АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ СПЕЦІАЛЬНОГО ЗВ'ЯЗКУ
ТА ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ
Н А К А З
19.03.2009 N 61
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 квітня 2009 р.
за N 366/16382

Про затвердження Інструкції з організації та несення служби в територіальних підрозділах і навчальних закладах Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України

( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
Відповідно до Закону України "Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України" (3475-15) , Положення про Адміністрацію Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, затвердженого Указом Президента України від 30 червня 2011 року N 717 (717/2011) , з метою визначення порядку організації служби з охорони об'єктів, приміщень, систем, мереж, комплексів, засобів урядового і спеціального зв'язку, ключових документів до засобів криптографічного захисту та врегулювання окремих питань повсякденної діяльності у територіальних підрозділах і навчальних закладах Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, а також визначення заходів щодо їх забезпечення НАКАЗУЮ:
( Преамбула із змінами, внесеними згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
1. Затвердити Інструкцію з організації та несення служби в територіальних підрозділах і навчальних закладах Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, що додається.
2. Начальнику Департаменту урядового польового зв'язку Адміністрації Держспецзв'язку встановленим порядком забезпечити подання наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Начальникам територіальних підрозділів і навчальних закладів Держспецзв'язку інструкції осіб добового наряду привести у відповідність до вимог Інструкції з організації та несення служби в територіальних підрозділах і навчальних закладах Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України та організувати її вивчення особами рядового і начальницького складу в частині, що їх стосується.
( Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
4. Департаменту забезпечення Держспецзв'язку, територіальним підрозділам і навчальним закладам Держспецзв'язку забезпечити добовий наряд озброєнням, засобами зв'язку, технічним обладнанням, господарським і речовим майном, журналами, книгами і бланками відповідних зразків.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України згідно з розподілом функціональних обов'язків.
6. Цей наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування.
Голова Служби
Ю.Б.Чеботаренко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Адміністрації
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України
19.03.2009  N 61
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 квітня 2009 р.
за N 366/16382

ІНСТРУКЦІЯ

з організації та несення служби в територіальних підрозділах і навчальних закладах Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України

I. Загальні положення

1. Основні засади

1.1. Ця Інструкція розроблена відповідно до статей 3 та 7 Закону України "Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України" (3475-15) , підпунктів 54 та 55 пункту 4 Положення про Адміністрацію Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, затвердженого Указом Президента України від 30.06.2011 N 717 (717/2011) .
( Пункт 1.1 глави 1 розділу I в редакції Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )
1.2. Цією Інструкцією визначається порядок організації повсякденної діяльності та служби з охорони об'єктів, приміщень, систем, мереж, комплексів, засобів урядового і спеціального зв'язку, ключових документів до засобів криптографічного захисту (далі - служба з охорони об'єктів та майна) у територіальних підрозділах і навчальних закладах Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (далі - Держспецзв'язку), а також визначаються заходи щодо їх забезпечення.
1.3. За організацію повсякденної діяльності у територіальних підрозділах і навчальних закладах Держспецзв'язку (далі - підрозділи Держспецзв'язку) відповідають їх начальники. Безпосереднім організатором повсякденної діяльності та служби з охорони об'єктів та майна у підрозділах Держспецзв'язку є начальник штабу, а де ця посада не передбачена - заступник начальника підрозділу Держспецзв'язку відповідно до розподілу функціональних обов'язків (далі - начальник штабу підрозділу Держспецзв'язку). У структурних підрозділах підрозділу Держспецзв'язку (далі - підрозділи) безпосередніми організаторами повсякденної діяльності є їх начальники та старшини.

2. Визначення термінів

2.1. У цій Інструкції терміни вживаються у такому значенні:
повсякденна діяльність - це система заходів, що вживаються для підтримання готовності підрозділів Держспецзв'язку до забезпечення урядовим зв'язком посадових осіб органів військового управління у мирний час, в умовах надзвичайного та воєнного стану, у разі виникнення надзвичайної ситуації, а також для виконання в установлений час комплексу мобілізаційних заходів (далі - готовність до виконання завдань за призначенням). Складовими повсякденної діяльності є заходи з підтримання у підрозділах Держспецзв'язку внутрішнього порядку, службової дисципліни, належного морально-психологічного стану та забезпечення бойової й мобілізаційної готовності, якісного навчання осіб рядового і начальницького складу (далі - особовий склад); надійного зберігання озброєння, техніки зв'язку, автотранспортних засобів та інших матеріальних засобів; збереження здоров'я особового складу; організованого виконання інших завдань;
служба з охорони об'єктів та майна - це складова повсякденної діяльності підрозділів Держспецзв'язку, що передбачає організацію та здійснення комплексу охоронних заходів, спрямованих на недопущення несанкціонованого проникнення на об'єкти охорони підрозділів Держспецзв'язку сторонніх осіб та здійснення ними протиправних дій;
об'єкт охорони (об'єкт, що охороняється) - це ділянка місцевості з розташованими на ній будинками та іншими спорудами, майданчиками, де зберігаються техніка та майно Держспецзв'язку, окремі приміщення в будинках та інших спорудах, що перебувають під охороною;
( Абзац четвертий пункту 2.1 глави 2 розділу I в редакції Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
охоронні заходи - це сукупність установлених Адміністрацією Держспецзв'язку правил, що регламентують порядок охорони об'єктів та майна і пропускного режиму в підрозділах Держспецзв'язку;
пропускний режим - це порядок, що забезпечується сукупністю заходів і правил, які унеможливлюють безконтрольний вхід (вихід) осіб, в'їзд (виїзд) автотранспортних засобів, внесення (винесення), ввезення (вивезення) майна на об'єкт (з об'єкта) підрозділу Держспецзв'язку;
інженерно-технічні засоби охорони - це призначені для підвищення надійності охорони об'єктів засоби, а саме: відповідне обладнання контрольно-пропускних пунктів, парків техніки, інших об'єктів (огорожа, турнікети, освітлення тощо), що унеможливлюють безперешкодний прохід (проїзд) на об'єкт охорони; технічні засоби охорони (засоби відеоспостереження, системи охорони периметрів та контролю доступу); засоби пожежної сигналізації; засоби радіо- та телефонного зв'язку;
внутрішній порядок - це суворе дотримання визначених Адміністрацією Держспецзв'язку правил розміщення, службової діяльності особового складу під час виконання ним службових обов'язків і несення служби у добовому наряді;
парк - це територія, обладнана для зберігання, обслуговування, ремонту і підготовки до застосування за призначенням автотранспортних засобів та іншої техніки;
варта - це озброєний підрозділ, призначений для виконання завдання щодо охорони та оборони об'єктів та майна Держспецзв'язку;
пароль - це таємне слово, яке служить для начальника варти засобом для переконання, що варта, яка прибула для зміни, справді призначена з цією метою;
пост - це все, що доручено чатовому для охорони та оборони, а також місце або ділянка місцевості, на якій він виконує свої обов'язки;
чатовий - це озброєний вартовий, який виконує завдання щодо охорони та оборони дорученого йому поста.

II. Організація повсякденної діяльності

1. Внутрішній порядок

1.1. Особовий склад розміщується у службових приміщеннях. Кожному підрозділу можуть надаватися окремі приміщення. Для проведення занять з особовим складом обладнуються класи.
Біля входу до будинків та на дверях усіх приміщень (кімнат) повинні бути відповідні покажчики та вивіски. У кожному приміщенні (кімнаті) вивішуються описи майна.
Перелік службових приміщень (кімнат) підрозділу, зразки написів на дверях приміщень (кімнат) та вивісках будинків наведено у додатку 1.
1.2. Одяг особового складу зберігається в шафах, установлених у приміщеннях підрозділу. Місця для зберігання всіх видів одягу закріплюються за конкретними особами й позначаються покажчиками з відповідними написами.
1.3. Порядок зберігання й користування фотоапаратами, мобільними телефонами, персональними електронно-обчислювальними машинами, магнітофонами, радіоприймачами та іншою побутовою радіоелектронною технікою установлюється наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку.
1.4. Закріплені за особовим складом і підрозділами зброя та боєприпаси до неї зберігаються у чергового підрозділу Держспецзв'язку в кімнаті для зберігання зброї. Загальні вимоги щодо обладнання зазначених кімнат, порядку видачі зброї та боєприпасів особовому складу встановлюються відповідно до чинного законодавства.
1.5. Місця, де обладнуються кімнати для зберігання зброї, особи, відповідальні за ці кімнати, порядок видачі черговим підрозділу Держспецзв'язку особовому складу зброї та боєприпасів визначаються наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку.
1.6. Для осіб рядового і начальницького складу підрозділів Держспецзв'язку встановлюється п'ятиденний 41-годинний робочий тиждень з двома вихідними днями, для курсантів (слухачів) навчальних закладів - шестиденний робочий тиждень з одним днем відпочинку.
1.6.1. Розподіл робочого часу особового складу протягом доби і протягом тижня здійснюється таким чином, щоб забезпечити у підрозділі Держспецзв'язку готовність до виконання завдань за призначенням, проведення навчальних занять та створення умов для підтримання порядку, службової дисципліни, побутового обслуговування, відпочинку та харчування.
1.6.2. Розподіл робочого часу в підрозділі Держспецзв'язку здійснюється згідно з розпорядком дня, яким установлюється виконання основних заходів повсякденної діяльності.
Розпорядок дня установлюється начальником підрозділу Держспецзв'язку відповідно до покладених завдань та залежно від пори року.
У розпорядку дня має бути передбачено час для проведення навчальних занять і підготовки до них; для інструктажу та розводу добового наряду; обслуговування озброєння, автотранспортних засобів та іншої техніки; для культурно-освітньої та спортивно-масової роботи; приймання особового складу з особистих питань начальником підрозділу Держспецзв'язку та інших заходів дня.
Крім цього, у розпорядку дня навчальних закладів має бути передбачено час для проведення ранкової фізичної зарядки, ранкового огляду, ранкового й вечірнього туалету, чищення форменого одягу, взуття, миття рук перед їжею, харчування, вечірньої прогулянки, вечірньої перевірки, відвідування та особистих потреб курсантів, восьмигодинного сну.
1.6.3. Навчання та заняття, які проводяться у польових умовах, несення служби у добовому наряді та інші заходи, пов'язані із забезпеченням готовності до виконання завдань за призначенням підрозділів Держспецзв'язку, здійснюються у будь-які дні тижня без обмеження загальної тривалості робочого часу.
Збори, службові наради, а також планові культурно-освітні та спортивно-масові заходи мають бути закінчені до кінця робочого дня, а для курсантів навчальних закладів - до вечірньої перевірки.
1.6.4. Порядок виходу курсантів за межі території навчального закладу Держспецзв'язку в населений пункт, у якому знаходиться навчальний заклад, установлюється наказом начальника навчального закладу Держспецзв'язку.
1.7. Бойова підготовка у територіальних підрозділах та навчальний процес у навчальних закладах є основними елементами повсякденної діяльності особового складу. Заходи, визначені планами бойової підготовки (навчального процесу) і розкладом занять, переносяться начальником, який їх затвердив.
На навчаннях і заняттях повинен бути присутнім весь особовий склад підрозділу. Від занять звільняються особи, які перебувають у добовому наряді, відпустці, відрядженні, на лікуванні, про що оголошується наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку. Заняття розпочинаються і закінчуються у час, визначений розпорядком дня.
1.8. Пожежна безпека забезпечується здійсненням комплексу організаційних, технічних та інших заходів, спрямованих на запобігання виникненню пожежі, та системою протипожежного захисту відповідно до чинного законодавства.
Крім того, на кожному об'єкті, з урахуванням його пожежної небезпеки, наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку встановлюється відповідний протипожежний режим.
1.9. Кожна особа повинна дбати про раціональне використання природних ресурсів та охорону довкілля, утримуватися від дій, які можуть спричинити забруднення землі, водних ресурсів та повітря або заподіяти шкоду рослинному чи тваринному світові.
Обов'язки щодо організації заходів екологічного забезпечення та контролю за їх виконанням покладаються на посадову особу управління підрозділу Держспецзв'язку згідно з наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку.
1.10. Територія підрозділу Держспецзв'язку повинна завжди утримуватися у чистоті та порядку і поділятися (наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку) на ділянки, які закріплюються за підрозділами для прибирання. У темний час доби територія підрозділу Держспецзв'язку має бути освітлена.
( Главу 1 розділу II доповнено новим пунктом 1.10 згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
1.11. Відповідальними за стан внутрішнього порядку у підрозділах є їх начальники.
При розміщенні в одному приміщенні декількох підрозділів наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку відповідальним за стан внутрішнього порядку призначається начальник одного з цих підрозділів.
( Главу 1 розділу II доповнено новим пунктом 1.11 згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )

2. Пропускний режим на територію територіального підрозділу Держспецзв'язку

2.1. Пропускний режим на територію територіального підрозділу Держспецзв'язку організовується згідно з правилами пропускного режиму, що розробляються штабом, погоджуються з режимно-секретним органом територіального підрозділу Держспецзв'язку та затверджуються начальником територіального підрозділу Держспецзв'язку.
2.2. На територію територіального підрозділу Держспецзв'язку пропускаються:
2.2.1. У будь-який час доби безперешкодно:
Голова Держспецзв'язку та його заступники;
начальник територіального підрозділу Держспецзв'язку та його заступники;
голова інспекторської комісії (робочої групи) та її члени, які прибули до територіального підрозділу Держспецзв'язку для здійснення заходів контролю його службової діяльності - за службовим посвідченням особи встановленого зразка (далі - службове посвідчення) та посвідченням про службове відрядження;
посадові особи територіального підрозділу Держспецзв'язку, які призначені для контролю внутрішнього порядку у вихідні та святкові дні, - за службовим посвідченням.
2.2.2. У робочий час безперешкодно:
особи рядового і начальницького складу, працівники цього територіального підрозділу Держспецзв'язку - за службовим посвідченням;
особи рядового і начальницького складу, працівники Адміністрації Держспецзв'язку, іншого територіального підрозділу Держспецзв'язку або регіонального органу, закладу та установи Держспецзв'язку (далі - орган Держспецзв'язку), які прибули до територіального підрозділу Держспецзв'язку у службове відрядження, - за службовим посвідченням та посвідченням про службове відрядження.
2.2.3. У робочий час з дозволу начальника територіального підрозділу Держспецзв'язку або начальника штабу територіального підрозділу Держспецзв'язку:
інші особи рядового і начальницького складу, працівники Держспецзв'язку - за службовим посвідченням;
відвідувачі - за документом, який посвідчує особу відвідувача, та за тимчасовими або одноразовими перепустками, що видаються у порядку, визначеному правилами пропускного режиму територіального підрозділу Держспецзв'язку.
2.2.4. У неробочий час з дозволу чергового територіального підрозділу Держспецзв'язку - особи старшого і середнього начальницького складу цього територіального підрозділу Держспецзв'язку, які призначені для перевірки несення служби вартою, за службовим посвідченням та за наявності разового посвідчення на право перевірки варти.
2.3. Якщо на території територіального підрозділу Держспецзв'язку дислокуються органи Держспецзв'язку або підрозділи органів державної влади, то на адресу керівників цих органів Держспецзв'язку або підрозділів органів державної влади надсилаються витяги з правил пропускного режиму територіального підрозділу Держспецзв'язку, де вони розташовані, а їх співробітники пропускаються на територію територіального підрозділу Держспецзв'язку за службовими посвідченнями особи або тимчасовими перепустками.
Відвідувачі, які прибули до органів Держспецзв'язку або підрозділів органів державної влади, з дозволу їх керівників пропускаються на територію територіального підрозділу Держспецзв'язку за документом, який посвідчує особу відвідувача, та за одноразовими перепустками.
2.4. У разі виникнення надзвичайної ситуації пропуск на територію територіального підрозділу Держспецзв'язку працівників аварійно-рятувальних загонів, аварійних та медичних служб, підрозділів пожежної охорони тощо, а також в'їзд (виїзд) на територію (з території) територіального підрозділу Держспецзв'язку їх автотранспортних засобів здійснюється:
у робочий час - з дозволу начальника територіального підрозділу Держспецзв'язку або начальника штабу територіального підрозділу Держспецзв'язку у супроводі одного із співробітників територіального підрозділу Держспецзв'язку відповідно до розподілу функціональних обов'язків;
у неробочий час - з дозволу чергового територіального підрозділу Держспецзв'язку у супроводі однієї із осіб добового наряду.
2.5. Доступ на територію та об'єкти територіального підрозділу Держспецзв'язку уповноважених посадових осіб органів державної влади здійснюється відповідно до законодавства.
2.6. В'їзд (виїзд) на територію (з території) територіального підрозділу Держспецзв'язку здійснюється:
згідно з нарядом - для службових автотранспортних засобів територіального підрозділу Держспецзв'язку;
за списком, затвердженим начальником територіального підрозділу Держспецзв'язку, - для службових автотранспортних засобів органу Держспецзв'язку або підрозділу органу державної влади, що розташовані на території цього територіального підрозділу Держспецзв'язку;
з дозволу начальника територіального підрозділу Держспецзв'язку або начальника штабу територіального підрозділу Держспецзв'язку - для службових автотранспортних засобів інших територіальних підрозділів та органів Держспецзв'язку, що використовуються особами рядового і начальницького складу, працівниками Держспецзв'язку під час службового відрядження.
2.7. Порядок в'їзду (виїзду) на територію (з території) територіального підрозділу Держспецзв'язку особистих автотранспортних засобів співробітників територіального підрозділу Держспецзв'язку, органу Держспецзв'язку або підрозділу органу державної влади, що розташовані на території цього територіального підрозділу Держспецзв'язку, врегульовується правилами пропускного режиму відповідного територіального підрозділу Держспецзв'язку.
В'їзд (виїзд) на територію (з території) територіального підрозділу Держспецзв'язку особистих автотранспортних засобів відвідувачів, які прибули до органів Держспецзв'язку або підрозділів органів державної влади, здійснюється з дозволу начальника територіального підрозділу Держспецзв'язку або начальника штабу територіального підрозділу Держспецзв'язку за клопотанням їх керівників.
2.8. Винесення (внесення) чи вивезення (ввезення) будь-якого майна територіального підрозділу Держспецзв'язку з його території (на його територію) здійснюється за накладними встановленого зразка.
( Розділ II доповнено новою главою 2 згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )

3. Харчування особового складу

3.1. У підрозділах Держспецзв'язку для забезпечення харчуванням (гарячою їжею) осіб рядового і начальницького складу, які мають право на одержання харчування за рахунок держави, обладнуються відповідні приміщення (місця).
3.2. Особи рядового і начальницького складу, які призначені до складу добового наряду та виконують обов'язки у визначених місцях несення служби протягом доби, безкоштовно забезпечуються харчуванням в дні несення служби.
Підставою для забезпечення харчуванням особового складу добового наряду є виданий начальником підрозділу Держспецзв'язку наказ про особовий склад щодо призначення осіб рядового і начальницького складу до складу добового наряду на відповідну добу.
3.3. Особовий склад варти харчується у вартовому приміщенні, де їжа за потреби підігрівається.
Доставка харчування (гарячої їжі) до вартового приміщення, якщо варта розташована на території підрозділу Держспецзв'язку, організовується начальником варти.
Якщо місця несення служби добовим нарядом, зокрема вартові приміщення, розташовані поза територією підрозділу Держспецзв'язку, доставка харчування (гарячої їжі) організовується черговим підрозділу Держспецзв'язку.

4. Підйом за тривогою та збір

4.1. Підйом за тривогою проводиться у разі отримання наказів або сигналів оповіщення щодо приведення підрозділу Держспецзв'язку у готовність до виконання завдань за призначенням в умовах надзвичайного або воєнного стану.
Підйом підрозділу Держспецзв'язку за тривогою здійснюється начальниками, яким надано такі повноваження.
4.2. Підйом підрозділу Держспецзв'язку за тривогою здійснюється згідно з планом, що розробляється начальником підрозділу Держспецзв'язку і затверджується заступником Голови Держспецзв'язку відповідно до розподілу функціональних обов'язків або керівником структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв'язку, якому ці повноваження надані Головою Держспецзв'язку.
( Пункт 4.2 глави 4 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
4.3. Для тренувань (навчань) з відпрацювання дій особового складу за тривогою, виходу підрозділу Держспецзв'язку та його підрозділів з метою гасіння пожежі чи ліквідації стихійного лиха або вирішення інших завдань оголошується збір. Збір в усіх випадках скликається без оголошення тривоги.
Збір оголошується черговим підрозділу Держспецзв'язку після одержання встановленого сигналу з Адміністрації Держспецзв'язку, також начальником підрозділу Держспецзв'язку або начальником вищого рівня.
Для оповіщення особового складу (з метою гасіння пожежі чи ліквідації стихійного лиха або вирішення інших завдань) у підрозділі Держспецзв'язку встановлюється єдиний постійно діючий умовний сигнал.
4.4. Дії чергового підрозділу Держспецзв'язку та інших осіб добового наряду у разі оголошення тривоги чи збору визначаються окремими розділами інструкцій осіб добового наряду; у підрозділах, крім цього, розробляється бойовий розрахунок.
Усі особи рядового і начальницького складу повинні добре знати й чітко виконувати свої посадові інструкції у разі оголошення тривоги чи збору.
4.5. У підрозділах Держспецзв'язку повинні бути іменні списки осіб рядового і начальницького складу, які мешкають поза межами підрозділу Держспецзв'язку, із зазначенням місця проживання, номера телефону й способу виклику. Ці списки зберігаються у чергового підрозділу Держспецзв'язку та чергового підрозділу (щодо осіб рядового і начальницького складу підрозділу).

III. Добовий наряд

1. Склад та озброєння добового наряду

1.1. Добовий наряд призначається для підтримання внутрішнього порядку, охорони особового складу, об'єктів та майна підрозділу Держспецзв'язку, контролю за станом справ у підрозділах і своєчасного вжиття заходів щодо запобігання правопорушенням, а також виконання інших завдань повсякденної діяльності.
1.2. Добовий наряд підрозділу Держспецзв'язку призначається у такому складі:
черговий підрозділу Держспецзв'язку;
помічник (помічники) чергового підрозділу Держспецзв'язку;
варта (варти);
черговий, помічники чергового парку та водій чергового тягача;
черговий і помічники чергового контрольно-пропускного пункту;
водії чергових автотранспортних засобів;
наряд підрозділу.
За рішенням начальника підрозділу Держспецзв'язку за потреби до складу добового наряду також можуть призначатися:
начальник зміни вузла службового урядового зв'язку;
помічник чергового підрозділу Держспецзв'язку з пожежної безпеки;
черговий та помічники чергового їдальні;
черговий та посильний штабу;
начальник патруля та патрульні.
Обов'язки осіб добового наряду дозволяється поєднувати за рішенням начальника підрозділу Держспецзв'язку.
( Пункт 1.2 глави 1 розділу III в редакції Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )
1.3. У наряд підрозділу призначаються:
черговий підрозділу;
помічник чергового підрозділу (у територіальних підрозділах);
днювальний підрозділу (у підрозділах навчальних закладів).
Кількість помічників (днювальних) чергового підрозділу визначається начальником підрозділу Держспецзв'язку.
1.4. Особи рядового і начальницького складу - жінки до складу добового наряду призначаються з дотриманням вимог чинного законодавства.
1.5. Склад добового наряду на рік оголошується наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку.
1.6. Для несення служби добовий наряд забезпечується відповідними приміщеннями (місцями). Обладнання приміщень (місць) для несення служби добовим нарядом наведено у додатку 2.
Стан обладнання приміщень (місць) для несення служби добовим нарядом перевіряється щоквартально робочою групою підрозділу Держспецзв'язку під керівництвом начальника штабу або одного із заступників начальника підрозділу Держспецзв'язку у складі посадових осіб штабу та підрозділів, які відповідно до розподілу функціональних обов'язків відповідають за окремі напрями службової діяльності (організація зберігання озброєння, технічне, господарське та медичне забезпечення, пожежна безпека). Результати перевірки оформлюються довідкою та подаються на розгляд начальнику підрозділу Держспецзв'язку.
( Пункт 1.6 глави 1 розділу III доповнено новим абзацом згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )
1.7. Особовий склад добового наряду несе службу в форменому одязі.
Усі чергові та їх помічники (днювальні) повинні мати нагрудний знак з відповідним написом. Зразок нагрудного знака наведено у додатку 3.
Нагрудний знак передається наступній черговій зміні після доповіді про здавання та приймання чергування.
1.8. Особи рядового і начальницького складу Держспецзв'язку, які призначені для несення служби з охорони об'єктів та майна Держспецзв'язку, озброюються справною зброєю.
Особовий склад, який має нести службу з вогнепальною зброєю, щоденно призначається в добовий наряд наказом про особовий склад начальника підрозділу Держспецзв'язку.
1.9. Черговий підрозділу Держспецзв'язку, його помічник (помічники), черговий парку, начальник варти озброюються пістолетами з двома спорядженими магазинами.
Вартові озброюються автоматами з двома спорядженими магазинами.
За рішенням начальника підрозділу Держспецзв'язку вартові можуть озброюватися пістолетами (крім вартових, які призначені для охорони складів зі зброєю та боєприпасами).
Інші особи добового наряду озброюються за рішенням начальника підрозділу Держспецзв'язку.
1.10. У вартовому приміщенні наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку створюється запас патронів з розрахунку на кожний автомат - по 150 патронів, на пістолет - по 16 патронів, які зберігаються у металевому ящику. Металевий ящик, де зберігається запас патронів варти, замикається та запечатується сургучевою печаткою начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку. Ключі від ящика із запасом патронів варти зберігає начальник варти.
1.11. Зарядження і розрядження зброї
1.11.1. Заряджається зброя у такій послідовності: вимкнути запобіжник; відвести у крайнє заднє положення затворну раму та оглянути патронник; зробити контрольний спуск курка; увімкнути запобіжник; приєднати магазин.
1.11.2. Розряджається зброя у такій послідовності: від'єднати магазин; вимкнути запобіжник; відвести у крайнє заднє положення затворну раму та оглянути патронник; зробити контрольний спуск курка; увімкнути запобіжник.
1.11.3. Пістолет заряджається після одержання патронів у чергового підрозділу Держспецзв'язку в спеціальному місці, обладнаному кулеуловлювачем, а розряджається після зміни і прибуття осіб добового наряду до чергового підрозділу Держспецзв'язку.
1.11.4. Автомат заряджається тільки безпосередньо перед виходом на пости, а розряджається та оглядається негайно після повернення до вартового приміщення у спеціальному освітленому місці перед вартовим приміщенням, що обладнане кулеуловлювачами та пристроями для розряджання. Якщо поблизу і навколо вартового приміщення розташовані житлові та службові приміщення, заряджання і розряджання автомата дозволяється проводити у вартовому приміщенні в спеціальному місці, обладнаному кулеуловлювачем.
За відсутності кулеуловлювачів під час заряджання і розряджання ствол автомата має бути направлений вгору (під кутом 45 - 60 градусів) і вбік від оточуючих житлових приміщень та об'єктів, що охороняються.
1.11.5. У варті заряджання і розряджання зброї проводяться за командами начальника варти (помічника начальника варти) і під його безпосереднім наглядом.
1.12. Категорично забороняється під час несення служби: розбирати та чистити зброю; без потреби, викликаної обстановкою, знімати зброю із запобіжника, досилати патрон у патронник; залишати зброю без нагляду чи передавати її іншим особам.
1.13. Дисциплінарні стягнення на осіб, які входять до складу добового наряду, за порушення, вчинені ними під час несення служби, накладаються у порядку, визначеному Законом України "Про Дисциплінарний статут Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України" (373-17) , після зміни їх іншими особами. Розгляд порушення проводиться у підрозділі.
Якщо за характером вчиненого порушення особа не може бути допущена до подальшого несення служби, то вона за рішенням чергового підрозділу Держспецзв'язку направляється у підрозділ для заміни іншою особою. Особа, що несла службу зі зброєю, направляється до підрозділу без зброї у супроводі начальника підрозділу, при цьому зброя та боєприпаси до неї вилучаються черговим підрозділу Держспецзв'язку.

