КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 31 березня 2004 р. N 428
Київ

Про затвердження Програми комплексного розвитку Українського Придунав'я на 2004-2011 роки

( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ N 580 (580-2008-п) від 25.06.2008 N 1120 (1120-2009-п) від 07.10.2009 )
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити Програму комплексного розвитку Українського Придунав'я на 2004-2011 роки (далі - Програма), що додається.
( Пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 580 (580-2008-п) від 25.06.2008 )
2. Міністерству фінансів, Міністерству економіки під час формування показників Державного бюджету України та Державної програми економічного і соціального розвитку України передбачати починаючи з 2005 року кошти на виконання Програми в межах можливостей державного бюджету.
( Пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 580 (580-2008-п) від 25.06.2008 )
3. Центральним органам виконавчої влади - відповідальним за виконання Програми надсилати щороку до 10 лютого Міністерству економіки інформацію про стан справ.
Міністерству економіки разом з Одеською обласною державною адміністрацією подавати до 1 березня Кабінетові Міністрів України узагальнені матеріали про хід виконання Програми.
( Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 580 (580-2008-п) від 25.06.2008 )
Прем'єр-міністр України
В.ЯНУКОВИЧ
Інд. 39

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 31 березня 2004 р. N 428

ПРОГРАМА

комплексного розвитку Українського Придунав'я на 2004-2011 роки

( У назві та тексті Програми цифри "2010" замінено цифрами "2011" згідно з Постановою КМ N 580 (580-2008-п) від 25.06.2008 )

Загальні положення

Південно-західна частина Одеської області, що розташована у Дунайсько-Дністровському межиріччі Придунав'я, включає 5 адміністративних районів - Болградський, Ізмаїльський, Кілійський, Ренійський і Татарбунарський, а також місто обласного підпорядкування Ізмаїл. Загальна площа регіону становить 6,6 тис. кв. кілометрів.
З урахуванням географічного положення Українське Придунав'я має стратегічне значення. Вихід до транс'європейської артерії - р. Дунаю забезпечує зв'язок з країнами Центральної і Східної Європи та зумовлює важливість цього регіону як ланки системи європейських транспортних коридорів.
Природний потенціал Українського Придунав'я представлений насамперед земельними, водними і рекреаційними ресурсами.
До природно-заповідного фонду включено 15 територій та об'єктів Українського Придунав'я загальною площею 53770 гектарів. Це, зокрема, Дунайський біосферний заповідник, регіональний ландшафтний парк "Ізмаїльські острови", загально-зоологічний заказник загальнодержавного значення "Острів Зміїний", п'ять заказників місцевого значення, три парки - пам'ятки садово-паркового мистецтва, чотири ботанічні пам'ятки природи.
( Абзац четвертий розділу "Загальні положення" в редакції Постанови КМ N 580 (580-2008-п) від 25.06.2008 )
Розташування Придунайського регіону на перетині найважливіших міжнародних шляхів з Європи в Азію сприяє розвиткові потенціалу морегосподарського та транспортного комплексу, який включає 3 морських торговельних порти - Рені, Ізмаїл, Усть-Дунайськ, 2 судноремонтних заводи, державну судноплавну компанію ВАТ "Українське Дунайське пароплавство", 4 залізничні станції, локомотивне депо, ряд підприємств автомобільного транспорту, аеропорт Ізмаїл. У транспортному вузлі регіону здійснюється передача та розподіл вантажів між різними видами транспорту. Діє міжнародна поромна переправа Рені - Русе.
( Абзац п'ятий розділу "Загальні положення" із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 580 (580-2008-п) від 25.06.2008 )
Однією з причин фінансово-економічної кризи підприємств морської галузі є відсутність глибоководного судноплавного ходу Дунай - Чорне море в українській частині дельти р. Дунаю, що призводить до необхідності сплати щороку вітчизняними судновласниками близько 1 млн. доларів США за прохід румунськими каналами і негативно позначається на роботі портів Усть-Дунайськ, Ізмаїл і Рені, Ізмаїльського суднобудівного та Кілійського судноремонтного заводів.
Стан дорожньо-транспортної інфраструктури, режим експлуатації автомобільної дороги Одеса - Рені в районі с. Паланка та технології прикордонно-митного оброблення вантажів і обслуговування пасажирів під час перетинання кордону з Республікою Молдова зумовлюють необхідність будівництва дороги за новим напрямком.
Структура промислового виробництва в регіоні складається в основному з підприємств переробної та харчової промисловості (молочні, рибообробні заводи, м'ясокомбінати та інші). Значна частина промислових підприємств перебуває в занепаді і потребує технічної та технологічної модернізації.
Сільськогосподарська галузь спеціалізується на виробництві зерна (у тому числі вирощуванні рису), виноградарстві, овочівництві, тваринництві, риборозведенні.
Протягом останніх років спостерігається занепад рибного господарства, яке забезпечує зайнятість більшості населення.
Рівень зайнятості населення цього регіону, як і в цілому по області, протягом останніх 5 років продовжував знижуватися.
Відсутність власних електроенергетичних генеруючих потужностей помітно гальмує економічний розвиток та посилює соціальну напруженість.
Водопровідно-каналізаційне господарство перебуває у незадовільному технічному стані.
Рівень розвитку соціальної інфраструктури Придунайського регіону значно нижчий, ніж інших районів Одеської області.
Сільські населені пункти забезпечуються централізованим водопостачанням на дуже низькому рівні, а дефіцит питної води становить 50 відсотків.
Екологічна ситуація в регіоні, особливо в приморській смузі, складна. Так, у р. Дунаю виявлено високі концентрації нітритів, фосфатів, заліза, міді, хрому, нафтопродуктів, кальцію. Спостерігається забруднення підземних вод пестицидами, нітратами та нітритами.
Нафтовий термінал, будівництво якого здійснюється у с-щі Джурджулешть (Республіка Молдова), є одним з найнебезпечніших об'єктів у Придунайському регіоні. Існує реальна загроза виникнення на ньому аварії, що може призвести до забруднення нафтопродуктами всієї території Придунав'я.
( Абзац сімнадцятий розділу "Загальні положення" із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 580 (580-2008-п) від 25.06.2008 )
У регіоні розташовано 40 об'єктів обласного рівня, що є екологічно небезпечними, та Ізмаїльський целюлозно-картонний комбінат, який включено до списку 100 найбільших забруднювачів в Україні.
Територія Придунав'я практично безліса, лише у заплавах р. Дунаю та долинах малих річок є окремі ділянки лісів, вкрай незначні ресурси мінеральної сировини. За прогнозними оцінками, прилеглий морський шельф північно-західної частини Чорного моря нафтоносний.
Недостатня вивченість природних ресурсів є однією з основних причин затримки організації їх раціонального використання, відновлення і охорони.
Мережа закладів охорони здоров'я Придунайського регіону представлена лікарнями та поліклініками, кількість яких протягом 1997-2002 років не змінилася. Рівень захворювань на туберкульоз та інші інфекційні хвороби досить високий, що зумовлено проблемами у водопостачанні та водовідведенні населених пунктів.
Забезпечення навчальних закладів, особливо у сільській місцевості, педагогічними кадрами та підручниками, виданими мовами національних меншин України, незадовільне, гостро стоїть питання стосовно комп'ютеризації шкіл.
Етнічний склад населення Українського Придунав'я багатонаціональний, тому потребує уваги проблема міжнаціональних відносин.
Необхідно вирішити питання щодо збереження історико-культурних пам'яток регіону, зокрема археологічних та тих, що мають значення для національних меншин України. Доступ жителів регіону до інформаційних ресурсів держави дуже обмежений.

Мета, основні завдання Програми

Метою Програми є створення умов для забезпечення сталого розвитку регіону, підвищення ефективності використання його внутрішнього природно-ресурсного та економічного потенціалу, рівня життя населення, розв'язання соціально-економічних проблем.
Основні завдання Програми:
збереження, раціональне використання та відновлення природних ресурсів;
підвищення значення Придунайського регіону в розвитку Міжнародного транспортного коридору N 7, подолання його транспортно-комунікаційної ізольованості;
створення умов для підвищення зайнятості населення;
досягнення стабільності енерго- та водозабезпечення;
задоволення культурних потреб національних меншин України, що проживають у регіоні;
поліпшення екологічної ситуації та підвищення екологічної безпеки регіону;
розвиток інфраструктури життєзабезпечення населення, морегосподарського та транспортного комплексу, підприємств промислового та сільськогосподарського виробництва, туристично-рекреаційної сфери;
відновлення мережі заповідних територій;
забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.

