УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 389 від 24.07.99
м.Київ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 липня 1999 р.
за N 508/3801
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної податкової адміністрації N 602 (z0006-03) від 04.01.2003 )

Про затвердження Тимчасового порядку сплати податків суб'єктами підприємницької діяльності України, які здійснюють реалізацію нафтопродуктів вітчизняного виробництва на території України

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21.07.99 N 1300 (1300-99-п) "Про тимчасовий порядок сплати податків суб'єктами підприємницької діяльності України, які здійснюють реалізацію нафтопродуктів вітчизняного виробництва на території України" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Тимчасовий порядок сплати податків суб'єктами підприємницької діяльності України, які здійснюють реалізацію нафтопродуктів вітчизняного виробництва на території України (додається).
2. Головному управлінню непрямих податків (Богдан А.В.) забезпечити подання цього наказу до Міністерства юстиції України на державну реєстрацію.
3. Начальнику управління справами Державної податкової адміністрації України (Коваленко В.В.) після державної реєстрації наказу забезпечити його тиражування і надсилання податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови ДПА України Оперенка Г.М.
Виконуючий обов'язки Голови
Державної податкової адміністрації
Ф.О.Ярошенко

Затверджено
Наказ Державної податкової
адміністрації України
24.07.99 N 389
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 липня 1999 р.
за N 508/3801

Тимчасовий порядок сплати податків суб'єктами підприємницької діяльності України, які здійснюють реалізацію нафтопродуктів вітчизняного виробництва на території України

Розділ I. Загальні положення

1. Порядок сплати податків суб'єктами підприємницької діяльності України, які здійснюють реалізацію нафтопродуктів вітчизняного виробництва на території України (далі - Порядок), розроблено на виконання пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 1999 року N 1300 (1300-99-п) "Про тимчасовий порядок сплати податків суб'єктами підприємницької діяльності України, які здійснюють реалізацію нафтопродуктів вітчизняного виробництва на території України".
2. Дія цього Порядку поширюється на:
вітчизняні нафтопереробні підприємства, які виробили мазут та світлі нафтопродукти і реалізують їх на території України;
суб'єктів підприємницької діяльності, які виробили мазут та світлі нафтопродукти, у тому числі на давальницьких умовах, на вітчизняних нафтопереробних підприємствах і реалізують їх на території України.
3. У цьому Порядку наведені нижче терміни мають таке значення:
вексель - простий вексель, що видається особою, на яку розповсюджується дія цього Порядку, на суму податку на додану вартість та на суму акцизного збору, які підлягають сплаті до бюджету за результатами здійснених протягом звітного періоду операцій з продажу мазуту та світлих нафтопродуктів;
аваль - вексельне поручительство, згідно з яким комерційний банк бере на себе беззаперечну відповідальність перед векселедержателем за оплату векселя і яке оформляється гарантійним написом банку на векселі чи на спеціальному додатковому аркуші (алонж) окремо для кожного векселя. Забороняється оформлення авалю одним документом більше ніж на один вексель;
векселедавець - особа, яка згідно з цим Порядком має право на видачу векселя в оплату податку на додану вартість і акцизного збору;
векселедержатель - орган державної податкової служби за місцем реєстрації векселедавця як платника податку на додану вартість.
4. Вексель складається в одному примірнику на оригіналі вексельного бланка, придбаного платником в установі банку і відповідає вимогам постанови Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 10 вересня 1992 року N 528 ( 528-92-п "Про затвердження Правил виготовлення і використання вексельних бланків" (зі змінами та доповненнями)). Оригінал векселя залишається в органі державної податкової служби за місцем реєстрації платника податку, який його видав. На копії оформленого належним чином векселя органом державної податкової служби проставляється відповідна відмітка про прийняття (аналогічно відмітці на податковій декларації) платника податку для обліку та контролю.
5. Вексель складається на суму податкового зобов'язання окремо - за кожним видом платежу (окремо за податком на додану вартість, окремо - за акцизним збором) та подається платником податку до органу державної податкової служби разом з податковою звітністю за відповідним видом платежу.
6. Вексель в обов'язковому порядку підлягає забезпеченню (підтвердженню) одним з комерційних банків України, перелік яких визначено додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 21.07.99 N 1300 (1300-99-п) "Про тимчасовий порядок сплати податків суб'єктами підприємницької діяльності України, які здійснюють реалізацію нафтопродуктів вітчизняного виробництва на території України".
7. Термін погашення векселя не може перевищувати 60 днів.
8. Вексель підлягає оплаті векселедавцем не пізніше дати, яка відповідно до векселя є терміном платежу без пред'явлення його векселедержателем.
Якщо вексель не оплачено у визначений термін, то сума векселя підлягає стягненню з векселедавця органом державної податкової служби - векселедержателем у порядку, передбаченому для стягнення недоїмки за обов'язковими платежами до бюджету, а в разі відсутності коштів на рахунку векселедавця - у претензійно-судовому порядку з банку, яким авальовано цей вексель.
9. Вексель уважається погашеним з моменту надходження коштів у його оплату.
10. Погашення векселя здійснюється шляхом проставлення на лицьовому боці векселя напису "ПОГАШЕНО", засвідченого підписом керівника (його заступника), та печатки відповідного органу державної податкової служби.