2. Підготовка добового наряду (крім варти)

2.1. Начальники підрозділів, від яких призначається добовий наряд, щомісяця складають відомість добових нарядів (додаток 4), відповідають за розстановку підлеглих по місцях несення служби та підготовку особового складу до несення служби, за своєчасне прибуття добового наряду на інструктаж до відповідних посадових осіб підрозділу Держспецзв'язку та на розвід добового наряду.
2.2. У ніч напередодні заступання в наряд особи, призначені в добовий наряд, звільняються від виконання службових обов'язків (занять, робіт тощо).
2.3. У день заступання в наряд (у разі заступання в наряд у другій половині дня) у години, зазначені в розпорядку дня, особовому складові добового наряду (крім варти), що заступає, надається не менше трьох годин для підготовки до несення служби, з них не менше однієї години для відпочинку (сну).
2.4. Визначений наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку особовий склад добового наряду, відповідно до службового призначення, в установлений час напередодні або в день заступання в наряд прибуває на інструктаж (заняття) добового наряду, який проводиться начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку чи призначеною для цього начальником підрозділу Держспецзв'язку іншою посадовою особою. З черговими підрозділів та їх помічниками (днювальними) заняття проводяться начальниками (старшинами) підрозділів чи особами, призначеними начальниками підрозділів.
На інструктажі (занятті) вивчаються інструкції, вимоги безпеки та порядок дій у разі виникнення позаштатних ситуацій (пожежі, спрацювання технічних засобів охорони, проникнення сторонніх осіб на об'єкти охорони або нападу на них), а також перевіряється знання особовим складом добового наряду функціональних (спеціальних) обов'язків (далі - обов'язки).
З особовим складом добового наряду, який заступає у наряд у вихідні, святкові та неробочі дні, інструктаж (заняття) проводиться в останній робочий день тижня, напередодні заступання в наряд.
2.5. Практичні заняття проводяться в день заступання в наряд або напередодні у години, зазначені в розпорядку дня, в обладнаних приміщеннях (місцях), визначених начальником підрозділу Держспецзв'язку. Під час проведення цих занять зброя повинна бути розряджена.
2.6. Водії, які входять до складу добового наряду, в день заступання у наряд проходять медичний огляд для визначення їх готовності до несення служби.
2.7. У добовий наряд забороняється призначати осіб, які не пройшли початкового навчання, не засвоїли матеріальної частини зброї та правил користування нею, вчинили правопорушення, стосовно якого проводиться дізнання, службове розслідування, перевірка, що здійснюється правоохоронними органами, а також хворих.

3. Розвід добового наряду

3.1. Особи добового наряду повинні бути готові до несення служби й прийняті відповідним черговим і начальником варти у своє підпорядкування за 15 хвилин до виходу на розвід добового наряду (далі - розвід).
3.2. Розвід проводиться з метою перевірки готовності осіб добового наряду до несення служби, переходу їх у підпорядкування черговому підрозділу Держспецзв'язку та його помічнику, надання права зміни попереднього добового наряду.
3.3. Новопризначений черговий підрозділу Держспецзв'язку розвід проводить у час, визначений розпорядком дня підрозділу Держспецзв'язку. Тривалість розводу не повинна перевищувати 20 хвилин.
3.4. За 10 хвилин до розводу новопризначений помічник чергового підрозділу Держспецзв'язку шикує особовий склад добового наряду у визначеному для розводу місці, перевіряє його наявність і після прибуття чергового підрозділу Держспецзв'язку доповідає йому про це.
Для зустрічі чергового підрозділу Держспецзв'язку його помічник подає команду: "Добовий наряд - РІВНЯЙСЬ, СТРУНКО, рівняння ПРАВОРУЧ (ЛІВОРУЧ)". Начальники варт, озброєні пістолетами, підносять руку до головного убору, а всі повертають голову в бік чергового підрозділу Держспецзв'язку і супроводжують його поглядом, повертаючи услід за ним голову.
Помічник чергового підрозділу Держспецзв'язку підходить до чергового підрозділу Держспецзв'язку, зупиняється за два-три кроки від нього і доповідає, наприклад: "Товаришу майоре Держспецзв'язку. Добовий наряд для розводу вишикуваний. Помічник чергового капітан Держспецзв'язку Пінчук".
Якщо помічником чергового підрозділу Держспецзв'язку є особа молодшого начальницького складу, а до складу добового наряду (крім чергового підрозділу Держспецзв'язку) призначено особу середнього або старшого начальницького складу, шикування добового наряду і доповідь черговому підрозділу Держспецзв'язку проводить старша за спеціальним званням особа з числа призначених у добовий наряд.
3.5. Для розводу добовий наряд шикується в такому порядку: на правому фланзі - варта, далі - справа наліво - черговий парку, черговий контрольно-пропускного пункту, чергові підрозділів. Помічники чергового контрольно-пропускного пункту, помічники чергового парку та водій чергового тягача, помічники (днювальні) чергового підрозділу шикуються в колону по одному за своїм черговим, помічник чергового підрозділу Держспецзв'язку стає на правому фланзі варти.
Доцільність виходу на розвід інших осіб добового наряду та порядок їх шикування визначаються начальником підрозділу Держспецзв'язку. Усі особи добового наряду, що не виходили на розвід, після прийняття чергування прибувають до чергового підрозділу Держспецзв'язку та відрекомендовуються йому.
3.6. Розвід тимчасових варт проводиться разом з постійними вартами. Якщо тимчасові варти призначені після розводу постійних варт, їх розвід проводиться окремо.
3.7. Для перевірки особового складу черговий підрозділу Держспецзв'язку за потреби розводить шеренги на два - три кроки одна від одної та разом зі своїм помічником перевіряє склад добового наряду, виявляє осіб, які не можуть нести службу за станом здоров'я або з інших причин, перевіряє зовнішній вигляд особового складу, його емоційний стан, знання ним своїх обов'язків, наявність та стан відповідного озброєння, екіпірування і дає вказівки щодо усунення виявлених недоліків.
3.8. Коли черговий підрозділу Держспецзв'язку підходить до варти, начальник варти відрекомендовується йому, під час перевірки особового складу своєї варти супроводжує чергового підрозділу Держспецзв'язку, потім, одержавши дозвіл, стає на своє місце.
3.9. Після закінчення перевірки черговий підрозділу Держспецзв'язку виходить на середину строю та стає обличчям до нього. Помічник чергового підрозділу Держспецзв'язку зупиняється за один крок позаду й зліва від чергового підрозділу Держспецзв'язку. Черговий підрозділу Держспецзв'язку викликає до себе начальників варт.
Начальники варт підходять до чергового підрозділу Держспецзв'язку, стають за два - три кроки від нього в одну шеренгу за порядком номерів варт.
Черговий підрозділу Держспецзв'язку нагадує кожному начальникові варти про особливості його служби та вручає записки з паролями.
3.10. Переконавшись, що начальники варт правильно зрозуміли паролі, черговий підрозділу Держспецзв'язку наказує їм стати у стрій.
Після повернення начальників варт у стрій за командою чергового підрозділу Держспецзв'язку "Добовий наряд, право-РУЧ, кроком - РУШ" добовий наряд проходить повз чергового і прямує до місць несення служби.

IV. Служба в парках

1. Обладнання парків

1.1. Парки можуть бути постійними та польовими. Постійні парки обладнуються у місцях постійного розташування підрозділу Держспецзв'язку. Складові парку, якими обладнуються постійні парки, наведені у додатку 5.
Польові парки створюються у разі тимчасового розташування підрозділу Держспецзв'язку в польових умовах окремо для кожного підрозділу.
1.2. Автотранспортні засоби та інша техніка у постійному парку розміщується у закритих приміщеннях чи під навісами, а також на майданчиках з надійною огорожею. Для забезпечення негайного виведення зі стоянки цієї техніки у разі пожежі щоденно виділяються чергові тягачі зі спеціальними тросами.
1.3. Територія постійного парку поділяється на ділянки, які закріплюються за підрозділами. Межі ділянок позначаються покажчиками. Територія парку обгороджується, освітлюється та оснащується технічними засобами охорони, обладнанням, що забезпечує дотримання норм і правил охорони довкілля. Усі будівлі парку, ворота будівель і ворота парку нумеруються.

2. Внутрішній порядок у парку

2.1. За дотримання внутрішнього порядку в парку, правильне утримання та зберігання автотранспортних засобів та іншої техніки, спеціальних споруд, складів, за підтримання чистоти й виконання протипожежних і природоохоронних заходів відповідає заступник начальника підрозділу Держспецзв'язку, який за розподілом функціональних обов'язків відповідає за технічне забезпечення (далі - заступник начальника з технічного забезпечення).
За утримання автотранспортних засобів та іншої техніки, приміщень і ділянок території парку, закріплених за підрозділами, відповідають начальники підрозділів.
Огляд й обслуговування автотранспортних засобів та іншої техніки, а також дообладнання та упорядкування парків здійснюються у визначені начальником підрозділу Держспецзв'язку дні.
2.2. Внутрішній порядок і розпорядок роботи в парку оголошуються наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку.
2.3. Автотранспортні засоби з парку випускаються черговим парку згідно з нарядом, затвердженим напередодні начальником підрозділу Держспецзв'язку, у технічно справному стані із закріпленими за ними водіями, які мають документ, що посвідчує особу, і посвідчення на право керувати автотранспортним засобом та які пройшли передрейсовий медичний огляд і допущені до рейсу, з оформленими дорожніми листами, підписаними заступником начальника з технічного забезпечення, з відміткою начальника підрозділу та начальника контрольно-технічного пункту про справний стан автотранспортного засобу, лікаря (фельдшера) про проходження медичного огляду.
Випуск з парку автотранспортних засобів, не передбачених нарядом, здійснюється за наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку.
Контроль за технічним станом автотранспортних засобів, які випускаються з парку та повертаються до парку, здійснюється начальником контрольно-технічного пункту.
Підготовка автотранспортних засобів до виходу в рейс проводиться під керівництвом начальників підрозділів або їх заступників.
( Абзац четвертий пункту 2.3 глави 2 розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
2.4. У час, що визначений для роботи й занять у парку, особовий склад допускається в парк за службовим посвідченням.
Водії автотранспортних засобів, які прибули до парку для виведення автотранспортних засобів, допускаються в парк після перевірки їх дорожніх листів.
До автотранспортних засобів та іншої техніки, що перебувають у парку, допускаються лише ті особи, за якими вони закріплені, з дозволу чергового парку та осіб, допущених до розпечатування сховищ і паркових приміщень.
Порядок допуску до автотранспортних засобів та іншої техніки у разі оголошення тривоги визначається начальником підрозділу Держспецзв'язку.
2.5. Порядок зберігання й видачі ключів від замків запалювання автотранспортних засобів, паркових приміщень і воріт парку визначається наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку та повинен забезпечувати своєчасний вихід автотранспортних засобів з парку, а також унеможливлювати випадки самовільного використання їх особовим складом.
Ключі зберігаються:
від замків запалювання: один комплект - у чергового парку, другий - у чергового підрозділу в скриньках, запечатаних начальником підрозділу, разом з дорожніми листами на випадок оголошення тривоги;
від паркових приміщень і воріт парку: один комплект - у чергового парку, другий - у чергового підрозділу Держспецзв'язку в скриньках, запечатаних відповідними посадовими особами.
2.6. Для підтримання внутрішнього порядку в парку призначаються черговий парку, помічники чергового парку та водій чергового тягача.
Помічники чергового парку виставляються черговим парку біля входів у парк (у разі відсутності пристроїв для контролю проходження осіб типу "турнікет" або інших), а на час виконання робіт (за потреби) - і на території парку.

V. Організація служби з охорони об'єктів та майна

1. Загальні положення

1.1. Організація та несення служби з охорони об'єктів та майна у підрозділі Держспецзв'язку здійснюються відповідно до вимог цієї Інструкції і вимагають від особового складу, призначеного у добовий наряд, глибокого знання і точного виконання їх вимог, високої пильності, рішучих та ініціативних дій, а також (за потреби) вмілого володіння зброєю.
1.2. Порядок допуску осіб рядового і начальницького складу, які на час несення служби озброюються зброєю, до несення служби у складі добового наряду
1.2.1. Допуску осіб рядового і начальницького складу, які на час несення служби озброюються зброєю, до несення служби у складі добового наряду передує проведення їхньої підготовки до цього, яка передбачає:
а) вивчення особами рядового і начальницького складу (зі складанням заліку) вимог щодо несення служби з охорони об'єктів та майна:
цієї Інструкції;
законодавства щодо застосування або використання зброї;
Кримінального кодексу України (2341-14) щодо відповідальності за перевищення повноважень при застосуванні зброї;
правил поводження зі зброєю та її матеріальної частини;
б) здійснення вивчення індивідуальних морально-психологічних якостей та даних періодичного медичного огляду осіб рядового і начальницького складу з оформленням відповідних довідок;
в) практичне виконання особами рядового і начальницького складу вправ стрільб зі зброї та прийомів застосування фізичної сили (рукопашного бою).
1.2.2. Результати підготовки осіб рядового і начальницького складу до несення служби зі зброєю перевіряються призначеною наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку комісією під головуванням начальника штабу або одного із заступників начальника підрозділу Держспецзв'язку. Результати комісії оформлюються актом з відповідними додатками. На підставі акта видається наказ начальника підрозділу Держспецзв'язку про допуск осіб рядового і начальницького складу, які на час несення служби озброюються зброєю, до несення служби у складі добового наряду.
1.2.3. Особи рядового і начальницького складу, які вперше уклали контракт на проходження служби у Держспецзв'язку, допускаються до несення служби у складі добового наряду в порядку, визначеному підпунктами 1.2.1, 1.2.2 цього пункту.
1.2.4. Осіб рядового і начальницького складу, які на час несення служби озброюються зброєю, заборонено призначати до складу добового наряду, якщо вони не засвоїли вимоги щодо несення служби з охорони об'єктів та/або за своїми індивідуальними морально-психологічними якостями та/або за даними медичного огляду не можуть нести службу у його складі.
( Главу 1 розділу V доповнено новим пунктом 1.2 згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )
1.3. Об'єкти, що підлягають озброєній охороні, залежно від значимості, виду та концентрації матеріальних та інших цінностей, що в них зберігаються, розподіляються на три категорії: А, Б і В.
До об'єктів категорії А (особливо важливі об'єкти) належать:
бази та склади непорушного запасу;
бази та склади зберігання цінностей на суму понад 100 тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених чинним законодавством;
сховища, відкриті майданчики (стоянки), де зберігається або тимчасово знаходиться спецтехніка зв'язку;
приміщення, в яких зберігаються зброя, боєприпаси, вибухові речовини і матеріали.
До об'єктів категорії Б (важливі об'єкти) належать об'єкти, де зберігаються:
наркотичні, отруйні та психотропні речовини;
гроші.
Інші об'єкти життєдіяльності підрозділу Держспецзв'язку належать до об'єктів категорії В (приміщення, сховища, відкриті майданчики (стоянки), де зберігаються: автотранспортні засоби та інша техніка, запасні частини до них; господарче обладнання та матеріали тощо).
1.4. Об'єкти, що підлягають озброєній охороні, та територія, на якій вони розташовані, повинні бути належним чином обладнані. Вимоги щодо обладнання території об'єкта і поста визначені у додатку 6.
До прийняття об'єкта під охорону з метою оцінки його укріплення наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку створюється комісія під головуванням начальника штабу або одного із заступників начальника підрозділу Держспецзв'язку у складі посадових осіб штабу, підрозділу охорони та відповідальної за об'єкт особи (далі - комісія).
Комісія один раз на рік (за місяць до початку нового календарного року) обов'язково проводить обстеження кожного об'єкта з метою узгодження порядку охорони, визначення кількості постів, потреби обладнання технічними засобами охорони, засобами пожежогасіння, укріплення будівель (споруд тощо), виходячи з розмірів території, яку займає об'єкт, виду огорожі, стану будівель та інших умов забезпечення збереження майна.
( Абзац третій пункту 1.4 глави 1 розділу V в редакції Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )
Результати обстеження кожного об'єкта оформляються актом, в якому зазначаються недоліки і пропозиції стосовно обладнання (дообладнання) об'єкта. Форму акта обстеження технічного укріплення об'єкта наведено у додатку 7.
( Абзац четвертий пункту 1.4 глави 1 розділу V в редакції Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )
Після розгляду начальником підрозділу Держспецзв'язку акта обстеження технічного укріплення об'єкта відповідальна за об'єкт особа вживає заходів для усунення недоліків і реалізації пропозицій щодо обладнання (дообладнання) об'єкта або його приміщень.
1.5. Протягом року комісія також може проводити додаткове обстеження технічного укріплення об'єктів у таких випадках:
у разі зміни значимості, виду та концентрації матеріальних та інших цінностей, що зберігаються на об'єктах охорони;
внаслідок змін в обладнанні території об'єкта та/або поста;
за потреби внесення змін до розкладу варт, схеми розміщення постів або табеля поста;
за рішенням начальника підрозділу Держспецзв'язку.
( Главу 1 розділу V доповнено новим пунктом 1.5 згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )

2. Застосування та використання зброї

2.1. Особи рядового і начальницького складу Держспецзв'язку, які призначені та здійснюють охорону об'єктів та майна Держспецзв'язку, мають право використовувати та застосовувати зброю на підставах і в порядку, передбачених статтями 15, 15-1 Закону України "Про міліцію" (565-12) та статтями 195 - 202 Статуту гарнізонної та вартової служби Збройних Сил України (550-14) , при цьому:
особи, які призначені до складу добового наряду (крім варти), та інші особи, які здійснюють охорону об'єктів та майна Держспецзв'язку, мають право використовувати та застосовувати зброю виключно на підставах і в порядку, передбачених статтями 15, 15-1 Закону України "Про міліцію" (565-12) ;
особи, які призначені до складу варти, мають право використовувати та застосовувати зброю на підставах і в порядку, передбачених статтями 15, 15-1 Закону України "Про міліцію" (565-12) та статтями 195 - 202 Статуту гарнізонної та вартової служби Збройних Сил України (550-14) .
( Пункт 2.1 глави 2 розділу V в редакції Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )
2.2. Про використання або застосування зброї особа, яка призначена та здійснює охорону об'єктів та майна Держспецзв'язку, негайно доповідає своєму начальнику (черговому), який доповідає черговому підрозділу Держспецзв'язку. Черговий підрозділу Держспецзв'язку вживає заходів щодо забезпечення охорони місця події, доповідає про використання або застосування зброї начальнику підрозділу Держспецзв'язку та відповідальному черговому Держспецзв'язку, а також сповіщає органи прокуратури та міліції.
2.3. У кожному разі після використання або застосування зброї під час здійснення охорони об'єктів та майна Держспецзв'язку особи рядового і начальницького складу Держспецзв'язку, які використали або застосували зброю, та черговий підрозділу Держспецзв'язку доповідають рапортом начальнику підрозділу Держспецзв'язку.
У рапорті зазначають підстави та обставини використання або застосування зброї, а саме: місце та час використання або застосування зброї; правопорушення, які вчинила особа; кількість використаних боєприпасів; відомості про осіб, щодо яких було застосовано зброю; наслідки використання або застосування зброї; дані про можливих свідків; яку допомогу надано потерпілим.
2.4. Після використання або застосування зброї проводиться службове розслідування. В усіх випадках, якщо в результаті використання або застосування зброї спричинено поранення або смерть особи, службове розслідування проводиться комісією, призначеною Головою Держспецзв'язку за участю осіб структурних підрозділів Адміністрації Держспецзв'язку.
Особа рядового або начальницького складу Держспецзв'язку, яка не згодна з висновками службового розслідування щодо правомірності використання або застосування нею зброї, має право оскаржити їх у порядку, передбаченому чинним законодавством.

3. Пароль

3.1. Пароль є засобом переконання в тому, що особа, яка прибула з наказом від начальника підрозділу Держспецзв'язку, чергового підрозділу Держспецзв'язку, дійсно уповноважена на те відповідним начальником.
Для кожної варти добирається окремий пароль.
3.2. Паролі визначаються не раніше як за 10 днів до їх використання та заносяться до книги, яку начальник штабу підрозділу Держспецзв'язку зберігає в запечатаній папці у сейфі.
3.3. Паролі для нових варт, які заступають у ході виконання заходів за тривогою, зберігаються у чергового підрозділу Держспецзв'язку в пакетах, запечатаних сургучевою особистою металевою печаткою начальника штабу підрозділу Держспецзв'язку.
3.4. Записки з новими й старими паролями вручаються черговому підрозділу Держспецзв'язку, який заступає на чергування, начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку у призначений час перед розводом. Черговий підрозділу Держспецзв'язку одержання пароля засвідчує власним підписом у відповідному журналі та у разі потреби під час розводу ознайомлює з ним свого помічника.
3.5. Усі особи, які знають пароль, зобов'язані тримати його в таємниці. На розводі та під час опитування пароль повідомляється запискою без його оголошення, після чого записка негайно знищується.
3.6. У разі розголошення пароля його дія негайно припиняється, про що доповідається начальникові штабу підрозділу Держспецзв'язку. Начальникові варти новий пароль вручається черговим підрозділу Держспецзв'язку або його помічником у вартовому приміщенні.