Основні напрями виконання Програми

Основними напрямами виконання Програми є розвиток морегосподарського, агропромислового та транспортного комплексів, формування інноваційної його моделі, забезпечення зайнятості населення, розв'язання проблеми енергозалежності та інше.
Розвиток морегосподарського та транспортного комплексу:
забезпечення безпеки судноплавства р. Дунай;
будівництво глибоководного судноплавного каналу Дунай - Чорне море;
створення нових судноплавних ліній, у тому числі поромних переправ;
модернізація виробничої структури морських портів;
узгоджене використання за погодженням з Республікою Молдова залізничної колії у напрямку Ренійського морського торговельного порту, а в перспективі будівництво залізничної вітки м. Дзенілор - м. Рені;
будівництво об'їзної ділянки дороги м. Одеса - м. Рені та мосту через Дністровський лиман;
відновлення інфраструктури аеропортів мм. Ізмаїла та Болграда.
Формування інноваційної моделі розвитку:
модернізація промислових виробництв;
розвиток високотехнологічних, наукоємних, ресурсозберігаючих виробництв;
впровадження інновацій у промисловість і на їх основі прискорення реструктуризації основних промислових виробництв;
використання сучасних інформаційних технологій;
розвиток внутрішнього ринку промислової продукції;
сертифікація продукції за міжнародними стандартами;
екологізація існуючих технологій.
Розвиток агропромислового комплексу, харчової та переробної галузей промисловості:
поглиблення переробки місцевої сировини, оновлення технологічного обладнання та використання сучасних технологій;
закладення нових виноградників і впровадження екологічно безпечних технологій вирощування винограду;
відновлення зрошувальних систем, впровадження нових технологій зрошування виноградників;
використання сучасних пакувальних матеріалів;
розширення ринків збуту продукції.
Забезпечення зайнятості населення:
створення у 2004-2011 роках в усіх сферах економічної діяльності 46 тис. нових робочих місць;
збільшення кількості закладів туристично-оздоровчої сфери.
Розв'язання проблеми водозабезпечення та водовідведення:
проведення детальної геологічної розвідки для визначення обсягу запасів підземних вод у долині р. Дунаю на території Ізмаїльського та Ренійського районів;
продовження будівництва Кілійського, Татарбунарського та Суворовського водопроводів із забором води з р. Дунаю; доведення якості води на очисних спорудах до державних стандартів;
забезпечення безперебійного відведення необхідної кількості господарсько-побутових та виробничих стічних вод, зокрема реконструкція мережі каналізації в мм. Ізмаїлі, Болграді, Рені, Татарбунарах, Кілії і Вилковому, будівництво централізованих каналізаційних систем населених пунктів.
Розв'язання проблеми енергозалежності:
будівництво в Ізмаїльському районі парогазової теплоелектростанції потужністю 200-250 МВт;
будівництво ліній електропередачі напругою 110-130 кВ для безпосереднього зв'язку з енергосистемою України і підвищення надійності енергозабезпечення регіону.
Забезпечення екологічного захисту території та усунення наслідків надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру:
розроблення системи і проведення екологічного моніторингу, попередження населення про можливі стихійні та техногенні явища;
застосування ефективних методів збирання і видалення побутових та інших відходів, забезпечення ефективної експлуатації полігонів для їх захоронення;
здійснення інженерного захисту територій від підтоплення, ерозійних та зсувних процесів;
збереження екологічних систем придунайських озер, зокрема розв'язання екологічних проблем оз. Сасик;
будівництво каналізаційно-насосних станцій з системою біологічного очищення стічних вод;
запобігання погіршенню стану навколишнього природного середовища;
збереження природно-заповідних територій;
розроблення системи територіального екологічного моніторингу та економічного обґрунтування використання природних ресурсів.
Розвиток туристично-рекреаційної сфери:
залучення коштів інвесторів у розвиток туристичної інфраструктури;
сприяння розвиткові туризму (сільського зеленого, історичного, екологічного, оздоровчо-спортивного);
популяризація вітчизняного туризму на внутрішньому та зовнішньому ринку туристичних послуг.
Розвиток транскордонного співробітництва:
розроблення та узгодження на міждержавному рівні порядку спрощеного перетину українсько-румунського державного кордону громадянами України, які проживають на території єврорегіону "Нижній Дунай";
проведення демаркації державного кордону між Україною і Республікою Молдова;
збільшення кількості пропускних пунктів на українсько-молдовській ділянці державного кордону та забезпечення їх відповідного облаштування згідно з вимогами законодавства;
сприяння розвиткові прикордонної торгівлі в рамках єврорегіону "Нижній Дунай".
Розвиток соціально-культурної та гуманітарної сфери:
забезпечення можливості приймання національних теле- і радіопередач на всій території регіону, встановлення нових ретрансляторів;
будівництво шкіл, обладнання класів комп'ютерними системами;
підтримання діяльності товариств національних меншин України;
видання підручників мовами національних меншин України;
сприяння проведенню наукових досліджень з етнонаціональних та міжетнічних питань;
забезпечення завершення будівництва та реконструкції закладів охорони здоров'я;
проведення робіт з реконструкції пам'яток культурної спадщини державного значення;
збереження існуючої мережі закладів культури;
сприяння популяризації фольклорної творчості та аматорського мистецтва національних меншин України, що проживають на території Придунайського регіону, організації гастролей та фестивалів народної творчості.

Етапи виконання

Визначені у додатках 1 і 2 заходи передбачається здійснити у два етапи.
( Абзац перший розділу "Етапи виконання" із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 580 (580-2008-п) від 25.06.2008 )
Перший (2005-2007 роки):
будівництво глибоководного судноплавного каналу р. Дунай - Чорне море, поромного комплексу Ізмаїл - Тулча, мосту через Дністровський лиман, Ізмаїльської парогазової теплової електростанції потужністю 250 МВт, повітряних ліній електропередачі напругою 110-330 кВ, магістральних газопроводів Каланчак - Суворове - Кілія та Тарутине - Арциз - Татарбунари, підвідних та розвідних газових мереж, групових і локальних систем водопостачання (Кілійський, Суворівський і Татарбунарський водопроводи), комплексу водоочисних станцій у м. Ізмаїлі (перша черга), водоочисних станцій у мм. Татарбунарах, Вилковому та Рені, складів і сховищ для екологічно безпечного зберігання хімічних засобів захисту рослин, підприємства з переробки твердих побутових відходів потужністю 365 тис. тонн на рік, Дунайського осетрового риборозводного заводу, шкіл, туристично-готельного комплексу в Кілійському районі;
електрифікація ділянки Білгород-Дністровський - Арциз Південно-Західної залізниці;
реконструкція дамби між оз. Ялпуг і Кугурлуй;
відновлення роботи гідрологічних постів на р. Дунаю, гідрометстанції у м. Рені і створення двох морських гідрометстанцій;
реконструкція меліоративних систем і забезпечення їх функціонування;
відновлення та підтримання сприятливого гідрологічного і санітарного стану річок;
проведення берегоукріплювальних робіт та будівництво захисних протипаводкових дамб на р. Дунаю;
створення науково-дослідної станції "Нижній Дунай";
збереження історичної забудови центральної частини м. Ізмаїл;
реставрація церков Українського Придунав'я;
завершення будівництва медичних закладів регіону;
забезпечення медичних закладів обладнанням та автотранспортом.
Другий (2008-2011 роки) - завершення:
створення глибоководного суднового ходу р. Дунай - Чорне море; будівництво мосту через Дністровський лиман; реконструкція з'єднувального каналу Усть-Дунайського морського торговельного порту; реконструкція та розвиток аеропорту "Ізмаїл"; будівництво Болградської та Ізмаїльської парогазових теплових електростанцій, повітряних ліній електропередачі, магістральних газопроводів Каланчак - Суворове - Кілія та Тарутине - Арциз - Татарбунари, підвідних та розвідних газових мереж, групових і локальних систем водопостачання (Кілійський, Суворівський і Татарбунарський водопроводи), захисних протипаводкових дамб на р. Дунай, складів і сховищ для екологічно безпечного зберігання хімічних засобів захисту рослин, інших об'єктів соціально-культурної сфери; збереження пам'яток культурної спадщини; проведення робіт з відновлення та підтримки сприятливого гідрологічного і санітарного стану річок;
( Абзац шістнадцятий розділу "Етапи виконання" в редакції Постанови КМ N 580 (580-2008-п) від 25.06.2008 )
робіт з відновлення та підтримання сприятливого гідрологічного і санітарного стану річок;
електрифікації ділянки Білгород-Дністровський - Арциз Південно-Західної залізниці.
Заходи Програми можуть бути конкретизовані у регіональних цільових та щорічних програмах соціально-економічного розвитку Одеської області.
Загальна координація роботи з виконання Програми покладається на Мінекономіки.

Очікувані результати

Виконання Програми дасть можливість підвищити статус України як транскордонної та морської держави, розв'язати ряд соціально-економічних проблем регіону, поліпшити його інвестиційну привабливість, забезпечити населені пункти Українського Придунав'я якісною питною водою та газом, уникнути енергетичної залежності від Республіки Молдова, відновити виробничу та соціальну інфраструктуру, поліпшити екологічний стан регіону.

Фінансове забезпечення виконання Програми

Фінансування Програми здійснюватиметься за рахунок коштів державного бюджету, інвестиційних і кредитних ресурсів, підприємств різних форм власності, міжнародної технічної допомоги.
Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, Одеська облдержадміністрація здійснюватимуть фінансування заходів Програми за рахунок коштів відповідних бюджетів у межах асигнувань, які щороку передбачатимуться їм на ці цілі як головним розпорядникам коштів.

