АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
Н А К А З
14.08.2009 N 611
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
2 жовтня 2009 р.
за N 927/16943

Про затвердження Положення про оперативно-розшуковий відділ органу охорони державного кордону

Відповідно до пункту 9 Положення про Адміністрацію Державної прикордонної служби України, затвердженого Указом Президента України від 4 серпня 2003 року N 797 (797/2003) , з метою упорядкування діяльності підрозділів Державної прикордонної служби України, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про оперативно-розшуковий відділ органу охорони державного кордону (додається).
2. Департаменту оперативної діяльності забезпечити подання цього наказу до Міністерства юстиції України на державну реєстрацію.
3. Начальникам регіональних управлінь, органів охорони державного кордону, командирам загонів морської охорони забезпечити вивчення та виконання вимог цього Положення особовим складом підпорядкованих підрозділів.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державної прикордонної служби України - директора Департаменту оперативної діяльності.
5. Наказ довести до відома заінтересованих осіб.
6. Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Голова Державної
прикордонної служби України
генерал армії України
М.М.Литвин

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Адміністрації
Державної прикордонної
служби України
14.08.2009  N 611
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
2 жовтня 2009 р.
за N 927/16943

ПОЛОЖЕННЯ

про оперативно-розшуковий відділ органу охорони державного кордону

1. Оперативно-розшуковий відділ (далі - ОРВ) - це структурний підрозділ органу охорони державного кордону, який здійснює оперативно-службову діяльність з охорони державного кордону на ділянці відповідальності та має право здійснювати оперативно-розшукову діяльність у порядку, визначеному Законом України "Про оперативно-розшукову діяльність" (2135-12) .
2. У своїй діяльності ОРВ керується Конституцією України (254к/96-ВР) , Кримінальним (2341-14) та Кримінально-процесуальним кодексами України (1001-05, 1002-05, 1003-05) , Законами України "Про Державну прикордонну службу України" (661-15) , "Про оперативно-розшукову діяльність" (2135-12) , "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" (3341-12) , "Про державну таємницю" (3855-12) , Положенням про орган охорони державного кордону Державної прикордонної служби України, затвердженим наказом Адміністрації Державної прикордонної служби України від 15.02.2005 N 116 (z0294-05) , зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.03.2005 за N 294/10574, та цим Положенням.
3. Основними завданнями ОРВ є:
забезпечення недоторканності державного кордону та охорони суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні;
пошук і фіксація фактичних даних про протиправні діяння окремих осіб та груп, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України (2341-14) , з метою припинення правопорушень та в інтересах кримінального судочинства, а також отримання інформації в інтересах безпеки громадян, суспільства і держави.
4. ОРВ виконує обов'язки, визначені статтею 7 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" (2135-12) , статтею 19 Закону України "Про Державну прикордонну службу України" (661-15) , а також відповідно до покладених на нього завдань:
4.1. Розробляє проекти розпорядчих актів, планів з метою виконання директив і наказів Адміністрації Державної прикордонної служби України, наказів регіонального управління, органу охорони державного кордону.
4.2. Здійснює інформаційно-аналітичне забезпечення керівних інстанцій (орган охорони державного кордону, регіональне управління, Адміністрація Державної прикордонної служби) з питань, що належать до його безпосередньої компетенції.
4.3. Проводить аналітичні дослідження з метою визначення перспектив та пріоритетів роботи за оперативно-розшуковими справами, визначення тактики та методів подолання злочинності, а також прогнозування тенденцій розвитку криміногенної обстановки.
4.4. Підтримує в актуальному стані бази даних з метою нагромадження та обробки відомостей, необхідних для опрацювання прогнозів розвитку криміногенної обстановки і подання пропозицій до рішень керівних інстанцій (орган охорони державного кордону, регіональне управління, Адміністрація Державної прикордонної служби).