4. Охорона об'єктів вартами

4.1. Охорона об'єктів організовується штабами підрозділів Держспецзв'язку та безпосередньо здійснюється вартами або іншими особами добового наряду підрозділу Держспецзв'язку (черговим підрозділу Держспецзв'язку, нарядом парку, нарядом контрольно-пропускного пункту, патрулями).
Варти бувають постійними або тимчасовими. Постійні варти передбачаються розкладом варт. Тимчасові варти до розкладу варт не вносяться, вони призначаються наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку для охорони майна Держспецзв'язку на час завантаження (розвантаження), тимчасового складування, супроводу вантажів, які перевозяться різними видами автотранспорту, а також при знаходженні підрозділів Держспецзв'язку в польових умовах під час навчань або за межами території підрозділу Держспецзв'язку під час виконання завдань із забезпечення урядовим зв'язком посадових осіб відповідно до чинного законодавства.
Особливо важливі об'єкти (категорії А) охороняються вартами.
4.2. Варти повинні змінюватися кожну добу та можуть нараховувати один або декілька постів.
Пости, залежно від важливості та тривалості несення служби на них, поділяються на постійні - тризмінні, які охороняються протягом доби, та тимчасові - двозмінні, які охороняються протягом частини доби.
4.3. Постійні й польові парки також підлягають цілодобовій охороні вартою з виставленням чатових. Як виняток, за рішенням начальника підрозділу Держспецзв'язку, погодженим з Адміністрацією Держспецзв'язку, охорона парку може здійснюватися силами наряду парку шляхом патрулювання.
Якщо парк обладнано технічними засобами охорони (периметровими та відеоспостереження), він може охоронятися вартою (нарядом по парку) без виставлення чатових (помічників чергового парку) шляхом нагляду за апаратурою приймання інформації та управління технічними засобами охорони, а також проведення періодичної контрольної перевірки (обходом) об'єктів парку, що охороняються. У цьому випадку порядок дій варти (наряду по парку) визначається рішенням начальника підрозділу Держспецзв'язку.
4.4. Для посилення охорони у разі нападу на об'єкти охорони, чатових або вартове приміщення, у випадку виходу з ладу технічних засобів охорони, а також під час пожежі, стихійного лиха, дій за тривогою призначається підрозділ посилення охорони об'єктів (далі - підрозділ посилення). Склад, чисельність та озброєння підрозділу посилення, а також порядок несення ним служби визначаються начальником підрозділу Держспецзв'язку.
4.5. Призначення варт проводиться на підставі розкладу варт (додаток 8).
Розклад варт складає начальник штабу підрозділу Держспецзв'язку на підставі рішення начальника підрозділу Держспецзв'язку щодо організації охорони об'єктів з урахуванням їх важливості (категорії), особливостей розміщення на місцевості, технічного укріплення та забезпечення надійної охорони якомога меншою кількістю чатових.
Розклад варт підрозділу Держспецзв'язку подається на затвердження до Адміністрації Держспецзв'язку. До розкладу варт додається схема розміщення постів у кожній варті.
4.6. На підставі розкладу варт штабом підрозділу Держспецзв'язку для кожної варти складаються: табель постів варти (додаток 9), схема розміщення постів, інструкція начальника варти, план посилення охорони об'єктів варти, які затверджуються начальником підрозділу Держспецзв'язку. Для варт, які змінюються у разі оголошення тривоги, крім цього, складається документація начальника варти на випадок оголошення тривоги (далі - документація на випадок тривоги).
4.7. У табелі постів варти (далі - табель постів) визначаються:
що саме підлягає охороні й обороні на кожному посту;
обов'язки чатового з урахуванням особливостей поста та конкретних умов несення на ньому служби;
порядок допуску на об'єкт і строки доповіді засобами зв'язку;
час, упродовж якого чатовому дозволено вести спостереження з вишки;
відстані, ближче яких чатовому заборонено допускати до поста сторонніх осіб;
порядок дії чатового під час нападу на пост, на сусідні пости, під час пожежі на посту;
порядок несення служби у разі посилення охорони об'єктів.
Крім цього, для постів, що обладнані технічними засобами охорони, зазначаються найменування і кількість технічних засобів охорони на кожному посту, особливості їх функціонування, порядок перевірки поста контрольно-охоронною групою.
4.8. У схемі розміщення постів визначаються:
межі постів та заборонених зон;
вид огорожі та об'єкти, що обладнані технічними засобами охорони;
маршрути прямування змін до постів;
маршрути руху чатових по посту удень та вночі;
маршрути прямування контрольно-охоронних груп удень та вночі;
місця розташування окопів, захисних стінок, спостережних вишок, постових грибків, засобів зв'язку, технічних засобів охорони, сигналізації та пожежогасіння;
найнебезпечніші підходи до постів.
4.9. В інструкції начальника варти визначаються:
завдання варти, особливі обов'язки начальника варти щодо охорони та оборони об'єктів, доручених варті;
порядок дій осіб варти під час приймання під охорону і здавання об'єктів (у тому числі обладнаних технічними засобами охорони);
порядок перевірки об'єктів контрольно-охоронними групами;
порядок дій за тривогою;
порядок посилення охорони у разі нападу на об'єкти, що охороняються, чатових або вартове приміщення, у випадку виходу з ладу технічних засобів охорони, а також під час пожежі, стихійного лиха;
порядок видачі зброї та боєприпасів чатовим, відкриття ящиків з боєприпасами;
дії варти у разі нападу на об'єкти, що охороняються, чатових або вартове приміщення, у разі спрацювання або виходу з ладу технічних засобів охорони, під час пожежі і стихійного лиха, дії за тривогою та іншими сигналами оповіщення.
4.10. Документація на випадок оголошення тривоги та посилення охорони об'єктів:
4.10.1. Документація на випадок оголошення тривоги визначає порядок охорони та оборони доручених варті об'єктів з урахуванням дій підрозділу Держспецзв'язку під час приведення у вищі ступені готовності до виконання завдань за призначенням і складається з таких документів:
табель постів та схема розміщення постів з урахуванням нового складу варти і можливого її озброєння;
інструкція начальника варти щодо несення служби з охорони об'єктів;
бланк постової відомості та пароль для зміни варти.
Зазначені документи беруться на інвентарний облік та зберігаються у начальника варти в пакеті, що запечатується мастичною печаткою "Для пакетів".
4.10.2. Порядок посилення охорони об'єктів підрозділу Держспецзв'язку підрозділом посилення визначається окремим планом, який містить:
схему території підрозділу Держспецзв'язку із зазначенням на ній: об'єктів охорони; постів варти та підрозділу посилення, меж цих постів і заборонених зон, секторів стрільби; маршрутів прямування змін і підрозділу посилення; місць розташування окопів, захисних стінок, спостережних вишок, постових грибків, технічних засобів охорони, засобів зв'язку, сигналізації та пожежогасіння; розрахунку сил і засобів підрозділу посилення; бойового розрахунку варти;
пояснювальну записку, в якій вказуються: порядок застосування підрозділу посилення із визначенням посадових осіб, які відповідають за виконання заходів плану, та їхніх обов'язків; порядок організації управління, зв'язку та взаємодії між особовим складом варти і підрозділом посилення.
План посилення охорони об'єктів розробляється начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку, затверджується начальником підрозділу Держспецзв'язку, береться на інвентарний облік та зберігається у начальника варти в папці.
4.10.3. Пакет і папка зберігаються в замкненій на ключ шухляді стола або сейфі начальника варти, а другі примірники документів, зазначених у підпунктах 4.10.1 та 4.10.2 цього пункту, зберігаються у чергового підрозділу Держспецзв'язку.
Для проведення теоретичних занять з особовим складом варти напередодні заступання в наряд план посилення охорони об'єктів варти видається відповідним посадовим особам під підпис.
( Пункт 4.10 глави 4 розділу V в редакції Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
4.11. Зміни у схемі розміщення постів, а також табелі постів начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку своєчасно доводяться до відома підрозділів, які залучаються до охорони об'єктів.
4.12. Варти підпорядковуються начальникові підрозділу Держспецзв'язку, черговому підрозділу Держспецзв'язку та його помічникові, якщо помічник чергового підрозділу Держспецзв'язку за спеціальним званням рівний з начальником варти або старший від нього.
Варти переходять у підпорядкування цим особам з моменту подання під час розводу команди для зустрічі чергового підрозділу Держспецзв'язку, а виходять з їх підпорядкування з моменту подання начальником варти команди для руху в підрозділ після зміни.
4.13. До складу варти призначаються: начальник варти та вартові за кількістю постів і змін, за потреби - помічник начальника варти, розвідні, оператори технічних засобів охорони, водії автотранспортних засобів.
Склад варти (у тому числі і начальник варти) призначається не пізніше ніж за добу до несення служби в наряді.
4.14. Начальника варти призначають з осіб молодшого начальницького складу за спеціальним званням не нижче ніж "прапорщик Держспецзв'язку", середнього або, як виняток, з осіб старшого начальницького складу.
4.15. Помічника начальника варти призначають з осіб молодшого начальницького складу. Якщо помічник начальника варти не призначається, його обов'язки виконує перший розвідний.
4.16. Розвідних призначають залежно від кількості та розташування постів. Кожний розвідний може виставляти чатових не більше ніж на 4 постах, при цьому час зміни не може бути більше години.
Розвідним призначають особу молодшого начальницького складу у спеціальному званні, не нижчому ніж спеціальне звання вартових. У разі призначення у варту кількох розвідних їм присвоюється найменування: перший розвідний, другий розвідний і так далі.
Якщо вартою охороняється один пост, розвідний не призначається, його обов'язки виконує начальник варти або його помічник.
( Абзац третій пункту 4.16 глави 4 розділу V із змінами, внесеними згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
4.17. Вартових призначають з осіб рядового або молодшого начальницького складу. Усі зміни поста складаються таким чином, щоб вартові за своїм спеціальним званням та посадою не були начальниками стосовно один одного.
Кількість вартових визначається залежно від кількості постів для кожної варти, для охорони поста протягом доби призначаються три зміни чатових, а для охорони поста тільки протягом ночі (з початком темряви і до світанку) або від закриття до відчинення складу, сховища - дві зміни чатових.
4.18. У разі застосування для охорони об'єктів значної кількості технічних засобів охорони може призначатися оператор технічних засобів охорони.
Оператор технічних засобів охорони призначається з числа спеціально підготовлених осіб рядового або молодшого начальницького складу, які визначені наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку.
Якщо оператор з технічних засобів охорони не призначається, його обов'язки виконує помічник начальника варти або вартовий контрольно-охоронної групи.
4.19. Для безпосередньої охорони та оборони об'єктів зі складу варти виставляються чатові.
Охорона об'єктів чатовими здійснюється шляхом патрулювання (обходу) за периметром об'єкта на огородженій території або, за наявності додаткової (внутрішньої) огорожі, між додатковою і загальною огорожами, а також стеження з вишок (з використанням технічних засобів охорони). Окремі об'єкти дозволяється охороняти чатовими тільки шляхом стеження з вишок або виконанням ними своїх обов'язків на місці, що визначено табелем постів.
У разі організації охорони об'єктів шляхом патрулювання чатовому, залежно від огородження об'єкта й особливостей місцевості, визначається для охорони та оборони ділянка смуги завдовжки: вдень - до 2 км, уночі - до 1 км; для об'єктів, що обладнані технічними засобами охорони: вдень - до 3 км, уночі - до 2 км.
Чатові пересуваються за маршрутами руху пішки зі швидкістю, що забезпечує надійну охорону об'єкта, роблячи короткі зупинки для огляду місцевості, технічних засобів охорони й огорожі, а також для доповіді за допомогою засобів зв'язку начальникові варти про несення служби або подання визначеного сигналу під час проходження місць сигналізації.
За умови доброї видимості, якщо умови місцевості дозволяють, чатові ведуть нагляд за об'єктами, які підлягають охороні, і підступами до них зі спостережних вишок цілодобово.
4.20. Автотранспортний засіб варти, на якому пересувається зміна чатових (резервна група, контрольно-охоронна група), обладнується розпізнавальними знаками. Крім цього, для автотранспортного засобу варти встановлюються розпізнавальні сигнали. Розпізнавальні знаки та сигнали визначаються начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку.
4.21. Під час несення служби у варті особовий склад варти залежно від пори року вдягається у формений одяг (куртка утеплена польова; штани утеплені польові; костюм (куртка і штани) польовий; взуття; головний убір та білизна; ремінь поясний з натуральної шкіри з пряжкою).
Особовий склад варти на час несення служби забезпечується постовим одягом. Особливості використання постового та форменого одягу особовим складом варти наведено у додатку 10.
4.22. Начальник підрозділу Держспецзв'язку особисто відповідає за стан вартових приміщень і постів, наявність і справність технічних засобів охорони, засобів зв'язку та освітлення, забезпечення вартових приміщень обладнанням, інвентарем, постовим одягом і пальним для автотранспортного засобу варти.
Відповідає за стан об'єкта, що охороняється, а також за справність його огорожі та освітлення особа, яка визначена наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку.
( Пункт 4.23 глави 4 розділу V виключено на підставі Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 ) ( Пункт 4.24 глави 4 розділу V виключено на підставі Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )

5. Підготовка варт

5.1. Начальники підрозділів, від яких призначено варти, відповідають за добір і розподіл особового складу варт, його підготовку до несення служби і за вчасне відправлення варт на розвід.
5.2. Підготовка особового складу варти організовується та провадиться особисто начальником підрозділу, від якого призначено варту.
У разі призначення у варту особового складу з різних підрозділів підготовка особового складу варти організовується начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку або його заступником.
Добір і розподіл особового складу згідно з табелем постів варти здійснюються за два - три дні до заступання у варту з урахуванням індивідуальних якостей особового складу, його практичної та фізичної підготовки і важливості об'єктів, що охороняються.
5.3. Теоретичні заняття з вивчення положень інструкцій осіб варти та особливих обов'язків чатових, матеріальної частини зброї та заходів безпеки під час поводження з нею проводяться напередодні дня заступання в наряд у класі підготовки добового наряду. На макеті об'єктів, що охороняються, відпрацьовуються організація взаємодії між чатовими і резервними (контрольно-охоронними) групами варти (підрозділами посилення) та інші питання, пов'язані з практичним несенням служби.
5.4. У день заступання у варту складається постова відомість варти (додаток 11) та в спеціально обладнаних місцях для практичної підготовки варти (вартовому містечку) проводяться практичні заняття з особовим складом варти з урахуванням особливостей охорони кожного об'єкта.
На заняттях відпрацьовуються порядок дій чатового на посту, порядок використання та застосування зброї, відбиття нападу на вартове приміщення, зміна варти, вивчається об'єкт, що охороняється, та інші питання практичного несення служби.
Підготовка оператора з технічних засобів охорони здійснюється на щомісячних заняттях, які організовуються начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку або його заступником.
5.5. У разі несення служби у варті особовим складом через одну - дві доби час проведення теоретичної та практичної підготовки варти визначається начальником підрозділу Держспецзв'язку з таким розрахунком, щоб якість підготовки варти не знижувалася.
5.6. У ніч напередодні заступання у варту особи, призначені до варти, не повинні залучатися до проведення інших заходів службової діяльності.
У день заступання в наряд (у разі заступання в наряд у другій половині дня) у години, зазначені в розпорядку дня, особовому складу, який призначено у варту, надається не менше трьох годин для підготовки до несення служби, з них не менше двох годин для відпочинку (сну).
5.7. Після проведення практичних занять особа, відповідальна за підготовку варти, проводить інструктаж щодо дотримання заходів безпеки під час поводження зі зброєю та боєприпасами, повідомляє інформацію про особливості охорони, ставить завдання варті, перевіряє знання особовим складом варти своїх обов'язків, знання вимог інструкцій осіб варти, перевіряє здатність осіб варти швидко та рішуче діяти у типових та непередбачених табелем постів ситуаціях, підписує постову відомість та організовує отримання боєприпасів і спорядження магазинів особовим складом варти у вартовому містечку.
Результати інструктажу щодобово заносяться в журнал інструктажу особового складу варти (додаток 12).
5.8. За 15 хвилин до виходу на розвід варти мають бути готові до несення служби і прийняті начальниками варт у своє підпорядкування. До цього часу начальник варти зобов'язаний:
отримати боєприпаси та видати їх особовому складу варти за відомістю під підпис;
перевірити розподіл варти за постовою відомістю, оглянути зброю та боєприпаси, формений одяг та спорядження особового складу варти;
доповісти про готовність варти до несення служби особі, яка проводила підготовку варти.
З вартового містечка варти рухаються з незарядженою зброєю, маючи магазини у сумках для магазинів (крім осіб варти, озброєних пістолетами), за встановленим маршрутом до місця проведення розводу.

6. Зміна варт і чатових

6.1. Начальник нової варти після прибуття з розводу до місця розташування попередньої варти зупиняє варту перед входом на територію об'єкта, що охороняється, або перед вартовим приміщенням, відрекомендовується начальнику попередньої варти і повідомляє йому пароль для зміни.
6.2. Начальник попередньої варти переконується в правильності пароля, допускає нову варту на майданчик перед вартовим приміщенням і шикує свою варту на майданчику перед фронтом нової варти. У вартовому приміщенні залишається помічник начальника варти або один з розвідних.
6.3. Після доповідей начальників варт про готовність до приймання та здавання варти нова варта заходить до вартового приміщення, попередня - до кімнати для попередньої варти.
Начальники варт змінюють чатового біля входу у вартове приміщення.
У негоду та у вартах з одним постом зміна варт проводиться у вартовому приміщенні.
6.4. Особовий склад нової варти, ввійшовши до приміщення, ставить зброю у ставницю, після чого начальники варт наказують своїм помічникам здати (прийняти) вартове приміщення згідно з описом, розвідним здати (прийняти) зліпки з печаток, відтиски з пломб і ліхтарі.
6.5. Після прийняття зліпків з печаток, відтисків пломб начальник нової варти видає першій зміні зброю (вартовим, що озброюються автоматами), шикує її, перевіряє знання обов'язків розвідними та вартовими, нагадує вартовим особливості несення служби на кожному посту, звертаючи особливу увагу на порядок застосування зброї, виводить зміну з вартового приміщення, шикує її на майданчику для заряджання зброї, подає команду: "Зміна, справа по одному - ЗАРЯДЖАЙ". За цією командою вартові почергово ступають крок уперед, примикають багнет і заряджають зброю, а начальник варти контролює правильність заряджання зброї. Зарядивши зброю, кожен з них доповідає: "Зброю заряджено і поставлено на запобіжник", бере її самостійно в положення "на ремінь" і ступає крок назад.
6.6. Після того, як зміна зарядить зброю, начальник нової варти подає команду: "Зміна, право-РУЧ", "На пости кроком - РУШ". Кожний розвідний подає команду: "Зміна, за мною - РУШ" і веде зміну на пости.
Після того, як перша зміна піде на пости, помічник начальника варти проводить бойовий розподіл особового складу варти, що залишився, на резервні групи та ставить завдання на випадок відбиття нападу на об'єкти, що охороняються, або на вартове приміщення та на випадок виникнення пожежі.
6.7. Рух змін на пости та з постів здійснюється колоною по одному. Розвідний іде на чолі колони.
Розвідний попередньої варти іде поруч і зліва розвідного нової варти. Усі команди подає розвідний нової варти.
У вартах з великою кількістю постів, а також у разі розташування постів на великій відстані один від одного або від вартового приміщення рух змін на пости може здійснюватися на автотранспортних засобах, які виділяє для цього начальник підрозділу Держспецзв'язку.
Коли останній вартовий першої зміни нової варти буде виставлений на пост, розвідний попередньої варти веде своїх вартових, які змінилися, до вартового приміщення, ідучи на чолі зміни. Розвідний нової варти прямує зліва розвідного попередньої варти. Усі команди подає розвідний попередньої варти.
6.8. Під час зміни варти начальник нової варти разом з начальником попередньої варти під час обходу зовнішнім оглядом перевіряють стан найважливіших об'єктів, визначених в інструкції начальника варти, та справність їх освітлення, огорожі, технічних засобів охорони (шляхом заходження в зону їх спрацювання), окопів, стан вартового приміщення, після чого начальник нової варти приймає від начальника попередньої варти за описом документи та ящик із запасом патронів варти, печатки на них і ключі від них, допуски на розпечатані об'єкти, що підлягають охороні, а також засоби зв'язку та сигналізації.
( Пункт 6.8 глави 6 розділу V із змінами, внесеними згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
6.9. Після повернення з постів розвідні попередньої та нової варт біля вартового приміщення по черзі доповідають своїм начальникам варт про проведення зміни.
6.10. Зброю розряджають за командою начальників варт: зброю спочатку розряджають розвідні обох варт, потім начальник попередньої варти командує: "Справа по одному - РОЗРЯДЖАЙ".
За цією командою вартові почергово роблять крок уперед, під наглядом розвідного розряджають свою зброю, укладають споряджені магазини у сумки й доповідають: "Зброю розряджено", відводячи затворну раму назад, подають зброю для огляду. Начальник варти і розвідний оглядають зброю вартових, після чого вартові відпускають затворну раму у попереднє положення, спускають курок, ставлять зброю на запобіжник, відмикають багнет, беруть зброю в положення "на ремінь", ступають крок назад, стаючи на своє місце. Потім вартові на чолі зі старшими вирушають до місця перебування попередньої варти, а розвідні - до вартового приміщення.
6.11. Після розряджання зброї начальники варт, починаючи з начальника попередньої варти, підписують постову відомість попередньої варти, причому начальник нової варти записує до неї зауваження про всі недоліки, виявлені під час зміни, які попередня варта не здатна усунути за час зміни.
Якщо під час зміни варти присутня особа, яка прибула для перевірки варт, то розвідні питають у неї дозволу й доповідають начальникові варт про проведену зміну. Після прийняття доповідей від розвідних і розряджання зброї начальники варт по черзі доповідають особі, яка прибула для перевірки, про проведену зміну.
Про зміну та недоліки, які неможливо усунути особовим складом попередньої варти, начальники варт доповідають своєму черговому підрозділу Держспецзв'язку по телефону або особисто.
6.12. Після зміни варти начальник попередньої варти відводить варту до приміщення чергового підрозділу Держспецзв'язку, де особовий склад варти по черзі під наглядом начальника варти здає зброю та боєприпаси, після чого він відводить варту до свого підрозділу.
Прибувши до підрозділу після зміни, начальник варти вишиковує особовий склад і доповідає начальнику підрозділу про виконання завдання, результати перевірки варти, зазначені в постовій відомості, та здає йому постову відомість разом з іншими документами. Склад варт, що змінився, звільняється у день зміни від занять та виконання інших службових обов'язків.
6.13. У разі оголошення тривоги, за рішенням начальника підрозділу Держспецзв'язку, зміна варт здійснюється спеціально призначеними начальником підрозділу Держспецзв'язку підрозділами. Розвід варт у цьому випадку не проводиться. Після короткого інструктування (протягом 5 - 10 хвилин) черговим підрозділу Держспецзв'язку та отримання пароля для зміни варта прибуває до вартового приміщення.
Зміна варт здійснюється за встановленим порядком у скорочені строки. Кількість постів, особливі обов'язки осіб варти та новий пароль визначаються в документації начальника варти на випадок оголошення тривоги.
6.14. Зняття варти з об'єкта, що охороняється, проводить черговий підрозділу Держспецзв'язку згідно з письмовим наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку в присутності відповідальної за об'єкт особи. Про зняття варти складається акт за підписом чергового підрозділу Держспецзв'язку, начальника варти та відповідальної за об'єкт особи, який подається на затвердження начальнику підрозділу Держспецзв'язку. Про зняття варти з об'єкта, що охоронявся, начальник підрозділу Держспецзв'язку доповідає письмово заступнику Голови Держспецзв'язку відповідно до розподілу функціональних обов'язків.
6.15. Зміна чатових проводиться через 2 години, у парні або непарні години. За температури повітря -20 град.C і нижче (під час вітру і при меншому морозі) або +30 град.C і вище (у затінку) зміна чатових зовнішніх постів, а також внутрішніх постів, що перебувають у неопалюваних приміщеннях, проводиться через годину. Рішення про зміну чатових через годину в цих випадках приймає черговий підрозділу Держспецзв'язку, про що начальником варти робиться відповідний запис у постовій відомості.
Зміна чатових біля входу до вартового приміщення проводиться через кожні 30 хвилин начальником варти або його помічником.
6.16. Коли зміна наближається до чатового на відстань 10 - 15 кроків, розвідний нової варти командує: "Зміна - СТІЙ" і наказує одному з вартових спостерігати за постом і підступами до нього.
6.17. Вартовий, призначений для спостереження, повинен пересуватися так, щоб бачити пост (об'єкт), підступи до нього та особу, яка проводить зміну чатових (начальника варти, помічника начальника варти або розвідного). На період спостереження за постом вартовий виконує обов'язки, визначені в пунктах 13.4 - 13.7 глави 13 розділу VI цієї Інструкції.
6.18. Чатовий під час наближення зміни стає обличчям до неї і самостійно бере автомат у положення "на ремінь". Розвідний попередньої варти підходить до чатового, опитує його про все помічене під час перебування на посту. За командою розвідного нової варти, наприклад: "Рядовий Держспецзв'язку Самсоненко, на пост кроком - РУШ", чатовий робить крок управо, вартовий підходить до чатового й стає на його місце обличчям у протилежний бік.
Розвідні попередньої та нової варт стають з обох боків від чатового та вартового на один - два кроки від них обличчям один до одного.
6.19. За командою розвідного попередньої варти "Чатовий, здати пост" чатовий здає пост. Під час здавання поста чатовий повідомляє вартовому, який заступає на пост, номер поста та перелічує все, що підлягає охороні згідно з табелем постів, а також зазначає, що було помічено поблизу поста під час несення ним служби.
Після цього вартовий за командою свого розвідного "Вартовий, прийняти пост" зобов'язаний разом з розвідним нової варти в присутності чатового та розвідного попередньої варти обійти об'єкт, що охороняється, й перевірити справність огорожі, дверей (воріт), вікон і стін сховищ (складів, парків), кількість автотранспортних засобів та іншої техніки, а також наявність і стан технічних засобів охорони, засобів зв'язку, сигналізації та пожежогасіння.
Якщо на посту є замки, пломби й печатки, вартовий зобов'язаний оглянути й перевірити їх цілість і справність шнурів.
У разі потреби вартовий, який заступає на пост, за допомогою розвідного одягає кожух.
6.20. Під час заступання першої зміни чатових обидва розвідні стежать за тим, щоб чатовий, якого змінюють, правильно здав пост вартовому, який заступає, ознайомив його з межами і підступами до поста, місцями встановлення технічних засобів охорони, засобів зв'язку, сигналізації та пожежогасіння, а також з усіма особливостями поста. Під час приймання постового одягу перевіряють, щоб він був у справному стані.
6.21. Якщо під час приймання та здавання поста буде виявлено пошкодження огорожі, шнурів, дверей, вікон тощо або невідповідність печаток (пломб) зліпкам (відтискам), кількості, зазначеній у табелі постів, а також невідповідність кількості техніки, яка перебуває під охороною, розвідний зупиняє передачу поста й викликає начальника варти. Якщо пост приймає нова варта, викликаються начальники попередньої та нової варт.
Закінчивши здавання та приймання поста, чатовий і вартовий, який заступає на пост, по черзі доповідають про здавання та приймання поста. Після доповіді та одержання наказів від розвідного чатовий бере зброю, як визначено в пункті 13.5 глави 13 розділу VI цієї Інструкції, та починає виконувати свої обов'язки на посту.
6.22. Доповідь про приймання (здавання) поста визначає перехід вартового в становище чатового (чатового в становище вартового).
6.23. За командою розвідного попередньої варти, наприклад: "Рядовий Держспецзв'язку Карпенко, з поста кроком - РУШ", вартовий, якого змінили, та вартовий, який тимчасово спостерігав за постом, стають позаду зміни (зброя береться в положення "на ремінь"). Після цього розвідний нової варти подає команду: "Зміна, за мною кроком - РУШ" і веде зміну до іншого поста.
6.24. Під час зміни чатових внутрішніх постів розвідний, провівши зміну до входу в приміщення, залишає одного з вартових старшим і разом з вартовим, що заступає на цей пост, заходить у приміщення. Зайшовши у приміщення, розвідний змінює чатового, як визначено в пунктах 6.16, 6.18 - 6.22 глави 6 розділу V цієї Інструкції.
У разі розташування постів з обох сторін від вартового приміщення розвідний спочатку змінює чатових на постах, розташованих з одного боку вартового приміщення, а потім, залишивши вартових, яких змінив у вартовому приміщенні, вишиковує інших вартових цієї зміни та веде їх на пости.
Після повернення зміни з постів і розряджання зброї розвідний наказує вартовим, озброєним автоматами, поставити зброю у ставницю.
6.25. Шикування другої й наступних змін нової варти для відправлення їх на пости та зміни чатових, а також заряджання та розряджання зброї проводяться так, як зазначено для першої зміни.
6.26. Виставлення чатових на нові пости, а також зняття чатових з ліквідованих постів проводяться начальником варти на підставі письмового наказу начальника підрозділу Держспецзв'язку в присутності чергового підрозділу Держспецзв'язку та відповідальної за об'єкт особи. Про виставлення (зняття) чатових робиться запис у постовій відомості.

7. Внутрішній порядок у вартах

7.1. Склад варти розміщується у вартовому приміщенні. Обладнання вартового приміщення наведено у додатку 13.
7.2. Ніхто з особового складу варти не може залишати вартове приміщення без дозволу начальника варти.
У вартовому приміщенні дотримується порядок і тиша. Особовому складові варти дозволяється писати, читати, грати в шахи та шашки, дивитися телепередачі та слухати радіо, перебувати без головних уборів і польових утеплених курток, але в спорядженні.
Куріння та чищення взуття проводяться у спеціально обладнаних місцях.
7.3. Дозволяється відпочивати лежачи (спати), не знімаючи спорядження та не роздягаючись:
начальникові варти - не більше 4 годин у денний час;
помічникові начальника варти, операторові технічних засобів охорони - не більше 4 годин з дозволу начальника варти;
розвідним і водіям автотранспортних засобів - у вільний час з дозволу начальника варти;
вартовим тризмінних постів - перед заступанням на пости (після того, як повернеться зміна з постів та буде проведено у варті бойовий розподіл);
вартовим двозмінних постів - після повернення з постів до відправлення на пости.
Вартовим і розвідним, які відпочивають, дозволяється знімати для просушування взуття.
Особовому складові варт, за винятком начальника варти та його помічника, забороняється розмовляти з особами, які прибули до вартового приміщення. Їм дозволяється лише відповідати на запитання осіб, що перевіряють варту.
7.4. Автомати ставляться у ставниці без магазинів, із затворами в передньому положенні. Пістолети зберігаються в кобурах на ремені. Знімати спорядження забороняється.
Ставниці мають бути обладнані світловою та звуковою сигналізацією, виведеною на пульт начальника варти.
Зброю із ставниці беруть лише з дозволу начальника варти, а під час його відпочинку (сну) - з дозволу помічника начальника варти.
7.5. Під час виклику варти за командою "За зброю" весь особовий склад варти одягається, бере зброю й вишиковується всередині вартового приміщення за своїми номерами. Бронежилети і каски використовуються за рішенням начальника підрозділу Держспецзв'язку у випадках загострення суспільно-політичної та криміногенної ситуації у місцях дислокації підрозділу Держспецзв'язку, з отриманням інформації про спроби проникнення окремих угруповань на об'єкти, що охороняються, а також за рішенням начальника варти у разі нападу на об'єкти охорони, під час стихійного лиха та пожежі.
Під час виведення варти з вартового приміщення (крім пожежі чи стихійного лиха) у ньому залишається помічник начальника варти або розвідний, а де їх немає - оператор технічних засобів охорони або один з вартових за командою начальника варти.
7.6. Підтримання чистоти та порядку у вартовому приміщенні та біля нього покладається на особовий склад варти. Прибиранням вартового приміщення та території керує помічник начальника варти, а де його немає - начальник варти. Крім цього, раз на місяць має проводитися дезінфекція вартового приміщення в дні, визначені начальником підрозділу Держспецзв'язку.
7.7. У вартовому приміщенні в холодний період температура повітря підтримується не нижче +18 град.С. Узимку й улітку приміщення провітрюють, не допускаючи протягу. У кімнаті відпочинку має бути постійне освітлення (неяскраве темно-синє).
У разі відключення електромережі передбачається аварійне живлення електромережі для освітлення, сигналізації та зв'язку.
7.8. Для гасіння пожежі вартове приміщення забезпечується вогнегасниками, ящиком з піском, бочкою з водою, відрами, лопатами, сокирами, ломами та гаками.
7.9. Для охорони вартового приміщення, за рішенням начальника підрозділу Держспецзв'язку, біля входу виставляється чатовий з вартової зміни, яка не відпочиває.
Чатовий біля входу у вартове приміщення, розташоване всередині об'єкта або на території підрозділу Держспецзв'язку, не виставляється, але вхідні двері обладнуються оглядовим вікном, вони завжди мають бути зачинені зсередини.
У вартах, які охороняють особливо важливі об'єкти, за можливості установлюються технічні засоби охорони вартового приміщення.
7.10. З числа змін вартових створюються резервні групи на випадок відбиття нападу на вартове приміщення, об'єкти, що охороняються, або на випадок виникнення пожежі.

