Угода

між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про утримання автодорожніх мостів на українсько-молдовському державному кордоні

( Угоду ратифіковано Законом N 1867-VI (1867-17) від 11.02.2010 )
Кабінет Міністрів України та Уряд Республіки Молдова, далі - "Договірні Сторони",
керуючись Договором про добросусідство, дружбу і співробітництво між Україною та Республікою Молдова (498_161) від 23 жовтня 1992 року,
прагнучи до поліпшення дорожнього руху між обома державами, домовились про таке:

Стаття 1

1. Договірні Сторони силами органів, зазначених у додатку 2 до цієї Угоди (далі - уповноважені органи), гарантують утримання автодорожніх мостів через р. Дністер на спільному українсько-молдовському державному кордоні (далі - прикордонні автодорожні мости) згідно з їх переліком, наведеним у додатку 1 до цієї Угоди.
2. Термін "утримання" означає комплекс технічних і організаційних заходів, які забезпечують належний експлуатаційний і технічний стан прикордонних автодорожніх мостів, без зміни їх просторового розташування та статичних параметрів зі збереженням їх несучої здатності.
До робіт, пов'язаних з утриманням прикордонних автодорожніх мостів належать, зокрема, антикорозійний захист і ремонти: прольотних будов, опор, перильних огорож, відкрилків мосту, проїзної частини, тротуарів, бар'єрної огорожі, поручнів, деформаційних швів, опорних частин, відповідного обладнання, дорожніх знаків, насипів та укріплення берегів у межах мосту, а також зимове утримання, а саме: роботи, пов'язані з усуненням снігу та ожеледиці з поверхні проїжджої частини і тротуарів на об'єкті, відповідно до стандартів, які застосовуються на під'їзді до мосту, що знаходиться на території тієї Договірної Сторони, якій доручено виконання цих обов'язків.
3. На прикордонних автодорожніх мостах лінія державного кордону між Україною та Республікою Молдова проходить по середині цих споруд або по їхній технологічній осі, незалежно від проходження державного кордону по воді, згідно з положеннями пункту 4 статті 3 Договору між Україною та Республікою Молдова про державний кордон (498_046) від 18 серпня 1999 року.
4. Усі роботи, пов'язані з утриманням дорожніх прикордонних автодорожніх мостів, будуть проводитися таким чином, щоб при цьому не було порушено позначення лінії державного кордону.
Усі роботи, пов'язані з утриманням дорожніх прикордонних автодорожніх мостів, які можуть впливати на позначення чи лінію проходження державного кордону, повинні бути узгоджені зі Спільною комісією за режимом державного кордону.

Стаття 2

1. Уповноважені органи Договірних Сторін гарантують на території своєї держави утримання підходів до прикордонних автодорожніх мостів та водовідвідного обладнання, яке знаходиться на цих підходах.
2. Уповноважені органи Договірних Сторін забезпечать створення належних умов для проходження повеневих вод і льоду під прикордонними автодорожніми мостами, які вони утримують.
3. Потреба у постійному освітленні на прикордонних автодорожніх мостах, фінансування та виконання таких монтажних робіт буде предметом окремої Угоди між уповноваженими органами Договірних Сторін.

Стаття 3

Уповноважені органи Договірних Сторін у межах, обумовлених функціями утримання споруд, несуть відповідальність за безпеку руху на прикордонних автодорожніх мостах, які за ними закріплені згідно з додатком 1 до цієї Угоди. Уповноважений орган Договірної Сторони несе відповідальність щодо претензій третіх осіб за заподіяні збитки, пов'язані з неналежним утриманням прикордонного мосту, який він утримує, та звільняє від відповідальності уповноважений орган іншої Договірної Сторони.