Додаток 1
до Програми

ЗАХОДИ

щодо комплексного розвитку Українського Придунав'я на 2004-2010 роки

( Додаток 1 втратив чинність у частині заходів, здійснення яких передбачалося у 2008-2010 роках згідно Постановою КМ N 580 (580-2008-п) від 25.06.2008 )
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Найменування   | Відпові- |Строк|Орієнтов-|               У тому числі за роками              | Очікувані
      заходу      | дальні   |вико-|  ний    |---------------------------------------------------| результати
                  |   за     | нан-| обсяг   |          2004-2007         |     2008-2010        |
                  |виконання | ня, |фінансу- |----------------------------+----------------------|
                  |          |роки | вання,  | державний |місце-|  інші   |держав-|міс- |  інші  |
                  |          |     |  тис.   |  бюджет   | вий  | джерела |  ний  |цевий| джерела|
                  |          |     | гривень |           |бюджет|         |бюджет |бюд- |        |
                  |          |     |         |           |      |         |       |жет  |        |
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
         1        |     2    |  3  |    4    |     5     |   6  |    7    |   8   |  9  |   10   |     11
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                      Розвиток морегосподарського та транспортного комплексу Придунав'я
Будівництво        Мінтранс   2004-  129000       27900           101100                          активізація
глибоководного                2007                                                                роботи
судноплавного                                                                                     портів
каналу р. Дунай -                                                                                 Придунай-
Чорне море                                                                                        ського
                                                                                                  регіону,
                                                                                                  залучення
                                                                                                  додаткових
                                                                                                  вантажів
Будівництво        Мінтранс   2004-   20000                        20000                          -"-
поромного          Одеська    2006
комплексу          облдерж-
Ізмаїл - Тулча     адмініс-
                   трація
Підтримка          Мінтранс   2004-  498000      168000           225000   15000          90000   розвиток
державної          Мінпром-   2009                                                                українського
судноплавної       політики                                                                       морського
компанії ВАТ                                                                                      флоту
"Українське
Дунайське
пароплавство"
шляхом
будівництва на
вітчизняних
суднобудівних
заводах морських
та річкових
суден:
  суховантажних    -"-        -"-    345000      100000           140000   15000          90000   -"-
  суден дедвейтом             
  5,5 тис. тонн
  двох річкових    -"-        2004-  145000       60000            85000                          -"-
  пасажирських                2007
  суден
  20 річкових      -"-        -"-      8000        8000                                           -"-
  барж-секцій на
  Кілійському
  суднобудівному
  заводі
Ремонт             Мінтранс   2004-   48373                        38698,4                 9674,6 підвищення
залізничної колії             2008                                                                швидкості та
на ділянці                                                                                        безпеки руху
м. Одеса -                                                                                        залізничного
м. Ізмаїл                                                                                         транспорту
Електрифікація     -"-        2007-   20000                         7000                  13000   організація
ділянки                       2009                                                                руху
Південно-Західної                                                                                 електро-
залізниці                                                                                         потягів
м. Білгород-
Дністровський -
м. Арциз
протяжністю 90
кілометрів
Проведення         Держвод-   2005-    5000        5000                                           підвищення
реконструкції      госп       2007                                                                водообміну
дамби, підвищення  Одеська                                                                        між озерами
водообміну між     облдерж-                                                                       для
оз. Ялпуг і        адмініс-                                                                       розв'язання
Кугурлуй           трація                                                                         екологічних
                                                                                                  проблем
                                                                                                  оз. Ялпуг
Будівництво мосту  Одеська    2004- 1300000                       600000                 700000   вирішення
через              облдерж-   2010                                                                проблем
Дністровський      адмініс-                                                                       транспортної
лиман              трація                                                                         ізольова-
                   Мінтранс                                                                       ності
                                                                                                  регіону
Відновлення        Мінприроди 2005-    3000        2160                      840                  створення
роботи                        2010                                                                ефективної
гідрологічних                                                                                     системи
постів на р.                                                                                      гідрометза-
Дунаю,                                                                                            безпечення,
гідрометстанції                                                                                   безпеки
м. Рені та                                                                                        судно-
створення двох                                                                                    плавства
морських                                                                                          р. Дунаю і в
гідрометстанцій                                                                                   прилеглому
                                                                                                  районі
                                                                                                  Чорного моря
Створення системи  НКАУ       2004-    1400         800                      600                  оперативний
оперативного       Мінтранс   2010                                                                контроль за
контролю з         Одеська                                                                        наслідками
використанням      облдерж-                                                                       будівництва
дистанційних       адмініс-                                                                       судно-
засобів            трація                                                                         плавного
зондування         МОН                                                                            каналу та
поверхні регіону                                                                                  змінами
з космосу за                                                                                      течії
динамікою змін                                                                                    р. Дунаю і
української                                                                                       стану
частини р. Дунаю                                                                                  прилеглої
та впливом                                                                                        частини
глибоководного                                                                                    Чорного моря
судноплавного
каналу р. Дунай -
Чорне море на
природне
середовище дельти
цієї річки та
прилеглої частини
моря
                                    Енергетичне задоволення потреб регіону
Будівництво        Одеська    2004-  981000               1000    550000                 430000   уникнення
Ізмаїльської       облдерж-   2009                                                                енергозалеж-
парогазової        адмініс-                                                                       ності від
теплової           трація                                                                         Республіки
електростанції     Мінпалив-                                                                      Молдова
потужністю 250     енерго
МВт
Будівництво        -"-        2004- 1319550                       351530                 968020   постійне
повітряних ліній              2010                                                                електропос-
електропередачі                                                                                   тачання
напругою 110-330                                                                                  споживачів
кВ та                                                                                             південно-
встановлення                                                                                      західної
автотрансформатора                                                                                частини
потужністю 200                                                                                    Одеської
МВА на підстанції                                                                                 області
напругою 330 кВ,
у тому числі:
  будівництво      -"-        -"-   1023850                       145350                 878500   -"-
  повітрянних
  ліній
  електропередачі
  напругою 110 кВ
  будівництво      -"-        2004-  144700                       144700                          -"-
  повітряної                  2006
  лінії
  електропередачі
  330 кВ Аджалик -
  Усатове (друга
  лінія)
  будівництво      -"-        2005-  151000                        61480                  89520   -"-
  повітряної лінії            2007
  електропередачі
  330 кВ
  Новоодеська -
  Арциз із
  установленням
  другого
  автотранс-
  форматора
  на підстанції
  330 кВ Арциз
Будівництво        Мінеко-    2004-                                                               газифікація
магістральних      номіки     2010                                                                населених
газопроводів:      Мінагро-                                                                       пунктів
  Каланчак-        політики           22001       12572                     9429                  південної
  Суворове-Кілія   Мінфін             40000       22858                    17142                  частини
  Тарутине-Арциз-  НАК                                                                            Одеської
  Татарбунари      "Нафтогаз                                                                      області
                   України"
                   Одеська
                   облдерж-
                   адмініс-
                   трація
Будівництво        Мінагро-   2005-    4500        3000    800       400             200    100   -"-
підвідних та       політики   2007                                                                
розвідних газових  Одеська                                                                        
мереж у населених  облдерж-                                                                       
пунктах            адмініс-                                                                       
Придунайського     трація                                                                         
регіону            НАК                                                                            
                   "Нафтогаз
                   України"
                                      Водозабезпечення та водовідведення
Створення          Націо-     2005-     800         600                      200                  підготовка
технології         нальна     2008                                                                проекту та
очищення питної    академія                                                                       спорудження
води в басейні     наук                                                                           мобільної
р. Дунаю           Одеська                                                                        пілотної
                   облдерж-                                                                       установки
                   адмініс-                                                                       для відпра-
                   трація                                                                         цювання
                                                                                                  технологіч-
                                                                                                  них процесів
                                                                                                  очищення
                                                                                                  поверхневих
                                                                                                  вод басейну
                                                                                                  р. Дунаю
Розроблення        -"-        2005-     600         600                                           розроблення
комплексної                   2007                                                                технології
технології                                                                                        комплексної
знесолення                                                                                        обробки
підземних та                                                                                      мінералізо-
поверхневих вод                                                                                   ваних вод
Придунайського                                                                                    для
регіону                                                                                           одержання
                                                                                                  високо-
                                                                                                  якісної
                                                                                                  питної води
                                                                                                  та цінних
                                                                                                  речовин
Розроблення        -"-        -"-       750         750                                           розроблення
комплексної                                                                                       технології
технології                                                                                        глибокого
глибокого                                                                                         очищення
очищення міських                                                                                  стічних вод
стічних вод                                                                                       до норм, які
                                                                                                  дозволя-
                                                                                                  тимуть
                                                                                                  скидати їх у
                                                                                                  водні
                                                                                                  джерела
                                                                                                  I категорії
Розроблення        -"-        -"-       650         650                                           розроблення
технології                                                                                        унікальної
знешкодження                                                                                      технології
стічних вод                                                                                       очищення
звалищ для                                                                                        екологічно
запобігання                                                                                       небезпечних
забрудненню                                                                                       стічних вод
підземних                                                                                         звалищ
водоносних
горизонтів
р. Дунаю, інших
річок, озер та
водосховищ
Проведення         Держком-   2004-    8000        8000                                           розвідка
детальної          природ-    2006                                                                підземних
геологічної        ресурсів                                                                       запасів
розвідки для                                                                                      питної води
визначення
обсягів запасів
підземних вод на