8. Допуск до вартового приміщення та об'єктів охорони

8.1. До вартового приміщення допускаються:
особи, які прибули для розпечатування та зняття об'єктів з-під охорони або для запечатування і здавання їх під охорону (далі - розпечатування (запечатування) об'єктів охорони);
особи, які прибули для перевірки варти;
особовий склад нової варти, що прибула для зміни попередньої варти, відповідно до вимог, викладених у пунктах 6.1-6.4 глави 6 розділу V цієї Інструкції.
8.2. Список осіб, які мають право розпечатувати (запечатувати) об'єкти охорони, визначається наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку.
Зразки допусків, список осіб (з їх особистими підписами), які мають право розпечатувати (запечатувати) об'єкти охорони, а також зразки зліпків з печаток (відтисків пломб) засвідчує начальник штабу підрозділу Держспецзв'язку, і вони мають зберігатися у вартовому приміщенні.
8.3. Особи, які прибули для розпечатування (запечатування) об'єктів охорони, допускаються лише до тамбура вартового приміщення. Вони показують допуск для розпечатування (запечатування) об'єкта охорони (далі - допуск), документ, який посвідчує особу прибулого, та особисту металеву печатку (пломбувальні лещата). Форму допуску для розпечатування (запечатування) об'єкта наведено у додатку 14.
8.4. Перевірку документів і звіряння їх зі списком та зразками проводить начальник варти через окреме вікно у тамбурі вартового приміщення. Начальник варти перевіряє документи прибулого, допуск залишає у себе (постійний допуск повертає під час запечатування об'єкта), звіряє прізвище й посаду зі списком, а печатку (пломбувальні лещата) - зі зразками, що зберігаються у вартовому приміщенні. Потім він робить запис у постовій відомості, наприклад: "Такого-то числа, місяця й року, в такий-то час, згідно з допуском N..., сховище N..., розпечатано (запечатано)", і разом з особою, яка прибула для розпечатування (запечатування) сховища, засвідчують цей запис своїми підписами.
Допуск на об'єкт здійснюється з точним дотриманням вимог, зазначених у табелі постів.
8.5. Якщо об'єкт розпечатується менше ніж на одну годину, чатовий з поста не знімається. У разі розпечатування об'єкта на одну годину і більше начальник варти діє відповідно до табеля постів.
8.6. Під час здавання об'єктів під охорону варті відповідальна за об'єкт особа разом з фахівцем з пожежної безпеки підрозділу Держспецзв'язку (помічником чергового підрозділу Держспецзв'язку з пожежної безпеки) перевіряють дотримання вимог пожежної безпеки на об'єкті. Підтвердженням виконання вимог пожежної безпеки в таких випадках вважається пожежний жетон, який вручається фахівцем з пожежної безпеки підрозділу Держспецзв'язку (помічником чергового підрозділу Держспецзв'язку з пожежної безпеки) особі, яка закриває об'єкт. Начальники сховищ, складів і черговий парку під час здавання об'єкта під охорону передають пожежний жетон начальникові варти.
Пожежні жетони фахівець з пожежної безпеки підрозділу Держспецзв'язку (помічник чергового підрозділу Держспецзв'язку з пожежної безпеки) одержує від начальника варти у визначений начальником підрозділу Держспецзв'язку час.
8.7. Особи, які прибули для перевірки варти, допускаються до вартового приміщення таким чином:
у супроводі начальника підрозділу Держспецзв'язку (начальника штабу) або чергового підрозділу Держспецзв'язку - Голова Держспецзв'язку та його заступники;
безперешкодно - начальник підрозділу Держспецзв'язку та його заступники, черговий підрозділу Держспецзв'язку та його помічник (якщо варта йому підпорядкована), начальник (заступники начальника) підрозділу, від якого призначено варту, а також усі їх прямі начальники;
на підставі разового посвідчення на право перевірки варти, форму якого наведено у додатку 15, - посадові особи цього підрозділу Держспецзв'язку;
на підставі письмового дозволу, форму якого наведено у додатку 16, у супроводі начальника штабу підрозділу Держспецзв'язку або чергового підрозділу Держспецзв'язку - посадові особи Адміністрації Держспецзв'язку.
( Глава 8 розділу V в редакції Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )

9. Особливості охорони об'єктів вартами із застосуванням технічних засобів охорони

9.1. Технічні засоби охорони використовують для підвищення надійності охорони об'єктів та скорочення кількості особового складу варт.
Охорона та оборона об'єктів, обладнаних технічними засобами охорони, можуть здійснюватися вартою шляхом чергування контрольно-охоронних груп.
( Абзац другий пункту 9.1 глави 9 розділу V в редакції Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
Об'єкти категорій А і Б можуть охоронятися вартами шляхом чергування контрольно-охоронних груп без виставлення чатових на пости виключно за умови їх обладнання технічними засобами охорони (засоби відеоспостереження, системи охорони периметрів та контролю доступу) в обсязі, що забезпечує надійну охорону цих об'єктів.
( Абзац третій пункту 9.1 глави 9 розділу V в редакції Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
9.2. Чергування контрольно-охоронних груп полягає в безперервному нагляді оператора технічних засобів охорони за апаратурою приймання сигналів, управлінні технічними засобами охорони, періодичній перевірці контрольно-охоронними групами об'єктів охорони та постійній їх готовності до дій у випадку спрацювання технічних засобів охорони.
9.3. Нагляд оператора технічних засобів охорони за апаратурою приймання інформації та управління технічними засобами охорони за своїм значенням прирівнюється до несення служби чатовим на посту. Під час чергування йому забороняється без дозволу начальника варти залишати апаратуру без нагляду та відволікатися від несення служби.
9.4. Перевірка об'єктів здійснюється контрольно-охоронною групою за графіком у складі начальника варти (помічника начальника варти, розвідного) й одного - двох вартових або у складі не менше двох вартових, один з яких призначається старшим. Контрольно-охоронна група повинна мати зброю (вартові - автомати), переносну радіостанцію для зв'язку з вартовим приміщенням і діяти пішим порядком або на автотранспортному засобі.
9.5. Для руху маршрутами перевірки начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку складається кілька графіків, що унеможливлюють однаковість руху контрольно-охоронної групи за часом. Графіки зберігаються у чергового підрозділу Держспецзв'язку в замкненому ящику.
Час дії кожного графіка визначається начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку. Графік перевірки контрольно-охоронної групи доводиться до відома чергового підрозділу Держспецзв'язку разом з врученням пароля.
9.6. Після прибуття до об'єкта, обладнаного технічними засобами охорони, контрольно-охоронна група проводить обхід та огляд об'єкта пішим порядком, при цьому технічні засоби охорони не вимикаються.
Під час перевірки зовнішнім оглядом перевіряється стан огорожі, контрольно-слідової смуги, дверей, вікон, ґрат, воріт і стін сховищ (складів), кількість і відповідність печаток, пломб, а також робота технічних засобів охорони.
9.7. Для зв'язку з контрольно-охоронними групами, підрозділами, що прибувають для посилення охорони об'єктів, зміною вартових та чатовими (за наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку) використовуються радіостанції малої потужності. Для забезпечення зв'язку визначаються основна та запасна частоти з групи дозволених для застосування.
Забороняється без дозволу чергового підрозділу Держспецзв'язку встановлювати інші частоти та організовувати на них радіозв'язок.
Радіозв'язок застосовується з дозволу чергового підрозділу Держспецзв'язку, а також за екстремальних обставин рішенням начальника варти у тому випадку, коли відсутній проводовий зв'язок, а також для зв'язку з об'єктами, що рухаються.
Для обміну інформацією із застосуванням засобів радіозв'язку штабом підрозділу Держспецзв'язку розробляються таблиці сигналів, що зберігаються у начальника варти в замкненому ящику та в необхідному обсязі повідомляються особовому складу варти.
9.8. Радіостанція, яку встановлено у вартовому приміщенні, має постійно знаходитися в режимі чергового приймання (у режимі передачі - тільки за потреби).
9.9. У разі змішаного способу охорони об'єктів (охорона чатовими та за допомогою технічних засобів охорони) чатові повинні нести службу (патрулювати, вести спостереження з вишок або місця, визначеного табелем постів), не заходячи в зону дії технічних засобів охорони із зовнішнього боку зони виявлення.
9.10. Апаратура приймання інформації та управління технічними засобами охорони і допоміжні засоби встановлюються у вартовому приміщенні, за можливості в окремій, спеціально призначеній та обладнаній для цього кімнаті.
9.11. Периметрові технічні засоби охорони на об'єктах, що охороняються, повинні працювати цілодобово, за винятком часу, необхідного для їх ремонту чи технічного обслуговування (як правило, удень), відповідно до вимог техніки безпеки та інструкцій з експлуатації, затверджених начальником підрозділу Держспецзв'язку.
Технічні засоби охорони об'єкта вимикають з дозволу начальника варти у разі виходу з ладу або на час відкриття об'єктів особами відповідно до вимог, визначених пунктами 8.2 - 8.6 глави 8 розділу V цієї Інструкції.
Технічні засоби охорони вимикають також під час стихійного лиха або пожежі за рішенням начальника підрозділу Держспецзв'язку.
9.12. Технічні засоби пожежної сигналізації та попередження про наближення грози повинні працювати цілодобово. Про їх вмикання начальник варти робить запис у постовій відомості під час зміни варти.
9.13. Про вимикання і вмикання технічних засобів охорони та надходження сигналів оператором технічних засобів охорони робляться відповідні записи в журналі обліку роботи технічних засобів охорони, варти (додаток 17).
( Пункт 9.13 глави 9 розділу V із змінами, внесеними згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
9.14. Підтримання у справному стані технічних засобів охорони здійснюється експлуатаційною групою, призначеною наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку. Особовий склад експлуатаційної групи у вартове приміщення та на пости допускає начальник варти відповідно до інструкції начальника варти та інструкції з техніки безпеки.
9.15. У разі охорони об'єктів вартами шляхом чергування контрольно-охоронних груп зміна варт проводиться у порядку, визначеному пунктами 6.1-6.14 глави 6 цього розділу.
Зміна операторів технічних засобів охорони проводиться після повернення з постів начальників нової та попередньої варт, перевірки справності технічних засобів охорони й засобів пожежної сигналізації, про що начальники нової та попередньої варт вносять відповідні записи у журнал обліку роботи технічних засобів охорони варти та у постову відомість варти.
( Главу 9 розділу V доповнено новим пунктом 9.15 згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )

10. Дії варти у разі нападу на об'єкти охорони, під час стихійного лиха та пожежі

10.1. У разі нападу на об'єкти охорони, під час стихійного лиха та пожежі варти діють згідно з вимогами чинного законодавства. В усіх випадках начальник варти зобов'язаний викликати варту командою "За зброю".
У разі посилення варти підрозділом посилення начальник варти діє згідно з планом посилення охорони об'єктів.
Начальник варти за потреби видає особовому складу варти бронежилети, каски, відкриває ящики із запасом патронів варти.
10.2. Під час стихійного лиха (повінь, землетрус тощо) начальник варти наказує чатовим переміститися у безпечне місце, звідки вони могли б далі спостерігати за об'єктом охорони, та вживає заходів для врятування майна, що знаходиться на об'єкті.
10.3. Гасіння пожежі, що виникла на об'єкті охорони або у вартовому приміщенні, начальник варти організовує силами варти, водночас доповідає про це черговому підрозділу Держспецзв'язку для виклику пожежної команди державної пожежної охорони та начальника об'єкта і до їх прибуття вживає невідкладних заходів для врятування майна.
У разі виникнення пожежі на території, прилеглій до об'єкта охорони, або на об'єкті охорони, що має зовнішню і внутрішню огорожу, начальник варти доповідає про це черговому підрозділу Держспецзв'язку та діє за його рішенням.
10.4. Про всі надзвичайні події у варті начальник варти зобов'язаний негайно доповісти черговому підрозділу Держспецзв'язку.

11. Організація охорони об'єктів, у яких зберігається майно інших підрозділів та органів Держспецзв'язку

11.1. За потреби збереження в об'єктах охорони підрозділу Держспецзв'язку майна інших підрозділів та/або органів Держспецзв'язку їх начальники для отримання дозволу на збереження майна звертаються мотивованим рапортом до заступника Голови Держспецзв'язку відповідно до розподілу функціональних обов'язків.
11.2. У разі отримання дозволу на збереження майна начальник підрозділу Держспецзв'язку надає до Адміністрації Держспецзв'язку узгоджені з начальниками цих підрозділів та/або органів Держспецзв'язку пропозиції щодо організації охорони об'єктів та майна (далі - пропозиції) для підготовки наказу Адміністрації Держспецзв'язку.
11.3. Пропозиції обов'язково мають містити:
порядок організації охорони об'єктів, де зберігатиметься майно, з обов'язковим зазначенням умов зберігання майна (місця зберігання майна (номерів сховищ та воріт), наявність технічних засобів охорони та сигналізації, місце зберігання запасних ключів від воріт (дверей) об'єкта (об'єктів) охорони);
порядок пропуску посадових осіб підрозділу та/або органу Держспецзв'язку на територію підрозділу Держспецзв'язку, де зберігається майно, та їх допуску до розпечатування (запечатування) об'єкта (об'єктів) охорони;
порядок в'їзду (виїзду) на територію (з території) підрозділу Держспецзв'язку автотранспортних засобів іншого підрозділу та/або органу Держспецзв'язку;
порядок винесення (внесення) з території (на територію) підрозділу Держспецзв'язку майна іншого підрозділу та/або органу Держспецзв'язку;
заходи взаємодії з питань організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна.
11.4. На підставі наказу Адміністрації Держспецзв'язку начальник підрозділу Держспецзв'язку видає наказ про порядок організації охорони об'єктів, у яких зберігається майно інших підрозділів та/або органів Держспецзв'язку. Витяг з наказу надається встановленим порядком начальнику підрозділу та/або органу Держспецзв'язку, майно якого зберігається на об'єктах охорони підрозділу Держспецзв'язку.
( Розділ V доповнено новою главою 11 згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )

VI. Права та обов'язки осіб добового наряду

1. Загальні положення

1.1. Усі особи добового наряду повинні добре знати, неухильно й сумлінно виконувати свої обов'язки.
Без дозволу чергового підрозділу Держспецзв'язку особовий склад добового наряду не має права припиняти чи передавати будь-кому виконання своїх обов'язків.
1.2. Про всі надзвичайні ситуації, що сталися під час несення служби, а також обставини, які викликали зміни в порядку несення служби, особовий склад добового наряду повинен негайно доповідати черговому підрозділу Держспецзв'язку та прямим начальникам.
1.3. Черговому підрозділу Держспецзв'язку та його помічникам, черговому парку та його помічникам, черговому контрольно-пропускного пункту та його помічникам дозволяється по черзі відпочивати лежачи (спати) без головного убору та взуття, не скидаючи спорядження і не роздягаючись.
Іншим особам добового наряду (крім варти) дозволяється по черзі відпочивати лежачи (спати), роздягаючись за дозволом начальника підрозділу Держспецзв'язку, якщо це визначено в їхніх інструкціях.
Місця та час відпочинку осіб добового наряду визначаються наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку.
( Пункт 1.3 глави 1 розділу VI в редакції Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )
1.4. Порядок підготовки та несення служби, обов'язки помічника чергового підрозділу Держспецзв'язку з пожежної безпеки, чергового (посильного) штабу, а також інших осіб, які призначаються до складу добового наряду, визначаються начальником підрозділу Держспецзв'язку.

2. Обов'язки чергового підрозділу Держспецзв'язку

2.1. Черговий підрозділу Держспецзв'язку призначається з осіб середнього або старшого начальницького складу.
Він відповідає за своєчасне оповіщення підрозділів та посадових осіб управління підрозділу Держспецзв'язку про надходження сигналів оповіщення, за підтримання внутрішнього порядку в підрозділі Держспецзв'язку і несення служби добовим нарядом, за охорону режимних та інших службових приміщень, що здані йому під охорону, а також за зберігання зброї та боєприпасів, що зберігаються у спеціально обладнаній для цього кімнаті в місці несення служби черговим підрозділу Держспецзв'язку.
Черговий підрозділу Держспецзв'язку підпорядковується начальникові підрозділу Держспецзв'язку. Йому підпорядковується весь особовий склад добового наряду.
2.2. Перед розводом новопризначений черговий підрозділу Держспецзв'язку у визначений час прибуває до начальника штабу (заступника начальника закладу відповідно до розподілу функціональних обов'язків) підрозділу Держспецзв'язку на інструктаж і для одержання пароля.
Під час проведення розводу добового наряду черговий підрозділу Держспецзв'язку керується положеннями глави 3 розділу III цієї Інструкції.
Після розводу новопризначений черговий підрозділу Держспецзв'язку приймає за описом від попереднього чергового документи, зброю і боєприпаси, що зберігаються у спеціально обладнаній для цього кімнаті в місці несення служби черговим підрозділу Держспецзв'язку, а також режимні та інші службові приміщення, що здані йому під охорону. При цьому зброя та боєприпаси приймаються поштучно, згідно з номерами та комплектністю. Разом з попереднім черговим підрозділу Держспецзв'язку він перевіряє справність технічних засобів оповіщення та охорони, приладів радіаційної та хімічної розвідки.
2.3. Після здавання і прийняття чергування, доповідей начальників варт про зміну варт та доповідей чергових осіб добового наряду попередній і новопризначений чергові доповідають начальнику підрозділу Держспецзв'язку. Новопризначений черговий доповідає про всі недоліки, виявлені під час прийняття чергування, які не міг усунути добовий наряд, що змінюється. Форма доповіді встановлюється начальником підрозділу Держспецзв'язку.
2.4. Черговий підрозділу Держспецзв'язку зобов'язаний:
у разі надходження сигналів оповіщення негайно доповісти начальникові підрозділу Держспецзв'язку, оповістити його заступників, добовий наряд та інших посадових осіб відповідно до схеми оповіщення і діяти відповідно до чинного законодавства. До прибуття начальника підрозділу Держспецзв'язку та його заступників керувати діями підрозділів;
видавати особовому складу зброю та боєприпаси за особистим підписом у книзі видачі зброї та боєприпасів, а у разі виконання заходів за сигналами оповіщення - за картками-заступниками;
здійснювати контроль за своєчасністю здавання зброї та боєприпасів;
забезпечувати надійну охорону режимних та інших службових приміщень, що здані йому під охорону;
у разі виникнення радіаційної та хімічної небезпеки діяти відповідно до рішення начальника підрозділу Держспецзв'язку;
стежити за виконанням підрозділами розпорядку дня;
особисто перевіряти (не менше двох разів на добу, з них один раз уночі) несення служби добовим нарядом і дотримання внутрішнього порядку в підрозділах, вживати заходів для запобігання злочинам, випадкам порушення вимог безпеки, а також для усунення виявлених недоліків;
постійно знати місцеперебування начальника підрозділу Держспецзв'язку, негайно доповідати йому про усі надзвичайні події у підрозділі Держспецзв'язку;
постійно перебувати в кімнаті чергового підрозділу Держспецзв'язку;
виходячи у службових справах, залишати замість себе помічника й повідомляти йому, куди і на який час вибув;
мати зведений розклад занять, а також знати місце проведення занять кожного підрозділу;
мати відомості про розподіл особового складу та техніки, через чергового парку контролювати повернення техніки до парку, доповідати начальникові підрозділу Держспецзв'язку про випадки затримання автотранспортних засобів у рейсі, вживати заходів для розшуку й повернення їх до парку;
перевіряти і своєчасно висилати призначені від підрозділу Держспецзв'язку підрозділи (команди) й доповідати про це начальникові чи начальнику штабу (заступнику начальника закладу відповідно до розподілу функціональних обов'язків) підрозділу Держспецзв'язку;
у разі виникнення пожежі, стихійного лиха в розташуванні підрозділу Держспецзв'язку чи поблизу нього негайно вживати заходів для врятування людей, озброєння, техніки зв'язку, автотранспортних засобів та інших матеріальних засобів;
викликати пожежну команду державної пожежної охорони та до її прибуття організувати гасіння пожежі;
контролювати підтримання чистоти і порядку в приміщеннях, де розміщені підрозділи, та на території підрозділу Держспецзв'язку;
у разі прибуття начальника підрозділу Держспецзв'язку зустрічати його, подавати команду "Струнко" і доповідати йому, наприклад: "Товаришу полковнику Держспецзв'язку, за час мого чергування надзвичайних ситуацій не трапилося (чи трапилося те-то). Черговий територіального вузла майор Держспецзв'язку Герешко". Заступникам начальника підрозділу Держспецзв'язку черговий підрозділу Держспецзв'язку лише відрекомендовується;
доповідати начальнику підрозділу Держспецзв'язку або начальнику штабу (відповідному заступнику начальника) про прибуття до підрозділу Держспецзв'язку осіб Адміністрації Держспецзв'язку або іншого підрозділу Держспецзв'язку, представників органів, установ, закладів, працівників аварійно-рятувальних загонів, аварійних, пожежних, медичних служб тощо, інших громадян (далі - відвідувачі) та після одержання дозволу щодо пропуску їх на територію підрозділу Держспецзв'язку давати відповідні накази черговому контрольно-пропускного пункту.
2.5. Про всі виявлені недоліки під час виконання службових обов'язків добовим нарядом і про порушення правил внутрішнього порядку у підрозділі Держспецзв'язку за час чергування, які не можна усунути до здавання чергування, черговий підрозділу Держспецзв'язку робить запис у книзі прийняття та здавання чергування (додаток 18). Книга прийняття та здавання чергування щоденно подається черговим підрозділу Держспецзв'язку на перегляд начальникові підрозділу Держспецзв'язку.
2.6. Черговий підрозділу Держспецзв'язку зустрічає й супроводжує територією розташування підрозділу Держспецзв'язку Президента України, Голову Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, Голову Держспецзв'язку та його заступників.
Зустрічаючи цих осіб, черговий підрозділу Держспецзв'язку подає команду "Струнко" та доповідає їм, наприклад: "Товаришу генерал-майоре Держспецзв'язку, перший територіальний вузол урядового зв'язку перебуває на польових заняттях. Начальник територіального вузла знаходиться на польовому пункті управління в районі Мархальовка. Черговий територіального вузла майор Держспецзв'язку Герешко".
Про прибуття вищезазначених осіб та народних депутатів України черговий підрозділу Держспецзв'язку негайно доповідає начальникові підрозділу Держспецзв'язку чи особі, яка його заміщає.
Якщо начальника, який прибув, зустрічає начальник підрозділу Держспецзв'язку та доповідає йому, черговий підрозділу Держспецзв'язку лише відрекомендовується.

3. Обов'язки помічника чергового підрозділу Держспецзв'язку

3.1. Помічник чергового підрозділу Держспецзв'язку призначається з осіб середнього або старшого начальницького складу, при цьому його спеціальне звання не повинно бути вищим від спеціального звання чергового підрозділу Держспецзв'язку.
Помічник чергового підрозділу Держспецзв'язку підпорядковується черговому підрозділу Держспецзв'язку.
3.2. Помічник чергового підрозділу Держспецзв'язку повинен:
знати інструкцію чергового підрозділу Держспецзв'язку;
вміти поводитися із технічними засобами охорони, оповіщення та зв'язку, приладами радіаційної та хімічної розвідки, що знаходяться у чергового підрозділу Держспецзв'язку;
залишаючись за чергового підрозділу Держспецзв'язку, виконувати його обов'язки. За відсутності у складі добового наряду чергового штабу після закінчення робочого дня проводити огляд пожежного стану приміщень штабу (управління) підрозділу Держспецзв'язку.
3.3. Помічникові чергового підрозділу Держспецзв'язку, призначеному з числа осіб середнього або старшого начальницького складу, підпорядковується весь особовий склад добового наряду.
Питання підпорядкування внутрішніх варт врегульовано пунктом 4.12 глави 4 розділу V цієї Інструкції.

4. Обов'язки чергового контрольно-пропускного пункту

4.1. Черговий контрольно-пропускного пункту призначається з осіб молодшого начальницького складу. Він відповідає за правильність пропускання осіб, які прибувають до підрозділу Держспецзв'язку, в'їзду (виїзду) автотранспортних засобів та винесення (внесення) чи вивезення (ввезення) будь-якого майна з території (на територію) підрозділу Держспецзв'язку. Черговий контрольно-пропускного пункту підпорядковується черговому підрозділу Держспецзв'язку та його помічникові.
Йому підпорядковуються помічники чергового контрольно-пропускного пункту.
Про здавання і приймання чергування попередній і новопризначений чергові доповідають черговому підрозділу Держспецзв'язку.
4.2. Черговий контрольно-пропускного пункту зобов'язаний:
після розводу прийняти за описом документацію, обладнання та інвентар;
у разі прибуття до підрозділу Держспецзв'язку відвідувачів перевіряти документи, що посвідчують особу, доповідати черговому підрозділу Держспецзв'язку та з його дозволу видавати одноразові перепустки й робити відповідні відмітки в журналі обліку відвідувачів та виданих одноразових перепусток (додаток 19);
не дозволяти виносити (вносити) чи вивозити (ввозити) будь-яке майно з території (на територію) підрозділу Держспецзв'язку без дозволу чергового підрозділу Держспецзв'язку;
перевіряти відповідність вантажу (майна) накладним і правильність оформлення документів на його перевезення;
доповідати черговому підрозділу Держспецзв'язку про осіб, щодо правильності оформлення документів яких у нього виникли сумніви;
постійно перебувати на контрольно-пропускному пункті;
залишаючи контрольно-пропускний пункт у службових справах з дозволу чергового підрозділу Держспецзв'язку, призначати замість себе помічника;
з прибуттям на контрольно-пропускний пункт прямих начальників від заступника начальника підрозділу Держспецзв'язку і вище, а також чергового підрозділу Держспецзв'язку зустрічати їх і відрекомендовуватися, про прибуття начальника підрозділу Держспецзв'язку та його прямих начальників негайно доповідати черговому підрозділу Держспецзв'язку;
у разі виникнення пожежі або іншої надзвичайної ситуації та прибуття працівників аварійно-рятувальних загонів, аварійних, пожежних, медичних служб тощо перевіряти наявність спеціальних перепусток, а у разі їх відсутності - документа, що посвідчує особу, доповідати черговому підрозділу Держспецзв'язку та з його дозволу у супроводі одного з помічників чергового контрольно-пропускного пункту організувати пропуск осіб і автотранспортних засобів, направити їх до місця виникнення надзвичайної ситуації, повідомити (за потреби) про найближчі джерела водопостачання.
4.3. Черговий контрольно-пропускного пункту відрекомендовується особі, яка прибула до підрозділу Держспецзв'язку, під час перевірки її документів, що посвідчують особу.

5. Обов'язки помічника чергового контрольно-пропускного пункту

5.1. Помічник чергового контрольно-пропускного пункту призначається з осіб рядового або молодшого начальницького складу. Він підпорядковується черговому контрольно-пропускного пункту.
Помічник чергового постійно перебуває на контрольно-пропускному пункті й відповідає за дотримання правил пропуску на територію підрозділу Держспецзв'язку осіб та виїзду (в'їзду) автотранспортних засобів, а також винесення (внесення) чи вивезення (ввезення) будь-якого майна.
5.2. Помічник чергового контрольно-пропускного пункту зобов'язаний:
пропускати осіб рядового і начальницького складу, працівників підрозділу Держспецзв'язку за службовим посвідченням, інших осіб - за відповідними перепустками. Зразки перепусток наведено у додатку 20;
звіряти тимчасові або одноразові перепустки зі зразками на контрольно-пропускному пункті, перевіряти наявність на них печатки, а також відповідність фотографії, стежити, щоб вони не були прострочені, а на одноразовій перепустці при виході була відмітка особи, для відвідування якої вона видавалася;
перевіряти за матеріальною перепусткою (накладною) та дорожнім листом винесення (внесення) чи вивезення (ввезення) будь-якого майна, що саме і в якій кількості (кількість місць) дозволено винести (внести) чи вивезти (ввезти);
пропускати тільки ті автотранспортні засоби, водії яких мають дорожні листи;
доповідати черговому контрольно-пропускного пункту про прибуття відвідувачів, осіб з простроченими перепустками і про тих, щодо правильності оформлення документів яких виник сумнів;
негайно доповідати черговому контрольно-пропускного пункту про прибуття начальника підрозділу Держспецзв'язку, його заступників, а також всіх прямих начальників начальника підрозділу Держспецзв'язку;
залишаючись за чергового контрольно-пропускного пункту, виконувати його обов'язки.

