Центрального управління по лінії роботи.
Начальник функціонального підрозділу Центрального управління зобов'язаний не пізніше десятиденного строку погодити довідку та повернути її регіональному органу, органу військової контррозвідки, а якщо правових підстав для прийняття рішення про заборону недостатньо - повернути довідку без погодження з відповідним письмовим обґрунтуванням. Вимога щодо строку погодження довідки не поширюється на випадок, передбачений пунктом 5 цієї Інструкції.
5. Перед наданням Адміністрації Державної прикордонної служби доручень щодо заборони в'їзду в Україну посадових осіб органів влади іноземних держав, членів дипломатичного та адміністративно-технічного персоналу дипломатичних представництв, акредитованих в Україні, та членів їх сімей, представників іноземних засобів масової інформації, акредитованих в Україні, таке рішення погоджується з Міністром закордонних справ або одним з його заступників.
Для цього функціональний підрозділ Центрального управління направляє Департаменту контррозвідки СБ України (далі - ДКР) довідку, складену відповідно до вимог пункту 3 цієї Інструкції, а також проект відповідного листа СБ України.
ДКР доповідає матеріали щодо погодження Голові Служби або його першому заступнику, після чого забезпечує їх направлення до Міністерства закордонних справ України.
Матеріали погодження разом з рішенням, прийнятим Міністром закордонних справ або одним з його заступників, ДКР повертає до функціонального підрозділу Центрального управління, що їх направляв.
6. На підставі відомостей, викладених у довідці, у функціональному підрозділі Центрального управління, регіональному органі, органі військової контррозвідки готується постанова про заборону в'їзду в Україну (додаток до Інструкції).
Викладення інформації з обмеженим доступом у постанові не допускається.
7. Постанова складається у двох примірниках, які підписуються оперативним співробітником, погоджуються начальником підрозділу органу і затверджуються:
у Центральному управлінні - Головою СБ України або його першим заступником чи заступником відповідно до розподілу функціональних обов'язків;
у регіональному органі, органі військової контррозвідки - начальником органу або його заступником.
Строк заборони в'їзду в Україну особі обчислюється з дати затвердження постанови.
8. Перший примірник затвердженої постанови та довідка зберігаються в підрозділі органу, який виніс постанову. Другий примірник постанови, завірений гербовою печаткою, направляється в ДКР.
Направлення Державній прикордонній службі України доручення щодо заборони в'їзду в Україну особи забезпечується ДКР у порядку, визначеному Положенням про порядок надання Державній прикордонній службі та виконання нею доручень правоохоронних і розвідувальних органів щодо осіб, які перетинають державний кордон України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.2001 N 35 (35-2001-п) .
9. Про направлення доручення щодо особи, яка є засновником, власником або керівником юридичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності в Україні, або представника іноземної релігійної організації ДКР інформує Міністерство закордонних справ України.
10. Про надходження інформації про припинення існування обставин, на підставі яких особі було заборонено в'їзд в Україну, а також у випадку винесення судом рішення, яке набрало законної сили, щодо скасування заборони в'їзду функціональні підрозділи Центрального управління, регіональні органи та органи військової контррозвідки інформують ДКР.
У цьому випадку функціональний підрозділ Центрального управління, регіональний орган чи орган військової контррозвідки, який приймав рішення про заборону в'їзду в Україну особі, готує з урахуванням порядку, визначеного пунктами 3, 4, 6 - 8 цієї Інструкції, постанову про скасування заборони в'їзду особи в Україну.
У випадку скасування заборони в'їзду в Україну рішенням суду, яке набрало законної сили, ДКР негайно повідомляє про це Державну прикордонну службу України.
11. Якщо обставини, на підставі яких особі в'їзд в Україну було заборонено, продовжують існувати, орган СБ України, який прийняв таке рішення, може продовжити строк заборони ще до 5 років.
Питання необхідності продовження строку заборони розглядається функціональним підрозділом Центрального управління, регіональним органом чи органом військової контррозвідки за один місяць до закінчення встановленого строку заборони.
Рішення про продовження строку заборони готуються в порядку, визначеному пунктами 3-8 цієї Інструкції.
12. Матеріали, пов'язані із забороною в'їзду в Україну особі, зберігаються у підрозділі органу, який виніс постанову, протягом року після закінчення строку заборони їй в'їзду в Україну.
Заступник начальника
Департаменту контррозвідки
І.Павленко

Додаток
до Інструкції про порядок
прийняття органами Служби
безпеки України рішень
про заборону в'їзду
в Україну іноземцям
та особам без громадянства
ЗАТВЕРДЖУЮ
Керівник (заступник
керівника) органу Служби
безпеки України
__________________________
(військове звання)
__________________________
(підпис)
__________________________
(ініціали, прізвище)
"___" ___________ 20__ року

ПОСТАНОВА

про заборону в'їзду в Україну

 "___" ___________ 20__ року                      м. _____________
 ________________________________________________________________,
     (посада, відділ, орган Служби безпеки України, військове
           звання, прізвище та ініціали співробітника)
 розглянувши наявні матеріали стосовно:
                         _________________________________________
                         (прізвище, ім'я, друге ім'я, по батькові
                         _________________________________________
                          (українськими та латинськими літерами),
                         _________________________________________
                           число, місяць, рік народження, стать,
                         _________________________________________ 
                           громадянство (підданство) або країна
                         _________________________________________
                                  постійного проживання,
                         _________________________________________
                              а також за наявності - документ,
                         _________________________________________
                            що посвідчує особу, місце народження,
                         _________________________________________
                          місце роботи, посада, місце тимчасового
                         _________________________________________
                                  перебування в Україні
                         _________________________________________
                               (домашня адреса, телефон))
 В С Т А Н О В И В:
 _________________________________________________________________
   (суть відомостей, отриманих в установленому законом порядку,
    про факти вчинення іноземцем суспільно небезпечних діянь,
 _________________________________________________________________
      які суперечать інтересам забезпечення безпеки України,
 _________________________________________________________________
 попередження, виявлення, припинення та розкриття яких віднесено
              до компетенції Служби безпеки України,
 _________________________________________________________________
 без розкриття джерел отримання інформації та проведених заходів;
 _________________________________________________________________
    які положення законів чи нормативно-правових актів України
                          ним порушено)
     Враховуючи, що ці дії суперечать інтересам забезпечення 
безпеки України, та керуючись частиною ____ ст. 25 Закону України 
"Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства",
 П О С Т А Н О В И В:
 Заборонити громадянину (підданому, особі без громадянства) ______
__________________________________________________________________
(прізвище, ім'я, друге ім'я, по батькові, число, місяць,
  рік та місце народження, стать, країна постійного проживання)
 в'їзд в Україну строком на ____ місяців (років).
   ______________________________________________
   (посада, відділ, орган Служби безпеки України)
   _______________________  ________  ____________________________
    (військове звання)      (підпис)      (ініціали та прізвище)
   "___" ___________ 20__ року
   ПОГОДЖЕНО:
   Начальник підрозділу
   органу Служби безпеки України
   ______________________  __________  ___________________________
     (військове звання)     (підпис)      (ініціали та прізвище)
   "___" ___________ 20__ року