території
Придунав'я
Будівництво        Держвод-   2004-                                                               забезпечення
групових і         госп       2010                                                                південних
локальних систем   Одеська                                                                        населених
водопостачання,    облдерж-                                                                       пунктів
зокрема            адмініс-                                                                       області
водопроводів:      трація                                                                         якісною
  Кілійського                         27000       18900                     8100                  питною
  Суворовського                       13500        8400                     5100                  водою,
  Татарбунарського                    38300       21600                    16700                  стабілізація
                                                                                                  санітарного
                                                                                                  та
                                                                                                  екологічного
                                                                                                  стану
                                                                                                  регіону
Будівництво        Одеська    2004-    8000        6500   1500                                    -"-
комплексу          облдерж-   2006
водоочисних        адмініс-
станцій у          трація
м. Ізмаїлі (перша  Мінприроди
черга)
Будівництво        Одеська    2004-    3026        2226    800                                    -"-
водоочисних        облдерж-   2007
станцій у          адмініс-
м. Татарбунарах    трація
                   Мінприроди
                   Держжитло-
                   комунгосп
Завершення         -"-        2004-   17100       16500    600                                    -"-
будівництва                   2006
водоочисних
станцій у
м. Вилковому
Будівництво        -"-        2004-    3470        2670    800                                    -"-
водоочисних                   2007
станцій у м. Рені
                          Розв'язання проблем екологічного та техногенного характеру
Захист мм.         Держвод-   2004-   28390        6510            13210    2860           5810   зниження
Вилкового, Кілії,  госп       2010                                                                рівня
Татарбунар і Рені, Держжитло-                                                                     підземних
смт Суворове від   комунгосп                                                                      вод,
підтоплення        Мінприроди                                                                     забезпечення
                   Одеська                                                                        безпеки
                   облдерж-                                                                       проживання
                   адмініс-                                                                       населення
                   трація
Проведення         Держвод-   2004-     152,8        89,1   15,5      15,5    12,7    10     10   -"-
берего-            госп       2010                                                                
укріплювальних     Одеська                                                                        
робіт і            облдерж-                                                                       
будівництво        адмініс-                                                                      
захисних           трація                                                                         
протипаводкових                                                                                  
дамб на р. Дунаю                                                                                 
Водовідведення до  Одеська    2004-     634         634                                           -"-
с. Багате          облдерж-   2006
Ізмаїльського      адмініс-
району             трація
                   Мінприроди
                   Держжитло-
                   комунгосп
Проведення         Держвод-   2004-   22700       22700                                           підвищення
ремонтно-          госп       2005                                                                екологічної
експлуатаційних    Одеська                                                                        безпеки та
робіт з метою      облдерж-                                                                       поліпшення
відновлення        адмініс-                                                                       еколого-
меліоративних      трація                                                                         меліоратив-
систем і                                                                                          ного стану
забезпечення їх                                                                                   зрошуваних
функціонування                                                                                    земель
Проведення         Національ- -"-       300         300                                           поліпшення
досліджень         на                                                                             екологічного
оз. Сасик          академія                                                                       стану
                   наук                                                                           водного
                                                                                                  об'єкта
Відновлення та     Держвод-   2004-   15055        9000             4055    1000           1000   -"-
підтримання        госп       2007
сприятливого
гідрологічного і
санітарного стану
річок регіону
Інвентаризація та  Держвод-   2004-    1050         600                      450                  поліпшення
паспортизація      госп       2010                                                                водозабез-
джерел питного і   Мінприроди                                                                     печення
зрошувального                                                                                     регіону
водопостачання в                                                                                  та якості
регіоні                                                                                           питної води
Інвентаризація та  -"-        -"-       490          80              200      60            150   поліпшення
паспортизація                                                                                     екологічного
малих річок і                                                                                     стану водних
оз. Сасик                                                                                         об'єктів та
                                                                                                  території в
                                                                                                  цілому
Інвентаризація     Одеська    2004-    2800        1200              400     900            300   стале та
джерел локального  облдерж-   2010                                                                надійне
та дифузного       адмініс-                                                                       функціонува-
забруднення,       трація                                                                         ння наявних
насамперед         Мінприроди                                                                     меліоратив-
муніципальних      МОН                                                                            них систем,
звалищ, складів                                                                                   поліпшення
отрутохімікатів,                                                                                  екологічного
скотомогильників                                                                                  стану
                                                                                                  зрошуваних
                                                                                                  земель
Вивчення та        Держкомзем -"-      2800        1200              400     900            300   формування
картографування    МОН                                                                            плану дій з
ерозії земельного  Мінприроди                                                                     відновлення
фонду та                                                                                          якості
індексація якості                                                                                 ґрунтів
ґрунтів
Створення захисних Одеська    -"-      2800        1200              400     900            300   ліквідація
смуг навколо малих облдерж-                                                                       забруднення
річок і озер,      адмініс-                                                                       скидами
виділення в натурі трація                                                                         стічних вод
(на місцевості)    Держкомзем                                                                     р. Дунаю
земель водного     Держвод-
фонду              госп
                   Мінприроди
Створення на базі  МОН        -"-      3500        1600              400    1200            300   проведення
Дунайського        Одеська                                                                        екологічних
біосферного        облдерж-                                                                       і наукових
заповідника та     адмініс-                                                                       досліджень
Ізмаїльської       трація                                                                         природних
гідромет-                                                                                         комплексів
обсерваторії                                                                                      дельти
науково-дослідного                                                                                р. Дунаю
об'єднання "Нижній
Дунай"
Створення          Держком-   -"-       767         416                      351                  запобігання
полезахисних і     лісгосп                                                                        виникненню
стоко-                                                                                            буревіїв та
регулювальних                                                                                     пилових бур
лісових смуг на
водозаборах
Інвентаризація та  Мінприроди -"-      2400        1500                      900                  контроль за
моніторинг стану   МОН                                                                            станом
природних                                                                                         природних
комплексів                                                                                        комплексів
Українського                                                                                      Українського
Придунав'я                                                                                        Придунав'я
Відновлення        Мінприроди 2004-     780         780                                           надання
мережі постів      Держвод-   2005                                                                якісних
гідрологічних і    госп                                                                           прогнозів
гідрохімічних                                                                                     природних
спостережень в                                                                                    явищ
українській
частині дельти
р. Дунаю
Проведення         Мінприроди -"-       500         500                                           підвищення
аналізу і          МЗС                                                                            екологічної
підготовка         МОН                                                                            безпеки
висновків щодо     Мінпалив-                                                                      української
можливих           енерго                                                                         частини
економічних,       Мінеконо-                                                                      р. Дунаю
екологічних та     міки
правових           Національ-
наслідків для      на
України            академія
будівництва        наук
нафтового          Одеська
термінала в        облдерж-
районі             адмініс-
м. Джурджулешти    трація
(Республіка
Молдова)
Будівництво та     Мінприроди 2004-    5000        3000             1000    1000                  розв'язання
реконструкція      Одеська    2007                                                                проблем
складів, сховищ    облдерж-                                                                       екологічно
для екологічно     адмініс-                                                                       безпечного
безпечного         трація                                                                         зберігання і
зберігання         Мінагропо-                                                                     знешкодження
хімічних засобів   літики                                                                         непридатних
захисту рослин                                                                                    та
                                                                                                  заборонених
                                                                                                  хімічних
                                                                                                  засобів
                                                                                                  захисту
                                                                                                  рослин
Будівництво        Одеська    2005-  150000                                                       поліпшення
підприємства з     облдерж-   2007   (дже-                                                        санітарно-
переробки твердих  адмініс-          рела                                                         епідеміоло-
побутових          трація            фінан-                                                       гічної
відходів           Держжитло-        сува-                                                        ситуації
потужністю 365     комунгосп         ння
тис. тонн на рік   Мінприроди        визна-
                                     чати-
                                     муться
                                     протя-
                                     гом
                                     2004
                                     року)
Розроблення та     НКАУ       2004-    7000        4000                     3000                  оперативна
впровадження       Одеська    2010                                                                інформація
сучасних           облдерж-                                                                       про
інформаційних      адмініс-                                                                       надзвичайні
технологій для     трація                                                                         техногенні
проведення         МОН                                                                            та природні
моніторингу стану                                                                                 ситуації,
природного                                                                                        прогно-
середовища,                                                                                       зування
наслідків                                                                                         їх наслідків
надзвичайних                                                                                      з метою
ситуацій                                                                                          оперативної
(паводків,                                                                                        ліквідації
підтоплення),
оцінки стану
водних та
агрономічних
ресурсів
Створення на       Держвод-   2005-     300         300                                           попередження
р. Дунаю біля      госп       2006                                                                про паводки
м. Рені служби     МНС
раннього           Одеська
попередження про   облдерж-
надзвичайні        адмініс-
ситуації           трація
природного та
техногенного
характеру
                              Розв'язання проблем розвитку рибного господарства
Інвентаризація     Одеська    2004-  обсяги                                                       об'єктивна
нерестовищ в       облдерж-   2006   фінан-                                                       оцінка
озерах             адмініс-          суван-                                                       потенціалу
Українського       трація            ня                                                           та наявних
Придунав'я і                         визна-                                                       ресурсів
дельті р. Дунаю                      чати-
                                     муться
                                     під
                                     час
                                     форму-
                                     вання
                                     місце-
                                     вих
                                     бюдже-
                                     тів на
                                     відпо-
                                     відний
                                     рік
Розроблення плану  Одеська    2004-  обсяги                                                       розроблення