Розділ II. Особливості сплати ПДВ шляхом видачі векселя

11. Вексель на сплату податку на додану вартість видається на суму податку на додану вартість, яка нарахована і має бути сплачена до бюджету за результатами діяльності платника податку в звітному періоді, і визначена в рядку 23а податкової декларації з податку на додану вартість за відповідний звітний період (або в рядку 23 для платників, які подають скорочену форму податкової декларації).
12. Якщо платником, крім операцій з продажу мазуту та світлих нафтопродуктів на митній території України, здійснюються будь-які інші види оподатковуваних операцій, то платник зобов'язаний самостійно визначити, яка саме сума нарахованого до сплати податку на додану вартість припадає на операції з продажу на митній території України мазуту та світлих нафтопродуктів, та подати до органу державної податкової служби разом з податковою декларацією довідку про розмір суми податку на додану вартість, на яку може бути видано вексель на сплату податку на додану вартість.
13. Довідка може бути довільної форми, але обов'язковими є підписи керівника та головного бухгалтера, скріплені печаткою суб'єкта підприємницької діяльності.
14. Вексель на сплату податку на додану вартість подається до органу державної податкової служби разом з податковою декларацією звітного періоду.
15. Дата, яка є терміном платежу за векселем, виданим в оплату податку на додану вартість, визначається як 60-й день від дня настання терміну платежу за податковою декларацією, незалежно від дати її подання.
Наприклад, якщо за результатами серпня термін подання податкової декларації і, відповідно, дата сплати податку визначаються як 20-й день місяця, наступного за звітним (20 вересня), то термін платежу за векселем буде визначено як 60-й день після 20-го числа місяця, наступного за звітним (19 листопада).
16. Особливості обліку векселя в картці особового рахунку платника.
Суми векселя в особовому рахунку платника обліковуються тільки разом із податковою декларацією того звітного періоду, у якому зазначений вексель було видано платником. Рознесення суми векселя проводиться під відповідним кодом у графі 4 "Нараховано (зменшено) платежів" зворотного боку картки ф. 5 (5а) із знаком мінус тільки після рознесення податкової декларації за ПДВ. При настанні терміну сплати векселя сума векселя розноситься із знаком плюс і у випадку несвоєчасного його погашення стягується із платника в безпірному порядку згідно з чинним законодавством. У разі відсутності коштів на основному рахунку платника сума векселя стягується у претензійно-судовому порядку з банку - аваліста.

Розділ III. Особливості справляння акцизного збору шляхом видачі векселя

17. Вексель на сплату акцизного збору з реалізації нафтопродуктів видається на суму акцизного збору, яка нарахована і має бути сплачена до бюджету за результатами діяльності платника акцизного збору у звітному періоді.
18. Вексель на сплату акцизного збору подається до органу державної податкової служби разом з розрахунком акцизного збору звітного періоду відповідно до Положення про строки сплати акцизного збору і подання розрахунку акцизного збору, затвердженого наказом Головної державної податкової інспекції України від 25 грудня 1995 року N 99 (z0488-95) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 грудня 1995 року за N 488/1024 (зі змінами та доповненнями).
19. Дата, яка є терміном платежу за векселем, виданим в оплату акцизного збору, визначається як 60-й день від дня настання терміну платежу за розрахунком акцизного збору, незалежно від дати його подання.
Наприклад, якщо за результатами серпня термін подання розрахунку акцизного збору і відповідно дата сплати податку визначаються як 15-й день місяця, наступного за звітним (15 вересня), то термін платежу за векселем буде визначено як 60-й день після 15-го числа місяця, наступного за звітним (14 листопада).

Розділ IV. Прикінцеві положення

20. Норми цього Порядку застосовуються до сум ПДВ та акцизного збору, задекларованих до сплати в бюджет у деклараціях та розрахунках, складених за результатами податкового періоду, в якому набуває чинності цей Порядок, та діють до 1 січня 2000 року.