МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 575 від 03.08.2001
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 серпня 2001 р.
за N 717/5908

Про затвердження Інструкції про офіційну публікацію заяви про надання будь-якій особі дозволу на використання запатентованого промислового зразка та клопотання про її відкликання

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 54 (z0351-08) від 31.01.2008 Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту N 578 (z0811-11) від 14.06.2011 )
Відповідно до Закону України "Про охорону прав на промислові зразки" (3688-12) НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про офіційну публікацію заяви про надання будь-якій особі дозволу на використання запатентованого промислового зразка та клопотання про її відкликання (далі - Інструкція), що додається.
2. Державному департаменту інтелектуальної власності подати Інструкцію до Міністерства юстиції України на державну реєстрацію.
3. Державному департаменту інтелектуальної власності опублікувати Інструкцію в офіційному бюлетені "Промислова власність".
4. Визнати такими, що втратили чинність:
- пункт 2 наказу Держпатенту України "Про затвердження нормативних актів" від 10 листопада 1995 року N 164 (z0418-95) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 листопада 1995 року за N 418/954, та затверджену ним Інструкцію про розгляд та публікацію заяви власника патента України про надання будь-якій особі дозволу на використання запатентованого промислового зразка (z0418-95) , зареєстровану в Міністерстві юстиції України 22 листопада 1995 року за N 418/954;
- пункти 1.5, 1.5.1, 1.5.2, 1.5.3 наказу Міністерства освіти і науки України "Про внесення змін до нормативних документів Держпатенту України" від 16 серпня 2000 року N 392 (z0577-00) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 4 вересня 2000 року за N 577/4798.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на голову Державного департаменту інтелектуальної власності Паладія М. В.
Т.в.о. міністра
А.Г.Богомолов

Затверджено
Наказ Міністерства освіти і
науки України
03.08.2001 N 575
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 серпня 2001 р.
за N 717/5908

ІНСТРУКЦІЯ

про офіційну публікацію заяви про надання будь-якій особі дозволу на використання запатентованого промислового зразка та клопотання про її відкликання

( У тексті Інструкції слова "Держдепартамент" та "Державний департамент інтелектуальної власності" в усіх відмінках замінено відповідно словами "Державна служба" та "Державна служба інтелектуальної власності України" у відповідному відмінку згідно з Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту N 578 (z0811-11) від 14.06.2011 )

1. Загальні положення

1.1. Ця Інструкція, розроблена відповідно до Закону України "Про охорону прав на промислові зразки" (3688-12) (далі - Закон), визначає процедуру подання, розгляду та офіційної публікації заяви власника патенту України на промисловий зразок (далі - патент) про надання будь-якій особі дозволу на використання запатентованого промислового зразка та клопотання про відкликання такої заяви.
( Пункт 1.1 глави 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту N 578 (z0811-11) від 14.06.2011 )
1.2. Власник чинного патенту має право подати до Державної служби інтелектуальної власності України (далі - Державна служба), діяльність якої спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра освіти і науки, молоді та спорту України, для офіційної публікації в офіційному бюлетені "Промислова власність" (далі - бюлетень) заяву про надання будь-якій особі дозволу на використання запатентованого промислового зразка (далі - заява).
( Пункт 1.2 глави 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту N 578 (z0811-11) від 14.06.2011 )
1.3. Якщо жодна особа не заявила власнику патенту про свої наміри щодо використання промислового зразка, то він може подати до Державної служби письмове клопотання про відкликання своєї заяви (далі - клопотання).
1.4. Дії, пов'язані з поданням до Державної служби заяви (клопотання), можуть здійснювати: власник патенту, представник у справах інтелектуальної власності (патентний повірений) чи інша довірена особа за дорученням власника патенту. У цьому разі до заяви (клопотання) додається довіреність, оформлена з дотриманням вимог чинного законодавства.
1.5. Якщо власником патенту є декілька осіб, то всі дії, пов'язані з офіційною публікацією заяви (клопотання), визначаються угодою між ними, а право підписання заяви (клопотання), яка подається до Державної служби, може бути надано одній особі за наявності довіреності.