розвитку рибного   облдерж-   2005   фінан-                                                       довгостроко-
господарства і     адмініс-          суван-                                                       вої програми
рибальства в       трація            ня                                                           розвитку
Придунав'ї та                        визна-                                                       рибного
прилеглій частині                    чати-                                                        господарства
Чорного моря                         муться                                                       регіону
                                     під
                                     час
                                     форму-
                                     вання
                                     місце-
                                     вих
                                     бюдже-
                                     тів на
                                     відпо-
                                     відний
                                     рік
Будівництво        Мінагро-   2005-  видат-                                                       поновлення
Дунайського        політики   2010   ки на                                                        промислового
осетрового                           фінан-                                                       лову
риборозплідного                      сува-                                                        дунайських
заводу                               ння                                                          осетрових
                                     заходу
                                     визна-
                                     чати-
                                     муться
                                     під
                                     час
                                     форму-
                                     вання
                                     бюдже-
                                     тів на
                                     2005-
                                     2010
                                     роки
                              Охорона об'єктів культурної та історичної спадщини
Забезпечення:
  збереження       Одеська    2004-    5000               3500      1500                          збереження
  історичної       облдерж-   2006                                                                пам'яток
  забудови         адмініс-                                                                       культури,
  центральної      трація                                                                         підвищення
  частини          Мінкуль-                                                                       туристичного
  м. Ізмаїла       тури                                                                           потенціалу
                   Держбуд
  музеєфікація     -"-        -"-      1700               1700                                    -"-
  території
  фортеці
  у м. Ізмаїлі
Проведення
реставраційних
робіт у будівлях:
  Свято-           Одеська    -"-      1700               1700                                    -"-
  Покровського     облдерж-                                                                       
  собору           адмініс-                                                                       
  (м. Ізмаїл)      трація                                                                         
                   Держбуд                                                                        
                   Мінкуль-                                                                       
                   тури
  Свято-           Одеська    -"-       470                470                                    -"-
  Миколаївської    облдерж-
  церкви           адмініс-
  (м. Ізмаїл)      трація
                   Мінкуль-
                   тури
                   Держбуд
  Свято-           -"-        -"-       412                412                                    -"-
  Преображенського
  собору
  (м. Болград)
  Свято-           -"-        -"-      2900               2900                                    -"-
  Нікольської
  церкви
  (м. Болград)
  Свято-           -"-        2004-     500                500                                    -"-
  Миколаївської               2005
  церкви та
  дзвіниці
  (м. Кілія)
  церкви           -"-        2004-    1720               1340                       380          -"-
  Свято-Різдво                2007
  Богородична
  (м. Вилкове)
  мавзолею Інзона  -"-        2005       50                 50                                    -"-
  (м. Болград)
                             Задоволення освітніх та культурних потреб населення
Забезпечення       Одеська    2004-     500                300       100             100          задоволення
діяльності         облдерж-   2010                                                                освітніх
загальноосвітніх   адмініс-                                                                       потреб
шкіл               трація                                                                         національних
                   МОН                                                                            меншин
                   Держком-                                                                       України
                   нацмі-
                   грації
Видання            МОН        -"-      1000         580              120     210             90   -"-
підручників
мовами
національних
меншин України
Будівництво шкіл:
  з кількома       Одеська    2004-   12000        6000             6000                          задоволення
  мовами навчання  облдерж-   2006                                                                освітніх
  у м. Ізмаїлі     адмініс-                                                                       потреб
                   трація                                                                         населення
                   Мінеко-                                                                        району
                   номіки
                   Мінфін
  у с. Ларжанці    -"-        -"-      1300        1300                                           -"-
  Ізмаїльського
  району
  у с. Комишівці   -"-        2005-    5200        2500                     2700                  -"-
  Ізмаїльського               2010
  району
  для дітей з      -"-        2004-    4130        2030                     2100                  -"-
  вадами слуху в              2006
  м. Болграді
  у с. Василівці   -"-        2005-    1300        1300                                           -"-
  Болградського               2007
  району
  у с. Лісках      -"-        2004-     930         930                                           -"-
  Кілійського                 2006
  району
  у с.             -"-        2006-    1600        1070                      530                  -"-
  Приозерному                 2007
  Кілійського
  району
  у с. Дмитрівці   -"-        2005-    8350        3100                     5250                  -"-
  Татарбунарського            2010
  району
                             Охорона здоров'я та медичне обслуговування населення
Завершення         -"-        2004-    3861        3861                                           підвищення
будівництва                   2007                                                                рівня та
інфекційного                                                                                      якості
корпусу                                                                                           медичного
Кілійської                                                                                        обслуговува-
центральної                                                                                       ння
лікарні                                                                                           населення
                                                                                                  регіону
Завершення         -"-        2004-    6500        3500                     3000                  -"-
будівництва                   2010
пологового
будинку в
м. Болграді
Будівництво        -"-        2004-    6400        6400                                           -"-
районної                      2006
поліклініки в
м. Рені
Придбання:
  двох пересувних  МОЗ        2005-    1200        1200                                           -"-
  флюорографічних             2007                                                               
  установок з                                                                                     
  цифровою                                                                                        
  обробкою даних                                                                                  
  трьох пересувних -"-        -"-      3000        3000                                           -"-
  діагностичних
  лабораторій
  трьох пересувних -"-        2004-     600         600                                           -"-
  стоматологічних             2006
  установок
  десяти           -"-        2004-    1050         400                      650                  -"-
  санітарних                  2008
  автомобілів,
  оснащених
  мобільним
  зв'язком
                                                 Ринок праці
Створення нових    Одеська    2004-  дер-                                                         створення
робочих місць в    облдерж-   2010   жавні                                                        46 тис.
усіх сферах        адмініс-          цільо-                                                       робочих
економічної        трація            ві                                                           місць
діяльності                           фонди,
                                     кошти
                                     під-
                                     при-
                                     ємств
                                     та
                                     інвес-
                                     торів
                                    Розвиток туристично-рекреаційної сфери
Будівництво        Одеська    2004-  кошти                                                        підвищення
туристично-        облдерж-   2010   інвес-                                                       туристично-
готельного         адмініс-          торів                                                        рекреаційної
комплексу в        трація                                                                         привабли-
населених                                                                                         вості
пунктах                                                                                           Придунайсь-
Кілійського                                                                                       кого регіону
району
Представлення      Держтур-   -"-                                                                 -"-
інвестиційних      адмініс-
проектів           трація
туристично-        Одеська
рекреаційної       облдерж-
сфери регіону на   адмініс-
вітчизняних та     трація
міжнародних
виставках
Створення центру   Держтур-   2005-     270                          270                          підвищення
екологічного       адмініс-   2006                                                                туристично-
туризму на         трація                                                                         рекреаційної
території          Мінприроди                                                                     привабли-
української        Одеська                                                                        вості
частини дельти     облдерж-                                                                       Придунайсь-
р. Дунаю           адмініс-                                                                       кого регіону
(м. Вилкове)       трація
Створення          Мінтранс   2004      400         400                                           -"-
міжнародного       Одеська
пункту пропуску    облдерж-
пасажирів у        адмініс-
м. Вилковому       трація
                   Держмит-
                   служба
                   Адмініс-
                   трація
                   Держпри-
                   кордон-
                   служби
                   Держтур-
                   адмініс-
                   трація
Інвентаризація     Держтур-   2004-      16           8                8                          визначення
об'єктів           адмініс-   2005                                                                туристично-
туристичного       трація                                                                         рекреацій-
профілю,           Одеська                                                                        ного
культурної         облдерж-                                                                       потенціалу
спадщини,          адмініс-                                                                       регіону
пам'яток           трація
природно-          Мінприроди
заповідного        Мінкуль-
фонду,             тури
туристичної
інфраструктури
тощо
                                        Транскордонне співробітництво
Реалізація
заходів у рамках
функціонування
єврорегіону
"Нижній Дунай":
  узгодження на    МЗС        2004   у                                                            активізація
  міждержавному    Адмініс-          межах                                                        ділових та
  рівні порядку    трація            бюд-                                                         культурних
  спрощеного       Держпри-          жетно-                                                       відносин
  в'їзду в Румунію кордон-           го
  громадян         служби            фінан-
  України, які     Держмит-          суван-
  проживають на    служба            ня
  території        Одеська
  єврорегіону      облдерж-
  "Нижній Дунай"   адмініс-
                   трація
  завершення       МЗС        2004-  у                                                            запобігання
  договірно-       Адмініс-   2005   межах                                                        контрабанді
  правового        трація            бюд-                                                         товарів і
  оформлення       Держпри-          жетно-                                                       нелегальній
  українсько-      кордон-           го                                                           міграції
  молдовської      служби            фінан-
  ділянки кордону  Мінприроди        суван-
                   Держкомзем        ня
                   Одеська
                   облдерж-
                   адмініс-
                   трація
  створення        НКАУ       2004-    7000        4000                     3000                  впровадження
  української      МЗС        2010                                                                сучасних
  підсистеми       МНС                                                                            технологій у
  міждержавної     Одеська                                                                        стратегічні
  системи          облдерж-                                                                       розробки
  оперативного     адмініс-                                                                       розвитку
  контролю за      трація                                                                         регіону,
  надзвичайними    МОН                                                                            створення
  ситуаціями з                                                                                    центру
  використанням                                                                                   української
  космічної                                                                                       частини
  інформації в                                                                                    єврорегіону
  нижній частині                                                                                  "Нижній
  р. Дунаю                                                                                        Дунай"
  визначення       Держтур-   2004-                                                               отримання
  правового        адмініс-   2005                                                                правового
  статусу та       трація                                                                         статусу та
  механізму        Одеська                                                                        механізму
  регулювання      облдерж-                                                                       регулювання
  використання     адмініс-                                                                       використання
  прибережної      трація                                                                         прибережної
  смуги                                                                                           смуги
  Кілійського і                                                                                   Кілійського
  Татарбунарського                                                                                і Татарбу-
  районів як                                                                                      нарського
  складової                                                                                       районів як
  курортних                                                                                       складової
  територій                                                                                       курортних
  місцевого                                                                                       територій
  значення                                                                                        місцевого
                                                                                                  значення
( Додаток 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 580 (580-2008-п) від 25.06.2008 )

