ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
1 червня 2010 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі:
головуючого Кривенка В.В.,
суддів: Гусака М.Б., Маринченка В.Л., Панталієнка П.В.,
Самсіна І.Л., Терлецького О.О., Тітова Ю.Г.,
при секретарі судового засідання Бурнишевій О.Е.,
за участю представника Державної податкової адміністрації України – Розмоша В.І., –
розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку провадження за винятковими обставинами за скаргою Приватного підприємства "Челендж" (далі – Підприємство) справу за його позовом до Луцької об’єднаної державної податкової інспекції Волинської області про визнання недійсним рішення,
в с т а н о в и л а:
У травні 2006 року Підприємство звернулося до суду з позовом, у якому, з урахуванням уточнень до позовної заяви, просило визнати недійсним рішення відповідача від 5 травня 2006 року № 0000382200/0/7494/10/2206 про застосування штрафних (фінансових) санкцій у розмірі 44 725 грн 71 коп.
Господарський суд Волинської області постановою від 24 липня 2006 року в задоволенні позову відмовив.
Львівський апеляційний господарський суд постановою від 10 жовтня 2006 року це рішення скасував, позов задовольнив.
Вищий адміністративний суд України ухвалою (rs8109390) від 3 грудня 2009 року скасував рішення апеляційного суду та залишив у силі рішення суду першої інстанції.
У скарзі до Верховного Суду України Підприємство порушило питання про перегляд за винятковими обставинами та скасування рішення касаційного суду із залишенням у силі рішення апеляційного суду. На обґрунтування скарги позивач додав рішення касаційного суду, в яких, на його думку, одні й ті самі норми права застосовано інакше, ніж у справі, що розглядається.
Перевіривши за матеріалами справи наведені у скарзі Підприємства доводи, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України вважає, що підстав для її задоволення немає.
Судові рішення в адміністративних справах, переглянуті в касаційному порядку, а також рішення суду касаційної інстанції можуть бути оскаржені за винятковими обставинами з мотиву неоднакового застосування касаційним судом однієї й тієї самої норми права, якщо воно мало місце за аналогічних обставин і призвело до ухвалення неправильного рішення.
Обставини справи, що розглядається, відмінні від тих, на які послалося Підприємство на обґрунтування наявності підстави для перегляду справи за винятковими обставинами. Це не дає можливості дійти висновку щодо неоднаковості застосування судом касаційної інстанції однієї й тієї самої норми права.
Оскільки обставини, які стали підставою для провадження за винятковими обставинами, не підтвердилися, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України, керуючись частиною 1 статті 244 Кодексу адміністративного судочинства України,
постановила:
У задоволенні скарги Приватного підприємства "Челендж" про скасування ухвали Вищого адміністративного суду України (rs8109390) від 3 грудня 2009 року відмовити.
постанова є остаточною і не може бути оскаржена, крім випадку, встановленого пунктом 2 частини 1 статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України.
Головуючий
Судді
В.В. Кривенко
М.Б. Гусак
В.Л. Маринченко
П.В. Панталієнко
І.Л. Самсін
О.О. Терлецький
Ю.Г. Тітов
Правова позиція
Відповідно до частини 1 статті 244 Кодексу адміністративного судочинства України Верховний Суд України відмовляє в задоволенні скарги, якщо обставини, які стали підставою для провадження за винятковими обставинами, не підтвердилися.