2. Вимоги до оформлення заяви (клопотання)

2.1. Заява (додаток 1) і клопотання (додаток 2) стосуються одного патенту, викладаються українською мовою і подаються в одному примірнику.
Якщо власником патенту є іноземна особа (іноземні особи), то в заяві (клопотанні) здійснюється транслітерація (передача транскрипційних знаків певної мови літерами української абетки) повного імені фізичної особи або повного офіційного найменування юридичної особи, а також її адреси. У дужках зазначені дані відтворюються мовою оригіналу.
Заява (клопотання) від імені юридичної особи підписується особою, що має на це повноваження. Підпис складається з повного найменування посади особи, яка підписує заяву (клопотання), особистого підпису, ініціалів, прізвища, дати і скріплюється печаткою.
Заява (клопотання) друкується на аркуші білого паперу форматом 210x297 мм шрифтом чорного кольору. Виправлення в заяві (клопотанні) не допускаються.
2.2. Якщо подана заява (клопотання) не відповідає вимогам пункту 2.1, то Державна служба повертає її за адресою, указаною в заяві (клопотанні), із зазначенням мотивованих підстав її повернення.

3. Розгляд та офіційна публікація заяви (клопотання)

3.1. Розгляд та офіційна публікація заяви (клопотання) здійснюються протягом двох місяців від дати її надходження до Державної служби.
3.2. Державна служба:
розглядає заяву (клопотання);
приймає рішення про офіційну публікацію заяви (клопотання) (додатки 3, 4);
уносить відомості щодо заяви (клопотання) до Державного реєстру патентів України на промислові зразки (далі - реєстр);
направляє на адресу, зазначену в заяві (клопотанні), один примірник рішення про офіційну публікацію заяви (клопотання);
готує та направляє відомості щодо заяви (клопотання) для офіційної публікації в бюлетені.
3.3. Державна служба має право надіслати запит про подання додаткових документів, необхідних для прийняття рішення щодо заяви (клопотання), у разі виникнення обгрунтованих сумнівів щодо вірогідності інформації, що містить подана до Державної служби заява (клопотання). У цьому разі рішення про публікацію заяви (клопотання) приймається в двотижневий строк від дати надходження додаткових документів.
3.4. Заява не може бути опублікована, якщо:
патент визнано недійсним повністю;
на момент її подачі діє ліцензія на використання промислового зразка, відомості про яку внесені до реєстру, та відбулася публікація про це в бюлетені.
У таких випадках Державна служба повертає її за адресою, зазначеною в заяві.
3.5. У період від дати надходження заяви до Державної служби до дати публікації в бюлетені клопотання про її відкликання Державна служба не приймає до розгляду документів для внесення до реєстру та публікації відомостей про передачу права власності на промисловий зразок і видачу ліцензії на його використання.
Начальник управління реєстрації
та економіки інтелектуальної власності
Л.А.Меняйло

Додаток 1
до пункту 2.1 Інструкції
про офіційну публікацію
заяви про надання
будь-якій особі дозволу
на використання
запатентованого промислового
зразка та клопотання
про її відкликання
                         Державна служба інтелектуальної
                          власності України
                          вул. Урицького, 45, м. Київ-35, МСП,
                          03680
                          Власник(и) патенту:
                          ________________________________________
                                  (повне ім'я фізичної особи
                          ________________________________________
                               або повне офіційне найменування
                          ________________________________________
                                      юридичної особи)
                          Адреса для листування щодо заяви
                          ________________________________________
                          тел. ___________________________________
                          Патент N _______________________________
                          Пріоритет від __________________________
                          Дата публікації ________________________
                          Номер офіційного бюлетеня ______________

ЗАЯВА

     Я (ми), _____________________________________________________
                 (повне ім'я фізичної особи або повне офіційне
                                найменування
_________________________________________________________________,
       юридичної особи, місце проживання (місцезнаходження)
                    та адреса для листування)
власник патенту України N _________ на промисловий зразок
_________________________________________________________________,
                   (назва промислового зразка)
     не маючи  зобов'язань  перед іншими особами щодо використання
вищевказаного промислового зразка, прошу опублікувати в офіційному
бюлетені  "Промислова власність" заяву про надання будь-якій особі
дозволу на використання промислового зразка за зазначеним патентом
на умовах, визначених законодавством.
 Підпис власника патенту
 _______________________                  (Ініціали і прізвище)
 М.П. (для юридичної особи)
 Дата _____________________
( Додаток 1 в редакції Наказу Міністерства освіти і науки N 54 (z0351-08) від 31.01.2008; із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту N 578 (z0811-11) від 14.06.2011 )
Начальник управління реєстрації
та економіки інтелектуальної власності
Л.А.Меняйло

Додаток 2
до пункту 2.1 Інструкції
про офіційну публікацію
заяви про надання
будь-якій особі дозволу
на використання
запатентованого промислового
зразка та клопотання
про її відкликання
                          Державна служба інтелектуальної
                          власності України
                          вул. Урицького, 45, м. Київ-35, МСП,
                          03680
                          Власник(и) патенту:
                          ________________________________________
                                  (повне ім'я фізичної особи
                          ________________________________________
                               або повне офіційне найменування
                          ________________________________________
                                      юридичної особи)
                          Адреса для листування щодо клопотання
                          ________________________________________
                          тел. ___________________________________
                          Патент N _______________________________
                          Пріоритет від __________________________
                          Дата публікації ________________________
                          Номер офіційного бюлетеня ______________

