ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
04.03.2014 № 49

Про затвердження Методологічних положень з організації державних статистичних спостережень зі статистики автомобільного транспорту

Відповідно до статей 12, 13, 14 Закону України "Про державну статистику" (2614-12) та з метою забезпечення доступності, гласності й відкритості статистичної інформації, її джерел і методології складання НАКАЗУЮ:
1. Затвердити схвалені Комісією з питань удосконалення методології та звітної документації Держстату України Методологічні положення з організації державних статистичних спостережень зі статистики автомобільного транспорту (далі - Методологічні положення), що додаються.
2. Департаменту статистики послуг (Калачова І.В.) здійснювати організаційне керівництво щодо застосування на практиці Методологічних положень, затверджених цим наказом.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Власенко Н.С.
Голова
О.Г. Осауленко
ЗАТВЕРДЖЕНО 
Наказ Державної служби 
статистики України 
04.03.2014 № 49

МЕТОДОЛОГІЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

з організації державних статистичних спостережень зі статистики автомобільного транспорту

І. Загальні положення

Ці Методологічні положення визначають порядок та методологію проведення державних статистичних спостережень зі статистики автомобільного транспорту, порядок розробки і поширення їх результатів, принципи формування сукупності звітних одиниць.
Статистичні спостереження за роботою автомобільного транспорту складаються зі спостережень за діяльністю:
- підприємств, які експлуатують автомобільний транспорт;
- підприємств автомобільного транспорту;
- фізичних осіб - підприємців, що здійснюють вантажні та пасажирські автоперевезення.
Статистика автомобільного транспорту вивчає коло питань, пов’язаних з результатами діяльності суб'єктів господарювання з експлуатації автомобільного транспорту: юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.
До системи показників статистики вантажного автомобільного транспорту включено показники обсягів перевезених вантажів на комерційній основі та для власних потреб; показники обсягів перевезених вантажів за номенклатурою. До системи показників статистики пасажирського автомобільного транспорту включені показники кількості перевезених пасажирів (у тому числі маршрутними автобусами: платних і безплатних) та за видами сполучення.
Методологічні положення ґрунтуються на нормах Господарського кодексу України (436-15) , Цивільного кодексу України (435-15) , законів України "Про інформацію" (2657-12) , "Про державну статистику" (2614-12) , "Про автомобільний транспорт" (2344-14) , "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (755-15) , постанови Кабінету Міністрів України від 22.01.1996 № 118 (118-96-п) "Про затвердження Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України" (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22.06.2005 № 499), наказу Держкомстату від 29.12.2009 № 498 "Про затвердження структури плану статистичного спостереження та глосарія до нього".

