УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 14 липня 1993 р. N 538
Київ
( Постанова втратила чинність з 01.01.96 на підставі Постанови КМ N 118 (118-96-п) від 22.01.96 )

Про Державний реєстр звітних (статистичних) одиниць України

Відповідно до Закону України "Про державну статистику" (2614-12) Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити Положення про Державний реєстр звітних (статистичних) одиниць України, що додається.
2. Зобов'язати всі господарюючі суб'єкти, на які поширюється закон України "Про державну статистику" (2614-12) , до 1 жовтня 1993 р. подати відповідному органу статистики (Республіки Крим, області, міст Києва і Севастополя) заповнену реєстраційну картку для включення даних про них до Державного реєстру звітних (статистичних) одиниць України.
3. Покласти на Міністерство статистики обов'язки щодо розроблення і ведення Державного реєстру звітних (статистичних) одиниць України.
Фінансування робіт, пов'язаних із створенням і веденням зазначеного Державного реєстру, здійснювати за рахунок асигнувань, що виділяються з державного бюджету на проведення статистичних робіт, а також коштів, одержаних за надання інформаційно-обчислювальних послуг.
4. Міністерству статистики у двомісячний термін забезпечити бланками реєстраційної картки та інструкцією щодо їх заповнення усі господарюючі суб'єкти, зазначені у пункті 2 цієї постанови, а також визначити порядок і умови видачі інформації з Державного реєстру звітних (статистичних) одиниць України.
5. Державному комітетові з матеріальних ресурсів передбачити виділення Міністерству статистики паперу, необхідного для друкування бланків реєстраційної картки та інструкції щодо їх заповнення.
Прем'єр-міністр України
Міністр Кабінету Міністрів України
Л. КУЧМА
В. ПУСТОВОЙТЕНКО
Інд.25

