УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ
Н А К А З
N 906 від 24.05.2002
м. Київ
( Наказ скасовано на підставі Наказу Фонду державного майна N 2097 (z1201-03) від 25.11.2003 )

Про затвердження Порядку підтвердження права власності на нерухоме майно

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Фонду державного майна N 1819 (v1819224-02) від 16.10.2002 )
З метою впорядкування обліку нерухомого майна, керуючись пунктом 1 статті 12 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) та враховуючи Тимчасове положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 р. N 7/5 (z0157-02) та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 18 лютого 2002 р. за N 157/6445, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок підтвердження права власності на нерухоме майно.
2. Регіональним відділенням, відповідним структурним підрозділам Фонду державного майна України керуватися вказаним Порядком при підтвердженні права власності на нерухоме майно.
3. Скасувати накази Фонду державного майна України від 22.07.98 N 1450 (v1450224-98) та від 18.01.2001 N 66 (v0066224-01) .
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Фонду Васильєва В.В.
Голова Фонду
О.Бондар

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Фонду державного
майна України
від 24 травня 2002 р. N 906

ПОРЯДОК

підтвердження права власності на нерухоме майно

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок регламентує організацію робіт у Фонді державного майна України (далі - Фонд), його регіональних відділеннях по підтвердженню права власності на нерухоме майно відповідно до вимог Законів України "Про приватизацію державного майна" (2163-12) , "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" (2171-12) , "Про господарські товариства" (1576-12) та Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 р. N 7/5 (z0157-02) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 лютого 2002 р. за N 157/6445.
1.2. Цей Порядок поширюється на випадки підтвердження права власності на нерухоме майно, яке приватизоване в складі цілісного майнового комплексу шляхом викупу, продажу на аукціоні, за конкурсом, викупу державного майна, зданого в оренду, переданого державними органами приватизації до статутного фонду відкритого акціонерного товариства, перетвореного з державного підприємства або створеного у процесі приватизації; окремих випадках, до статутного фонду відкритого акціонерного товариства, перетвореного з державного підприємства у процесі корпоратизації.
1.3. Підлягають підтвердженню права власності тільки об'єкти нерухомого майна, будівництво яких закінчено та які прийняті в експлуатацію у встановленому порядку і знаходились на балансі підприємства на момент приватизації.
1.4. Не підлягають підтвердженню права власності тимчасові споруди, а також споруди, не пов'язані фундаментом із землею.
1.5. Фонд державного майна України, його регіональні відділення та Фонд майна Автономної Республіки Крим за дорученням Фонду державного майна України здійснюють підтвердження права власності на нерухоме майно відкритим акціонерним товариствам, які створені шляхом корпоратизації, у випадках, якщо засновника ліквідовано і правонаступник відсутній або засновник офіційно відмовив ВАТ у підтвердженні права власності на нерухоме майно.
( Пункт 1.5 в редакції Наказу Фонду державного майна N 1819 (v1819224-02) від 16.10.2002 )

2. Порядок розгляду питання про підтвердження права власності на нерухоме майно

2.1. Невід'ємною частиною рішення про створення відкритого акціонерного товариства (про перетворення підприємства у відкрите акціонерне товариство) в процесі приватизації є акт приймання-передавання нерухомого майна до статутного фонду відкритого акціонерного товариства (додаток 1).
2.2. На вимогу відкритого акціонерного товариства, створеного у процесі приватизації (перетвореного з державного підприємства або орендного), або осіб, які відповідно до законодавства України є правонаступниками відкритого акціонерного товариства, до набуття чинності цим Порядком, арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у разі порушення справи про банкрутство підприємства, державний орган приватизації видає перелік об'єктів нерухомого майна, переданого у власність відкритому акціонерному товариству (додаток 2).
2.3. Державний орган приватизації під час оформлення акта приймання-передавання об'єкта, приватизованого як цілісний майновий комплекс шляхом викупу, продажу на аукціоні, за конкурсом, передбачає в ньому перелік нерухомого майна, що передається покупцеві (додаток 3).
2.4. На вимогу юридичних осіб, створених на базі об'єкта, приватизованого як цілісний майновий комплекс шляхом викупу, продажу на аукціоні, за конкурсом, викупу державного майна, зданого в оренду з викупом, або на вимогу покупців цих об'єктів та у інших випадках державний орган приватизації видає їм Перелік нерухомого майна, яке приватизоване у складі цілісного майнового комплексу (додаток 4).

