ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
28 листопада 2011 року м. Київ
Верховний Суд України у складі:
головуючого
Гусака М.Б.,
суддів:
Балюка М.І., Барбари В.П., Берднік
І.С., Глоса Л.Ф., Гошовської Т.В., Григор’євої Л.І., Гуля В.С.,
Гуменюка В.І., Ємця А.А., Жайворонок Т.Є., Заголдного В.В.,
Кліменко М.Р., Ковтюк Є.І., Колесника П.І., Короткевича М.Є.,
Косарєва В.І., Кривенди О.В., Кузьменко О.Т., Лященко Н.П.,
Маринченка В.Л., Онопенка В.В., Охрімчук Л.І., Панталієнка П.В.,
Патрюка М.В., Пивовара В.Ф., Пилипчука П.П., Потильчака О.І., Пошви
Б.М., Прокопенка О.Б., Редьки А.І., Сеніна Ю.Л., Скотаря А.М.,
Таран Т.С., Терлецького О.О., Тітова Ю.Г., Шицького І.Б., Школярова
В.Ф., –
розглянувши у порядку письмового провадження справу за позовом Полтавського обласного центру зайнятості (далі – Центр) до ОСОБА_1 про стягнення вартості професійного навчання в розмірі 64 грн 51 коп.,
в с т а н о в и в:
У червні 2009 року Центр звернувся до суду з позовом, в якому просив стягнути з ОСОБА_1 64 грн 51 коп. витрат на професійну підготовку на підставі частини третьої статті 36 Закону України від 2 березня 2000 року № 1533-III "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (далі – Закон № 1533-III (1533-14) ).
Полтавський окружний адміністративний суд ухвалою від 4 червня 2009 року, залишеною без змін ухвалами Харківського апеляційного адміністративного суду від 12 січня 2009 року та Вищого адміністративного суду України від 7 квітня 2011 року, відмовив у відкритті провадження у справі та роз’яснив, що позивач має право звернутись із відповідним позовом
до суду загальної юрисдикції в порядку, визначеному Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) .
Відмовляючи у відкритті провадження у справі, суд першої інстанції, з яким погодилися суди апеляційної та касаційної інстанцій, виходив із того, що цей спір не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.
У заяві про перегляд судових рішень Верховним Судом України Центр, посилаючись на неоднакове застосування касаційним судом пункту 4 частини першої статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС), просить скасувати ухвалу Вищого адміністративного суду України від 7 квітня 2011 року та направити справу на новий касаційний розгляд.
На обґрунтування заяви додано ухвали Вищого адміністративного суду України від 9 жовтня 2008 року та 21 грудня 2010 року в яких, на думку заявника, згадану норму закону у подібних правовідносинах застосовано по-іншому та правильно.
Вищий адміністративний суд України ухвалою від 8 червня 2011 року допустив справу до провадження Верховного Суду України з підстав неоднакового застосування судом касаційної інстанції статті 18 Закону України від 1 березня 1991 року № 803-XII "Про зайнятість населення" та статті 36 Закону № 1533-III.
Перевіривши наведені у заяві доводи, Верховний Суд України дійшов висновку про відсутність підстав для її задоволення. На думку Верховного Суду України, заявник фактично порушив питання про неправильне застосування касаційним судом норм процесуального, а не матеріального права.
Верховний Суд України позбавлений можливості усунути розбіжності у застосуванні норм процесуального права, які призвели до ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах, оскільки відповідно до статті 235 КАС Верховний Суд України переглядає судові рішення в адміністративних справах виключно з підстав і в порядку, встановленому цим Кодексом (2747-15) , а підставою для перегляду судових рішень в адміністративних справах є неоднакове застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права.
Зважаючи на те, що наслідком ухвалення судом касаційної інстанції різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах є неоднакове застосування одних і тих самих норм процесуального права, а неоднаковість правозастосування положень матеріального права не підтвердилася, то заява Центру про перегляд ухвалених у його справі судових рішень не може бути задоволена.
Згідно з частиною першою статті 244 КАС Верховний Суд України відмовляє у задоволенні заяви, якщо обставини, які стали підставою для перегляду справи, не підтвердилися.
Керуючись статтями 241, 242, 244 Кодексу адміністративного судочинства України, Верховний Суд України
п о с т а н о в и в:
У задоволенні заяви Полтавського обласного центру зайнятості відмовити.
постанова є остаточною і оскарженню не підлягає, крім випадку, встановленого пунктом 2 частини першої статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України.
Головуючий
М.Б. Гусак
Судді: М.І. Балюк
В.П. Барбара
І.С. Берднік
Л.Ф. Глос
Т.В. Гошовська
Л.І. Григор’єва
В.С. Гуль
В.І. Гуменюк
А.А. Ємець
Т.Є. Жайворонок
В.В. Заголдний
М.Р. Кліменко
Є.І. Ковтюк
П.І. Колесник
М.Є. Короткевич
В.І. Косарєв
О.В. Кривенда
О.Т. Кузьменко
Н.П. Лященко
В.Л. Маринченко
В.В. Онопенко
П.В. Панталієнко
Л.І. Охрімчук
М.В. Патрюк
В.Ф. Пивовар
П.П. Пилипчук
О.І. Потильчак
Б.М. Пошва
О.Б. Прокопенко
Ю.Л. Сенін
А.І. Редька
А.М. Скотарь
Т.С. Таран
О.О. Терлецький
Ю.Г. Тітов
І.Б. Шицький
В.Ф. Школяров