4.5. Забезпечує виконання персоналом, який виконує завдання оперативно-розшукової діяльності, вимог законів та інших нормативних актів з питань оперативно-розшукової діяльності, додержання заходів конспірації.
4.6. Готує пропозиції щодо добору кандидатів для проходження військової служби на посадах в оперативних підрозділах, призначення персоналу на посади в цих підрозділах.
4.7. У встановленому порядку веде окреме секретне та загальне діловодство.
5. ОРВ надаються права, визначені статтею 8 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" (2135-12) , статтею 20 Закону України "Про Державну прикордонну службу України" (661-15) , а також право:
5.1. Залучати до виконання окремих доручень у ході проведення оперативно-розшукової діяльності військовослужбовців та працівників інших підрозділів.
5.2. Організовувати та в межах повноважень координувати оперативно-розшукову діяльність на ділянці органу охорони державного кордону, участь підрозділів органу охорони державного кордону в боротьбі з організованою злочинністю і незаконною міграцією на державному кордоні України та в межах контрольованих прикордонних районів.
5.3. У встановленому порядку мати доступ до баз даних інформаційно-телекомунікаційних систем прикордонного контролю "Гарт-1", прикордонної служби "Гарт-3", інформаційно-аналітичного забезпечення "Гарт-5", підсистеми "Ризик" інтегрованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Гарт", інтегрованої міжвідомчої інформаційно-телекомунікаційної системи щодо контролю осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний кордон (система "Аркан"), інформації, яка міститься в банках даних Генерального секретаріату Міжнародної організації кримінальної поліції - Інтерполу, тощо.
5.4. Готувати пропозиції з питань комплектування посад працівників, які можуть залучатися до оперативно-розшукової діяльності, та планувати роботу з підготовки і перепідготовки персоналу оперативних підрозділів.
6. Керівництво оперативно-розшуковою діяльністю в органі охорони державного кордону здійснює начальник органу охорони державного кордону особисто.
У разі відсутності начальника органу охорони державного кордону його обов'язки у частині керівництва оперативно-розшуковою діяльністю виконує заступник начальника органу охорони державного кордону з оперативно-розшукової роботи - начальник відділу.
7. Структура та штати ОРВ органу охорони державного кордону затверджуються Головою Державної прикордонної служби України за пропозиціями директора Департаменту оперативної діяльності Адміністрації Держприкордонслужби України.
До складу ОРВ можуть входити структурні підрозділи:
оперативної протидії нелегальній міграції;
оперативної протидії контрабандній діяльності;
інформаційно-аналітичні;
оперативно-технічні;
окреме прикордонне оперативно-розшукове відділення;
секретна частина;
інші підрозділи, передбачені штатним розписом.
8. ОРВ очолює заступник начальника органу охорони державного кордону з оперативно-розшукової роботи - начальник відділу.
Заступник начальника органу охорони державного кордону з оперативно-розшукової роботи - начальник відділу повинен мати вищу освіту та досвід служби (роботи) в оперативних підрозділах.
Начальник ОРВ відповідає за організацію та ведення оперативно-розшукової діяльності на ділянці органу охорони державного кордону і здійснює безпосереднє керівництво цією роботою; результати роботи із збирання та узагальнення даних оперативної (криміногенної) обстановки; своєчасну і правильну підготовку звітних документів; координацію дій з відповідними правоохоронними органами України під час проведення оперативно-технічних заходів у межах чинного законодавства; дисципліну та власну безпеку персоналу, який залучається до оперативно-розшукової діяльності.
9. Заступник начальника органу охорони державного кордону з оперативно-розшукової роботи - начальник відділу виконує обов'язки відповідно до посадової інструкції, затвердженої начальником органу охорони державного кордону, а також повинен:
9.1. Знати Конституцію (254к/96-ВР) та законодавство України, накази та інші нормативно-правові акти Державної прикордонної служби України, які регламентують охорону державного кордону, оперативно-розшукову діяльність органу охорони державного кордону, міжнародні договори та угоди і керуватися ними в повсякденній діяльності.