ІІ. Основні визначення та поняття

Для цілей Методологічних положень терміни вживаються у тлумаченнях, визначених Глосарієм до плану статистичного спостереження та положенням про Реєстр статистичних одиниць та формування основ вибірки сукупностей одиниць статистичних спостережень за діяльністю підприємств.
Крім того, відповідно до чинного законодавства та міжнародних норм при здійсненні діяльності у сфері автомобільного транспорту використовують такі основні поняття:
Автобус - транспортний засіб, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння більше ніж дев'ять з місцем водія включно.
Автобусний маршрут - шлях проходження автобуса між початковим та кінцевим пунктами з визначеними місцями на дорозі для посадки (висадки) пасажирів.
Автобусний маршрут загального користування - автобусний маршрут, на якому здійснюють регулярні пасажирські перевезення.
Автобусний маршрут міжміський - автобусний маршрут, який з'єднує населені пункти і протяжність якого перевищує 50 км.
Автобусний маршрут міжнародний - автобусний маршрут, який перетинає державний кордон України.
Автобусний маршрут міський - автобусний маршрут, який не виходить за межі території населеного пункту.
Автобусний маршрут нерегулярних перевезень - автобусний маршрут, на якому здійснюють нерегулярні пасажирські перевезення.
Автобусний маршрут приміський - автобусний маршрут, який з'єднує населені пункти і протяжність якого не перевищує 50 км.
Автобусний маршрут спеціальних перевезень - автобусний маршрут, на якому здійснюють регулярні спеціальні пасажирські перевезення.
Автомобіль - колісний транспортний засіб, який приводиться в рух джерелом енергії, має не менше чотирьох коліс, призначений для руху безрейковими дорогами і використовується для перевезення людей та (чи) вантажів, буксирування транспортних засобів, виконання спеціальних робіт.
Автомобіль вантажний - автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення вантажів.
Автомобільний перевізник - фізична або юридична особа, яка здійснює на комерційній основі чи за власний кошт перевезення пасажирів чи (та) вантажів транспортними засобами.
Автомобільний транспорт - галузь транспорту, яка забезпечує задоволення потреб населення та суспільного виробництва у перевезенні пасажирів та вантажів автомобільними транспортними засобами.
Автомобільний транспортний засіб - колісний транспортний засіб (автобус, вантажний та легковий автомобіль, причіп, напівпричіп), який використовується для перевезення пасажирів, вантажів або виконання спеціальних робочих функцій (далі - транспортний засіб).
Вантажні перевезення вантажів - перевезення вантажів вантажними автомобілями.
Внутрішні перевезення - перевезення пасажирів і вантажів між населеними пунктами, розташованими на території однієї держави.
Комерційні перевезення автомобільним транспортом - надання послуг з перевезення пасажирів чи/та вантажів транспортними засобами на договірних умовах із замовником послуг за плату.
Міжнародні перевезення пасажирів і вантажів - перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом з перетином державного кордону.
Пасажир - фізична особа, яка користується транспортним засобом, перебуваючи в ньому, але не причетна до керування ним.
Пасажирські перевезення - перевезення пасажирів легковими автомобілями або автобусами.
Регулярні спеціальні пасажирські перевезення - перевезення певних категорій пасажирів (працівників підприємств, школярів, студентів, туристів, екскурсантів та інших) на автобусному маршруті за умовами, визначеними паспортом маршруту, затвердженим в установленому порядку замовником транспортних послуг або уповноваженими органами договірних сторін у разі міжнародних перевезень.

ІІІ. Методологічні та практичні етапи організації та проведення державних статистичних спостережень