3. Підтвердження права власності на нерухоме майно

3.1. Підтвердження права власності на нерухоме майно проводиться на підставі таких документів:
даних інвентаризаційних описів основних фондів, складених на дату оцінки об'єкта;
розшифровки об'єктів нерухомості по залишковій вартості з зазначенням дати введення в експлуатацію (з урахуванням індексацій основних засобів);
розшифровки об'єктів нерухомості, які не приватизуються у складі цілісного майнового комплексу (не ввійшли до статутного фонду товариства), із зазначенням інвентарних номерів та залишкової вартості станом на дату оцінки;
копії Державного акта про право власності на землю або на право постійного користування землею на кожну адресу;
розрахунку земельного податку за володіння або користування земельною ділянкою за останній звітний період;
акта оцінки вартості цілісного майнового комплексу або акта оцінки вартості майна;
( Абзац сьомий пункту 3.1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Фонду державного майна N 1819 (v1819224-02) від 16.10.2002 )
актів державних комісій про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів у разі наявності;
( Абзац восьмий пункту 3.1 в редакції Наказу Фонду державного майна N 1819 (v1819224-02) від 16.10.2002 )
довідки з органів місцевого самоврядування про місцезнаходження (адресу) об'єктів нерухомості;
( Абзац дев'ятий пункту 3.1 в редакції Наказу Фонду державного майна N 1819 (v1819224-02) від 16.10.2002 )
переліку нерухомого майна із зазначеною залишковою вартістю, інвентарних номерів за підписом керівника та головного бухгалтера підприємства станом на дату оцінки;
завірених копій установчих документів, які підтверджують правонаступництво підприємства;
аудиторського висновку (в разі відсутності документів, що стосуються бухгалтерського обліку);
переліку нерухомого майна, що є власністю орендаря (для орендних підприємств станом на дату оцінки);
затвердженого плану приватизації (плану розміщення акцій) або нотаріально посвідченого договору купівлі-продажу об'єкта приватизації.
( Пункт 3.1 доповнено абзацом згідно з Наказом Фонду державного майна N 1819 (v1819224-02) від 16.10.2002 )
3.2. У разі відсутності або неможливості надання підприємством документів, визначених у пункті 3.1 цього Порядку, для підготовки зазначених документів залучається юридична особа, яка має дозвіл на проведення аудиторської та оціночної діяльності та здійснює роботи з підготовки документів для підтвердження права власності на нерухоме майно на підставі укладеного договору.
3.3. Державний орган приватизації у разі необхідності може запросити додаткові матеріали, що стосуються приватизації підприємства.
3.4. На вимогу відкритого акціонерного товариства або покупця об'єкта приватизації державний орган приватизації видає підтвердження права власності на окремі будівлі, споруди та нежитлові приміщення, які передані до статутного фонду відкритого акціонерного товариства або у власність покупцю (додаток 5).

4. Вимоги щодо оформлення документів

4.1. Зазначені в цьому Порядку переліки об'єктів нерухомого майна та акти приймання-передавання зазначеного майна підписуються Головою Фонду, його заступниками, начальниками регіональних відділень Фонду.
4.2. Підписані документи засвідчуються державним органом приватизації в установленому порядку.
4.3. Акти приймання-передавання нерухомого майна та переліки нерухомого майна готуються в 4 примірниках. На підставі звернення підприємства або осіб, які відповідно до законодавства України є правонаступниками цього підприємства, державний орган приватизації може розглянути питання щодо видачі дубліката акта або переліку
( Порядок доповнено пунктом 4.3 згідно з Наказом Фонду державного майна N 1819 (v1819224-02) від 16.10.2002 )
Начальник Управління
реформування власності
Є.Філозоп