9.2. Здійснювати безпосереднє керівництво оперативно-розшуковою діяльністю на ділянці органу охорони державного кордону, у межах компетенції визначати завдання керівникам оперативних підрозділів та контролювати виконання поставлених завдань.
9.3. Відповідно до законодавства, що становить правову основу оперативно-розшукової діяльності, організовувати вжиття необхідних оперативно-розшукових заходів щодо попередження, своєчасного виявлення, припинення і розкриття злочинів, пов'язаних з порушенням законодавства з питань охорони державного кордону на ділянці органу охорони державного кордону.
9.4. Робити оцінку обстановки на ділянці відповідальності органу охорони державного кордону та прогноз за видами протиправної діяльності на напрямках зосередження основних зусиль, надавати пропозиції щодо організації охорони державного кордону.
9.5. Організовувати та координувати взаємодію оперативних підрозділів органу охорони державного кордону з правоохоронними органами України, у тому числі з відповідними органами прикордонної охорони іноземних держав та міжнародних антитерористичних організацій, з метою швидкого і повного розкриття злочинів та викриття винних.
9.6. Здійснювати організацію планування роботи відділу, контролювати роботу підпорядкованого персоналу згідно з цими планами, звітувати перед начальником органу охорони державного кордону про проведену роботу за звітний період (тиждень, місяць, квартал, півріччя, рік), доповідати про плани роботи на наступний період.
9.7. Організовувати добування й оброблення даних оперативної (криміногенної) обстановки та проведення заходів щодо їх реалізації, здійснювати інформаційно-аналітичне забезпечення начальника органу охорони державного кордону стосовно протиправної діяльності злочинних груп та окремих осіб на кордоні, брати участь у відпрацюванні рішень начальника органу охорони державного кордону з питань охорони державного кордону.
9.8. Організовувати виконання письмових доручень органу дізнання, слідчого, вказівок прокурора, ухвал суду та запитів повноважних державних органів, установ та організацій про проведення оперативно-розшукових заходів.
9.9. Організовувати роботу з проведення перевірочних заходів стосовно затриманих осіб.
9.10. Організовувати та здійснювати навчання посадових осіб, які залучені до оперативно-розшукової діяльності, з правової і спеціальної підготовки.
9.11. Організовувати та постійно контролювати ведення секретного та загального діловодства в ОРВ, дотримуватись режиму секретності.
10. Заступнику начальника органу охорони державного кордону з оперативно-розшукової роботи - начальнику відділу надаються права відповідно до посадової інструкції, затвердженої наказом начальника органу охорони державного кордону, а також право:
10.1. Підпису документів в обсязі компетенції ОРВ, а також підпису всіх документів, що стосуються оперативно-розшукової діяльності.
10.2. У межах повноважень давати накази особовому складу органу охорони державного кордону за напрямом діяльності та контролювати їх виконання.
10.3. Готувати пропозиції начальникові органу охорони державного кордону за напрямом діяльності щодо вдосконалення оперативно-розшукової діяльності.
10.4. Отримувати в установленому порядку від структурних підрозділів органу охорони державного кордону документи та матеріали, які потрібні для виконання завдань за напрямом діяльності.
10.5. Вносити доповнення та зміни до інструкцій (функціональних обов'язків) посадових осіб ОРВ органу охорони державного кордону та підпорядкованих оперативно-розшукових підрозділів.
10.6. Заслуховувати з питань оперативно-розшукової діяльності начальників структурних підрозділів органу охорони державного кордону.
10.7. Брати участь у нарадах керівництва органу охорони державного кордону, надавати висновки з оцінки обстановки та пропозиції щодо охорони державного кордону.
10.8. Під керівництвом начальника органу охорони державного кордону здійснювати взаємодію з правоохоронними органами України, прикордонної охорони іноземних держав, органами місцевої влади з питань ведення оперативно-розшукової діяльності в межах своєї компетенції.
10.9. За наказом начальника органу охорони державного кордону проводити службові розслідування за напрямом діяльності.
Заступник Голови Державної
прикордонної служби України -
директор Департаменту
оперативної діяльності
генерал-лейтенант
І.М.Риньков