3.1. Державні статистичні спостереження зі статистики автомобільного транспорту: їх мета та основні характеристики
Державні статистичні спостереження зі статистики автомобільного транспорту охоплюють такі напрями:
1. Державне статистичне спостереження щодо діяльності суб'єктів господарювання, що експлуатують автомобільний транспорт.
Мета спостереження - отримання даних щодо обсягів вантажних та пасажирських перевезень, експлуатації автомобільного транспорту, витрат палива на експлуатацію автомобільного транспорту.
Державне статистичне спостереження щодо діяльності підприємств, що експлуатують автомобільний транспорт, має такі основні характеристики:
Вид державного статистичного спостереження:
за ступенем охоплення одиниць: суцільне;
за часом реєстрації даних: поточне;
інтервал, протягом якого нагромаджуються дані: рік (усі показники, окрім показників "наявність автомобілів у господарстві на кінець року (власних та орендованих)", та "з них орендованих");
критичний момент часу (стан), на який реєструються дані: на кінець року (показники - "наявність автомобілів у господарстві на кінець року (власних та орендованих)", "з них орендованих").
Організаційна форма державного статистичного спостереження:
статистична звітність.
Спосіб державного статистичного спостереження:
документальний облік.
Одиниця державного статистичного спостереження:
місцева одиниця.
Респондент державного статистичного спостереження: юридична особа, відокремлений підрозділ юридичної особи, що експлуатує автомобільний транспорт (власний або орендований).
Органи, які здійснюють проведення державного статистичного спостереження:
Держстат України, територіальні органи державної статистики.
Місце проведення державного статистичного спостереження: Автономна Республіка Крим, області, міста Київ та Севастополь.
Національні класифікації, що використовуються при проведенні державного статистичного спостереження:
КВЕД - Класифікація видів економічної діяльності;
КОПФГ - Класифікація організаційно-правових форм господарювання;
КОАТУУ - Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України.
2. Державне статистичне спостереження щодо діяльності суб'єктів господарювання, які здійснюють комерційні перевезення вантажів і пасажирів автомобільним транспортом.
Мета спостереження - отримання даних щодо обсягів перевезень вантажів за видами вантажів та пасажирів за видами сполучення автомобільним транспортом.
Державне статистичне спостереження щодо діяльності суб'єктів господарювання, які здійснюють комерційні перевезення вантажів і пасажирів автомобільним транспортом має такі основні характеристики:
Вид державного статистичного спостереження:
за ступенем охоплення одиниць: суцільне;
за часом реєстрації даних: поточне;
інтервал, протягом якого нагромаджуються дані:
квартал, місяць.
Організаційна форма державного статистичного спостереження:
статистична звітність.
Спосіб державного статистичного спостереження:
документальний облік.
Одиниця державного статистичного спостереження:
місцева одиниця.
Респондент державного статистичного спостереження: юридична особа, відокремлений підрозділ юридичної особи, основним або одним з видів економічної діяльності яких є вантажні й (або) пасажирські автоперевезення.
Органи, які здійснюють проведення державного статистичного спостереження:
Держстат України, територіальні органи державної статистики.
Місце проведення державного статистичного спостереження: Автономна Республіка Крим, області, міста Київ та Севастополь.
Національні класифікації, що використовуються при проведенні державного статистичного спостереження:
КВЕД - Класифікація видів економічної діяльності;
КОПФГ - Класифікація організаційно-правових форм господарювання;
КОАТУУ - Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України.
КВВ - Класифікація видів вантажів.
3. Державне статистичне спостереження щодо діяльності фізичних осіб - підприємців автомобільного транспорту.
Мета спостереження - отримання даних для розрахунку обсягів пасажирських перевезень автомобільним транспортом, виконаних фізичними особами - підприємцями на маршруті, та обсягів вантажних перевезень автомобільним транспортом, виконаних фізичними особами - підприємцями на комерційній основі.
Державне статистичне спостереження щодо діяльності фізичних осіб - підприємців автомобільного транспорту має такі основні характеристики:
Вид державного статистичного спостереження:
за ступенем охоплення одиниць: вибіркове;
за часом реєстрації даних: періодичне;
інтервал, проведення обстеження: раз на півроку;
критичний момент часу (стан), на який реєструються дані: за тиждень.
Організаційна форма державного статистичного спостереження:
спеціально організоване статистичне спостереження - опитування.
Спосіб державного статистичного спостереження:
опитування (самореєстрація).
Одиниця державного статистичного спостереження:
фізична особа - підприємець.