Затверджене
постановою Кабінету Міністрів України
від 14 липня 1993 р. N 538

ПОЛОЖЕННЯ

про Державний реєстр звітних (статистичних) одиниць України

1. Державний реєстр звітних (статистичних) одиниць України (надалі - Державний реєстр) - це автоматизований банк даних для забезпечення єдиного державного обліку всіх господарюючих суб'єктів, на які поширюється Закон України "Про державну статистику" (2614-12) і що є юридичними або фізичними особами (підприємцями) і підлягають відповідно до чинного законодавства державній реєстрації.
2. Державний реєстр створюється Мінстатом та управліннями статистики Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя.
3. Дані, що є у Державному реєстрі, використовуються для:
ведення суцільного спостереження на базі обмеженої кількості економічних показників і організацій вибіркових і одноразових спостережень;
взаємодії з органами законодавчої і державної виконавчої влади;
організації нормативно-довідкової інформації, що використовується в комплексах автоматизованої обробки статистичної інформації;
забезпечення єдиних принципів ідентифікації усіх господарюючих суб'єктів при їх взаємодії у межах інформаційного простору України;
використання наявної інформації в наукових дослідженнях;
забезпечення доступності, гласності та відкритості інформації в межах чинного законодавства.
4. До Державного реєстру включаються відомості про:
всі юридичні особи на території України, а також юридичні особи України, що перебувають за її межами;
всі розташовані на території України структурні одиниці, що не є юридичними особами і головні організації яких розташовані за її межами;
всі фізичні особи, які займаються підприємницькою діяльністю і проживають на території України, незалежно від їх громадянства.
До Державного реєстру не включаються дані про господарюючі суб'єкти, відомості про які становлять державну таємницю.
5. Державний реєстр складається з інформаційного фонду, до якого входять такі дані: ідентифікаційний код господарюючого суб'єкта, який є єдиним для всього інформаційного простору України, найменування суб'єкта українською, російською та, за бажанням, англійською мовами, юридична адреса, ознака особи, територіальна залежність, відомча підпорядкованість, форма власності, форма господарської діяльності, кількість підрозділів (філій), ознака підрозділу (філії, дочірнього підприємства), прізвище керівника, види діяльності, а також дані про державну реєстрацію, інформація про засновників або інвесторів.
Джерелом формування інформаційного фонду є дані з резерву ідентифікаційних кодів, національні та міжнародні класифікатори, які використовуються під час обробки інформації в статистичних спостереженнях або при здійсненні фінансових та економічних операцій, а також інформація довідкового характеру.
6. Державний реєстр ведеться на підставі заповнених реєстраційних карток (додаток), що подаються місцевим статистичним органам у десятиденний термін з моменту їх одержання органами, що здійснюють державну реєстрацію господарюючих суб'єктів.
7. У разі перереєстрації господарюючого суб'єкта внаслідок зміни назви, виду, організаційно-правової форми, форми власності або зміни та доповнення інших даних господарюючий суб'єкт у термін, передбачений чинним законодавством, повинен внести ці зміни і доповнення до реєстраційної картки для коригування даних Державного реєстру.
8. Виключення господарюючого суб'єкта з Державного реєстру здійснюється після скасування державної реєстрації відповідно до чинного законодавства за поданням реєструючого органу.
9. Використання ідентифікаційного коду з Державного реєстру є обов'язковим для всіх видів первинних звітних та облікових документів. Первинні звітні та облікові документи, в яких відсутні ідентифікаційні коди з Державного реєстру, вважаються недійсними.
10. Користувачами даними Державного реєстру є органи законодавчої і державної виконавчої влади, місцевого і регіонального самоврядування, підприємства, установи та організації, об'єднання громадян, засоби масової інформації та окремі громадяни.
11. Користування даними Державного реєстру є платним.
Право на безплатне користування даними Державного реєстру мають Верховна Рада України, Адміністрація Президента України, Кабінет Міністрів України, Верховна Рада Республіки Крим, Уряд Республіки Крим, міністерства і відомства, місцеві органи державної виконавчої влади, органи місцевого і регіонального самоврядування та інші органи, які фінансуються за рахунок державного бюджету, а також Національний банк.
12. Інформація з Державного реєстру може бути одержана користувачами на паперовому носії, дискеті або каналами зв'язку, якщо є відповідні технічні умови.
Взаємовідносини користувачів з органами статистики щодо користування інформацією з Державного реєстру і способу її одержання оформляються відповідними документами (лист, гарантійний лист, договір).
13. Державний реєстр взаємодіє з банками даних Верховної Ради України, Державної податкової інспекції, Національного банку, Фонду державного майна та інших органів державної виконавчої влади.
14. Службові особи та громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю, що порушують порядок ведення Державного реєстру (не подають всіх даних, зазначених у реєстраційній картці, а також змін і доповнень до неї, або подають їх недостовірними чи з запізненням), можуть бути притягнуті до відповідальності згідно з чинним законодавством України.
Службові особи та громадяни, які використовують дані з Державного реєстру в засобах масової інформації, наукових працях тощо без посилання на їх джерело, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.
Працівники органів державної статистики, які ведуть Державний реєстр, за порушення вимог Закону України "Про інформацію" (2657-12) щодо захисту і надання інформації з обмеженим доступом або конфіденційної інформації несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.
Органи державної статистики несуть відповідальність за руйнування, спотворення бази даних Державного реєстру, несвоєчасне внесення змін до нього, а також зволікання при наданні інформаційних послуг, пов'язаних з веденням Державного реєстру.

Д о д а т о к
до Положення про Державний реєстр
звітних (статистичних) одиниць України
      Зразок
      ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР ЗВІТНИХ (СТАТИСТИЧНИХ) ОДИНИЦЬ УКРАЇНИ