Додаток 2
до Програми

ЗАХОДИ

щодо комплексного розвитку Українського Придунав'я на 2008-2011 роки

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Найменування заходу   |Відповідальні за| Строк | Орієнтовний |  У тому числі за рахунок   |  Очікуваний
                        |    виконання   |викона-|    обсяг    |----------------------------|   результат
                        |                |  ння, |фінансування,|державного|місцевого| інших |
                        |                |  рік  |тис. гривень | бюджету  | бюджету |джерел |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
                 I. Розвиток морегосподарського та транспортного комплексу
 1. Створення            Мінтрансзв'язку  2008-          346477      57910           288567  відновлення
    глибоководного                        2011                                               транзитного
    суднового ходу                        зокре-                                             судноплавства,
    р. Дунай-                             ма:                                                збільшення
    Чорне море на                                                                            прибутку
    українській                                                                              підприємств
    частині дельти                                                                           морегоспо-
    р. Дунаю                              2008           110290      57910            52380  дарського
                                                                                             комплексу,
                                                                                             активізація
                                          2009           130006                      130006  роботи портів
                                                                                             Придунайського
                                                                                             регіону,
                                          2010           32697                        32697  збільшення
                                                                                             обсягів вантажів
                                                                                             і створення
                                          2011           73484                        73484  170 додаткових
                                                                                             робочих місць
 2. Надання підтримки           -"-       2008-          120000                       120000 щорічне
    державній                             2011                                               збільшення на
    судноплавній                                                                             5 відсотків
    компанії ВАТ                          зокре-                                             обсягу
    "Українське                           ма:                                                морських та
    Дунайське                                                                                річкових
    пароплавство" шляхом                  2008            30000                        30000 перевезень
    будівництва на
    вітчизняних заводах:                  2009            30000                        30000
                                          2010            30000                        30000
                                          2011            30000                        30000
    морських                              2008            30000                        30000
    суховантажних суден
    річкових                              2009-           90000                        90000
    пасажирських суден                    2011
                                          зокре-
                                          ма:
                                          2009            30000                        30000
                                          2010            30000                        30000
                                          2011            30000                        30000
 3. Ремонт залізничної   Мінтрансзв'язку  2008-           48000                        48000 поліпшення
    колії на ділянці                      2011                                               транспортного
    м. Одеса - м. Ізмаїл                                                                     обслуговування
                                          зокре-                                             населення
                                          ма:
                                          2008            12000                        12000
                                          2009            12000                        12000
                                          2010            12000                        12000
                                          2011            12000                        12000
 4. Будівництво мосту    Укравтодор       2010-          300000                       300000       -"-
    через Дністровський                   2011
    лиман
                                          зокре-
                                          ма:
                                          2010           100000                       100000
                                          2011           200000                       200000
 5. Створення системи    НКАУ             2009-            1200       1200                   здійснення
    оперативного         Мінтрансзв'язку  2011                                               оперативного
    контролю з           Одеська                                                             контролю
    використанням        облдерж-         зокре-                                             за станом
    дистанційних засобів адміністрація    ма:                                                навколишнього
    зондування поверхні  МОН                                                                 природного
    регіону з космосу за                  2009              400        400                   середовища
    динамікою змін
    української частини                   2010              400        400
    р. Дунаю
                                          2011              400        400
 6. Реконструкція        Мінтрансзв'язку  2010            25000                        25000 збільшення на
    з'єднувального                                                                           20 відсотків
    каналу Усть-                                                                             обсягу
    Дунайського                                                                              перевалки
    морського                                                                                вантажів через
    торговельного порту                                                                      Усть-
                                                                                             Дунайський
                                                                                             морський
                                                                                             торговельний
                                                                                             порт
 7. Реконструкція та     Одеська          2008             2810                  280    2530 збільшення
    розвиток аеропорту   облдерж-                                                            вдвічі обсягу
    "Ізмаїл"             адміністрація                                                       пасажиро-
                                                                                             перевезень та
                                                                                             на 40 відсот-
                                                                                             ків обсягу
                                                                                             вантажо-
                                                                                             перевезень
    Разом за розділом I                                  615622      64900       280  550442
    у тому числі за
    роками:
    2008                                                 163422      63700       280   99442
    2009                                                  42400        400             42000
    2010                                                 167400        400            167000
    2011                                                 242400        400            242000
                   II. Задоволення потреби регіону в енергетичних ресурсах
 8. Будівництво          Мінпаливенерго   2008-          295000                       295000 забезпечення
    Болградської         Одеська          2009                                               електро-
    парогазової          облдерж-                                                            енергією
    електростанції       адміністрація    зокре-                                             південно-
    потужністю 30-50 МВт                  ма:                                                західної
                                                                                             частини
                                          2008            50000                        50000 області
                                          2009           245000                       245000
 9. Будівництво                 -"-       2008-          520000                       520000       -"-
    Ізмаїльської                          2010
    парогазової
    електростанції                        зокре-
    потужністю                            ма:
    66-130 МВт
                                          2008            20000                        20000
                                          2009           150000                       150000
                                          2010           350000                       350000
10. Будівництво                 -"-       2008-          753973                       753973 підвищення
    повітряних ліній                      2010                                               надійності
    електропередачі                                                                          електропоста-
                                          зокре-                                             чання
                                          ма:                                                південно-
                                                                                             західної
                                          2008           126473                       126473 частини
                                                                                             області
                                          2009           230000                       230000
                                          2010           397500                       397500
    у тому числі:
    Арциз - Болград -                     2008-          134973                       134973
    Буджак - Рені                         2009
    напругою 110 кВ,
    протяжністю                           зокре-
    131 кілометр                          ма:
                                          2008            73973                        73973
                                          2009            61000                        61000
    Аджалик - Усатове                     2008-          169000                       169000
    напругою 330 кВ,                      2009
    протяжністю
    124 кілометри                         зокре-
                                          ма:
                                          2008            50000                        50000
                                          2009           119000                       119000
    Новоодеська - Арциз                   2008-          450000                       450000
    напругою 330 кВ,                      2010
    протяжністю
    105 кілометрів, з                     зокре-                                        2500
    установленням                         ма:
    другого
    автотрансформатора                    2008             2500
    на електричній
    підстанції напругою                   2009            50000                        50000
    330 кВ
                                          2010           397500                       397500
11. Будівництво          Одеська          2008-          107000      53500             53500 газифікація
    магістральних        облдерж-         2011                                               населених
    газопроводів         адміністрація                                                       пунктів
                         Мінжитло-        зокре-                                             південно-
                         комунгосп        ма:                                                західної
                         Мінфін                                                              частини
                         НАК "Нафтогаз    2008            14900                        14900 Одеської
                         України"                                                            області
                                          2009            34770      19870             14900
                                          2010            28670      16820             11850
                                          2011            28660      16810             11850
    у тому числі:
    с. Каланчак -                         2008-           70000      35000             35000
    смт Суворове -                        2009
    м. Кілія протяжністю
    51,3 кілометра                        зокре-
                                          ма:
                                          2008             8750                         8750
                                          2009            20420      11670              8750
                                          2010            20420      11670              8750
                                          2011            20410      11660              8750
    смт Тарутине -                        2008-           37000      18500             18500
    м. Арциз -                            2011
    м. Татарбунари
    (перша черга)                         зокре-
    протяжністю                           ма:
    52,3 кілометра
                                          2008             6150                         6150
                                          2009            14350       8200              6150
                                          2010             8250       5150              3100
                                          2011             8250       5150              3100
    Разом за розділом II                                1675973      53500           1622473
    у тому числі за
    роками:
    2008                                                 211373                       211373
    2009                                                 659770      19870            639900
    2010                                                 776170      16820            759350
    2011                                                  28660      16810             11850
                             III. Водозабезпечення та водовідведення
12. Установлення         Одеська          2008-            6800       1500      3400    1900 забезпечення
    20 компактних        облдерж-         2011                                               населення
    водоочисних          адміністрація                                                       питною водою
    установок                             зокре-                                             належної
    колективного                          ма:                                                якості
    користування для
    знесолення підземних                  2008              500                  400     100
    вод Кілійського,
    Ізмаїльського і
    Татарбунарського                      2009             2100        500      1000     600
    районів
                                          2010             2100        500      1000     600
                                          2011             2100        500      1000     600
13. Проведення детальної Мінприроди       2009              400        400                   оцінка
    геологічної розвідки                                                                     експлуатацій-
    для визначення                                                                           них запасів
    обсягів запасів                                                                          підземних вод
    підземних вод
    Ізмаїльського та
    Ренійського районів
14. Реконструкція у      Одеська          2008-            8000       2800      2100    3100 поліпшення
    м. Ізмаїлі трьох     облдерж-         2011                                               санітарного та
    каналізаційних       адміністрація                                                       екологічного
    насосних станцій та  Мінжитло-        зокре-                                             стану
    напірних колекторів  комунгосп        ма:
    протяжністю          Мінприроди
    18 кілометрів                         2008              400                  300     100
                                          2009             2300        900       500     900
                                          2010             2300        800       600     900
                                          2011             3000       1100       700    1200
15. Реконструкція у             -"-       2008-           12000       4500      4500    4000       -"-
    м. Рені                               2011
    каналізаційно-
    очисної споруди,                      зокре-
    каналізаційно-                        ма:
    насосної станції та
    каналізаційних мереж                  2008              500                  300     200
    протяжністю
    6 кілометрів                          2009             3700       1500      1000    1200
                                          2010             3800       1500      1000    1300
                                          2011             4000       1500      1200    1300
16. Будівництво у               -"-       2009-            1500       1500                         -"-
    м. Болграді                           2010
    каналізаційно-
    насосної станції та                   зокре-
    каналізаційних мереж                  ма:
    протяжністю
    5 кілометрів                          2009             1000       1000
                                          2010              500        500
17. Реконструкція у      Одеська          2008-            8800       3500      2800    2500 поліпшення
    м. Кілії             облдерж-         2011                                               санітарного та
    каналізаційної       адміністрація                                                       екологічного
    очисної споруди,     Мінжитло-        зокре-                                             стану
    двох насосних        комунгосп        ма:
    станцій та           Мінприроди
    каналізаційних мереж                  2008              400                  200     200
    протяжністю
    4 кілометри                           2009             2500       1000       800     700
                                          2010             3300       1500      1000     800
                                          2011             2600       1000       800     800
18. Реконструкція у             -"-       2009-            5000       2500      2500               -"-
    м. Кілії                              2010
    водопровідно-
    очисної споруди та                    зокре-
    мереж питного                         ма:
    водопостачання
    протяжністю                           2009             2000       1000      1000
    1,16 кілометра
                                          2010             3000       1500      1500
19. Реконструкція у             -"-       2008-            4900       2600      1300    1000       -"-
    м. Вилковому                          2011
    водопровідно-очисної
    споруди та мереж                      зокре-
    питного                               ма:
    водопостачання