6. Обов'язки чергового парку

6.1. Черговий парку призначається з осіб молодшого, середнього або старшого начальницького складу.
Він відповідає за внутрішній порядок у парку і несення служби нарядом по парку, збереження зданих під охорону наряду приміщень, сховищ, майна, автотранспортних засобів та іншої техніки на відкритих майданчиках і під навісами. Черговий парку підпорядковується черговому підрозділу Держспецзв'язку, а щодо внутрішнього порядку в парку - заступнику начальника з технічного забезпечення. Йому підпорядковуються помічники чергового парку та водій чергового тягача.
6.2. Новопризначений черговий парку в призначений час прибуває до заступника начальника з технічного забезпечення на інструктаж.
Після розводу новопризначений черговий парку приймає від попереднього чергового документи та майно, разом здійснюють обхід території парку та всіх паркових приміщень, приймаючи й передаючи за описом запечатані приміщення, сховища, автотранспортні засоби та іншу техніку, що знаходяться на відкритих майданчиках і під навісами.
У книгу прийняття та здавання чергування записуються ті недоліки, які не можна усунути під час прийняття чергування.
Про здавання і прийняття чергування попередній та новопризначений чергові доповідають заступнику начальника з технічного забезпечення і черговому підрозділу Держспецзв'язку.
6.3. Черговий парку зобов'язаний:
перебувати у виділеному для нього приміщенні; виходити за межі парку в службових справах тільки з дозволу чергового підрозділу Держспецзв'язку, призначати замість себе помічника і повідомляти йому, куди і на який час виходить;
старанно перевіряти в усіх осіб, які прибувають до парку, перепустки й документи, які посвідчують особу, та робити відмітки на одноразових перепустках про час прибуття й вибуття з парку;
допускати до розпечатування паркових приміщень і сховищ осіб, які призначені наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку, роблячи запис про це у відповідних книгах;
особисто давати дозвіл на виїзд автотранспортних засобів з парку й пересування їх у межах парку;
контролювати виїзд автотранспортних засобів з парку;
вести журнал виходу й повернення в парк автотранспортних засобів;
постійно знати розподіл автотранспортних засобів, їх наявність у парку та кількість у рейсі;
стежити за своєчасним поверненням автотранспортних засобів з рейсів у парк, а у разі їх затримання доповідати про це черговому підрозділу Держспецзв'язку;
контролювати вивезення (ввезення) майна з парку (у парк) відповідно до запису в дорожньому листі, а також не допускати на територію парку сторонніх осіб;
стежити за дотриманням розпорядку дня в парку та знати, яку роботу виконує особовий склад, не дозволяти виконання робіт, не пов'язаних з обслуговуванням і ремонтом автотранспортних засобів та іншої техніки, обладнанням парку, прибиранням території парку;
стежити за чистотою й порядком у приміщеннях і на території парку, а також за дотриманням правил охорони довкілля;
стежити в холодну пору року за підтриманням установленої температури в опалюваних приміщеннях парку;
в неопалюваних приміщеннях парку та в польових парках перевіряти, чи злито воду із систем охолодження двигунів, а також наявність табличок "Воду злито", робити про це запис у журналі контролю за зливанням води; у разі різкого зниження температури контролювати, чи знято з автотранспортних засобів акумуляторні батареї і чи є таблички "Акумуляторні батареї знято";
стежити за дотриманням правил пожежної безпеки, наявністю і станом засобів пожежогасіння та пожежної сигналізації, а також готовністю чергових тягачів на випадок виникнення пожежі;
вживати заходів щодо своєчасного технічного обслуговування автотранспортних засобів та іншої техніки, що повертаються у парк;
здійснювати контроль за тим, щоб автотранспортні засоби та інша техніка заправлялися пальним лише на пункті заправлення;
стежити, щоб увечері після закінчення всіх робіт у парку було вимкнено освітлення, крім чергового освітлення та зовнішніх світлових приладів;
перевіряти наявність і справність замків, пломб і печаток на дверях приміщень (огороджених майданчиках), призначених для зберігання отруйних технічних рідин, сховищ, автотранспортних засобів та іншої техніки на відкритих майданчиках, які здані йому під охорону;
з прибуттям до парку прямих начальників, від заступників начальника підрозділу Держспецзв'язку й вище, а також чергового підрозділу Держспецзв'язку зустрічати їх, доповідати про надзвичайні ситуації, що трапилися під час чергування, і супроводжувати по території парку. Якщо відповідного начальника зустрічає начальник підрозділу Держспецзв'язку або його заступники, черговий парку не доповідає, а лише відрекомендовується.
6.4. Автотранспортні засоби з парку черговий парку випускає згідно з вимогами пункту 2.3 глави 2 розділу IV цієї Інструкції. При цьому перевіряє і записує в дорожньому листі показники спідометра (лічильника мотогодин), відмічає в дорожньому листі час вибуття автотранспортного засобу з парку, робить записи у відповідному журналі щодо виїзду автотранспортного засобу і дозволяє своєму помічникові випустити автотранспортний засіб з парку.
Після повернення автотранспортних засобів до парку та їх огляду начальником контрольно-технічного пункту черговий парку записує в дорожньому листі та у відповідному журналі час повернення автотранспортних засобів, а після повного обслуговування і заправлення направляє їх на місце стоянки, після чого дозволяє водієві (екіпажу) вийти з парку.
6.5. У разі виникнення пожежі в парку черговий негайно доповідає черговому підрозділу Держспецзв'язку і до прибуття пожежної команди державної пожежної охорони вживає заходів для гасіння вогню, виведення автотранспортних засобів, врятування інших матеріальних засобів.
6.6. Після закінчення робіт у парку черговий перевіряє всі приміщення та територію парку щодо дотримання порядку, правил пожежної безпеки та охорони довкілля, приймає від начальників підрозділів приміщення, сховища, автотранспортні засоби та іншу техніку, що зберігається на відкритих майданчиках і під навісами, дає дозвіл на їх запечатування й додатково опечатує їх своєю печаткою. Після перевірки парку разом з фахівцем з пожежної безпеки підрозділу Держспецзв'язку (помічником чергового підрозділу Держспецзв'язку з пожежної безпеки) й одержання пожежного жетона від нього черговий здає парк під охорону варти (якщо передбачена охорона парку вартою).

7. Обов'язки помічника чергового парку

7.1. Помічник чергового парку призначається з осіб рядового або молодшого начальницького складу.
Він відповідає за дотримання встановленого порядку в парку і правильний випуск автотранспортних засобів та іншої техніки з парку та впуск їх до нього, збереження сховищ, автотранспортних засобів та іншої техніки на відкритих майданчиках і під навісами, майна парку, які здані йому під охорону. Помічник чергового парку підпорядковується черговому парку.
7.2. Помічник чергового парку зобов'язаний:
впускати на територію парку особовий склад підрозділу Держспецзв'язку, а також випускати з парку і впускати до нього автотранспортні засоби та іншу техніку лише з дозволу чергового парку;
стежити за чистотою й порядком у парку;
не дозволяти курити й розпалювати вогонь у приміщеннях і на території парку, за винятком спеціально обладнаних для цього місць;
стежити, щоб автотранспортні засоби на місце стоянки ставилися лише з дозволу чергового парку;
у разі пожежі негайно доповідати черговому парку та вживати заходів для її гасіння;
про всі порушення порядку в парку негайно доповідати черговому парку.
7.3. Помічникові чергового парку заборонено залишати парк без дозволу чергового парку.

8. Обов'язки водія чергового тягача

8.1. Водій чергового тягача призначається з механіків-водіїв (водіїв) підрозділів. Він відповідає за постійну готовність чергового тягача до негайної евакуації озброєння й техніки та підпорядковується черговому парку.
8.2. Водій чергового тягача зобов'язаний:
постійно перебувати у приміщенні, призначеному для осіб наряду парку;
знати правила й порядок використання чергового тягача для евакуації техніки та інших матеріальних засобів з паркових приміщень;
стежити за наявністю і справним станом засобів буксирування та евакуації техніки, що знаходяться на черговому тягачі;
підтримувати встановлений температурний режим двигуна чергового тягача, що забезпечує його швидкий і безвідмовний запуск;
у разі виникнення пожежі в парку негайно привести черговий тягач у робочий стан і за наказом чергового парку розпочати евакуацію техніки та інших матеріальних засобів.

9. Обов'язки начальника варти

9.1. Начальник варти відповідає за охорону та оборону доручених варті об'єктів, бойову готовність особового складу варти, правильне несення ним служби, збереження та справність огорожі, засобів зв'язку, сигналізації, автотранспортних засобів, засобів пожежогасіння на постах та у вартовому приміщенні, за збереження запасу патронів варти, документації та майна, які є у вартовому приміщенні згідно з описом, а також за дотримання встановленого порядку у вартовому приміщенні.
9.2. Начальник варти зобов'язаний:
знати завдання варти, інструкцію начальникові варти, обов'язки всіх посадових осіб варти;
вимагати від особового складу варти знання й неухильного виконання ним своїх обов'язків;
прийняти за описом від начальника попередньої варти табель постів, схему розміщення постів, інструкцію начальника варти та інші документи, ящики із запасом патронів варти, печатки на них і ключі до них, а також засоби зв'язку, сигналізації та пожежогасіння;
перевірити зовнішнім оглядом особисто разом з начальником попередньої варти стан зазначених в інструкції начальника варти найбільш важливих об'єктів, справність освітлення, стан огорожі та окопів, а через розвідних або свого помічника - стан інших об'єктів, що охороняються;
робити записи в постовій відомості про всі виявлені неполадки на постах та доповідати черговому підрозділу Держспецзв'язку;
направляти у визначений час зміни на пости, перевіряти знання розвідними та вартовими своїх обов'язків і нагадувати їм про особливості несення служби на кожному посту;
стежити за постійною бойовою готовністю резервних (контрольно-охоронних) груп, справністю автотранспортних засобів, засобів зв'язку, за утриманням особовим складом варти зброї та боєприпасів у справному стані, за дотриманням правил заряджання (розряджання) зброї та заходів безпеки при цьому, а також за тим, щоб усі особи варти, які прямують на пости, залишали у вартовому приміщенні мобільні телефони, тютюнові вироби, сірники та запальнички;
підтримувати встановлений внутрішній порядок у вартовому приміщенні;
складати бойовий розрахунок та відповідно до нього проводити розподіл особового складу варти на резервні групи й ставити перед ними завдання на випадок нападу на об'єкти охорони, виникнення пожежі, стихійного лиха відповідно до вимог, викладених у цій Інструкції;
особисто перевіряти (не менше двох разів на добу, з них один раз уночі) несення служби чатовими, стан об'єктів, які охороняються, та огорожі, справність засобів зв'язку, а також засобів пожежогасіння, робити про це відповідні записи в постовій відомості;
періодично направляти свого помічника і розвідних для перевірки несення служби чатовими;
прибути на пост особисто чи негайно направити свого помічника або розвідного під час виклику чатовим або у разі ненадходження від нього у визначений час доповіді (сигналу);
допускати до вартового приміщення лише осіб, зазначених у пункті 8.1 глави 8 розділу V цієї Інструкції;
проводити через чергового підрозділу Держспецзв'язку заміну хворих у складі варти;
розбиратися на місці з кожним випадком використання або застосування чатовими зброї та терміново доповідати про це черговому підрозділу Держспецзв'язку;
вести записи в постовій відомості про зміну варти, допуски до об'єктів, що охороняються, перевірку варти, зміну чатових на постах;
доповідати черговому підрозділу Держспецзв'язку щодо проведення зміни варт.
9.3. У разі виявлення під час зміни чатового будь-яких неполадок на посту начальник варти прибуває на пост і, встановивши їх характер і причини, змінює чатового та негайно доповідає про неполадки черговому підрозділу Держспецзв'язку.
9.4. У разі невиконання будь-ким зі складу варти своїх обов'язків або порушення вимог чинного законодавства щодо використання або застосування зброї та цієї Інструкції начальник варти негайно усуває його від виконання службових обов'язків, вилучає боєприпаси і доповідає про це черговому підрозділу Держспецзв'язку. Надалі діє за його наказами.
9.5. У разі раптового захворювання начальник варти доповідає про це черговому підрозділу Держспецзв'язку й діє за його наказами.
Якщо занедужає один з розвідних, начальник варти покладає його обов'язки на свого помічника або виконує їх особисто й доповідає про це черговому підрозділу Держспецзв'язку.
9.6. Начальник варти зобов'язаний викликати варту командою "За зброю" в разі нападу на об'єкт, який охороняють, на чатового або вартове приміщення, виникнення пожежі або стихійного лиха, а також у разі оголошення тривоги та за наказом осіб, які перевіряють варту.
З цією метою начальник варти подає команду: "Варта - за зброю". За вказаною командою особовий склад варти діє так, як визначено у пункті 7.5 глави 7 розділу V цієї Інструкції.
9.7. За умови виникнення надзвичайних ситуацій у варті (напад, пожежа, стихійне лихо) начальник варти діє відповідно до бойового розрахунку і залежно від обставин вживає відповідних заходів.
9.8. Начальник варти допускає до вартового приміщення тільки осіб, визначених пунктом 8.1 глави 8 розділу V цієї Інструкції. Про прибуття до вартового приміщення осіб, які прибули для перевірки варти, він доповідає черговому підрозділу Держспецзв'язку.
( Пункт 9.8 глави 9 розділу VI в редакції Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )
9.9. З прибуттям до варти осіб для її перевірки начальник варти відрекомендовується прибулому і на його вимогу доповідає про стан справ у варті.
9.10. Під час зміни варт ніхто не допускається до вартового приміщення й до об'єктів, що охороняються, за винятком осіб, які прибули для перевірки варт.
9.11. Коли начальник варти одержує накази, що передаються від імені начальників, яким варта підпорядкована, через інших осіб, він зобов'язаний запитати у цих осіб пароль. У разі невпевненості в правильності одержаного наказу начальник варти має право переконатися безпосередньо у цих осіб у правильності наказу.
9.12. Якщо об'єкти обладнані технічними засобами охорони й пожежної сигналізації, начальник варти повинен знати схему розташування технічних засобів охорони й пожежної сигналізації на об'єктах і порядок їх застосування.
9.12.1. Начальник варти зобов'язаний:
знати порядок використання й правила експлуатації наявних технічних засобів охорони та пожежної сигналізації;
прийняти за описом від начальника попередньої варти технічні засоби охорони та пожежної сигналізації;
стежити за постійною готовністю та справністю технічних засобів охорони;
особисто перевіряти (не менше двох разів на добу, з них один раз уночі) стан технічних засобів охорони, робити про це відповідні записи в постовій відомості;
давати команди оператору технічних засобів охорони на вмикання (вимикання) сигналізації на об'єктах, що охороняються;
організовувати та контролювати несення служби оператором технічних засобів охорони біля апаратури приймання інформації та управління технічними засобами охорони, а також ведення журналу обліку роботи технічних засобів охорони;
з метою перевірки стану об'єкта, що охороняється, та справності технічних засобів охорони висилати за графіком контрольно-охоронну групу на чолі з помічником начальника варти (розвідним);
особисто допускати у вартове приміщення та на пости, обладнані технічними засобами охорони, експлуатаційну групу для обслуговування і ремонту технічних засобів охорони;
проводити інструктаж осіб, що входять до складу контрольно-охоронної групи, перед початком обходу об'єктів, що охороняються.
9.12.2. У разі несанкціонованого спрацювання технічних засобів охорони начальник варти викликає варту командою "За зброю", негайно направляє контрольно-охоронну групу на об'єкт (пост, ділянку периметра) для з'ясування обставин та повідомляє про це черговому підрозділу Держспецзв'язку.
У разі одержання сигналу про пожежу технічними засобами пожежної сигналізації начальник варти викликає варту командою "За зброю" й діє згідно з інструкцією на випадок пожежі та бойовим розрахунком.
У разі надходження сигналу попередження про наближення грози начальник варти доповідає про це черговому підрозділу Держспецзв'язку, сповіщає чатових на постах і діє відповідно до інструкції з пожежної безпеки.
9.12.3. У разі виходу з ладу технічних засобів охорони й пожежної сигналізації начальник варти негайно доповідає черговому підрозділу Держспецзв'язку та посилює охорону об'єктів згідно з вимогами, викладеними в інструкції начальника варти.
9.13. Начальник варти з охорони штабів, пунктів управління, крім виконання загальних обов'язків, визначених цією Інструкцією, зобов'язаний:
знати пропускну систему, опис і час дії перепусток, форми документів, які посвідчують особу, порядок пропуску через пости осіб рядового і начальницького складу Держспецзв'язку, цивільного персоналу, відвідувачів та автотранспортних засобів;
викликати варту командою "За зброю" у разі проникнення порушника, прориву через пост без перепустки, невиконання вимог чатового;
вживати заходів для затримання осіб, які намагаються проникнути на об'єкт охорони (з об'єкта) з порушенням пропускного режиму.
9.14. Начальникові варти заборонено:
виходити з вартового приміщення, крім випадків заряджання (розряджання) зброї, зміни чатових, перевірки несення ними служби або за їх викликом, а також у випадку якогось порушення чи стихійного лиха в районі об'єкта, що охороняється (доповідає про це черговому підрозділу Держспецзв'язку або його помічникові);
вести не пов'язані зі службою розмови по телефону особисто або дозволяти це іншим особам варти;
відпускати будь-кого зі складу варти без дозволу чергового підрозділу Держспецзв'язку;
змінювати без дозволу чергового підрозділу Держспецзв'язку порядок зміни чатових, передбачених табелем постів;
передавати будь-кому ключі від металевого ящика, де зберігається запас патронів варти;
використовувати не за призначенням автотранспортні засоби, виділені для варти.

10. Обов'язки помічника начальника варти

10.1. Помічник начальника варти підпорядкований начальникові варти.
10.2. Помічник начальника варти зобов'язаний:
знати завдання варти, інструкцію начальника варти, обов'язки всіх осіб варти;
прийняти під час зміни варти вартове приміщення та обладнання, інвентар і майно, що є в ньому, за описом;
відправляти за наказом начальника варти зміни на пости й перевіряти несення служби чатовими;
складати графік зміни чатових біля входу до вартового приміщення та проводити їх зміну;
стежити за чистотою і порядком у вартовому приміщенні й на прилеглій до нього території, за освітленням, вчасним харчуванням особового складу варти;
супроводжувати за наказом начальника варти осіб, які перевіряють несення служби чатовими;
виконувати обов'язки начальника варти за його відсутності або під час його відпочинку;
виконувати обов'язки оператора з технічних засобів охорони (у разі непризначення його до складу варти).
10.3. У разі тяжкого захворювання (поранення) або загибелі начальника варти помічник начальника варти бере на себе виконання його обов'язків і доповідає про це черговому підрозділу Держспецзв'язку.

11. Обов'язки розвідного

11.1. Розвідний підпорядковується начальникові варти та його помічникові й виконує лише їх накази.
11.2. Розвідний відповідає за правильне несення служби підлеглими йому чатовими, вчасну зміну й виставлення їх на пости, правильне здавання та приймання чатовими постів.
11.3. Розвідний зобов'язаний:
знати характеристику, розміщення та межі своїх постів, маршрути до них, умови охорони та оборони й особливі обов'язки чатових на кожному посту;
прийняти від розвідного попередньої варти зліпки з печаток (відтиски пломб) і ліхтарі, а під час виставлення чатових на пости - об'єкти, що перебувають під охороною згідно з табелем постів;
нагадувати перед відправленням вартових на пости про їх особливі обов'язки;
стежити, щоб вартові, ідучи на пости, залишали мобільні телефони, тютюнові вироби, сірники та запальнички у вартовому приміщенні;
стежити за правильністю заряджання й розряджання зброї вартовими перед рухом до постів та після повернення з них;
доповідати начальникові варти щодо проведення зміни і стану постів;
перевіряти за наказом начальника варти несення служби підлеглими чатовими.
11.4. Розвідний під час виставлення чатових на пости або їх зміни зобов'язаний:
опитати чатового про все помічене ним під час перебування на посту;
перевірити зовнішнім оглядом разом з розвідним попередньої варти стан об'єктів, що перебувають під охороною, справність освітлення, огорожі й окопів;
стежити за тим, щоб чатовий і вартовий, який заступає на пост, правильно провели здавання та приймання поста;
особисто перевірити наявність і стан замків, печаток (пломб), шнурів, вікон, ґрат, дверей і стін сховищ, кількість техніки, що перебуває під охороною, а також наявність і стан засобів зв'язку, освітлення, сигналізації, пожежогасіння й постового одягу;
порівняти печатки зі зліпками та пломби з відтисками;
нагадати чатовому, який заступив на пост, про особливості несення служби на цьому посту, межі його на місцевості, найнебезпечніші підступи до об'єкта, розміщення сусідніх постів, засобів зв'язку і сигналізації, перевірити, чи знає чатовий, що він має робити під час нападу на нього, на об'єкт, який охороняють, або на сусідній пост, а також у разі пожежі й за тривогою;
перевірити знання чатовим сигналів, установлених для зв'язку з вартовим приміщенням.
11.5. За невідповідності печатки (пломби) зліпкові (відтискові) або кількості автотранспортних засобів та іншої техніки, що перебувають під охороною, кількості, зазначеній у табелі постів, а також при виявленні будь-яких неполадок під час приймання (здавання) постів розвідний викликає начальника варти.
11.6. За необхідності розпечатування сховища (складу, стоянки техніки, парку) розвідний прибуває на пост зі зліпками з печаток (відтисками пломб) і разом з прибулою для розпечатування особою оглядає сховище (склад, стоянку техніки, парк).
Якщо чатовий згідно з табелем постів має залишитися на посту біля розпечатаного сховища (складу, стоянки техніки, парку), розвідний нагадує йому про обов'язки на цей час.
11.7. Під час зміни чатового біля розпечатаного сховища (складу, стоянки техніки, парку) розвідний повідомляє чатовому, який заступає на пост, хто розпечатав сховище (склад, стоянку техніки, парк) і хто допущений до роботи в ньому.
11.8. Для приймання сховища (складу, стоянки техніки, ангара, парку) під охорону розвідний прибуває на пост зі зліпками з печаток (відтисками пломб) й особисто в присутності чатового та особи, яка здає сховище (склад, стоянку техніки, парк) під охорону, перевіряє печатки (пломби), стан вікон, ґрат, дверей, стін.
Під час приймання під охорону автотранспортних засобів та іншої техніки на стоянках розвідний перевіряє кількість цієї техніки, а за наявності на них печаток (пломб) звіряє їх зі зліпками (відтисками).
11.9. За неможливості виконання обов'язків начальником варти та його помічником (захворювання, поранення) їх обов'язки виконує перший розвідний, про що він доповідає черговому підрозділу Держспецзв'язку.

12. Обов'язки оператора технічних засобів охорони

12.1. Оператор технічних засобів охорони підпорядковується начальникові варти та помічникові начальника варти.
Оператор технічних засобів охорони відповідає за забезпечення заданого режиму роботи основних і допоміжних технічних засобів охорони та комплектність апаратури, яка встановлена у вартовому приміщенні, за правильне прийняття під охорону об'єктів, обладнаних технічними засобами охорони, за своєчасне приймання і доведення сигналів, що надійшли від технічних засобів охорони, до начальника варти.
12.2. Оператор технічних засобів охорони повинен знати схему розташування технічних засобів охорони на об'єктах, що охороняються, та у вартовому приміщенні, порядок їх застосування, правила експлуатації й обслуговування.
12.3. Оператор технічних засобів охорони зобов'язаний:
здійснювати безперервний контроль за апаратурою приймання інформації та управління технічними засобами охорони, засобами пожежної сигналізації та попередження про наближення грози, а також за допоміжними технічними засобами;
вести журнал обліку роботи технічних засобів охорони;
негайно доповідати начальникові варти про сигнали, що надійшли від технічних засобів охорони;
вмикати (вимикати) технічні засоби охорони під час приймання (відкриття) об'єктів, що охороняються, і змінювати режими їх роботи тільки з дозволу начальника варти;
проводити щодобове технічне обслуговування основних і допоміжних технічних засобів охорони;
виконувати вимоги техніки безпеки та інструкцій з експлуатації технічних засобів охорони;
на час відпочинку, харчування та за інших обставин передавати чергування особисто начальникові варти або з його дозволу іншій особі варти та робити відповідний запис про це у журналі обліку роботи технічних засобів охорони;
під час приймання чергування доповідати начальникові варти про стан охорони об'єктів, обладнаних технічними засобами охорони, про технічну справність та комплектність основних і допоміжних технічних засобів охорони, засобів пожежної сигналізації та засобів попередження про наближення грози, робити про це необхідний запис у журналі обліку роботи технічних засобів охорони та доповідати начальникові варти;
при здаванні чергування ознайомити нового оператора технічних засобів охорони з особливостями застосування та технічним станом технічних засобів охорони, зауваженнями і розпорядженнями, які надійшли за попередню добу, та з переліком об'єктів, які охороняються за допомогою технічних засобів охорони на час зміни;
передавати чергування з дозволу начальника варти.