Додаток 1
до Порядку підтвердження
права власності на нерухоме
майно, затвердженого наказом
Фонду державного майна
України
від 24 травня 2002 р. N 906

АКТ

приймання-передавання нерухомого майна у власність відкритому акціонерному товариству

 місто _______________                  "___" ____________ 200_ р.
     Ми, що підписалися нижче: __________________________________,
                                   (назва органу приватизації)
який знаходиться за адресою: ____________________________________,
                                   (адреса органу приватизації)
в особі _________________________________________________________,
                           (представник органу приватизації)
який діє на підставі ____________________________________________,
                                (назва документа)
з одного боку, та _______________________________________________,
                     (назва відкритого акціонерного товариства)
який знаходиться за адресою: ____________________________________,
                      (адреса відкритого акціонерного товариства)
в особі _________________________________________________________,
                             (прізвище, ім'я та по батькові)
який діє на підставі ____________________________________________,
                                 (назва документа)
з другого боку, уклали цей Акт про таке:
державний орган  приватизації  передає,  а   відкрите   акціонерне
товариство приймає у власність таке нерухоме майно:
------------------------------------------------------------------
|N п/п| Назва об'єкта |Адреса об'єкта|Інвентарний  |Вартість     |
|     |               |              |номер об'єкта|на дату      |
|     |               |              |             |оцінки       |
|     |               |              |             |(станом на   |
|     |               |              |             |____________)|
------------------------------------------------------------------
 Державний орган приватизації     Відкрите акціонерне товариство
 ______________________________   ______________________________
     (юридична адреса та              (юридична адреса та
 ______________________________   ______________________________
     банківські реквізити)            банківські реквізити)
 ______________________________   ______________________________
   (посада, прізвище та ім'я)       (посада, прізвище та ім'я)
 ______________________________   ______________________________
          (підпис)                         (підпис)
 М. П.                            М. П.
( Додаток 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Фонду державного майна N 1819 (v1819224-02) від 16.10.2002 )

Додаток 2
до Порядку підтвердження
права власності на нерухоме
майно, затвердженого наказом
Фонду державного майна
України
від 24 травня 2002 р. N 906

ПЕРЕЛІК

нерухомого майна переданого у власність відкритому акціонерному товариству

     Згідно з  наказом  про  створення   відкритого   акціонерного
товариства  (про  перетворення  з  державного   підприємства   або
орендного) від "___" ____________ 200_ р. N ____
__________________________________________________________________
                   (назва органу приватизації)
передав відкритому акціонерному товариству _______________________
                                           (назва юридичної особи)
------------------------------------------------------------------
|N п/п|Назва об'єкта|Адреса об'єкта|Інвентарний|Вартість, за     |
|     |             |              |номер      |якою об'єкт      |
|     |             |              |об'єкта    |включено до      |
|     |             |              |           |статутного фонду |
|     |             |              |           |товариства,      |
|     |             |              |           |станом на ______ |
|     |             |              |           |   (дата оцінки) |
------------------------------------------------------------------
 ДЕРЖАВНИЙ ОРГАН ПРИВАТИЗАЦІЇ
 _________________________________________
 (юридична адреса та банківські реквізити)
 _________________________________________
 (посада, прізвище та ім'я)
 _________________________________________
 (підпис)
 М. П.
( Додаток 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Фонду державного майна N 1819 (v1819224-02) від 16.10.2002 )

Додаток 3
до Порядку підтвердження
права власності на нерухоме
майно, затвердженого наказом
Фонду державного майна
України
від 24 травня 2002 р. N 906