    протяжністю                           2008              100                  100
    21 кілометр
                                          2009             1500        400       600     500
                                          2010             1800        700       600     500
                                          2011             1500       1500               
20. Створення технології Національна      2009              800        800                   поліпшення
    очищення питної води академія наук                                                       якості
    в басейні р. Дунаю   Мінжитло-                                                           питної води
                         комунгосп
                         Одеська
                         облдерж-
                         адміністрація
21. Розроблення          Національна      2009              600        600                   поліпшення
    комплексної          академія наук                                                       стану водо-
    технології           Мінжитло-                                                           забезпечення
    знесолення підземних комунгосп
    та поверхневих вод   Одеська
                         облдерж-
                         адміністрація
22. Розроблення                 -"-         -"-             750        750                   поліпшення
    комплексної                                                                              санітарного та
    технології глибокого                                                                     екологічного
    очищення міських                                                                         стану
    стічних вод
23. Розроблення                 -"-         -"-             650        650                   поліпшення
    комплексної                                                                              екологічного
    технології                                                                               стану
    знешкодження стічних
    вод звалищ для
    запобігання
    забрудненню
    підземних водоносних
    горизонтів р. Дунаю,
    інших річок, озер
    та водосховищ
    Разом за                                              50200      22100     15600   12500
    розділом III
    у тому числі за
    роками:
    2008                                                   1900                 1300     600
    2009                                                  18300       9500      4900    3900
    2010                                                  16800       7000      5700    4100
    2011                                                  13200       5600      3700    3900
                    IV. Розв'язання проблем екологічного та техногенного характеру
24. Відновлення роботи   МНС              2008-            2740       2140       600         створення
    гідрологічних                         2010                                               ефективної
    пунктів спостережень                                                                     системи
    на р. Дунаї та двох                   зокре-                                             гідрометео-
    гідрометеорологічних                  ма:                                                забезпечення
    станцій
                                          2008              251         51       200
                                          2009             1164        964       200
                                          2010             1325       1125       200
25. Проведення робіт із  Мінжитло-        2008-           17264       5687      9204    2373 створення
    захисту від          комунгосп        2011                                               безпечних
    підтоплення          Мінприроди                                                          умов для
    території населених  Одеська          зокре-                                             проживання
    пунктів              облдерж-         ма:                                                населення
                         адміністрація
                                          2008             4550       1502      2418     630
                                          2009             4500       1485      2392     623
                                          2010             4500       1485      2392     623
                                          2011             3714       1215      2002     497
    у тому числі:
    м. Ізмаїла                            2008-            4000       1320      2280     400
                                          2011
                                          зокре-
                                          ма:
                                          2008             1000        330       570     100
                                          2009             1000        330       570     100
                                          2010             1000        330       570     100
                                          2011             1000        330       570     100
    м. Вилкового                          2008-            4000       1320      2084     596
                                          2011
                                          зокре-
                                          ма:
                                          2008             1000        330       521     149
                                          2009             1000        330       521     149
                                          2010             1000        330       521     149
                                          2011             1000        330       521     149
    м. Кілії                              2008-            1800        595       936     269
                                          2011
                                          зокре-
                                          ма:
                                          2008              550        182       286      82
                                          2009              500        165       260      75
                                          2010              500        165       260      75
                                          2011              250         83       130      37
    м. Татарбунарів                       2008-            1500        495       780     225
                                          2010
                                          зокре-
                                          ма:
                                          2008              500        165       260      75
                                          2009              500        165       260      75
                                          2010              500        165       260      75
    м. Рені                               2008-            1964        637      1040     287
                                          2011
                                          зокре-
                                          ма:
                                          2008              500        165       260      75
                                          2009              500        165       260      75
                                          2010              500        165       260      75
                                          2011              464        142       260      62
    смт Суворове                          2008-            4000       1320      2084     596
                                          2011
                                          зокре-
                                          ма:
                                          2008             1000        330       521     149
                                          2009             1000        330       521     149
                                          2010             1000        330       521     149
                                          2011             1000        330       521     149
26. Проведення робіт з   Одеська          2008-            3040       2520       520         зниження рівня
    водовідведення у     облдерж-         2011                                               підтоплення
    с. Богате            адміністрація                                                       села
    Ізмаїльського району Держводгосп      зокре-
                         Мінприроди       ма:
                         Мінжитло-
                         комунгосп        2008              760        630       130
                                          2009              760        630       130
                                          2010              760        630       130
                                          2011              760        630       130
27. Проведення робіт з   Національна      2008-             300        300                   поліпшення
    комплексного         академія наук    2009                                               екологічного
    дослідження                                                                              стану водного
    оз. Сасик                             зокре-                                             об'єкта
                                          ма:
                                          2008              150        150
                                          2009              150        150
28. Інвентаризація та    Держводгосп      2009              450        450                   поліпшення
    паспортизація        Мінжитло-                                                           водозабезпече-
    локальних джерел     комунгосп                                                           ння регіону та
    питного і                                                                                якості питної
    зрошувального                                                                            води
    водопостачання
29. Інвентаризація та    Держводгосп      2009-             300        270        30         розроблення
    паспортизація малих                   2010                                               заходів з
    річок і оз. Сасик                                                                        поліпшення
                                          зокре-                                             екологічного
                                          ма:                                                стану водних
                                                                                             об'єктів
                                          2009              150        120        30
                                          2010              150        150
30. Інвентаризація       Мінрегіонбуд     2008-            2800       2400               400 розроблення
    джерел локального та Мінагрополітики  2011                                               заходів з
    дифузного            Одеська                                                             поліпшення
    забруднення          облдерж-         зокре-                                             екологічного
    території            адміністрація    ма:                                                стану водних
    Ренійського,                                                                             об'єктів
    Ізмаїльського,                        2008              150                          150
    Болградського,
    Татарбунарського,                     2009              950        800               150
    Кілійського
    районів, насамперед                   2010              900        800               100
    муніципальних звалищ
    та скотомогильників                   2011              800        800
31. Коригування          Держкомзем       2008-             350        350                         -"-
    матеріалів           МОН              2010
    крупномасштабних     Мінприроди
    обстежень ґрунтів                     зокре-
                                          ма:
                                          2008              150        150
                                          2009              100        100
                                          2010              100        100
32. Створення            Одеська          2008-            3160       1440      1720               -"-
    прибережних захисних облдерж-         2011
    смуг уздовж річок і  адміністрація
    навколо озер         Держкомзем       зокре-
    (винесення в         Держводгосп      ма:
    натуру/на            Мінприроди
    місцевості)                           2008              680                  680
                                          2009              760        480       280
                                          2010             1200        920       280
                                          2011              520         40       480
33. Утворення науково-   МОН              2008-            3000       2400               600 проведення
    дослідного           Одеська          2011                                               наукових
    об'єднання "Нижній   облдерж-                                                            досліджень
    Дунай" на базі       адміністрація    зокре-                                             природних
    Дунайського                           ма:                                                комплексів
    біосферного
    заповідника                           2008              200                          200
                                          2009             1000        800               200
                                          2010             1000        800               200
                                          2011              800        800
34. Здійснення           Мінтрансзв'язку  2008-           14777                        14777 оцінка та
    комплексного         Держводгосп      2011                                               прогноз стану
    екологічного         МНС                                                                 природних
    моніторингу          Мінприроди       зокре-                                             комплексів
    наслідків впливу     Національна      ма:                                                Українського
    експлуатації         академія наук                                                       Придунав'я
    глибоководного                        2008             3255                         3255
    суднового ходу
    р. Дунай-Чорне море                   2009             3532                         3532
    на Українське
    Придунав'я                            2010             3832                         3832
                                          2011             4158                         4158
35. Проведення аналізу і Одеська          2008-             440        350        90         забезпечення
    підготовка висновків облдерж-         2010                                               екологічної
    щодо можливих        адміністрація                                                       безпеки
    економічних і        Мінпаливенерго   зокре-
    екологічних          Мінекономіки     ма:
    наслідків для        МЗС
    України будівництва  МОН              2008              240        210        30
    нафтового термінала  Мінприроди
    в районі             Національна      2009              100         70        30
    с-ща Джурджулешть    академія наук
    (Республіка Молдова)                  2010              100         70        30
36. Будівництво та       Одеська          2008-            4740       4220       520         розв'язання
    реконструкція        облдерж-         2010                                               проблем
    складів і сховищ для адміністрація                                                       екологічно
    безпечного           Мінагрополітики  зокре-                                             безпечного
    зберігання хімічних  Мінприроди       ма:                                                зберігання
    засобів захисту                                                                          хімічних
    рослин                                2008             2610       2480       130         засобів
                                                                                             захисту рослин
                                          2009             1130        870       260
                                          2010             1000        870       130
37. Будівництво          Одеська          2008-           90000      43500      3000   43500 поліпшення
    підприємства з       облдерж-         2011                                               санітарно-
    переробки твердих    адміністрація                                                       епідемічної
    побутових відходів                    зокре-                                             ситуації
    потужністю 365 тис.                   ма:
    тонн на рік
                                          2008            15500                 1000   14500
                                          2009            30000      14500      1000   14500
                                          2010            30000      14500      1000   14500
                                          2011            14500      14500
38. Розроблення та       НКАУ             2008-            4200       2850      1350         надходження
    впровадження         Одеська          2011                                               оперативної
    сучасних             облдерж-                                                            інформації про
    інформаційних        адміністрація    зокре-                                             надзвичайні
    технологій для       МОН              ма:                                                ситуації,
    проведення                                                                               прогнозування
    моніторингу стану                     2008              470                  470         їх наслідків
    природного
    середовища і                          2009             1390        950       440
    наслідків
    надзвичайних                          2010             1390        950       440
    ситуацій, оцінки
    стану водних та                       2011              950        950
    земельних ресурсів
    Разом за розділом IV                                 147561      68877     17034   61650
    у тому числі за
    роками:
    2008                                                  28966       5173      5058   18735
    2009                                                  46136      22369      4762   19005
    2010                                                  46257      22400      4602   19255
    2011                                                  26202      18935      2612    4655
                                        V. Розвиток рибного господарства
39. Інвентаризація       Одеська          2008-            1100                  700     400 оцінка наявних
    нерестовищ в озерах  облдерж-         2011                                               рибних
    Українського         адміністрація                                                       ресурсів
    Придунав'я і                          зокре-
    українській частині                   ма:
    дельти р. Дунаю
                                          2008              200                  100     100
                                          2009              300                  200     100
                                          2010              300                  200     100
                                          2011              300                  200     100
40. Розроблення програми Одеська          2009              100                  100         ефективне
    розвитку рибного     облдерж-                                                            використання
    господарства і       адміністрація                                                       рибних
    рибальства в                                                                             ресурсів
    Українському
    Придунав'ї
    Разом за розділом V                                    1200                  800     400
    у тому числі за
    роками:
    2008                                                    200                  100     100
    2009                                                    400                  300     100
    2010                                                    300                  200     100