Стаття 4

1. Уповноважені органи Договірних Сторін будуть інформувати одна одну про заплановані роботи, пов'язані з утриманням прикордонних автодорожніх мостів, не пізніше ніж:
а) за чотирнадцять днів до початку їх проведення, якщо роботи не будуть пов'язані з обмеженням руху пішоходів та автомобільного транспорту;
б) за три місяці до початку їх проведення, якщо роботи будуть пов'язані з обмеженням руху пішоходів та автомобільного транспорту, або якщо рух буде припинено на час, який перевищує дві години.
2. Уповноважені органи Договірних Сторін будуть інформувати органи охорони державного кордону і митні органи своєї держави про підготовку та початок проведення робіт у строк, який був зазначений в пункті 1 цієї статті.
3. У випадку аварії прикордонного автодорожнього мосту, яка сталася внаслідок стихійного лиха або дорожньої катастрофи, уповноважений орган тієї Договірної Сторони, до зобов'язань якої належить утримання даного прикордонного автодорожнього мосту, повинний негайно поінформувати про цю ситуацію уповноважений орган іншої Договірної Сторони.
Усунення наслідків аварії здійснюється уповноваженим органом, який несе відповідальність за утримання даного прикордонного автодорожнього мосту. Розподіл витрат, що виникли під час усунення аварії, буде кожного разу узгоджуватися уповноваженими органами Договірних Сторін шляхом окремих переговорів.
4. У випадку інших робіт, які не були застережені в пункті 1 та пункті 3 цієї статті, але вимагають негайних дій, уповноважені органи Договірних Сторін будуть невідкладно інформувати органи охорони державного кордону та митні органи своєї держави про початок проведення робіт.
5. Уповноважені органи проводять роботу з утримання прикордонних автодорожніх мостів, закріплених за ними у додатку 1 до цієї Угоди, згідно з нормами, правилами і технічними умовами, передбаченими їх національним законодавством.

Стаття 5

1. Працівники-громадяни Договірних Сторін, самохідні транспортні засоби з навантаженими на них матеріалами, устаткуванням і обладнанням, необхідним для виконання робіт, пов'язаних з утриманням прикордонних автодорожніх мостів, перетинають державний кордон у пунктах пропуску через державний кордон, а в необхідних випадках, за узгодженням договірних сторін, - поза межами пункту пропуску у спрощеному порядку, на підставі перелічених у цій статті документів, позачергово.
Керівник групи працівників пред'являє в пункті пропуску через державний кордон засвідчений компетентними органами однієї Договірної Сторони іменний список на групу, перелік оснащення і матеріалів забезпечення із зазначенням мети прибуття працівників на територію іншої Договірної Сторони та документ, виданий уповноваженим органом, що підтверджує його повноваження.
Працівники під час їхнього перебування на території держави Договірної Сторони зобов'язані дотримуватися законодавства цієї держави. Трудова діяльність працівників під час виконання робіт, пов'язаних з Угодою, на території іншої Договірної Сторони регулюється трудовим законодавством Сторони працевлаштування.
2. Працівники, які згідно з цією Угодою виконують роботи, пов'язані з утриманням прикордонних автодорожніх мостів, не потребують окремого дозволу іншої Договірної Сторони на виконання цих робіт.
3. Громадяни інших держав, які виконують роботи, пов'язані з утриманням прикордонних автодорожніх мостів, допускаються на територію Договірної Сторони згідно з чинним законодавством цієї Договірної Сторони.

Стаття 6

1. Усі витрати, пов'язані з утриманням прикордонних автодорожніх мостів, згідно з пунктом 1 статті 1 цієї Угоди приймає на себе та Договірна Сторона, яка згідно з додатками 1 і 2 до цієї Угоди утримує цей об'єкт.
2. Зміст цієї Угоди не поширюється на питання виконання та фінансування модернізації існуючих і будівництва нових прикордонних автодорожніх мостів.

Стаття 7

1. Уповноважені органи Договірних Сторін гарантують виконання оглядів стану прикордонних автодорожніх мостів згідно з обов'язковими нормами своєї держави.
2. Результати оглядів, зазначених у пункті 1 цієї статті, уповноважені органи Договірних Сторін передають у письмовій формі не пізніше 14 днів перед запланованим спільним оглядом об'єктів.
3. Працівники уповноважених органів Договірних Сторін будуть виконувати спільні огляди стану прикордонних автодорожніх мостів не рідше ніж один раз у п'ять років.
4. Уповноважений орган Договірної Сторони, який утримує даний прикордонний міст, зобов'язаний організувати спільний огляд, скласти протокол про результати огляду та передати його до уповноваженого органу іншої Договірної Сторони. В огляді беруть участь представники органів охорони кордону і митних органів обох Договірних Сторін. Надзвичайний спільний огляд може виконуватися на підставі заяви уповноваженого органу однієї з Договірних Сторін після взаємного узгодження.
5. На підставі оглядів, про які йшла мова в пункті 4 цієї статті, уповноважені органи Договірних Сторін можуть визначити необхідні заходи з модернізації прикордонних автодорожніх мостів.
6. Пропозиція відносно модернізації прикордонного автодорожнього мосту розробляється відповідним органом тієї Договірної Сторони, яка утримує даний об'єкт.