Р Е Є С Т Р А Ц І Й Н А К А Р Т К А

   Ідентифікаційний код     Повне та скорочене найменування
                            українською мовою
---------------------    -----------------------------------------
| 1 |               |    | 2 |                                   |
---------------------    ----------------------------------------|
|                                                                |
|----------------------------------------------------------------|
|                                                                |
------------------------------------------------------------------
         Повне та скорочене найменування російською мовою
------------------------------------------------------------------
| 3 |                                                            |
-----------------------------------------------------------------|
|                                                                |
------------------------------------------------------------------
             Скорочене найменування англійською мовою
------------------------------------------------------------------
| 4 |                                                            |
-----------------------------------------------------------------|
|                                                                |
------------------------------------------------------------------
           Поштовий індекс                 Відділення зв'язку
------------------------------------------------------------------
| 5 |                               | 6 |                        |
------------------------------------------------------------------
      Область         Район        Місто (село)    Район міста
------------------------------------------------------------------
| 7 |             |              |               |               |
------------------------------------------------------------------
            Вулиця              Будинок     Корпус     Квартира
------------------------------------------------------------------
| 8 |                         |           |          |           |
------------------------------+----------------------------------|
|Телефон:основний    | 9  |   |додатковий | 10 |                 |
|--------------------|----|---+-----------|----|-----------------|
|Телефакс:основний   | 11 |   |додатковий | 12 |                 |
|--------------------|----|---+-----------|----|-----------------|
|Телетайп            | 13 |   | Телекс    | 14 |                 |
|--------------------|----|--------------------------------------|
|Форма власності     | 15 |                                      |
|--------------------|----|--------------------------------------|
|Орган управління    | 16 |                                      |
|----------------------------------------------------------------|
|Ознака  особи  (фізична-0, юридична-1, без права     | 17 |     |
|юридичної особи-2)                                   |    |     |
|-----------------------------------------------------|----|     |
|Вид господарської діяльності (госпрозрахунок-0, на   | 18 |     |
|бюджеті-1)                                           |    |     |
|-----------------------------------------------------+----|     |
|Кількість підрозділів (філій, дочірніх підприємств)  | 19 |     |
|-----------------------------------------------------|----|     |
|Підрозділ (відділення, філія, дочірнє підприємство)  | 20 |     |
|(1-так)                                              |    |     |
|----------------------------------------------------------------|
| Керівник (прізвище та ініціали) | 21 |                         |
------------------------------------------------------------------
Види діяльності та ознака зовнішньоекономічної діяльності (1-так)
------------------------------------------------------------------
| 22 |                          |    |                      |    |
--------------------------------+----+----------------------+----|
|                               |    |                      |    |
|-------------------------------+----+----------------------+----|
|                               |    |                      |    |
|-------------------------------+----+----------------------+----|
|                               |    |                      |    |
|-------------------------------+----+----------------------+----|
|                               |    |                      |    |
|-------------------------------+----+----------------------+----|
|                               |    |                      |    |
------------------------------------------------------------------
           Назва органу, який провів реєстрацію (перереєстрацію)
------------------------------------------------------------------
| 23 |                                                           |
-----------------------------------------------------------------|
| Дата реєстрації-Ч/М/Р        | 24 |                            |
|------------------------------|----|----------------------------|
| Номер рішення                | 25 |                            |
------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
      |     Засновники, інвестори              | Статутний фонд  |
      |----------------------------------------------------------|
Країна|Юридична адреса|Ідент.|Найменування суб'єкта|Грошова|Тисяч|
      |               | код  |або прізвище фізичної|одиниця|грош.|
      |               |      | особи               |       |один.|
------+---------------+------+---------------------+-------+------
|     |               |      |                     |       |     |
|-----+---------------+------+---------------------+-------+-----|
|     |               |      |                     |       |     |
|-----+---------------+------+---------------------+-------+-----|
|     |               |      |                     |       |     |
|-----+---------------+------+---------------------+-------+-----|
|     |               |      |                     |       |     |
|-----+---------------+------+---------------------+-------+-----|
|     |               |      |                     |       |     |
|-----+---------------+------+---------------------+-------+-----|
|     |               |      |                     |       |     |
|-----+---------------+------+---------------------+-------+-----|
|     |               |      |                     |       |     |
|-----+---------------+------+---------------------+-------+-----|
|     |               |      |                     |       |     |
|-----+---------------+------+---------------------+-------+-----|
|     |               |      |                     |       |     |
|-----+---------------+------+---------------------+-------+-----|
|     |               |      |                     |       |     |
|-----+---------------+------+---------------------+-------+-----|
|     |               |      |                     |       |     |
|-----+---------------+------+---------------------+-------+-----|
|     |               |      |                     |       |     |
|-----+---------------+------+---------------------+-------+-----|
|     |               |      |                     |       |     |
|-----+---------------+------+---------------------+-------+-----|
|     |               |      |                     |       |     |
------------------------------------------------------------------
 Картку заповнив ____________     ______________    _____________
                     підпис           прізвище          телефон