    2011                                                    300                  200     100
                           VI. Охорона об'єктів культурної спадщини
41. Збереження           Одеська          2008-             550        200       350         збереження
    історичної забудови  облдерж-         2009                                               пам'яток
    центральної частини  адміністрація                                                       культури,
    м. Ізмаїла           Мінрегіонбуд     зокре-                                             підвищення
                         МКТ              ма:                                                рівня
                                                                                             туристичної
                                          2008              200                  200         привабливості,
                                                                                             збільшення на
                                          2009              350        200       150         5 відсотків
                                                                                             обсягу надання                        |
                                                                                             туристичних
                                                                                             послуг
    у тому числі:
    розроблення науково-                  2008              200                  200
    проектної
    документації з
    визначення меж
    історичних ареалів
    м. Ізмаїла та
    режимів їх
    використання, ремонт                  2009              350        200       150
    діорами
    Ізмаїльського
    історичного музею
    імені Суворова
    (Хресто-
    Воздвиженська
    церква)
42. Проведення           Одеська          2008-            3870        200      3670         збереження
    реставраційних робіт облдерж-         2010                                               пам'яток
    пам'яток культурної  адміністрація                                                       культури,
    спадщини             Мінрегіонбуд     зокре-                                             підвищення
                         МКТ              ма:                                                рівня
                                                                                             туристичної
                                          2008             2000                 2000         привабливості
                                          2009             1770        100      1670
                                          2010              100        100
    у тому числі:
    Свято-                                2008-            1200        200      1000
    Преображенського                      2010
    собору (м. Болград)
                                          зокре-
                                          ма:
                                          2008              500                  500
                                          2009              600        100       500
                                          2010              100        100
    Свято-Нікольської                     2008-            1670                 1670
    церкви (м. Болград)                   2009
                                          зокре-
                                          ма:
                                          2008             1000                 1000
                                          2009              670                  670
    церкви Свято-Різдва                   2008-            1000                 1000
    Богородичної                          2009
    (м. Вилкове)
                                          зокре-
                                          ма:
                                          2008              500                  500
                                          2009              500                  500
43. Реставрація фасадів  Одеська          2008              570                  570         збереження
    та інтер'єрів        облдерж-                                                            пам'яток
    Ізмаїльського        адміністрація                                                       культури
    історичного музею
    імені Суворова
44. Музеєфікація                -"-         -"-              70                   70         збереження
    території фортеці у                                                                      пам'яток
    м. Ізмаїлі                                                                               культури,
                                                                                             підвищення
                                                                                             рівня
                                                                                             туристичної
                                                                                             привабливості
    Разом за розділом VI                                   4960        300      4660
    у тому числі за
    роками:
    2008                                                   2840                 2840
    2009                                                   2120        300      1820
                                 VII. Задоволення освітніх потреб населення
45. Видання підручників  МОН              2008-             800        800                   задоволення
    мовами національних                   2011                                               освітніх
    меншин                                                                                   потреб
                                          зокре-                                             населення
                                          ма:
                                          2008              200        200
                                          2009              200        200
                                          2010              250        250
                                          2011              150        150
46. Будівництво у        Одеська          2009-           11000      11000                         -"-
    м. Ізмаїлі школи з   облдерж-         2011
    викладанням мовами   адміністрація
    національних меншин  Мінрегіонбуд     зокре-
    на 540 учнівських    Мінекономіки     ма:
    місць                Мінфін
                                          2009             4000       4000
                                          2010             4000       4000
                                          2011             3000       3000
47. Будівництво школи у         -"-       2008             2788                 2788               -"-
    с. Ларжанці
    Ізмаїльського району
    на 470 учнівських
    місць
48. Будівництво школи у         -"-       2008-            6250       3600      2650               -"-
    с. Комишівці                          2011
    Ізмаїльського району
    на 660 учнівських                     зокре-
    місць                                 ма:
                                          2008             2650                 2650
                                          2009              900        900
                                          2010              900        900
                                          2011             1800       1800
49. Будівництво в        Одеська          2008-            4280       2000      2280         задоволення
    м. Болграді школи    облдерж-         2009                                               освітніх
    для дітей з вадами   адміністрація                                                       потреб
    слуху на             Мінрегіонбуд     зокре-                                             населення
    150 учнівських місць Мінекономіки     ма:
                         Мінфін
                                          2008             2280                 2280
                                          2009             2000       2000
50. Будівництво школи у         -"-       2008-            1950        800      1150               -"-
    с. Василівка                          2009
    Болградського району
    на 362 учнівських                     зокре-
    місця                                 ма:
                                          2008             1150                 1150
                                          2009              800        800
51. Будівництво школи у         -"-       2008-            1850       1850                         -"-
    с. Ліски Кілійського                  2009
    району на
    704 учнівських місця                  зокре-
                                          ма:
                                          2008             1150       1150
                                          2009              700        700
52. Будівництво школи у         -"-       2008-            1600        530      1070               -"-
    с. Приозерне                          2009
    Кілійського району
    на 320 учнівських                     зокре-
    місць                                 ма:
                                          2008             1070                 1070
                                          2009              530        530
    Разом за                                              30518      20580      9938
    розділом VII
    у тому числі за
    роками:
    2008                                                  11288       1350      9938
    2009                                                   9130       9130
    2010                                                   5150       5150
    2011                                                   4950       4950
                      VIII. Охорона здоров'я та медичне обслуговування населення
53. Будівництво          Одеська          2009-            7909       7909                   поліпшення
    інфекційного корпусу облдерж-         2011                                               медичного
    Кілійської           адміністрація                                                       обслуговування
    центральної районної Мінрегіонбуд     зокре-                                             населення
    лікарні              Мінекономіки     ма:
                         Мінфін
                                          2009             2637       2637
                                          2010             2637       2637
                                          2011             2635       2635
54. Будівництво                 -"-       2009-           15270      15270                         -"-
    пологового будинку в                  2011
    м. Болграді
                                          зокре-
                                          ма:
                                          2009             5090       5090
                                          2010             5090       5090
                                          2011             5090       5090
55. Будівництво районної        -"-       2009-            6300       6300                         -"-
    поліклініки в                         2011
    м. Рені
                                          зокре-
                                          ма:
                                          2009             2100       2100
                                          2010             2100       2100
                                          2011             2100       2100
56. Придбання            Одеська          2008              525                  525         поліпшення
    10 санітарних        облдерж-                                                            медичного
    автомобілів,         адміністрація                                                       обслуговування
    оснащених мобільним                                                                      населення
    зв'язком
    Разом за                                              30004      29479       525
    розділом VIII
    у тому числі за
    роками:
    2008                                                    525                  525
    2009                                                   9827       9827
    2010                                                   9827       9827
    2011                                                   9825       9825
                                          IX. Розвиток ринку праці
57. Створення 46 тис.           -"-       2008-          927900                       927900 зменшення
    нових робочих місць                   2011                                               рівня
    в усіх сферах                                                                            безробіття
    економічної                           зокре-
    діяльності                            ма:
                                          2008           228600                       228600
                                          2009           230700                       230700
                                          2010           232800                       232800
                                          2011           235800                       235800
                                    X. Розвиток туристично-рекреаційної сфери
58. Проведення           Одеська          2008-              34                   34         визначення
    інвентаризації       облдерж-         2011                                               туристично-
    об'єктів туристично- адміністрація                                                       рекреаційного
    рекреаційного та                      зокре-                                             потенціалу
    оздоровчого                           ма:                                                регіону
    призначення,
    культурної                            2008               25                   25
    спадщини, природно-
    заповідного фонду,                    2009                3                    3
    туристичної
    інфраструктури                        2010                3                    3
                                          2011                3                    3
59. Визначення правового        -"-       2009-             150                   50     100 забезпечення
    статусу та порядку                    2010                                               розвитку
    використання                                                                             прибережної
    прибережної смуги                     зокре-                                             смуги
    Кілійського і                         ма:                                                Кілійського і
    Татарбунарського                                                                         Татарбунар-
    районів як складових                  2009               70                   20      50 ського районів
    курортної території                                                                      як курортної
    місцевого значення                    2010               80                   30      50 території
60. Реконструкція        Одеська          2008-            2100                  600    1500 підвищення
    об'єктів             облдерж-         2009                                               рівня
    туристичного         адміністрація                                                       туристичної
    призначення                           зокре-                                             привабливості,
    історичної частини                    ма:                                                щорічне
    мм. Вилкового,                                                                           збільшення на
    Ізмаїла, Кілії,                       2008             1000                  300     700 5 відсотків
    Болграда, Рені                                                                           обсягу
                                          2009             1100                  300     800 надання
                                                                                             туристичних
                                                                                             послуг
    Разом за розділом X                                    2284                  684    1600
    у тому числі за
    роками:
    2008                                                   1025                  325     700
    2009                                                   1173                  323     850
    2010                                                     83                   33      50
    2011                                                      3                    3
                                     XI. Транскордонне співробітництво
61. Здійснення заходів у                  2008-            5280       5250        30
    рамках                                2011
    функціонування
    єврорегіону "Нижній                   зокре-
    Дунай"                                ма:
                                          2008               10                   10
                                          2009             1760       1750        10
                                          2010             1760       1750        10
                                          2011             1750       1750
    у тому числі:
    завершення           МЗС              2008-              30                   30         запобігання
    договірно-правового  Адміністрація    2010                                               незаконному
    оформлення           Держприкордон-                                                      ввезенню
    українсько-          служби           зокре-                                             товарів і
    молдовської ділянки  Мінприроди       ма:                                                нелегальній
    державного кордону   Держкомзем                                                          міграції
                         Одеська          2008               10                   10
                         облдерж-
                         адміністрація
                                          2009               10                   10
                                          2010               10                   10
    створення            НКАУ             2009-            5250       5250                   впровадження
    української          МЗС              2011                                               сучасних
    підсистеми           МНС                                                                 технологій,
    міждержавної системи Одеська          зокре-                                             створення
    оперативного         облдерж-         ма:                                                програмно-
    контролю за          адміністрація                                                       апаратних
    надзвичайними        МОН              2009             1750       1750                   комплексів для
    ситуаціями в дельті                                                                      оброблення
    р. Дунаю                                                                                 космічних
                                          2010             1750       1750                   даних
                                          2011             1750       1750
    Разом за розділом X                                    5280       5250        30
    у тому числі за
    роками:
    2008                                                     10                   10
    2009                                                   1760       1750        10
    2010                                                   1760       1750        10
    2011                                                   1750       1750
    Усього                                              3491502     264986     49551 3176965
    у тому числі за
    роками:
    2008                                                 650149      70223     20376  559550
    2009                                                1021716      73146     12115  936455
    2010                                                1256547      63347     10545 1182655
    2011                                                 563090      58270      6515  498305
( Програму доповнено Додатком 2 згідно з Постановою КМ N 580 (580-2008-п) від 25.06.2008; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1120 (1120-2009-п) від 07.10.2009 )