13. Обов'язки чатового

13.1. Чатовий підпорядковується начальнику варти, помічнику начальника варти, своєму розвідному. Він є особою недоторканною.
Недоторканність чатового полягає:
у підпорядкуванні його лише певним особам - начальникові варти, помічникові начальника варти та своєму розвідному;
в обов'язку всіх осіб неухильно виконувати вимоги чатового, які визначені його службовими обов'язками;
у наданні йому права використовувати або застосовувати зброю відповідно до законодавства.
13.2. Чатового мають право змінити або зняти з поста лише начальник варти, помічник начальника варти й розвідний, якому підпорядкований чатовий.
У разі неможливості виконання вищезазначеними особами варти своїх обов'язків зняття або зміну чатового з поста здійснює черговий підрозділу Держспецзв'язку в присутності начальника підрозділу, від якого призначений чатовий.
13.3. Заступаючи на пост, вартовий зобов'язаний у присутності розвідного (начальника варти або його помічника) та чатового, якого змінює, особисто оглянути й перевірити наявність і цілісність усього, що належить взяти під охорону згідно з табелем постів.
13.4. Чатовий зобов'язаний:
пильно охороняти та стійко обороняти свій пост, нічим не відволікатися, не випускати з рук зброї й нікому не віддавати її, у тому числі особам, яким він підпорядкований;
під час виконання завдання на посту завжди тримати зброю готовою до використання або застосування (при цьому патрон у патронник не досилати);
рухаючись визначеним маршрутом зі швидкістю, що забезпечує надійну охорону об'єкта, уважно оглядати підступи до поста, технічні засоби охорони й огорожу та доповідати з використанням засобів зв'язку про хід несення служби у строки, що визначені табелем постів;
не залишати пост, доки його не буде змінено або знято;
не допускати до поста ближче, ніж на відстань, визначену в табелі постів та позначками на місцевості, нікого, крім начальника варти, помічника начальника варти, свого розвідного, осіб, яких вони супроводжують, а також чергового підрозділу Держспецзв'язку у випадку, визначеному у пункті 13.2 глави 13 розділу IV цієї Інструкції;
знати маршрут руху автотранспортних засобів варти, а також їх розпізнавальні знаки й сигнали;
уміти застосовувати засоби пожежогасіння, які є на посту;
викликати начальника варти у разі виявлення будь-яких неполадок в огорожі об'єкта охорони (на посту) та за будь-якого порушення поблизу свого чи сусіднього поста;
почувши сигнал спрацювання технічних засобів охорони, негайно доповісти у вартове приміщення.
13.5. Чатовий на посту повинен тримати зброю з примкнутим багнетом (автомат зі складеним прикладом - без багнета, багнет - у піхвах на поясному ремені); уночі - у положенні приготування до стрільби стоячи, вдень - у положенні "на ремінь" або в положенні приготування до стрільби стоячи; клапан сумки зі спорядженим магазином тримати постійно застебнутим.
Під час гасіння пожежі або боротьби зі стихійним лихом чатовому дозволено тримати зброю в положенні "за спину".
13.6. Чатовому заборонено сидіти, притулятися до чого-небудь, спати, курити, розмовляти, користуватися приватним мобільним телефоном, їсти, пити, читати, писати, задовольняти природні потреби, передавати й приймати будь-які предмети, досилати без потреби патрон у патронник, заходити у зону роботи технічних засобів охорони.
Чатовий повинен відповідати на запитання лише начальника варти, його помічника, свого розвідного й осіб, які прибули з ними для перевірки.
13.7. У разі виникнення пожежі на посту чатовий негайно доповідає у вартове приміщення і не припиняючи спостереження за об'єктом, який охороняє, вживає заходів для гасіння пожежі.
У разі пожежі на території, прилеглій до об'єкта, який охороняють, або на об'єкті, що має додаткову огорожу, а також поблизу поста він доповідає про це у вартове приміщення й далі несе службу на посту.
13.8. У разі раптового захворювання (поранення) чатовий повідомляє про це у вартове приміщення й далі несе службу на посту до того часу, поки його не змінять.
13.9. Чатовий біля розпечатаного сховища (складу, парку) чи під час проведення робіт на місці стоянки автотранспортних засобів та іншої техніки виконує обов'язки, зазначені в табелі постів.
Чатовий біля вогненебезпечного сховища, крім того, зобов'язаний:
не допускати куріння, розведення вогню, стрільби, а також використання біля об'єкта охорони освітлювальних приладів, не передбачених табелем постів, ближче від зазначеної в ньому відстані;
не допускати до сховища (складу) осіб у взутті та з ліхтарями, не передбаченими табелем постів, а також з холодною та вогнепальною зброєю.
13.10. Чатовий біля входу до вартового приміщення зобов'язаний охороняти вартове приміщення й не допускати до нього нікого без дозволу начальника варти.
У разі наближення осіб, яким варта підпорядкована, та осіб, яких вони супроводжують, чатовий сповіщає начальника варти певним сигналом та безперешкодно пропускає їх у вартове приміщення. Інших осіб, які наближаються до вартового приміщення, чатовий зупиняє біля входу на його територію й викликає начальника варти або його помічника.
Про усі надзвичайні ситуації поблизу вартового приміщення та про усе помічене, що може заважати виконанню вартою свого завдання, а також про усі почуті сигнали з інших постів чатовий негайно доповідає начальникові варти або його помічникові.

14. Обов'язки водія автотранспортного засобу варти

14.1. Водій автотранспортного засобу підпорядковується начальникові варти та його помічникові. Він відповідає за постійну готовність автотранспортного засобу для перевезення особового складу варти.
14.2. Водій автотранспортного засобу повинен:
за наказом начальника варти або його помічника доставляти до постів і з постів зміну чатових (резервну або контрольно-охоронну групу) та осіб, які перевіряють несення служби чатовими, за маршрутами, зазначеними в схемі розміщення постів;
виконувати команди розвідного під час виїзду на пости й повернення з постів;
використовувати під час перевезення зміни чатових (резервної або контрольно-охоронної групи) встановлені розпізнавальні сигнали.
14.3. Водію заборонено використовувати автотранспортний засіб з метою, не пов'язаною з виконанням завдань вартою, а також передавати керування ним іншим особам, у тому числі тим, яким він підпорядкований.

15. Обов'язки чергового підрозділу територіального підрозділу Держспецзв'язку

15.1. Черговий підрозділу територіального підрозділу Держспецзв'язку (далі - черговий підрозділу) призначається з осіб молодшого начальницького складу і, як виняток, з найпідготовленіших осіб рядового складу. Він відповідає за своєчасне оповіщення начальника та особовий склад підрозділу про надходження сигналів оповіщення, за дотримання внутрішнього порядку в підрозділі й неухильне виконання розпорядку дня, збереження майна підрозділу, особистих речей особового складу і за правильне несення служби своїми помічниками (помічником).
Черговий підрозділу підпорядковується черговому підрозділу Держспецзв'язку та його помічникові, а щодо внутрішнього порядку в підрозділі - начальнику та старшині підрозділу. Черговому підрозділу підпорядковуються його помічники.
15.2. Черговий підрозділу виконує свої обов'язки в робочий час, визначений розпорядком дня підрозділу Держспецзв'язку, в кімнаті (місці) для наряду підрозділу, яка обладнується всередині приміщення підрозділу біля вхідних дверей.
15.3. Перед розводом новопризначений черговий підрозділу перевіряє склад призначеного наряду підрозділу, проводить його огляд, відрекомендовує начальнику (старшині) підрозділу. Після огляду, перевірки знань обов'язків і проведення практичних занять він веде склад призначеного наряду на розвід.
Після розводу новопризначений черговий разом з попереднім черговим перевіряють і приймають документацію та майно за описом, наявність та справність засобів оповіщення й сигналізації, пожежогасіння, після чого чергові підписуються в книзі прийняття та здавання чергування.
Прийнявши чергування, новопризначений черговий разом з попереднім черговим доповідають начальнику підрозділу, а у разі його відсутності - його заступникові чи старшині підрозділу про здавання і прийняття чергування. Після доповіді новопризначений черговий повідомляє про всі зауваження, висловлені на розводі черговим підрозділу Держспецзв'язку, а також про несправності та нестачу, виявлені під час прийняття чергування.
15.4. Протягом 30 хвилин після закінчення робочого дня, визначеного розпорядком дня підрозділу Держспецзв'язку, черговий опечатує службове приміщення підрозділу та здає його під охорону черговому підрозділу Держспецзв'язку.
За 30 хвилин до початку робочого дня, визначеного розпорядком дня підрозділу Держспецзв'язку, черговий відкриває службове приміщення підрозділу, зробивши запис у відповідній книзі (журналі) чергового підрозділу Держспецзв'язку, перевіряє наявність майна за описом, справність засобів оповіщення й сигналізації, пожежогасіння та доповідає про це черговому підрозділу Держспецзв'язку.
15.5. Черговий підрозділу зобов'язаний:
у разі надходження сигналів оповіщення оповістити начальника та особовий склад підрозділу;
стежити за чітким виконанням розпорядку дня в підрозділі;
знати місцеперебування особового складу підрозділу та порядок його виклику, про наявність у підрозділі особового складу, кількість осіб, що перебувають у наряді, відпустці, відрядженні, на лікуванні тощо;
постійно знати місцеперебування начальника підрозділу та його заступників, негайно доповідати начальнику підрозділу про всі надзвичайні події в підрозділі, що сталися за його відсутності;
стежити за наявністю та справним станом засобів пожежогасіння, за виконанням вимог пожежної безпеки у підрозділі (дозволяти курити лише у спеціально визначених місцях);
у разі виникнення пожежі негайно доповісти черговому підрозділу Держспецзв'язку та начальнику підрозділу, вжити заходів для її гасіння, а також вивести людей і винести майно з приміщень, яким загрожує небезпека;
виходячи з приміщення підрозділу у службових справах, призначати замість себе одного зі своїх помічників;
стежити за станом приміщень підрозділу, за дотриманням порядку освітлення, провітрювання, а також за порядком на території, що закріплена за підрозділом;
з прибуттям до підрозділу прямих начальників від начальника підрозділу й вище, чергового підрозділу Держспецзв'язку, а також осіб, які прибули з перевіркою, подавати команду "Струнко", доповідати їм та супроводжувати у розташування підрозділу, наприклад: "Товаришу майоре Держспецзв'язку, за час мого чергування надзвичайних подій не трапилося (чи трапилося те-то). Група перебуває на заняттях у парку. Черговий групи прапорщик Держспецзв'язку Шевченко". Заступникам начальника підрозділу черговий не доповідає, а лише відрекомендовується.
З прибуттям у підрозділ осіб рядового і начальницького складу з іншого підрозділу черговий відрекомендовується їм і супроводжує до начальника чи старшини підрозділу. Якщо начальника, який прибув, зустрічає начальник підрозділу і доповідає йому, присутній при цьому черговий підрозділу не доповідає і не відрекомендовується.

16. Обов'язки помічника чергового підрозділу територіального підрозділу Держспецзв'язку

16.1. Помічник чергового підрозділу територіального підрозділу Держспецзв'язку (далі - помічник чергового) призначається з осіб рядового або молодшого начальницького складу, при цьому спеціальне звання помічника чергового не може бути вище ніж у чергового підрозділу. Він відповідає за зберігання майна підрозділу та особистих речей особового складу, які є під його охороною.
Помічник чергового виконує свої обов'язки в робочий час, визначений розпорядком дня підрозділу Держспецзв'язку, в місці (кімнаті) для наряду підрозділу, яке обладнується всередині приміщення підрозділу біля вхідних дверей.
16.2. Помічник чергового зобов'язаний:
не виходити з приміщення підрозділу без дозволу чергового підрозділу;
не пропускати в приміщення сторонніх осіб, а також не дозволяти виносити з приміщення підрозділу майно та речі без дозволу чергового підрозділу;
негайно доповідати черговому підрозділу про всі помічені несправності й про порушення вимог пожежної безпеки, вживати заходів для їх усунення;
стежити за чистотою та порядком у приміщеннях і вимагати від особового складу їх дотримання;
стежити, щоб особовий склад курив, чистив взуття та одяг тільки у визначених для цього приміщеннях чи місцях;
з прибуттям до підрозділу прямих начальників від начальника підрозділу й вище та чергового підрозділу Держспецзв'язку подавати команду "Струнко";
з прибуттям до підрозділу заступників начальника підрозділу, а також осіб рядового і начальницького складу іншого підрозділу викликати чергового, наприклад: "Черговий групи (взводу), на вихід".
16.3. Помічник чергового, залишаючись замість чергового підрозділу, виконує його обов'язки.

17. Обов'язки чергового підрозділу навчального закладу Держспецзв'язку

17.1. Черговий підрозділу навчального закладу Держспецзв'язку (далі - черговий навчального підрозділу) призначається з осіб молодшого начальницького або рядового складу. Він відповідає за своєчасне оповіщення начальника та особового складу підрозділу про надходження сигналів оповіщення, дотримання порядку у підрозділі й неухильне виконання розпорядку дня, збереження майна підрозділу, особистих речей курсантів і за правильне несення служби днювальними.
Черговий навчального підрозділу підпорядковується черговому підрозділу Держспецзв'язку та його помічникові, а щодо забезпечення внутрішнього порядку у підрозділі - начальнику та старшині підрозділу. Черговому навчального підрозділу підпорядковуються днювальні підрозділу.
Черговий навчального підрозділу є начальником для усіх курсантів підрозділу, які мають рівне з ним чи нижче спеціальне звання.
17.2. Перед розводом новопризначений черговий навчального підрозділу перевіряє склад призначеного добового наряду підрозділу, проводить його огляд, відрекомендовує старшині підрозділу. Після огляду, перевірки знань обов'язків і проведення практичних занять старшиною підрозділу чи особою, призначеною начальником підрозділу, він приймає від попереднього чергового відомість про наявність і місцезнаходження особового складу підрозділу і веде добовий наряд на розвід.
Після розводу новопризначений черговий разом з попереднім черговим перевіряють і приймають документацію та майно за описом, наявність та справність засобів оповіщення й сигналізації, пожежогасіння, після чого вони підписуються в книзі прийняття та здавання чергування.
Прийнявши чергування, новопризначений черговий навчального підрозділу разом з попереднім черговим доповідають начальнику підрозділу, а у разі його відсутності - особі, яка його заміщає, чи старшині підрозділу про здавання і прийняття чергування, наприклад: "Товаришу майоре Держспецзв'язку, сержант Держспецзв'язку Остапенко чергування по курсу здав"; "Товаришу майоре Держспецзв'язку, сержант Держспецзв'язку Чумак чергування по курсу прийняв".
Після доповіді новопризначений черговий навчального підрозділу повідомляє про всі зауваження, висловлені на розводі черговим підрозділу Держспецзв'язку, а також про несправності та нестачу, виявлені під час прийняття чергування.
17.3. Черговий навчального підрозділу зобов'язаний:
у разі надходження сигналу оповіщення здійснити підйом особового складу, оповістити осіб рядового і начальницького складу підрозділу, що мешкають поза його розташуванням, й до прибуття у підрозділ начальника підрозділу, його заступника або старшини виконувати накази чергового підрозділу Держспецзв'язку;
стежити за чітким виконанням розпорядку дня у підрозділі та у визначений час здійснювати загальний підйом особового складу;
знати місцеперебування підрозділу та порядок його виклику, про наявність у підрозділі особового складу, а також кількість курсантів, що перебувають у наряді, відпустці, відрядженні, на лікуванні та за межами території навчального закладу;
постійно знати місцеперебування начальника підрозділу, негайно доповідати йому про всі надзвичайні події у підрозділі, самовільно відсутніх курсантів і про вжиті заходи щодо їх розшуку;
у разі настання будь-яких надзвичайних ситуацій у підрозділі та порушень правил стосунків між курсантами негайно доповідати про це черговому підрозділу Держспецзв'язку та начальнику підрозділу, вживати заходів для наведення порядку;
стежити за наявністю, справним станом засобів пожежогасіння підрозділу та виконанням вимог пожежної безпеки у підрозділі;
за командою чергового підрозділу Держспецзв'язку зачиняти вхідні двері в приміщення підрозділу на засуви, прибулих пропускати після попереднього встановлення їх особи;
у разі виникнення пожежі негайно доповісти черговому підрозділу Держспецзв'язку й начальнику підрозділу, до прибуття пожежної команди державної пожежної охорони вжити заходів для її гасіння, а також вивести особовий склад та винести майно з приміщень, яким загрожує небезпека;
своєчасно змінювати днювальних;
за наказом старшини підрозділу направляти хворих та тих, хто потребує огляду лікаря, до амбулаторії;
у визначений час шикувати курсантів, яким надано дозвіл на вихід за межі території навчального закладу, перевіряти їх наявність і доповідати про це старшині підрозділу, за його наказом представляти їх черговому підрозділу Держспецзв'язку;
виходячи з приміщення підрозділу у службових справах, а також на час свого відпочинку, передавати виконання своїх обов'язків одному з днювальних вільної зміни;
одержувати від старшини підрозділу після вечірньої перевірки відомості про відсутніх, а за наявності самовільно відсутніх - відомості про їх спеціальні звання, прізвища, імена та по батькові і прибувати до чергового підрозділу Держспецзв'язку для доповіді;
після ранкового огляду доповідати черговому підрозділу Держспецзв'язку про наявність особового складу підрозділу, про надзвичайні події за ніч і подавати список тих курсантів, хто своєчасно не повернувся до розташування підрозділу з населеного пункту, де знаходиться навчальний заклад, про самовільно відсутніх, а також тимчасово відсутніх з інших причин;
стежити за станом приміщень підрозділу, за підтриманням у них встановленої температури повітря, дотриманням порядку освітлення, провітрювання, а також за прибиранням ділянки території, закріпленої за підрозділом;
підтримувати порядок під час приймання їжі особовим складом;
за наказом старшини підрозділу своєчасно подавати заявки на забезпечення їжею осіб, які перебувають у наряді чи відсутні в інших службових справах;
з прибуттям до підрозділу прямих начальників від начальника підрозділу й вище, чергового підрозділу Держспецзв'язку, а також осіб, які прибули з перевіркою, подавати команду "Струнко", доповідати їм та супроводжувати у розташування підрозділу, наприклад: "Товаришу майоре Держспецзв'язку, за час мого чергування надзвичайних ситуацій не трапилося (чи трапилося те-то). Курс перебуває на заняттях у парку. Черговий курсу сержант Держспецзв'язку Шевченко". Заступникам начальника та старшині підрозділу черговий не доповідає, а лише відрекомендовується.
17.3.1. З прибуттям у підрозділ осіб рядового або начальницького складу з іншого підрозділу черговий відрекомендовується їм і супроводжує до начальника чи старшини підрозділу.
17.3.2. Якщо начальника, який прибув, зустрічає начальник підрозділу і доповідає йому, присутній при цьому черговий навчального підрозділу не доповідає і не відрекомендовується.

18. Обов'язки днювального підрозділу навчального закладу Держспецзв'язку

18.1. Днювальний підрозділу навчального закладу Держспецзв'язку (далі - днювальний) призначається з курсантів зі спеціальним званням рядового складу. Він відповідає за зберігання майна підрозділу та особистих речей, які знаходяться під його охороною. Днювальний підпорядковується черговому навчального підрозділу.
18.2. Черговий днювальний несе службу всередині приміщення підрозділу біля вхідних дверей.
Черговий днювальний зобов'язаний:
не виходити з приміщення підрозділу без дозволу чергового навчального підрозділу;
своєчасно подавати команди згідно з розпорядком дня;
не пропускати в приміщення сторонніх осіб, а також не дозволяти виносити з приміщення підрозділу майно та речі без дозволу чергового навчального підрозділу;
негайно доповідати черговому навчального підрозділу про всі надзвичайні події в підрозділі, про порушення встановлених правил стосунків між курсантами підрозділу, помічені несправності й про порушення вимог пожежної безпеки, вживати заходів для їх усунення;
піднімати за наказом чергового навчального підрозділу особовий склад під час загального підйому, а також уночі у разі надходження сигналів оповіщення, виникнення пожежі або стихійного лиха;
стежити за чистотою та порядком у приміщеннях і вимагати від курсантів їх дотримання;
не дозволяти курсантам у холодну пору, особливо вночі, виходити з приміщення роздягнутими;
стежити, щоб курсанти курили, чистили взуття та одяг тільки у визначених для цього приміщеннях чи місцях;
з прибуттям до підрозділу прямих начальників від начальника підрозділу й вище та чергового підрозділу Держспецзв'язку подавати команду "Струнко";
з прибуттям до підрозділу інших осіб начальницького складу підрозділу, а також старшини або осіб рядового і начальницького складу іншого підрозділу викликати чергового, наприклад: "Черговий курсу, на вихід".
18.3. Черговому днювальному заборонено сидіти, знімати спорядження та перебувати у розстебнутому форменому одязі.
18.4. Днювальний вільної зміни зобов'язаний підтримувати чистоту й порядок у приміщеннях підрозділу і нікуди не виходити без дозволу чергового навчального підрозділу; надавати йому допомогу в наведенні порядку у разі порушення правил стосунків між курсантами; залишаючись замість чергового підрозділу, виконувати його обов'язки.

VII. Заходи контролю організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна у підрозділі Держспецзв'язку

1. Загальні положення

1.1. Контроль за організацією та забезпеченням служби з охорони об'єктів та майна підрозділу Держспецзв'язку здійснюється з метою визначення її фактичного стану та відповідності чинному законодавству, наказам Адміністрації Держспецзв'язку, рішенням колегії Держспецзв'язку та заступників Голови Держспецзв'язку, наказам та рішенням начальника підрозділу Держспецзв'язку.
1.2. Контроль за організацією та забезпеченням служби з охорони об'єктів та майна підрозділу Держспецзв'язку здійснюється комісіями (посадовими особами), призначеними наказами Адміністрації Держспецзв'язку, у ході проведення інспектування (комплексної, цільової, лінійної, раптової перевірки) або внутрішньо-перевірочними комісіями підрозділу Держспецзв'язку.
1.3. Основними складовими контролю за організацією та забезпеченням служби з охорони об'єктів та майна підрозділу Держспецзв'язку є перевірка:
здійснення практичних заходів з підготовки та несення служби з охорони об'єктів та майна;
наявності та ведення документації з питань організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна.
1.4. У підрозділі Держспецзв'язку здійснюється постійний контроль за внутрішнім порядком та несенням служби добовим нарядом, основними складовими якого є перевірка:
несення служби вартою;
несення служби добовим нарядом;
проведення практичних заходів з підготовки до несення служби з охорони об'єктів та майна;
внутрішнього порядку у вихідні та святкові дні.

2. Перевірка несення служби вартою

2.1. До перевірки несення служби вартою допускаються такі посадові особи підрозділу Держспецзв'язку:
командування підрозділу Держспецзв'язку;
особи старшого і середнього начальницького складу управління підрозділу Держспецзв'язку;
начальники (заступники начальників) підрозділів, від яких призначено варту;
найбільш досвідчені особи старшого і середнього начальницького складу підрозділів.
Посадові особи підрозділу Держспецзв'язку, які допущені до перевірки несення служби вартою, повинні у повному обсязі знати вимоги цієї Інструкції, розклад варт, табель постів варти, схему розміщення постів варти та інструкції осіб варти.
Список цих осіб із зазначенням у ньому часу перевірки (у темний та/або світлий час доби) визначається начальником підрозділу Держспецзв'язку та затверджується його наказом.
2.1.1. Перевірка несення служби вартою здійснюється цими посадовими особами згідно з графіком на місяць, який складається штабом та затверджується начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку. Графік протягом терміну дії знаходиться у штабі. Зміни до графіка вносяться з дозволу начальника штабу підрозділу Держспецзв'язку або начальника підрозділу Держспецзв'язку.
За наявності у підрозділі Держспецзв'язку двох та більше варт графік складається на кожну варту.
2.1.2. Графік складається із розрахунку перевірки протягом місяця кожної варти. При цьому протягом доби здійснюються:
у темний час доби (з 22.00 до 06.00) - перевірки кожної зміни варти, із яких не менше одного разу посадовою особою підрозділу Держспецзв'язку, яка допущена до перевірки несення служби вартою. Решту перевірок здійснюють особи чергової служби, яким варта підпорядкована;
у світлий час доби (з 06.00 до 22.00) - вибіркова (не менше чотирьох разів у визначений час) перевірка варти особами чергової служби, яким варта підпорядкована, та посадовими особами підрозділу Держспецзв'язку, які допущені до перевірки несення служби вартою.
2.1.3. При складанні графіка також враховуються:
час відпочинку чергового підрозділу Держспецзв'язку та його помічника;
рівень підготовки особового складу, який призначений для несення служби у варті;
рівномірність розподілу кількості перевірок (у світлий та темний час доби) між категоріями посадових осіб підрозділу Держспецзв'язку;
обов'язковість перевірки варти (не менше одного разу протягом доби) начальником (заступником начальника) підрозділу, від якого призначено варту;
розклади занять підрозділів на місяць;
необхідність здійснення періодичного контролю за зміною варт.
2.1.4. Посадова особа, яка згідно з графіком призначена для перевірки варти (варт), прибуває у час, визначений розпорядком дня підрозділу Держспецзв'язку, до начальника штабу підрозділу Держспецзв'язку на інструктаж, де отримує конкретні розпорядження щодо перевірки варти.
Після інструктажу ця посадова особа отримує (у разі потреби) разове (разові) посвідчення на право перевірки варти (варт), про що проставляє власний підпис у журналі обліку виданих разових посвідчень на право перевірки варти (додаток 21).
2.1.5. Перевірка варти посадовими особами підрозділу Держспецзв'язку, які допущені до перевірки несення служби вартою, проводиться тільки протягом часу, визначеного графіком та зазначеного у разовому посвідченні на право перевірки варти. Особи, які прибули для перевірки варти, показують начальнику варти службове посвідчення та разове посвідчення на право перевірки варти.
2.1.6. Посадовим особам підрозділу Держспецзв'язку, яким варта відповідно до вимог пункту 4.12 глави 4 розділу V цієї Інструкції підпорядковується, заступникам начальника підрозділу Держспецзв'язку та начальникам (заступникам начальників) підрозділів, від яких призначено варту, крім проведення планових перевірок відповідно до графіка дозволяється за власним рішенням здійснювати додаткову перевірку несення служби вартою.
2.2. Особи, які прибули для перевірки варти за дорученням Адміністрації Держспецзв'язку, зобов'язані показати черговому підрозділу Держспецзв'язку службове посвідчення та дозвіл. Черговий підрозділу Держспецзв'язку доповідає про це начальнику або начальнику штабу підрозділу Держспецзв'язку і за їх вказівкою супроводжує осіб, які перевіряють варту, до вартового приміщення.
2.3. У варті перевіряється:
наявність особового складу, зброї та боєприпасів;
бойова готовність варти, внутрішній порядок;
знання особовим складом варти обов'язків та їх практичне виконання;
несення служби чатовими на постах;
наявність документації та її відповідність вимогам цієї Інструкції;
відповідність обладнання вартового приміщення і постів вимогам цієї Інструкції;
справність технічних засобів охорони, засобів зв'язку, сигналізації й освітлення;
організація протипожежного захисту.
2.4. Особи, які перевіряють варту, про всі помічені недоліки висловлюють зауваження начальнику варти або особам, які їх супроводжують. Результати перевірки варти записуються у постову відомість.
2.5. Особи, які перевіряють несення служби чатовими, супроводжуються до постів начальником варти або його помічником. Якщо пости не обладнані технічними засобами охорони, ці особи здійснюють перевірку додатково з одним озброєним вартовим.
Під час перевірки несення служби чатовими ніхто (за винятком осіб, яким чатові підпорядковані) не має права віддавати їм накази або робити зауваження.
2.6. Заборонено перевіряти несення служби чатовими шляхом прихованого наближення до поста, здійснення спроб відібрати у чатового зброю та іншими діями, які можуть призвести до нещасних випадків.

3. Перевірка несення служби добовим нарядом

3.1. Посадові особи підрозділу Держспецзв'язку, які призначаються для перевірки несення служби вартою, під час проведення начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку інструктажу також можуть отримувати від нього вказівки щодо перевірки несення служби іншими особами добового наряду (нарядом парку, контрольно-пропускного пункту, підрозділу, патрулем).
3.2. Під час перевірки несення служби іншими особами добового наряду перевіряються:
наявність особового складу, зброї та боєприпасів;
стан відповідності обладнання приміщень (місць) несення служби добовим нарядом вимогам Інструкції та дотримання внутрішнього порядку в цих приміщеннях (місцях);
знання особами добового наряду обов'язків (інструкцій) та практичне їх виконання (дотримання);
стан технічних засобів охорони, засобів зв'язку, сигналізації й освітлення;
дотримання вимог протипожежної безпеки;
наявність та правильність ведення документації.
3.3. Результати перевірки несення служби особовим складом добового наряду посадові особи підрозділу Держспецзв'язку, черговий підрозділу Держспецзв'язку або його помічник вносять у книгу прийняття та здавання чергування відповідного виду добового наряду.
3.4. Перевірку несення служби особовим складом добового наряду також можуть здійснювати й інші посадові особи підрозділу Держспецзв'язку за окремим дорученням начальника підрозділу Держспецзв'язку (начальника штабу підрозділу Держспецзв'язку).

