ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
11.11.2010 N 451
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
30 листопада 2010 р.
за N 1199/18494

Про затвердження Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-заповідник "Заповідники та національні природні парки"

Відповідно до статей 4, 14, 18 Закону України "Про державну статистику" (2614-12) , частини восьмої статті 19 Господарського кодексу України (436-15) , з метою вдосконалення державного статистичного спостереження за природними ресурсами НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-заповідник "Заповідники та національні природні парки", що додається.
2. Департаменту статистики сільського господарства та навколишнього середовища (Прокопенко О.М.):
2.1. Подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
2.2. Довести цей наказ до відома територіальних органів державної статистики.
3. Цей наказ набирає чинності з 1 січня 2011 року.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Остапчука Ю.М.
Голова
ПОГОДЖЕНО:
Міністр охорони
навколишнього природного
середовища України
О.Г.Осауленко
М.В.Злочевський

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
11.11.2010  N 451
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
30 листопада 2010 р.
за N 1199/18494

ІНСТРУКЦІЯ

щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-заповідник "Заповідники та національні природні парки"

I. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція застосовується щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-заповідник "Заповідники та національні природні парки" (далі - форма N 1-заповідник).
1.2. Усі дані, відображені у формі, повинні ґрунтуватися на матеріалах первинного обліку - документах щодо відведення земель (державні акти на право постійного користування земельними ділянками або нормативно-правові акти, якими створений природний заповідник, біосферний заповідник або національний природний парк (далі - об'єкт ПЗФ)), матеріалах лісовпорядкування, описах рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги України, описах видів рослин, грибів і тварин, занесених до Червоної книги України, документах бухгалтерського обліку, журналах обліку відвідувачів, особових картках працівників тощо.
1.3. Форма заповнюється і підписується керівником та/або особою, відповідальною за достовірність наданої інформації та її подання, відповідно до встановленого терміну.
1.4. У рядку "Рік утворення" вказуються дата прийняття (число, місяць, рік) та номер нормативно-правового акта, яким було створено об'єкт ПЗФ.
1.5. Звіт заповнюють в одиницях виміру, передбачених формою.

II. Розподіл земель об'єкта ПЗФ за категоріями

2.1. У рядку 1000 відображається площа об'єкта ПЗФ. У разі зміни меж та площі об'єкта ПЗФ до форми необхідно додати пояснення причин, указати підставу (номер і дату відповідного нормативно-правового акта).
2.2. У рядку 1100 вказується площа земель об'єкта ПЗФ, наданих йому в постійне користування, які розписуються за категоріями земель у рядках 1110-1190.
2.3. У рядку 1110 відображається площа сільськогосподарських земель.
2.4. У рядку 1120 вказується площа лісів та інших земель, укритих лісовою рослинністю, - сума площ лісових земель і чагарників.
2.5. У рядку 1121 вказується площа земель, укритих лісовою рослинністю.
2.6. У рядку 1130 відображається площа забудованих земель, що зайняті під будь-якими спорудами на території об'єкта ПЗФ.
2.7. У рядку 1140 вказуються площа під болотами та землі, що частково, тимчасово або постійно затоплюються водою та які в незатопленому стані мають вологий губчатий субстрат.
2.8. У рядку 1150 відображаються дані про землі, які не обробляються і не вкриті лісом, але частково вкриті деревною та напівдеревною рослинністю, а також незаймані степові ділянки.
2.9. У рядок 1160 включаються площі під голими скелями, зсувами, галькою, пісками, ярами, мочарами, а також солонці, солончаки.
2.10. У рядку 1170 відображається площа поверхневих вод (природні та штучні водойми), яка обмежена береговою лінією.
2.11. У рядок 1180 включаються територіальне море та внутрішні води, що розміщені в бік берега від прямих вихідних ліній, які розділяють територіальне море та внутрішні води.
2.12. У рядку 1200 відображаються дані про землі об'єкта ПЗФ, що знаходяться в постійному користуванні (власності) інших землекористувачів (власників землі), землі запасу та інші землі, що не надані в постійне користування і власність.