ПЕРЕЛІК

нерухомого майна, що передається покупцеві

     Згідно з договором купівлі-продажу від "___"_________ 200_ р.
N _____, зареєстрованим __________________________________________
__________________________________________________________________
               (назва державного органу нотаріату,
        прізвище, ім'я, по батькові приватного нотаріуса)
від "___" ____________ 200_ р. N ______,
продавець ________________________________________________________
                   (назва органу приватизації)
передав покупцю __________________________________________________
                         (назва юридичної особи або
                 прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи)
такі об'єкти нерухомості
------------------------------------------------------------------
| N | Назва об'єкта|Адреса об'єкта|Інвентарний|вартість на       |
|п/п|              |              |номер      |дату оцінки       |
|   |              |              |об'єкта    |(станом на ______)|
------------------------------------------------------------------
 ДЕРЖАВНИЙ ОРГАН ПРИВАТИЗАЦІЇ
 _________________________________________
 (юридична адреса та банківські реквізити)
 _________________________________________
 (посада, прізвище та ім'я)
 _________________________________________
 (підпис)
 М. П.
( Додаток 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Фонду державного майна N 1819 (v1819224-02) від 16.10.2002 )

Додаток 4
до Порядку підтвердження
права власності на нерухоме
майно, затвердженого наказом
Фонду державного майна
України
від 24 травня 2002 р. N 906

ПЕРЕЛІК

нерухомого майна, яке приватизоване у складі цілісного майнового комплексу

     Згідно з договором купівлі-продажу від "___" ________ 199_ р.
N ______, зареєстрованим _________________________________________
 _________________________________________________________________
         (назва державного органу нотаріату або прізвище,
             ім'я, по батькові приватного нотаріуса)
від "___" ____________ 199_ р. N _________,
продавець ________________________________________________________
                   (назва органу приватизації)
передав покупцю __________________________________________________
                           (назва юридичної особи або
                  прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи)
такі об'єкти нерухомості
------------------------------------------------------------------
| N | Назва об'єкта|Адреса об'єкта|Інвентарний|Вартість   на     |
|п/п|              |              |номер      |дату оцінки       |
|   |              |              |об'єкта    |(станом на ______)|
------------------------------------------------------------------
 ДЕРЖАВНИЙ ОРГАН ПРИВАТИЗАЦІЇ
 _________________________________________
 (юридична адреса та банківські реквізити)
 _________________________________________
 (посада, прізвище та ім'я)
 _________________________________________
 (підпис)
 М. П.
( Додаток 4 із змінами, внесеними згідно з Наказом Фонду державного майна N 1819 (v1819224-02) від 16.10.2002 )

Додаток 5
до Порядку підтвердження
права власності на нерухоме
майно, затвердженого наказом
Фонду державного майна
України
від 24 травня 2002 р. N 906

ПІДТВЕРДЖЕННЯ

права власності на будівлю (споруду або нежитлове приміщення), передану до статутного фонду відкритого акціонерного товариства або у власність покупцю

     Згідно з  наказом  про  створення   відкритого   акціонерного
товариства (про   перетворення   з  державного  підприємства)  від
"___"_________ 199_ р. N ________ (або з договором купівлі-продажу
від "___" ___________ 199_ р.), зареєстрованим ___________________
__________________________________________________________________
              (назва державного органу нотаріату або
        прізвище, ім'я, по батькові приватного нотаріуса)
від "___" ____________ 199_ р. N ___________
_____________________, передав  відкритому акціонерному товариству
(або покупцю) ____________________________________________________
                             (назва юридичної особи або
                    прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи)
таку будівлю (споруду, нежитлове приміщення)
------------------------------------------------------------------
| N | Назва об'єкта|Адреса об'єкта|Інвентарний|Залишкова вартість|
|п/п|              |              |номер      |на момент оцінки  |
|   |              |              |об'єкта    |(станом на ______)|
------------------------------------------------------------------
 ДЕРЖАВНИЙ ОРГАН ПРИВАТИЗАЦІЇ
 _________________________________________
 (юридична адреса та банківські реквізити)
 _________________________________________
 (посада, прізвище та ім'я)
 _________________________________________
 (підпис)
 М. П.
"Відомості приватизації", N 22, 5 червня 2002 р.