Респондент державного статистичного спостереження:
а) фізична особа - підприємець, яка виконує комерційні перевезення вантажів власним вантажним автотранспортом;
б) фізична особа - підприємець, яка здійснює пасажирські автоперевезення на маршруті згідно з угодами, укладеними з держадміністраціями усіх рівнів.
Органи, які здійснюють проведення державного статистичного спостереження:
Держстат України, територіальні органи державної статистики.
Місце проведення державного статистичного спостереження: Автономна Республіка Крим, області, міста Київ та Севастополь.
Національні класифікації, що використовуються при проведенні державного статистичного спостереження:
КОАТУУ - Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України.
При організації державних статистичних спостережень вивчається робота різних видів автомобілів, види транспортного сполучення та види палива, на якому експлуатували транспортні засоби:
1. Види автомобілів:
- вантажні автомобілі;
- пасажирські автобуси;
- пасажирські легкові автомобілі;
- спеціальні легкові автомобілі;
- спеціальні нелегкові автомобілі.
2. Види транспортного сполучення перевезення вантажів:
- внутрішнє (у межах України);
- міжнародне.
3. Види транспортного сполучення перевезення пасажирів:
- міське;
- із міського - в обласному (республіканському) центрі;
- приміське;
- міжміське;
- міжнародне.
4. Види палива на експлуатацію автомобілів:
- бензин;
- дизельне паливо;
- газ зріджений;
- газ стиснений.
3.2. Інструментарій, програма, процедури організації та проведення, розробки та поширення результатів державних статистичних спостережень
3.2.1. Інструментарій і програми державних статистичних спостережень
Інструментарієм для проведення державних статистичних спостережень є:
1) щодо діяльності суб'єктів господарювання, що експлуатують автомобільний транспорт:
- форма № 2-тр (річна) (v0216832-13) "Звіт про роботу автотранспорту",
- Інструкція (z0918-03) щодо її заповнення;
2) щодо діяльності суб'єктів господарювання, які здійснюють комерційні перевезення вантажів і пасажирів автомобільним транспортом:
- форма № 51-авто (місячна) (v0220832-13) "Звіт про перевезення вантажів та пасажирів автомобільним транспортом",
- Інструкція (z0918-03) щодо її заповнення,
- форма № 31-авто (квартальна) (v0219832-13) "Звіт про перевезення автомобільним транспортом вантажів за видами вантажів та пасажирів за видами сполучення";
3) щодо діяльності фізичних осіб - підприємців автомобільного транспорту:
- форма № 51-вант (раз на півроку) (v0218832-13) "Обстеження вантажних автомобільних перевезень, що здійснюються фізичними особами - підприємцями на комерційній основі",
- форма № 51-пас (тижнева) (раз на півроку) (v0218832-13) "Обстеження фізичної особи - підприємця, що здійснює пасажирські автоперевезення на маршруті".
Первинними документами, інформація яких міститься у звітах за формами № 2-тр (річна) (v0216832-13) , № 51-авто (місячна) (v0220832-13) , № 31-авто (квартальна) (v0219832-13) , № 51-вант (v0218832-13) (раз на півроку), № 51-пас (тижнева) (раз на півроку), є:
- товарно-транспортна накладна (уніфікована та спеціалізовані),
- білетно-обліковий лист № 11-АП для міських та приміських маршрутних перевезень пасажирів,
- білетно-обліковий лист № 12-АП для міжміських маршрутних перевезень пасажирів, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 23.04.1996 № 133 (v0133361-96) ;
- дорожній лист автобуса в міжнародному сполученні (типова форма № 03-АП),
- квитково-касовий лист № 12-АП для регулярних міжнародних перевезень пасажирів, затверджені наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 01.12.2006 № 1133 (z1333-06) , зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.12.2006 за № 1333/13207;
- укладені відповідно до чинного законодавства договори між фізичною особою - підприємцем (перевізником) і юридичною або фізичною особою (замовником або посередником) про перевезення вантажів (письмово чи усно);
- укладені відповідно до чинного законодавства договори між фізичною особою - підприємцем (перевізником) або посередником і держадміністраціями усіх рівнів про перевезення пасажирів на маршруті;
- накладні, розрахункові книжки і квитанції з продажу талонів та проїзних квитків, щомісячні відомості реалізації проїзних квитків;
- копії наказів про використання коефіцієнта співвідношення кількості безплатно перевезених пасажирів до платних.
Державні статистичні спостереження зі статистики автомобільного транспорту проводяться за затвердженим інструментарієм.