4. Контроль внутрішнього порядку у вихідні та святкові дні

4.1. З метою забезпечення вирішення невідкладних питань та оперативного реагування на можливе виникнення надзвичайних ситуацій у вихідні та святкові дні в підрозділі Держспецзв'язку призначаються посадові особи для здійснення контролю за внутрішнім порядком.
4.2. Контроль за внутрішнім порядком у вихідні та святкові дні посадові особи підрозділу Держспецзв'язку здійснюють згідно з графіком на місяць, що складається начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку і затверджується його начальником. Графік протягом терміну дії знаходиться у начальника штабу підрозділу Держспецзв'язку, який вносить до нього зміни лише з дозволу начальника підрозділу Держспецзв'язку.
4.3. Список посадових осіб підрозділу Держспецзв'язку, які допущені для здійснення контролю за внутрішнім порядком у вихідні та святкові дні протягом календарного року, визначається начальником підрозділу Держспецзв'язку та затверджується його наказом.
4.4. Обов'язки посадових осіб підрозділу Держспецзв'язку, які призначені для контролю за внутрішнім порядком у вихідні та святкові дні, опрацьовуються начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку та затверджуються начальником підрозділу Держспецзв'язку.
Під час здійснення контролю за внутрішнім порядком на цих посадових осіб обов'язково покладається перевірка:
стану внутрішнього порядку в підрозділі Держспецзв'язку;
стану готовності добового наряду, який заступає, до несення служби з охорони об'єктів та майна;
несення служби вартою (вартами), черговим підрозділу Держспецзв'язку, його помічником та іншими особами добового наряду.
4.5. Посадові особи підрозділу Держспецзв'язку, які згідно з графіком призначені для здійснення контролю за внутрішнім порядком у вихідні та святкові дні, прибувають у час, визначений розпорядком дня підрозділу Держспецзв'язку, до начальника підрозділу Держспецзв'язку на інструктаж, де отримують конкретні розпорядження щодо проведення заходів контролю.
Після інструктажу ці посадові особи отримують (у разі потреби) разове (разові) посвідчення на право перевірки варти (варт) у порядку, що визначений абзацом другим підпункту 2.1.4 пункту 2.1 глави 2 розділу VII цієї Інструкції.
4.6. Про проведення заходів контролю та виявлені при цьому недоліки зазначені особи після вихідних або/та святкових днів доповідають безпосередньо начальнику підрозділу Держспецзв'язку.

5. Підбиття підсумків організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна у підрозділі Держспецзв'язку

5.1. Дані щодо перевірок несення служби добовим нарядом зазначаються в журналі обліку перевірки несення служби добовим нарядом посадовими особами підрозділу Держспецзв'язку (додаток 22) на підставі щоденного (у робочі дні) перегляду постових відомостей варти та щотижневого перегляду книг прийняття та здавання чергування відповідного виду добового наряду.
5.2. За результатами виконання річного плану службової діяльності підрозділу Держспецзв'язку та обліку перевірки несення служби добовим нарядом за відповідний період штабом спільно з підрозділами управління, що відповідають за окремі напрями службової діяльності(організація зберігання озброєння, кадрове, технічне та господарське забезпечення, пожежна безпека), аналізується стан організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна за квартал (рік).
Результати аналізу оформлюється довідкою, яка підписується начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку та подається на розгляд начальнику підрозділу Держспецзв'язку.
5.3. Відомості довідки щодо стану організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна за відповідний період враховуються під час складання квартальних (річних) звітів про підсумки службової діяльності підрозділу Держспецзв'язку, а також використовуються під час проведення підсумкових нарад.
5.4. Підсумки службової діяльності підрозділу Держспецзв'язку щодо організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна за квартал (рік) оголошуються наказом начальника підрозділу Держспецзв'язку, яким визначаються:
заходи щодо удосконалення організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна, їх конкретні виконавці та терміни виконання;
види заохочень осіб рядового і начальницького складу, які сумлінно та бездоганно протягом відповідного періоду виконували службові обов'язки з організації та забезпечення (несення) служби з охорони об'єктів та майна.

6. Перевірка стану організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна

6.1. Перевірка здійснення практичних заходів з підготовки та несення служби з охорони об'єктів та майна полягає в:
огляді обладнання об'єктів охорони, приміщень (місць) для несення служби добовим нарядом та місць підготовки добового наряду до несення служби;
перевірці організації та проведення заходів підготовки особового складу до несення служби у добовому наряді, стану внутрішнього порядку, несення служби вартою та іншими особами добового наряду.
6.2. Під час перевірки документального оформлення питань організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна вивчаються такі матеріали:
наказ начальника підрозділу Держспецзв'язку "Про підготовку підрозділу Держспецзв'язку, організацію повсякденної діяльності та служби з охорони об'єктів у відповідному році";
правила пропускного режиму на територію підрозділу Держспецзв'язку;
акти обстеження технічного укріплення об'єктів, що охороняються;
довідки перевірки стану обладнання приміщень (місць) для несення служби добовим нарядом;
розклад варт;
табель постів варти;
схема розміщення постів варти;
інструкції осіб добового наряду підрозділу Держспецзв'язку;
план підйому підрозділу Держспецзв'язку за тривогою та бойові розрахунки підрозділів;
план посилення охорони об'єктів варти;
документація варти на випадок тривоги (для варт, що змінюються за тривогою);
відомості добових нарядів на місяць;
графіки контролю за внутрішнім порядком у вихідні та святкові дні;
графіки перевірки несення служби у варті;
журнал інструктажу особового складу варти;
журнал обліку виданих разових посвідчень на право перевірки варти;
журнал обліку виданих допусків для розпечатування (запечатування) об'єктів;
журнал обліку перевірки несення служби добовим нарядом посадовими особами підрозділу Держспецзв'язку;
журнал обліку відвідувачів та виданих одноразових перепусток;
акт допуску осіб рядового і начальницького складу, які на час несення служби озброюються зброєю, до несення служби у добовому наряді;
акт допуску осіб рядового і начальницького складу, які вперше уклали контракт на проходження служби у Держспецзв'язку, до несення служби у добовому наряді та відповідні накази начальника підрозділу Держспецзв'язку (за наявності);
накази начальника підрозділу Держспецзв'язку про призначення осіб рядового і начальницького складу до складу добового наряду на відповідну добу;
довідки щодо стану організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна за квартал (рік);
накази начальника підрозділу Держспецзв'язку "Про підбиття підсумків службової діяльності щодо організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна за квартал (рік)";
наказ про порядок організації охорони об'єктів, у яких зберігається майно інших підрозділів та/або органів Держспецзв'язку (за наявності).
Під час здійснення перевірки також можуть перевірятися й інші документи з питань організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна, що опрацьовані (ведуться) у підрозділі Держспецзв'язку за рішенням його начальника.
6.3. Результати перевірки стану організації та забезпечення служби з охорони об'єктів та майна зазначаються окремим розділом в акті інспектування або у довідці про проведення комплексної (цільової, лінійної, раптової) перевірки.
( Інструкцію доповнено новим розділом VII згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )
Начальник Департаменту
урядового польового зв'язку
Адміністрації Держспецзв'язку
Д.Д.Вергелес

Додаток 1
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ПЕРЕЛІК

службових приміщень (кімнат) підрозділу, зразки написів на дверях приміщень (кімнат) та вивісках будинків

1. Службові приміщення підрозділу та відповідні написи на дверях цих приміщень (кімнат):
спальне приміщення (для курсантів у підрозділах навчальних закладів);
народознавча світлиця (у підрозділах навчальних закладів);
кімнати для начальника підрозділу (напис - начальник центру (групи, курсу)) та заступників начальника підрозділу (у підрозділах, що прирівнюються до центру);
кімната (клас) підготовки осіб середнього і старшого начальницького складу до занять;
кімната (клас) підготовки осіб молодшого начальницького складу до занять;
кімната (місце) для чищення зброї;
кімната (місце) для занять фізичними вправами та спортом;
кімната побутового обслуговування;
кімната (місце) для чищення взуття (одягу) та куріння;
кімната для зберігання майна підрозділу;
кімната (місце) для зберігання особистих речей осіб рядового і начальницького складу;
кімната для вмивання;
туалет;
місце для зберігання господарського інвентарю.
2. Форма покажчиків і зразки написів на дверях приміщень (кімнат):
                   а) у підрозділах     б) у штабах
                      -----------   -----------------
                      |НАЧАЛЬНИК|   |ПОЛКОВНИК      |
                      |1 ГРУПИ  |   |ДЕРЖСПЕЦЗВЯ'ЗКУ|
                      -----------   |КОВАЛЕНКО І.М. |
                                    -----------------
2.1. Покажчики розміщуються на висоті 170 см від підлоги.
Номери кімнат (приміщень) розміщуються на 5 см вище від покажчиків, посеред дверей.
Написи на покажчиках виконуються без нахилу прямими літерами (цифрами) на білому фоні чорною фарбою.
Розміри покажчиків: ширина - 25 см, висота - 10 см; висота цифр - 5 см, висота літер основного напису - 3 см, інших написів - 1 см.
Розміри покажчиків з номерами кімнат (приміщень): ширина - 10 см, висота - 7 см; висота цифр - 5 см.
2.2. На покажчиках кімнат посадових осіб підрозділу Держспецзв'язку зазначаються спеціальне звання, прізвище та ініціали посадової особи (чи кількох осіб).
У разі потреби після найменування приміщення може зазначатися номер підрозділу.
Номер кімнати зазначається окремо. Послідовна нумерація кімнат проводиться починаючи з входу в приміщення (зліва направо).
3. Зразки написів на вивісках біля входу до будинків:
 ---------------------------------------  ------------------------
 |        Державний Герб України       |  |Державний Герб України|
 |     Державна служба спеціального    |  |                      |
 |зв'язку та захисту інформації України|  |   ВАРТОВЕ ПРИМІЩЕННЯ |
 |                                     |  ------------------------
 |        1 територіальний вузол       |
 |          урядового зв'язку          |
 ---------------------------------------
3.1. Вивіски для будинків штабів підрозділів Держспецзв'язку і контрольно-пропускних пунктів виготовляються на жорсткій основі й закріплюються під склом у рамці золотистого кольору завширшки 3 см. Напис виконується на синьому фоні бронзовою (золотистою) фарбою. На відстані 20 мм від верхнього краю вивіски посередині наноситься зображення - малий Державний Герб України на щиті синього кольору в золотистому обрамленні (ширина обрамлення відповідає ширині елементів тризуба). Розміри елементів тризуба: ширина - 6 см, висота - 8,5 см.
3.2. На вивісках будинків штабів підрозділів Держспецзв'язку і контрольно-пропускних пунктів на 2,5 см нижче від тризуба наноситься напис "Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України", нижче якого наноситься напис найменування підрозділу Держспецзв'язку. На інших будинках, які розташовані на території підрозділу Держспецзв'язку, під тризубом наноситься лише назва будинку (наприклад, "НАВЧАЛЬНИЙ КОРПУС", "ВАРТОВЕ ПРИМІЩЕННЯ" тощо).
Розміри вивіски: ширина - 60 см, висота - 40 см. Висота літер і цифр основного напису - до 10 см, інших написів - до 5 см.
Вивіски розміщуються на стіні будинку на видному місці біля головного входу.
4. Зразок опису майна, що знаходиться в приміщенні (кімнаті):
ОПИС МАЙНА,
що є в _________________________________
(номер кімнати, приміщення)
------------------------------------------------------------------
| N  |  Найменування   |Одиниця виміру|Кількість|  Інвентарний   |
|з/п |  матеріальних   |              |         |      номер     |
|    |     засобів     |              |         |                |
|----+-----------------+--------------+---------+----------------|
|    |                 |              |         |                |
|----+-----------------+--------------+---------+----------------|
|    |                 |              |         |                |
------------------------------------------------------------------
 Відповідальний за збереження
 _______________________________________________________
 (посада, спеціальне звання, підпис, ініціали, прізвище)
 ____. ____. 20___
Опис призначений для обліку майна (меблів, інвентарю та обладнання), що знаходиться в приміщенні (кімнаті) підрозділу, штабу, складу, парку, майстерні тощо.
Опис складається в одному примірнику і підписується особою, відповідальною за збереження майна в цьому приміщенні (кімнаті).
У графі "Кількість" опису, що вивішується в кімнаті для зберігання зброї, зазначається кількість пірамід, шаф, ящиків, стендів, плакатів та іншого майна, що в ній знаходиться. У цій графі зазначаються також номери шаф і вказується, якою печаткою вони опечатані.
У разі зміни кількості предметів у приміщенні (кімнаті) складається новий опис.
Розмір опису: 210 х 297 мм або 148 х 210 мм.
Опис вивішується у заскленій дерев'яній (металевій, пластиковій) рамці.

Додаток 2
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ОБЛАДНАННЯ

приміщень (місць) для несення служби добовим нарядом

1. Приміщення (місця) для несення служби черговим підрозділу Держспецзв'язку, черговим парку, черговим контрольно-пропускного пункту, черговим штабу, черговим підрозділу розташовуються та обладнуються таким чином, щоб забезпечити зручність для виконання службових обов'язків особами добового наряду. У приміщеннях (місцях) для несення служби повинні бути:
технічні засоби приймання сигналів та оповіщення підрозділів;
засоби зв'язку (телефон, селектор);
годинник;
аварійне освітлення;
переносний електричний ліхтар;
стенд з документацією добового наряду.
Вхідні двері до приміщень (місць) несення служби черговим підрозділу Держспецзв'язку, черговим парку, черговим контрольно-пропускного пункту, патрулем обладнуються оглядовим вічком і надійним внутрішнім замком (засувом), що зачиняється зсередини.
У приміщеннях (місцях) несення служби добовим нарядом повинен бути інвентар для прибирання та урни для сміття.
1.1. Крім цього, в приміщеннях (місцях) для несення служби повинні бути:
а) у чергового підрозділу Держспецзв'язку:
пульт керування з робочими місцями чергового підрозділу Держспецзв'язку та його помічника, обладнаний пристроями для приймання сигналів та оповіщення підрозділів, управління й контролю за їх виходом у пункти збору, а також за прибуттям у разі оголошення збору осіб рядового і начальницького складу управління підрозділу Держспецзв'язку;
сейф (металева шафа) для зберігання документів;
металеві шафи (ящики) для зберігання зброї, що закріплена за особовим складом та підрозділами, боєприпасів до зброї та дозиметрів;
шафа (ящик) для зберігання робочих комплектів ключів від режимних приміщень (зон, територій) та службових приміщень підрозділу Держспецзв'язку;
прилади радіаційної та хімічної розвідки;
аварійне живлення системи оповіщення та сигналізації;
другі комплекти ключів від воріт і приміщень парку;
зовнішній термометр;
б) у чергового парку:
стіл із шухлядами, що замикаються, стільці;
пристрій, що містить інформацію про місцеперебування й технічний стан автотранспортних засобів;
шафа (ящик) з комплектом ключів від замків запалювання автотранспортних засобів, приміщень і воріт парку;
зовнішній термометр;
в) у чергового контрольно-пропускного пункту:
стіл із шухлядами, що замикаються, стільці;
зовнішній термометр;
г) у чергового штабу:
стіл із шухлядами, що замикаються, стільці;
шафа (сейф) для зберігання вхідної кореспонденції та ключів від приміщень штабу.
2. Для відпочинку чергового підрозділу Держспецзв'язку, його помічника, чергових парку, контрольно-пропускного пункту, а за потреби - інших осіб добового наряду підрозділу Держспецзв'язку обладнуються окремі приміщення чи місця в кімнатах чергових.
У цих приміщеннях (місцях) повинні бути:
стіл і стільці;
напівм'яка кушетка;
графин для води, склянки;
аптечка;
приладдя для догляду за одягом і чищення взуття;
шафа або вішалка для верхнього одягу;
електричний чайник для підігрівання води.
3. У добового наряду повинна бути така документація:
порядок дій чергового та його помічників (днювальних) на випадок тривоги, збору, пожежі та інших надзвичайних ситуацій; за наявності технічних засобів охорони - на випадок їх несанкціонованого спрацювання;
розпорядок дня;
список номерів телефонів пожежної команди й чергового підрозділу;
опис документів і майна;
книга прийняття та здавання чергування.
3.1. Крім того, обов'язково знаходяться:
а) у чергового підрозділу Держспецзв'язку:
пакети з інструкціями щодо дій у разі надходження сигналів оповіщення та приведення підрозділу Держспецзв'язку у готовність до виконання завдань за призначенням і пакет з паролем для варти;
мапа України (адміністративний поділ або мапа доріг України);
мапа району дислокації підрозділу Держспецзв'язку;
список осіб рядового і начальницького складу підрозділу Держспецзв'язку, які проживають за межами підрозділу Держспецзв'язку, із зазначенням їхнього місця проживання, телефонів і способів виклику;
зведений розклад занять підрозділів на тиждень;
схема території, яка закріплена за підрозділами;
витяг з плану пожежної безпеки підрозділу Держспецзв'язку;
книги обліку, видачі та перевірки озброєння встановленої форми;
книга обліку вхідної кореспонденції, вхідних і вихідних телефонограм;
журнал здавання (приймання) під охорону, зняття (приймання) з-під охорони режимних приміщень (зон, територій), сховищ матеріальних носіїв секретної інформації та ключів від них;
журнал радіаційного й хімічного спостереження;
зразки разових посвідчень на право перевірки варти;
таблиця позивних телефонних станцій і посадових осіб;
відомість про укомплектованість та наявність особового складу підрозділу Держспецзв'язку (за підрозділами);
розпорядок роботи штабу підрозділу Держспецзв'язку;
робочий зошит;
б) у чергового парку:
розпорядок роботи парку;
схема парку;
план виведення з парку техніки у разі оголошення тривоги;
схема території парку, яка закріплена за підрозділами;
зразки перепусток до парку, дорожніх листів і пломб (зліпків з печаток);
книга обліку розпечатування паркових приміщень та техніки, видачі ключів від замків запалювання автотранспортних засобів, приміщень і воріт парку;
журнал виходу та повернення автотранспортних засобів;
журнал контролю зливання води із систем охолодження двигунів автотранспортних засобів;
робочий зошит;
в) у чергового контрольно-пропускного пункту:
список осіб, які мають право дозволяти вхід на територію підрозділу Держспецзв'язку та вивезення (винесення) майна;
зразки посвідчення про відрядження, перепусток, дорожнього листа;
зразки форменого одягу;
журнал обліку відвідувачів та виданих одноразових перепусток;
бланки одноразових перепусток;
г) у чергового підрозділу:
перелік типових команд і сигналів, які повинен подавати черговий;
список особового складу підрозділу із зазначенням їхнього місця проживання, телефонів, способів виклику та прізвищ посильних;
схема території, яка закріплена за підрозділом;
комплект ключів від замків запалювання автотранспортних засобів та дорожні листи на випадок тривоги - в опечатаній скриньці (у територіальних підрозділах);
книга запису хворих (у підрозділах навчальних закладів).
( Додаток 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )

Додаток 3
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ЗРАЗОК

нагрудного знака

                         -----------------
                         |    ЧЕРГОВИЙ   |
                         |ТЕРИТОРІАЛЬНОГО|
                         |     ВУЗЛА     |
                         -----------------
1. Нагрудний знак виготовляється у вигляді прямокутника синього кольору і за периметром береться в рамку золотистого кольору. Фарбою золотистого кольору виконується відповідний напис "Черговий територіального вузла (навчального закладу)" (помічник чергового територіального вузла (навчального закладу), черговий групи, курсу, контрольно-пропускного пункту, парку, штабу, помічник чергового групи, днювальний курсу тощо).
2. Розмір знака: ширина - 9 см, висота - 5,5 см. Написи виконуються без нахилу, прямими літерами. Висота літер - 0,7 см.
3. На зворотному боці знака повинна бути шпилька для кріплення до одягу.
4. Нагрудний знак закріплюється посередині клапана лівої кишені так, щоб верхній його край був на рівні верхнього шва клапана.

Додаток 4
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ВІДОМІСТЬ ДОБОВИХ НАРЯДІВ

_____________________ на ________________

(підрозділ) (місяць, рік)

---------------------------------------------------------------------
| N |Вид наряду |  Кількість нарядів за  |Дні заступання в | Усього |
|з/п|(спеціальне|      минулі місяці     |      наряд      |   за   |
|   |  звання,  |------------------------|   у поточному   |поточний|
|   |прізвище,  |  у   |у вихідні |усього|місяці           |місяць  |
|   | ініціали) |робочі|(святкові)|      |-----------------|        |
|   |           |дні   |дні       |      |1|2|3|.|.|.|30|31|        |
|   |           |      |          |      | | | | | | |  |  |        |
|---+-----------+------+----------+------+-+-+-+-+-+-+--+--+--------|
| 1 |           |      |          |      | | | | | | |  |  |        |
|---+-----------+------+----------+------+-+-+-+-+-+-+--+--+--------|
|   | Усього за |      |          |      | | | | | | |  |  |        |
|   | підрозділ |      |          |      | | | | | | |  |  |        |
|----------------------------------------+-+-+-+-+-+-+--+--+--------|
|Підпис посадової особи про внесення змін| | | | | | |  |  |        |
---------------------------------------------------------------------
 Начальник _______________________________________________________
           (посада, спеціальне звання, підпис, ініціали, прізвище)
1. У разі складання відомості за підрозділ Держспецзв'язку у другій графі зазначається вид наряду, а в графі "Дні заступання в наряд у поточному місяці" - підрозділи, від яких призначається особовий склад, та кількість особового складу.
2. У разі складання відомості за підрозділ у другій графі зазначається особовий склад (спеціальне звання, прізвище та ініціали), що заступає у наряд, а в графі "Дні заступання в наряд у поточному місяці" - вид наряду.
3. Цифри в графі "Кількість нарядів за минулі місяці" означають кількість нарядів з початку року.
4. Відомість за підрозділ Держспецзв'язку підписує начальник штабу підрозділу Держспецзв'язку, а за підрозділ - його начальник.

Додаток 5
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

СКЛАДОВІ ПАРКУ,

якими обладнуються постійні парки

У постійному парку обладнуються:
контрольно-технічний пункт з приміщеннями для чергового парку та начальника контрольно-технічного пункту, а також з кімнатою для відпочинку наряду парку та водіїв чергових автотранспортних засобів;
клас безпеки руху, інструктажу наряду парку і водіїв автотранспортних засобів;
пункти чищення і миття автотранспортних засобів;
пункт заправлення;
майданчик (пункт) щоденного технічного обслуговування;
майданчик перевірки перед рейсом технічного стану автотранспортних засобів;
майданчик для автотранспортних засобів, що запізнилися з рейсу;
пункт технічного обслуговування та ремонту;
пункт збирання відпрацьованих мастил і спеціальних рідин;
інші приміщення (місця) для обслуговування техніки й необхідні побутові приміщення;
місця зберігання автотранспортних засобів та іншої техніки;
внутрішні дороги парку.

Додаток 6
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ОБЛАДНАННЯ

території об'єкта і поста

1. Територія, на якій розташовані об'єкти, що охороняються, як правило, має бути огороджена загальною огорожею.
Об'єкти, де зберігаються зброя, боєприпаси, вибухові речовини та матеріали, обгороджують додатковою огорожею. Відстань між додатковою та загальною огорожами визначають залежно від місцевих умов, але не менше 3 метрів. Висота додаткової огорожі - не нижче 2 метрів, а відстань між дротами - не більше 15 сантиметрів.
Периметрові технічні засоби охорони встановлюють між додатковою та загальною огорожами з урахуванням місцевих умов і технічних характеристик апаратури.
Для зручності спостереження за підступами до об'єкта, що охороняється, у проміжках між огорожами встановлюють спостережні вишки, обладнані куленепробивними щитами, з дверцями, що зачиняються зсередини, засобами зв'язку, сигналізації та прожекторами. Висота спостережної вишки має забезпечувати чатовому огляд території поста й підступів до нього.
На підходах до території з об'єктами, що охороняються, де немає огорожі, встановлюють добре видимі удень й уночі покажчики з написом, наприклад: "Прохід (проїзд) заборонено (закрито)" або "Об'їзд (обхід) праворуч (ліворуч)", і позначають стрілкою.
2. Навколо об'єктів, розташованих поза територією підрозділу Держспецзв'язку, за потреби відводиться заборонена для сторонніх осіб зона.
Межі забороненої зони мають бути позначені покажчиками з написом "Заборонена зона, прохід (проїзд) заборонено (закрито)". Про встановлення забороненої зони начальник підрозділу Держспецзв'язку (начальник об'єкта, що охороняється) має своєчасно оповістити особовий склад.
3. На території поста, залежно від місцевих умов, чатовому має бути забезпечено якомога більший огляд та зону обстрілу (не менше 50 метрів), для чого територію навколо поста очищають від кущів, на ній проріджують дерева, нижні гілки обрізають до висоти 2,5 метра, траву скошують, зайві предмети прибирають. Межа, за яку заборонено наближатися до поста стороннім особам, має бути позначена помітними чатовому удень й уночі покажчиками.
Чатовому мають бути створені всі умови для несення служби на посту шляхом безперешкодного обходу території поста або спостереження з місця, що визначено табелем постів. На території об'єктів, що мають кілька постів, межі кожного поста позначають на місцевості покажчиками.
4. Для оборони найважливіших постів і вартових приміщень обладнуються окопи.
5. У нічний час підступи до поста та об'єкта, що охороняється, освітлюють.
Освітлення встановлюють так, щоб чатовий, стоячи на посту або рухаючись територією поста, перебував увесь час у затінку.
6. Пост обладнують засобами зв'язку, які забезпечують чатовому (не менше як з двох точок, а під час охорони об'єктів шляхом патрулювання - через кожні 250 метрів просування) негайний виклик начальника варти, його помічника або розвідного.
7. Внутрішні пости огороджують ґратами заввишки 0,7 - 1 метр й освітлюють.
8. На кожному зовнішньому посту сховища (за потреби - і на внутрішньому посту), безпосередньо біля складу, який охороняється, мають бути засоби пожежогасіння: вогнегасники, ящики з піском, бочки з водою, відра та інвентар (лопати, сокири, ломи, гаки).
9. На зовнішньому посту має бути постовий грибок для зберігання постового одягу. Постовий грибок зафарбовують під колір об'єкта, що охороняється, або навколишньої місцевості.