КЛОПОТАННЯ

     Я (ми), _____________________________________________________
                 (повне ім'я фізичної особи або повне офіційне
                                 найменування
_________________________________________________________________,
       юридичної особи, місце проживання (місцезнаходження)
                    та адреса для листування)
власник патенту України N _________ на промисловий зразок
_________________________________________________________________,
                   (назва промислового зразка)
     прошу відкликати заяву про надання будь-якій особі дозволу на
використання промислового зразка, реєстраційний N ______ від "___"
___________  ____  року,  опубліковану   в   офіційному   бюлетені
"Промислова власність" N ___, ____ року.
 Підпис власника патенту
 _______________________                  (Ініціали і прізвище)
 М.П. (для юридичної особи)
 Дата _____________________
( Додаток 2 в редакції Наказу Міністерства освіти і науки N 54 (z0351-08) від 31.01.2008; із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту N 578 (z0811-11) від 14.06.2011 )
Начальник управління реєстрації
та економіки інтелектуальної власності
Л.А.Меняйло
Додаток 3
до пункту 3.2 Інструкції про офіційну
публікацію    заяви    про    надання
будь-якій     особі     дозволу    на
використання          запатентованого
промислового зразка та клопотання про
її відкликання

РІШЕННЯ

                                         "___"___________ 200_ р.
     Державна  служба інтелектуальної власності України розглянула
заяву власника патенту ___________________________________________
                         (повне ім'я фізичної особи або повне
__________________________________________________________________
              офіційне найменування юридичної особи,
__________________________________________________________________
               місце проживання (місцезнаходження))
про надання  будь-якій  особі дозволу на використання промислового
зразка _________________________________________________________ ,
                   (назва промислового зразка)
                  патент України N ____________,
і прийняв  рішення  опублікувати в офіційному бюлетені "Промислова
власність"  заяву  про  надання   будь-якій   особі   дозволу   на
використання  промислового зразка за зазначеним патентом та внести
до  Державного  реєстру  патентів  України  на  промислові  зразки
відповідні відомості.
     Починаючи з _____ року, розмір річного збору   за підтримання 
чинності патенту зменшується на 50 відсотків.
 Реєстраційний номер        _____________________
 Дата реєстрації            _____________________
 Голова Державної служби  ________________    (Ініціали, прізвище)
                             (підпис)
        М.п.
( Додаток 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 54 (z0351-08) від 31.01.2008, Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту N 578 (z0811-11) від 14.06.2011 )
Начальник управління реєстрації
та економіки інтелектуальної власності
Л.А.Меняйло
Додаток 4
до пункту 3.2 Інструкції про офіційну
публікацію    заяви    про    надання
будь-якій     особі     дозволу    на
використання          запатентованого
промислового зразка та клопотання про
її відкликання

РІШЕННЯ

                                         "___"___________ 200_ р.
     Державна  служба інтелектуальної власності України розглянула
клопотання власника патенту
__________________________________________________________________
               (повне ім'я фізичної особи або повне
__________________________________________________________________
              офіційне найменування юридичної особи,
__________________________________________________________________
               місце проживання (місцезнаходження))
про відкликання заяви  про  надання  будь-якій  особі  дозволу  на
використання  промислового  зразка,  реєстраційний  N  ______  від
"___"__________ ____ року,  опублікованої  в  офіційному  бюлетені
"Промислова власність" N ___, _____ року,
_________________________________________________________________,
                   (назва промислового зразка)
                  патент України N ____________,
і прийняв  рішення  опублікувати в офіційному бюлетені "Промислова
власність" клопотання про відкликання заяви про надання  будь-якій
особі  дозволу  на  використання  промислового зразка та внести до
Державного  реєстру  патентів   України   на   промислові   зразки
відповідні відомості.
     Починаючи з _____ року, річний збір за підтримання   чинності 
патенту сплачується в повному розмірі.
 Реєстраційний номер        _____________________
 Дата реєстрації            _____________________
 Голова Державної служби  ________________    (Ініціали, прізвище)
                             (підпис)
        М.п.
( Додаток 4 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки N 54 (z0351-08) від 31.01.2008, Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту N 578 (z0811-11) від 14.06.2011 )
Начальник управління реєстрації
та економіки інтелектуальної власності
Л.А.Меняйло