Стаття 8

1. Роботи, пов'язані з утриманням прикордонних автодорожніх мостів, оподатковуються згідно із законодавством тієї Договірної Сторони, яка відповідальна за утримання прикордонного дорожнього мосту об'єкта, та чинними між Договірними Сторонами угодами, що регулюють питання оподаткування.
2. Матеріали, обладнання та механізми, що ввозяться з митної території однієї Договірної Сторони і використовуються для проведення робіт у межах цієї Угоди на території іншої Договірної Сторони, під час їх перевезення через кордон звільняються від експортних та імпортних обмежень, мита та інших платежів, за умови їх використання на місці й для проведення робіт, пов'язаних з утриманням прикордонного автодорожнього мосту, і повернення обладнання, механізмів й невикористаних залишків матеріалів на територію Договірної Сторони, звідки вони були ввезені. Виробничі відходи, демонтовані елементи конструкції прикордонних автодорожніх мостів підлягають вивезенню на територію Договірної Сторони, відповідальної за утримання прикордонного автодорожнього мосту.
3. Товари і послуги в межах робіт, передбачених цією Угодою, надаються іншою Договірною Стороною на своїй території згідно із законодавством своєї країни.
4. Договірні Сторони будуть дотримуватись правил природоохоронного законодавства (збереження довкілля) відповідно до законодавства Договірної Сторони, на території якої виконуються роботи, передбачені цією Угодою.

Стаття 9

Будь-які розбіжності при тлумаченні або застосуванні цієї Угоди вирішуватимуться шляхом переговорів між уповноваженими органами Договірних Сторін. Якщо згадані уповноважені органи не зможуть дійти згоди, розбіжності будуть врегульовані дипломатичними каналами.

Стаття 10

1. Ця Угода укладена на невизначений термін і набуває чинності з дати отримання останнього повідомлення дипломатичними каналами про завершення Договірними Сторонами внутрішньодержавних процедур, необхідних для набуття чинності цією Угодою.
2. Зміни та доповнення до тексту цієї Угоди вносяться за взаємною письмовою згодою Договірних Сторін та оформляються у формі окремих протоколів, які становитимуть її невід'ємну частину. Такі протоколи набувають чинності відповідно до пункту 1 цієї статті.
3. Кожна з Договірних Сторін може припинити дію цієї Угоди через шість місяців з дати отримання письмового повідомлення іншою Договірною Стороною.
На посвідчення чого належним чином уповноважені представники Договірних Сторін підписали цю Угоду.
Вчинено в м. Кишинів "31" липня 2006 р. у двох примірниках, кожний українською, молдовською та російською мовами, при цьому всі тексти є автентичними. У разі будь-яких розбіжностей при тлумаченні положень цієї Угоди перевага надається тексту російською мовою.
 За Кабінет Міністрів України           За Уряд Республіки Молдова
 (підпис)                               (підпис)

Додаток 1
до Угоди між Кабінетом Міністрів України
та Урядом Республіки Молдова  про утримання
автодорожніх мостів на українсько-молдовському
державному кордоні
1. Українська Сторона утримує такі автодорожні мости на українсько-молдовському державному кордоні, які були збудовані Українською Стороною повністю на її кошти і становлять її власність:
міст довжиною 252 м через ріку Дністер на автомобільній дорозі Р-10 Виступовичі (на Мозир) - Овруч - Могилів-Подільський (через Житомир, Вінницю).
2. Молдовська Сторона утримує такі автодорожні мости об'єкти на українсько-молдовському державному кордоні, які були збудовані Молдовською Стороною повністю на її кошти і становлять її власність:
міст довжиною 231 м через ріку Дністер біля с. Бронниця на автомобільній дорозі Е-583 Роман - Ясси-Могилів-Подільський - Вінниця - Житомир.

Додаток 2
до Угоди між Кабінетом Міністрів України 
та Урядом Республіки Молдова про утримання 
автодорожніх  мостів на українсько-молдовському 
державному кордоні
Уповноважені органи з утримання і ремонту прикордонних автодорожніх мостів на українсько-молдовському державному кордоні:
1. Від Української Сторони:
Державна служба автомобільних доріг України
03680, м. Київ, вул. Фізкультури, 9.
Тел.: 38 044 287-24-05
Факс: 38 044 287-42-18
2. Від Молдовської Сторони:
ДП "Адміністрація автомобільних доріг Молдови".
2004, м. Кишинэу, ул. Букурієй, 12-а
тел. (3732) 74-05-70
факс (3732) 75-95-60