Додаток 7
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України
                                      ЗАТВЕРДЖУЮ
                                      ____________________________
                                       (посада, спеціальне звання,
                                      ____________________________
                                      підпис, ініціали, прізвище)
                                      ____.____. 20__

АКТ

обстеження технічного укріплення

_____________________________________________

(найменування об'єкта, який слід взяти під охорону (охороняється))

1. Час і місце складання акта обстеження.
2. Склад комісії, яка проводила обстеження.
3. Коротка характеристика об'єкта, його розташування на місцевості. Опис місцевості навколо об'єкта. Найбільш вірогідні шляхи можливого проникнення на об'єкт сторонніх осіб.
4. Характеристика інженерно-технічних засобів охорони та їх стан.
5. Опис наявної охорони, її вид та кількісний склад. Підстави для введення охорони вартою. Види охорони, які слід залишити у разі встановлення охорони вартою.
6. Висновок про стан об'єкта.
7. Запропонований комісією вид організації охорони (по периметру, окремі його частини, змішана охорона) з виставленням чатових на пости або контроль охоронними групами. Визначення кількості постів, їх видів та чисельності вартових, а також заборонених зон.
8. Пропозиції комісії щодо дообладнання об'єкта (дротяна огорожа, огорожа парканом, обладнання зовнішнього освітлення об'єкта та підступів до нього, використання телевізійних пристроїв пожежної сигналізації, засобів радіо- та телефонного зв'язку, обладнання вікон та дверей приміщень металевими ґратами, віконницями).
9. Терміни здійснення заходів щодо усунення недоліків та передавання об'єкта варті для охорони.
10. Строк прийняття вартою об'єкта під охорону.
 Члени комісії: __________________________________________________
                 (спеціальне звання, підпис, ініціали, прізвище)
 ____.____. 20__

Додаток 8
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України
                                      ЗАТВЕРДЖУЮ
                                      ____________________________
                                       (посада, спеціальне звання,
                                      ____________________________
                                       підпис, ініціали, прізвище)
                                      ____.____. 20__

РОЗКЛАД ВАРТ

____________________________

(найменування підрозділу Держспецзв'язку)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|Номер|    Назва   |        Кількість постів       |                          Склад варт                           |Примітка|
|варт |об'єктів, що|-------------------------------+---------------------------------------------------------------|        |
|     |охороняються|   з   |з двома|  з ТЗО |усього|начальник| помічник |розвідні|вартові|оператори|інші |  усього |        |
|     |            |трьома |змінами|  (без  |      |  варти  |начальника|        |       |   ТЗО   |особи|особового|        |
|     |            |змінами|чатових|чатових)|      |         |  варти   |        |       |         |     |  складу |        |
|     |            |чатових|       |        |      |         |          |        |       |         |     |         |        |
|-----+------------+-------+-------+--------+------+---------+----------+--------+-------+---------+-----+---------+--------|
|  1  |      2     |   3   |   4   |    5   |  6   |    7    |    8     |    9   |  10   |    11   |  12 |    13   |   14   |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Начальник штабу підрозділу Держспецзв'язку
 _________________________________________________________________
         (спеціальне звання, підпис, ініціали, прізвище)
 Начальник підрозділу Держспецзв'язку
 _________________________________________________________________
         (спеціальне звання, підпис, ініціали, прізвище)
1. У графі 2 зазначають окремо об'єкти кожного поста.
2. У графі 7 зазначають, хто призначений начальником варти (за спеціальним званням).
3. Розклад варт складає начальник штабу підрозділу Держспецзв'язку на підставі розпорядження начальника підрозділу Держспецзв'язку щодо організації охорони та оборони об'єктів з урахуванням їх важливості, забезпечення інженерно-технічними засобами охорони й умов розміщення на місцевості.
4. Розклад варт підписується начальником підрозділу Держспецзв'язку та затверджується керівником структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв'язку, якому ці повноваження надані Головою Держспецзв'язку.
( Додаток 8 із змінами, внесеними згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )

Додаток 9
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України
                                      ЗАТВЕРДЖУЮ
                                      ____________________________
                                       (посада, спеціальне звання,
                                      ____________________________
                                       підпис, ініціали, прізвище)
                                      ____.____. 20__

ТАБЕЛЬ ПОСТІВ_______________ ВАРТИ N ______

(постійної, тимчасової)

------------------------------------------------------------------
|  Склад варти і |    Номери     |Номери постів і|    Особливі   |
|кількість постів|розвідних та їх| перелік того, |   обов'язки   |
|                |    постів     |  що перебуває |    чатових    |
|                |               |  під охороною |               |
|----------------+---------------+---------------+---------------|
|        1       |       2       |       3       |       4       |
------------------------------------------------------------------
 Начальник штабу _________________________________________________
                           (підрозділ Держспецзв'язку)
 _________________________________________________________________
         (спеціальне звання, підпис, ініціали, прізвище)
1. У графі 1 перелічують увесь склад варти, при цьому зазначаються категорія осіб рядового і начальницького складу, кількість постів з трьома і двома змінами чатових, постів, обладнаних технічними засобами охорони (без чатових).
2. У графі 3 перелічують також назви об'єктів і зазначають, якими печатками вони опечатані та кількість печаток (пломб).
3. У графі 4 зазначають окремі обов'язки чатових щодо умов охорони та оборони кожного поста, особливості несення служби удень та вночі, порядок зв'язку з вартовим приміщенням та контрольно-охоронною групою.

Додаток 10
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ОСОБЛИВОСТІ

використання постового та форменого одягу особовим складом варти

1. У літній період варти прибувають до місця розводу, маючи з собою куртки утеплені польові, а за температури повітря нижче +10 град.С, при холодному вітрі та під час дощу - у куртках утеплених польових, одягнених у рукави. У спеку, за рішенням начальника штабу підрозділу Держспецзв'язку, варти можуть виходити на розвід без курток утеплених польових.
Порядок носіння куртки утепленої польової може бути змінений під час розводу черговим підрозділу Держспецзв'язку, а під час прямування варти після розводу до місця свого призначення та під час несення вартової служби - начальником варти.
2. У літній період при холодному вітрі й дощі зміни вирушають на пости в куртках утеплених польових, одягнених у рукави. За температури повітря вище +15 град.С у затінку змінам дозволено залишати куртки утеплені польові на вішалці у вартовому приміщенні.
3. Окремі предмети постового одягу використовують таким чином: у зимовий період - кожух і валянки, у літній період - плащ брезентовий. Вищезазначеними предметами постового одягу варти забезпечуються відповідно до чинного законодавства. На кожному посту варти під постовим грибком (на спостережній вишці) залежно від пори року зберігають по одному комплекту кожуха або плаща брезентового, решту постового одягу зберігають у вартовому приміщенні.
Кожух одягають і знімають лише під час зміни на посту.
4. У разі негоди зміни виходять на пости в плащах брезентових. Плащі брезентові чатові на постах знімають (одягають) за потреби, валянки взувають у вартовому приміщенні. Кожухи й валянки дозволено носити за температури нижче -5 град.С і при холодному вітрі.
5. Кожух одягають поверх куртки утепленої польової, а плащ брезентовий - поверх куртки утепленої польової або костюма польового. Зняті кожухи й плащі брезентові вішають під постовим грибком (на спостережній вишці).
6. Чатові всередині опалюваних приміщень за температури не нижче +18 град.С мають бути завжди без курток утеплених польових. На час перебування на постах куртки утеплені польові вішають на вішалку або в шафу.
7. Плащі брезентові та валянки після повернення з постів знімають і просушують.

Додаток 11
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України
                               (Перша сторінка постової відомості)

ПОСТОВА ВІДОМІСТЬ __________________ ВАРТИ N ____

(постійної, тимчасової)

______________________________

(число, місяць, рік)

     1. На цій сторінці вказуються:
     записи про допуск до вартового  приміщення  та  об'єктів,  що
охороняються;
     підписи начальника варти та осіб, допущених до розпечатування
об'єктів  або  до  прийняття  від  варти  техніки зв'язку та іншої
техніки, що перебуває на стоянці;
     підписи начальників  попередньої  та  нової  варти  про зміну
варти і записи про виявлені недоліки.
     2. Усі записи у постовій відомості виконуються без виправлень
чорнильною або кульковою ручкою.
                       (Друга і третя сторінки постової відомості)
                          РОЗКЛАД ПОСТІВ
 варти N _____ від _______________________________________________
                             (найменування підрозділу)
 Начальник варти _________________________________________________
                 (спеціальне звання, прізвище, ім'я, по батькові)
 Помічник начальника варти _______________________________________
                  (спеціальне звання, прізвище, ім'я, по батькові)
------------------------------------------------------------------
| Номери постів |  Номери, спеціальні |    Спеціальні звання,    |
|               |  звання, прізвища й |    прізвища й ініціали   |
|               |  ініціали розвідних |    чатових і вартових    |
|               |                     |контрольно-охоронної групи|
|               |                     |--------------------------|
|               |                     |1 зміна |2 зміна |3 зміна |
|---------------+---------------------+--------+--------+--------|
|       1       |          2          |    3   |    4   |    5   |
------------------------------------------------------------------
 Оператор технічних засобів охорони
 _________________________________________________________________
         (спеціальне звання, прізвище, ім'я, по батькові)
 Водій ___________________________________________________________
            (спеціальне звання, прізвище, ім'я, по батькові)
 Марка й номер транспортного засобу ______________________________
 Час заступання вартових на пости з трьома змінами _______________
                                  з двома змінами ________________
 Начальник _______________________________________________________
          (посада, спеціальне звання, підпис, ініціали, прізвище)
     3. Якщо чатових змінювали погодинно, то зазначають час зміни.
     4. Про будь-які зміни в особовому складі варти зазначається у
відповідних графах.
                            (Четверта сторінка постової відомості)
     5. На цій сторінці записують:
     результати перевірки варти;
     час виставлення  (зняття)  чатових   у   разі   запечатування
(розпечатування) об'єктів,  прийняття від варти техніки зв'язку та
іншої техніки, що перебуває на стоянці;
     про надзвичайні події у варті;
     про усі виявлені недоліки та час, необхідний для їх усунення.
     6. Постові  відомості  варт,   які   змінилися   напередодні,
начальник   штабу   підрозділу   Держспецзв'язку   подає   щоденно
начальникові  підрозділу  Держспецзв'язку  на   перегляд   і   для
прийняття рішення.
     7. Постові  відомості  варт  зберігають  у  штабі  підрозділу
Держспецзв'язку протягом року, який настає за поточним роком.

Додаток 12
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ЖУРНАЛ

інструктажу особового складу варти

_________________________________

(найменування підрозділу)

------------------------------------------------------------------
|  N |N поста |Спеціальне |    Тема   |  Підпис   |    Підпис    |
|з/п |        |  звання,  |інструктажу|особи, яка |відповідальної|
|    |        | прізвище, |           |  отримала |  особи про   |
|    |        |   ім'я,   |           |інструктаж |  проведення  |
|    |        |по батькові|           |           |інструктажу та|
|    |        |  особи, з |           |           | допуск особи |
|    |        |    якою   |           |           |  до несення  |
|    |        |проводиться|           |           |служби у варті|
|    |        |інструктаж |           |           |              |
|----+--------+-----------+-----------+-----------+--------------|
|  1 |    2   |     3     |     4     |     5     |      6       |
|----------------------------------------------------------------|
|            "______" ____________________ 20___ року            |
|----------------------------------------------------------------|
|    |        |           |           |           |              |
------------------------------------------------------------------
     Журнал зберігається  у  штабі  підрозділу  Держспецзв'язку  і
видається начальнику підрозділу,  від якого призначено варту,  або
призначеній ним особі, що проводить підготовку варти.

Додаток 13
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ОБЛАДНАННЯ ВАРТОВОГО ПРИМІЩЕННЯ

1. У загальній кімнаті повинні бути:
стіл і стільці для зміни, яка не спить;
ставниця для зброї (окреме приміщення зі ставницями) зі звуковою та світловою сигналізацією, виведеною на пульт начальника варти;
вішалки для верхнього та постового одягу;
шафа для особистих і туалетних речей;
табелі постів;
телевізор і радіоприймач;
періодичні видання (газети, журнали);
картини або плакати з наочним зображенням правил несення служби у варті;
витяги із закону про відповідальність за порушення правил несення служби у варті;
інструкції розвідним та чатовим;
шахи і шашки;
годинник;
переносні електричні ліхтарі за кількістю розвідних;
аптечка та індивідуальні пакети;
термометри внутрішній та зовнішній;
урни для сміття.
2. У кімнаті начальника варти та його помічника повинні бути:
опис документів, що приймає начальник варти;
опис обладнання, інвентарю та майна;
інструкція начальникові варти та його помічникові;
схема розміщення постів, табель постів;
зразки зліпків з печаток (відбитків пломб);
зразки допусків на розпечатування (запечатування) об'єктів за кількістю осіб, які мають право їх підписувати, і за їх підписами;
зразок разового посвідчення на право перевірки варти;
список посадових осіб, які мають право розпечатувати об'єкти або можуть бути допущені для прийняття від варти техніки зв'язку та іншої техніки, що перебуває на стоянці (у списку зазначають їх спеціальне звання, посаду, прізвище, ім'я та по батькові, номер службового посвідчення, дані про те, до розпечатування (запечатування) якого об'єкта допущені, якою печаткою запечатують, і годину розпечатування (запечатування) об'єкта);
засоби зв'язку та сигналізації;
запас патронів варти у металевих ящиках із замками і ключами до них;
металевий ящик із замком для зберігання боєприпасів двозмінних постів;
стіл з ящиком, який замикається на замок, або сейф і два стільці;
письмове приладдя;
графин для води і склянки;
переносний електричний ліхтар;
вішалка;
урна для сміття;
кушетка для відпочинку з подушкою та наволочкою;
аварійне освітлення.
3. У кімнаті технічних засобів охорони повинні бути:
інструкції операторові технічних засобів охорони;
схема розміщення постів, обладнаних технічними засобами охорони;
технічні засоби охорони з комплектами запасних частин, інструмент радіомайстра та необхідна для обслуговування технічних засобів охорони документація;
засоби електроживлення апаратури;
радіостанція;
аварійне освітлення;
перевірені діелектричні рукавиці;
стіл і два стільці;
переносний електричний ліхтар;
годинник;
графин для води й склянки;
кушетка для відпочинку з подушкою та наволочкою;
вуглекислотний вогнегасник;
урна для сміття.
У разі відсутності необхідної кількості кімнат у вартовому приміщенні дозволяється кімнату технічних засобів охорони об'єднувати з кімнатою начальника варти та його помічника.
4. У кімнаті для зміни, яка відпочиває, повинні бути напівм'які кушетки для відпочинку з подушками і наволочками для усього складу варти.
5. В їдальні повинні бути:
столи й стільці з розрахунку на дві третини складу варти;
шафи для посуду та харчів;
комплект посуду і столових приборів для усього особового складу варти;
бак для питної води;
електрична або газова плита для підігрівання їжі;
електричний чайник для підігрівання води, заварний чайник;
мийка для миття посуду.
6. У місцях для вмивання, чищення зброї та взуття, куріння мають бути:
умивальник;
стіл для чищення зброї;
скринька для ганчірок;
лавки;
урни для сміття;
приладдя для чищення взуття.
7. У кімнаті для попередньої варти повинні бути:
стіл і стільці для особового складу варти;
ставниця для зброї із сигналізацією, виведеною на пульт начальника варти;
радіоприймач;
урна для сміття.
8. Вхід до вартового приміщення обладнується тамбуром, призначеним для перевірки документів в осіб, які прибули для розпечатування та здавання під охорону об'єктів.
У тамбурі повинні бути: стіл і стільці, письмове приладдя, основне та аварійне освітлення.
Вхідні двері до вартового приміщення та тамбура обладнуються оглядовим вічком і надійним засувом, що зачиняється зсередини, та мають постійно перебувати у зачиненому стані.
9. Вартове приміщення обладнується запасним виходом, що замикається зсередини, та забезпечується електричним (резервним) джерелом освітлення за кількістю кімнат, а також засобами пожежогасіння: вогнегасниками, ящиками з піском, бочкою з водою, відрами та інвентарем (лопатами, сокирами, ломами, гаками).
10. Перед вартовим приміщенням обладнується захисна стінка зі щілинами для ведення стрільби, майданчик для шикування варти, місце для заряджання та розряджання зброї, за потреби також обладнується місце стоянки транспортних засобів варти.
У вартовому приміщенні вікна обладнуються зсередини металевими гратами або сітками (вони можуть бути суцільними або складатися з двох половинок), що зачиняються на замки. Грати (сітки) повинні мати чарунки не більше ніж 50 х 60 мм. Ключі від замків зберігаються в скриньці на видному місці в кімнаті начальника варти та його помічника. У темний час доби вікна зачиняються зсередини віконницями (жалюзі).
11. Територія, що прилягає до вартового приміщення, повинна бути обладнана огорожею висотою не менше 2 метрів.
Біля вхідних дверей до вартового приміщення або хвіртки на територію, що прилягає до вартового приміщення, встановлюється пристрій для виклику начальника варти та ведення переговорів з ним.
Перед входом до вартового приміщення має бути обладнання для чищення взуття від бруду. Поблизу вартового приміщення встановлюють контейнер для сміття.
12. Вартове приміщення забезпечується інвентарем для прибирання, що зберігається у коморі.
( Додаток 13 із змінами, внесеними згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 393 (z1368-12) від 26.07.2012 )

Додаток 14
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ФОРМА ДОПУСКУ

для розпечатування (запечатування) об'єкта

 Штамп                                Разовий
 підрозділу
 Держспецзв'язку
ДОПУСК N ________
                   Начальникові варти N ______
 допустити до розпечатування (запечатування) _____________________
 _________________________________________________________________
                 (назва об'єкта, що охороняється)
 ______________________________ з ______________ до _________ год.
 (такого-то числа, місяця, року)
 _________________________________________________________________
        (спеціальне звання, прізвище, ім'я та по батькові)
       Гербова печатка            Начальник штабу підрозділу
 підрозділу Держспецзв'язку            Держспецзв'язку
                                  ___________________________
                                  (спеціальне звання, підпис,
                                     ініціали,  прізвище)
 "___" ____________ 20 __ року
Якщо допуск постійний, то замість слова "Разовий" пишуть слово "Постійний" і зазначають строк його дії, а замість дати зазначають дні тижня (щодня), коли дозволено розпечатувати сховища (склади, парки).

Додаток 15
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

РАЗОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ

НА ПРАВО ПЕРЕВІРКИ ВАРТИ

 Видане __________________________________________________________
             (спеціальне звання, прізвище, ініціали)
 для перевірки ___________________________________________________
                          (назва варти)
 з _______ до ________________ год. __________________ 20 __ року.
 Дійсне тільки зі службовим посвідченням.
 Гербова печатка                      Начальник підрозділу
 підрозділу                           Держспецзв'язку
 Держспецзв'язку                      ____________________________
                                      (спеціальне звання, підпис,
 "___" ___________ 20 __ року         ____________________________
                                       ініціали, прізвище)
1. Після перевірки разове посвідчення залишається у начальника варти, який здає його разом з постовою відомістю до штабу підрозділу Держспецзв'язку.
2. Начальникові підрозділу, від якого призначена варта, а також його заступникам та всім прямим начальникам начальника підрозділу разове посвідчення на право перевірки варти не видається.

Додаток 16
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ДОЗВІЛ

 Виданий _________________________________________________________
       (посада, спеціальне звання, прізвище, ім'я та по батькові)
на право здійснення в підрозділах ________________________________
                               (назва підрозділу Держспецзв'язку)
перевірки організації  служби  з  охорони   об'єктів,   приміщень,
матеріально-технічних  засобів,  несення  служби  особовим складом
варти,  стану технічного  укріплення  об'єктів,  що  охороняються,
зберігання    та    видачі    стрілецької    зброї,   використання
автотранспорту,  перевірки дій за сигналами  оповіщення,  а  також
перевірок несення служби іншими особами добового наряду.
 Дійсний до "___" _______________  20  __  року  при  пред'явленні
службового посвідчення.
 _________________________________________________________________
           (посада, спеціальне звання, підпис, ініціали
           та прізвище особи яка призначила перевірку)
 М.П.
 ____. ____. 20 ___
1. Перелік повноважень, зазначених у дозволі, у кожному конкретному випадку визначається начальником залежно від мети перевірки (відрядження).
2. Дозвіл підписується Головою Держспецзв'язку або його заступником відповідно до розподілу функціональних обов'язків.

Додаток 17
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ЖУРНАЛ

обліку роботи технічних засобів охорони варти N _____

----------------------------------------------------------------------------------------------
|Число,|    Час    |  Номер  |    Місце   |  Заходи,  |  Причини   |Час включення |  Підпис  |
|      |спрацювання| шлейфа  |встановлення|   вжиті   |спрацювання |--------------|начальника|
|місяць|(година,   |(датчика)|            |начальником|сигналізації|число,|година,|варти     |
|      |хвилина)   |         |            |варти      |            |місяць|хвилина|(оператора|
|      |           |         |            |           |            |      |       |ТЗО)      |
|------+-----------+---------+------------+-----------+------------+------+-------+----------|
|  1   |     2     |    3    |      4     |     5     |      6     |  7   |   8   |    9     |
----------------------------------------------------------------------------------------------
     Під час передавання чергування виконується запис, наприклад:
     "За час чергування надійшло 5 сигналів тривоги від  технічних
засобів охорони. Показання лічильника "тривога" - 1010 (якщо він є
на пульті).
     Чергування на  посту технічних засобів охорони,  документи та
апаратуру  у  справному  стані  згідно  з  описом,   за   винятком
(зазначаються недоліки, якщо вони є):
 здав 02.01 о 18.26 сержант Держспецзв'язку _____________ ІВАНЕНКО
                                               (підпис)
 прийняв 02.01 о 18.26 сержант Держспецзв'язку __________ ПЕТРЕНКО
                                                (підпис)
 ЗМІНУ ДОЗВОЛЯЮ
 Начальник варти
 лейтенант Держспецзв'язку _________________ СИДОРЕНКО"
                              (підпис)

Додаток 18
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

КНИГА

прийняття та здавання чергування

у _________________________________

(найменування підрозділу Держспецзв'язку або підрозділу)

------------------------------------------------------------------
|Число, місяць та рік| Запис про прийняття та |Рішення начальника|
|                    |здавання чергування, про|                  |
|                    |  кількість прийнятої   |                  |
|                    |    зброї та ящиків з   |                  |
|                    |    боєприпасами, про   |                  |
|                    |  виявлені недоліки під |                  |
|                    |   час несення служби   |                  |
|--------------------+------------------------+------------------|
|          1         |            2           |        3         |
------------------------------------------------------------------
1. У книзі прийняття та здавання чергування по підрозділу Держспецзв'язку (підрозділу) зазначається лише те, що підлягає прийняттю та здаванню, а про виявлені недоліки доповідається усно.
2. На першій сторінці книги наводиться зразок запису.

Додаток 19
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ЖУРНАЛ

обліку відвідувачів та виданих одноразових перепусток

-----------------------------------------------------------------------------
| N |    Дата    | Прізвище, | Документ, |  До якої |  Відмітка |  Відмітка |
|з/п|відвідування|ім'я та по |    що     |посадової |про видачу | про вихід |
|   |            |  батькові | засвідчує |  особи   |перепустки |відвідувача|
|   |            |відвідувача|   особу   |  прибув  |    (N     |та здавання|
|   |            |           |відвідувача|відвідувач|перепустки,|перепустки |
|   |            |           |           |          |  до якого |           |
|   |            |           |           |          |   часу)   |           |
|---+------------+-----------+-----------+----------+-----------+-----------|
| 1 |      2     |     3     |     4     |    5     |     6     |     7     |
-----------------------------------------------------------------------------

Додаток 20
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ЗРАЗКИ ПЕРЕПУСТОК

1. Тимчасова перепустка

                           Лицьовий бік
------------------------------------------------------------------
|                    Тимчасова перепустка N___                   |
| на право входу на територію ______________________________     |
|                  (найменування підрозділу Держспецзв'язку)     |
|----------------------------------------------------------------|
|  Фотографія |Прізвище _______________________________          |
|    особи    |Ім'я ____________________________________         |
|             |По батькові _____________________________         |
|    М.П.     |____________________________________________      |
|             |(посада, спеціальне звання, прізвище, ініціали)   |
|             |Дійсна до "___" ____________ 20__ року            |
|----------------------------------------------------------------|
|                      ПІДЛЯГАЄ ПОВЕРНЕННЮ                       |
------------------------------------------------------------------
                          Зворотний бік
------------------------------------------------------------------
|                      Термін дії продовжено                     |
|                до "___" ____________ 20__ року                 |
|                                                                |
|                      М.П._________________                     |
|                            (підпис)                            |
------------------------------------------------------------------
1. Перепустка підписується начальником штабу (відповідною посадовою особою) підрозділу Держспецзв'язку, скріплюється печаткою ("для пакетів") і видається на календарний рік. У разі продовження терміну дії перепустки вона додатково скріплюється печаткою встановленого зразка.
2. Перепустки із зазначенням прізвища, імені, по батькові обліковуються в окремому журналі.
                     2. Одноразова перепустка
                           Лицьовий бік
-------------------------------------------------------------------------------
|  Корінець перепустки N _____  |          Одноразова перепустка N___         |
|На "__" ____________ 20__ року |          на право входу на територію        |
|Час видачі _______ год. ___ хв.|             ____________________            |
|                               |        На "__" _____________ 20__ року      |
|Прізвище ______________________|       Час видачі _______ год. ____ хв.      |
|Ім'я __________________________| Прізвище _____________ Ім'я ________________|
|По батькові ___________________| По батькові ________________________________|
|Дійсний з документом, що       |   Дійсна з документом, що посвідчує особу:  |
|посвідчує особу: серія ___     |серія ___ N ______, виданий _________________|
|N _______,                     |_____________________________________________|
|виданий ______________________ |Прибув до ___________________________________|
|Черговий КПП:                  |        (посада, спеціальне звання, прізвище)|
|                               |Дійсна до: __ год. ___ хв.                   |
|_______________________________|"___"____________ 20__ року                  |
|  (спеціальне звання, підпис,  |Черговий КПП: _______________________________|
|           прізвище)           |        (спеціальне звання, підпис, прізвище)|
|                               |                                             |
|                               |         ПІДЛЯГАЄ ПОВЕРНЕННЮ                 |
-------------------------------------------------------------------------------
                          Зворотний бік
        --------------------------------------------------
        |                   ВІДМІТКА                     |
        |       особи, яка приймала відвідувача          |
        |   Прибув:____________ год. _____________ хв.   |
        |        "_____" ______________ 20__ року        |
        |  Вибув: ____________ год. ______________ хв.   |
        |        "_____"_______________20__ року         |
        |                Посадова особа:                 |
        |                                                |
        |   _______________________________________      |
        |     (спеціальне звання, підпис, прізвище)      |
        --------------------------------------------------

Додаток 21
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ЖУРНАЛ

обліку виданих разових посвідчень на право перевірки варти

--------------------------------------------------------------------------
| N |Найменування|Спеціальне|Прізвище|Назва|   Час   |  Дата   |Особистий|
|з/п|   посади   |  звання  |   та   |варти|перевірки|перевірки|  підпис |
|   |            |          |ініціали|     |         |         |         |
|---+------------+----------+--------+-----+---------+---------+---------|
| 1 |      2     |    3     |    4   |  5  |    6    |    7    |    8    |
|---+------------+----------+--------+-----+---------+---------+---------|
|   |            |          |        |     |         |         |         |
|---+------------+----------+--------+-----+---------+---------+---------|
|   |            |          |        |     |         |         |         |
--------------------------------------------------------------------------
1. Журнал обліку виданих разових посвідчень на право перевірки варти ведеться особою, яка відповідає за організацію служби з охорони об'єктів, або іншою посадовою особою штабу підрозділу Держспецзв'язку, призначеною начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку.
2. Час та дата перевірки повинні відповідати графіку перевірки несення служби вартою.
3. На першій сторінці журналу наводиться зразок запису.
( Інструкцію доповнено новим Додатком 21 згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )

Додаток 22
до Інструкції з організації
та несення служби
в територіальних підрозділах
і навчальних закладах
Державної служби
спеціального зв'язку
та захисту інформації
України

ЖУРНАЛ

обліку перевірки несення служби добовим нарядом посадовими особами підрозділу Держспецзв'язку

------------------------------------------------------------------------------------------------------
| N | Дата та |  Посада, |  Вид   |Підрозділ,|Начальник варти|  Недоліки   |Позитивна|    Рішення    |
|з/п|   час   |спеціальне|добового|від якого |  (патруля),   |(зауваження),|  оцінка |  начальника   |
|   |перевірки|  звання, | наряду |призначено|    черговий   |   що мали   | несення |  підрозділу   |
|   |         | прізвище |        |  добовий |  підрозділу   |місце під час|  служби |Держспецзв'язку|
|   |         |й ініціали|        |  наряд   |Держспецзв'язку|  перевірки  | особами |               |
|   |         |посадової |        |          |  (контрольно- |             |добового |               |
|   |         |особи, яка|        |          |  пропускного  |             |  наряду |               |
|   |         |перевіряла|        |          |пункту, парку, |             |         |               |
|   |         |  добовий |        |          |  підрозділу   |             |         |               |
|   |         |  наряд   |        |          |     тощо)     |             |         |               |
|---+---------+----------+--------+----------+---------------+-------------+---------+---------------|
| 1 |    2    |    3     |    4   |    5     |       6       |      7      |    8    |       9       |
|---+---------+----------+--------+----------+---------------+-------------+---------+---------------|
|   |         |          |        |          |               |             |         |               |
------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Журнал ведеться особою, яка відповідає за організацію служби з охорони об'єктів, або іншою посадовою особою штабу підрозділу Держспецзв'язку, призначеною начальником штабу підрозділу Держспецзв'язку.
2. На першій сторінці журналу наводиться зразок запису.
( Інструкцію доповнено новим Додатком 22 згідно з Наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації N 227 (z1123-11) від 07.09.2011 )