III. Економічні показники діяльності об'єкта ПЗФ

3.1. У розділі II відображаються економічні показники діяльності об'єкта ПЗФ.
3.2. У рядку 2100 вказується кількість місць у об'єктах стаціонарної рекреації (пансіонатах, санаторіях, турбазах тощо), розташованих на території об'єкта ПЗФ.
3.3. У рядку 2200 відображається загальна кількість відвідувачів протягом року.
3.4. У рядку 2300 відображається кількість туристичних маршрутів, уключаючи екологічні стежки.
3.5. У рядку 2400 відображається загальна облікова кількість штатних працівників об'єкта ПЗФ, які перебували у штаті на кінець звітного року.
3.6. В облікову кількість штатних працівників (по рядку 2400) уключаються всі наймані працівники, які уклали трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше.
3.7. У рядках 2410-2440 відображається із рядка 2400 відповідно кількість наукових працівників, працівників служби державної охорони, рекреації та екоосвіти.
3.8. У рядку 2410 відображається кількість працівників, що займаються науковою діяльністю, у рядку 2430 - працівники, що облаштовують місця відпочинку, оглядові майданчики та проводять маркування маршрутів у національних природних парках і біосферних заповідниках, у рядку 2440 - працівники, що відповідають за розробку туристичних маршрутів та екологічних стежок, підготовку та проведення екскурсій для відвідувачів, лекцій у школах і виступів на радіо й телебаченні.
3.9. У рядку 2500 відображаються всі кошти, витрачені на утримання об'єкта ПЗФ у звітному році, уключаючи заробітну плату працівників. У рядку 2510 відображаються кошти, які були витрачені на утримання об'єкта ПЗФ за рахунок державного бюджету, а в рядку 2520 - за рахунок інших джерел фінансування відповідно до чинного законодавства.

IV. Рослинні угруповання, занесені до Зеленої книги України

4.1. У розділі III відображаються рослинні угруповання відповідно до переліку рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, та типових природних рослинних угруповань, які підлягають охороні і заносяться до Зеленої книги України ( додаток 1 (za199-10) ) .
4.2. Зелена книга України є офіційним державним документом, у якому зведено відомості про сучасний стан рідкісних, таких, що перебувають під загрозою зникнення, та типових природних рослинних угруповань, які підлягають охороні.

V. Види рослин і тварин, занесені до Червоної книги України

5.1. У розділах IV та V відображаються види рослин, грибів і тварин, занесені до Червоної книги України, - рідкісні і такі, що перебувають під загрозою зникнення, види тваринного і рослинного світу, які постійно або тимчасово перебувають (зростають) у природних умовах у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони.
5.2. Об'єкти Червоної книги України належать до природних ресурсів загальнодержавного значення і підлягають особливій охороні на всій території України, у межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони.
5.3. У розділі IV відображаються види рослин та грибів відповідно до переліку видів рослин та грибів, що заносяться до Червоної книги України (рослинний світ) ( додаток 2 (za199-10) ) . У графі "Кількість популяцій" проставляється кількість виявлених популяцій.
5.4. У розділі V відображаються види тварин відповідно до переліку видів тварин, що заносяться до Червоної книги України (тваринний світ) ( додаток 3 (za199-10) ) .
Директор департаменту статистики
сільського господарства
та навколишнього середовища
О.М.Прокопенко

Додаток 1
до Інструкції
щодо заповнення форми
державного статистичного
спостереження N 1-заповідник
"Заповідники та національні
природні парки"

ПЕРЕЛІК

рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, та типових природних рослинних угруповань, які підлягають охороні і заносяться до Зеленої книги України ( za199-10 )


Додаток 2
до Інструкції
щодо заповнення форми
державного статистичного
спостереження N 1-заповідник
"Заповідники та національні
природні парки"

ПЕРЕЛІК

видів рослин та грибів, що заносяться до Червоної книги України (рослинний світ) ( za199-10 )


Додаток 3
до Інструкції
щодо заповнення форми
державного статистичного
спостереження N 1-заповідник
"Заповідники та національні
природні парки"

ПЕРЕЛІК

видів тварин, що заносяться до Червоної книги України (тваринний світ) ( za199-10 )