Форма державного статистичного спостереження № 2-тр (річна) (v0216832-13) складається з двох розділів. Спостереження проводиться за роботою різних видів автомобілів, крім того, за роботою вантажних автомобілів - окремо на комерційних перевезеннях та для власних потреб. У перший розділ включено показники щодо наявності рухомого складу, часу в наряді, загального пробігу (у тому числі з вантажем (пасажирами, платний)), пробігу виконаного автомобілями на різних видах палива, обсягів перевезених вантажів (пасажирів), вантажообороту (пасажирообороту) (з них (нього) у міжнародному сполученні). Показники "наявність автомобілів у господарстві на кінець року (власних та орендованих)", "з них орендованих" першого розділу - станом на кінець року, усі інші - за рік. Другий розділ уключає показники щодо витрат різних видів палива на експлуатацію автомобілів за видами.
Форма державного статистичного спостереження № 31-авто (квартальна) (v0219832-13) складається з двох розділів. У перший розділ уключено показники щодо вантажних перевезень: вантажооборот і обсяги перевезених вантажів за видами вантажів (з них у міжнародному сполученні). Другий розділ уключає показники щодо обсягів перевезення пасажирів, пасажирообороту за видами сполучення, з міських перевезень окремо виділяються перевезення в обласному (республіканському центрі), маршрутними автобусами (у тому числі платні та безплатні).
Форма державного статистичного спостереження № 51-авто (місячна) (v0220832-13) містить показники обсягів перевезених вантажів, вантажообороту; перевезених пасажирів, пасажирообороту, з яких окремо виділяються маршрутні пасажирські перевезення.
Форма державного статистичного спостереження № 51-вант (v0218832-13) (раз на півроку) містить показники обсягів перевезених вантажів, відстані перевезень та назви вантажу за днями тижня.
Форма державного статистичного спостереження № 51-пас (v0218832-13) (тижнева) (раз на півроку) містить показники за днями тижня щодо обсягів перевезених пасажирів (у тому числі платних та безплатних), загальної пасажиромісткості автобусів за видами сполучення.
Інструментарій для проведення державних статистичних спостережень зі статистики автомобільного транспорту розміщено на веб-сайті Державної служби статистики України. Терміни проведення державних статистичних спостережень визначаються щорічним планом державних статистичних спостережень, що затверджується нормативно-правовим актом Кабінету Міністрів України.
3.2.2. Процедури проведення та розробки державних статистичних спостережень, поширення їх результатів
Звіти за формами державних статистичних спостережень № 2-тр (річна) (v0216832-13) , № 31-авто (квартальна) (v0219832-13) , № 51-авто (місячна) (v0220832-13) збирає на паперових носіях орган державної статистики за місцезнаходженням/ місцем здійснення діяльності респондентів або в електронному вигляді відповідно до встановленого Порядку.
Звіти за формами державних статистичних спостережень № 51-вант (v0218832-13) (раз на півроку), № 51-пас (тижнева) (раз на півроку) збирає на паперових носіях орган державної статистики за місцезнаходженням.
Терміни подання звітів, згідно з планом державних статистичних спостережень, передбачені інструментарієм та зазначені на бланках форм державних статистичних спостережень.
Під час отримання від респондентів звітів зазначених форм державних статистичних спостережень органи державної статистики здійснюють попередню візуальну перевірку звіту, після чого вводять звіт до відповідного комплексу електронної обробки статистичної інформації, за допомогою якого проводять арифметичний та логічний аналіз як первинних, так і зведених даних, та передають опрацьовану інформацію на вищий рівень розробки.
Результати державних статистичних спостережень зі статистики автомобільного транспорту формуються у таких обсягах та розрізах:
- на регіональному рівні: зведена інформація в цілому по регіону та районах, містах обласного значення;
- на державному рівні: зведена інформація по країні в цілому, в розрізі регіонів (Автономна Республіка Крим, області, міста Київ та Севастополь).
Загальна схема етапів проведення державних статистичних спостережень зі статистики автомобільного транспорту наведена в додатку 1.
При поширенні даних серед користувачів здійснюють контроль за дотриманням правил конфіденційності даних.
Результати державних статистичних спостережень зі статистики автомобільного транспорту використовуються для підготовки таких публікацій:
експрес-випуск "Підсумки роботи автомобільного транспорту України за __ рік";
експрес-випуск "Підсумки роботи транспорту України";
доповідь "Про соціально-економічне становище України";
доповідь "Про соціально-економічне становище регіону";
доповідь "Діяльність підприємств сфери послуг за _____ рік";
бюлетень "Статистичний бюлетень № 1";
бюлетень "Соціально-економічний розвиток України" (українською та англійською мовами);
бюлетень "Основні макроекономічні показники соціально-економічного розвитку України";
бюлетень "Соціально-економічний розвиток регіонів України";
бюлетень "Діяльність підприємств сфери послуг";
статистичний бюлетень "Економічне і соціальне становище регіону";
статистичний збірник "Транспорт і зв'язок України";
статистичний збірник "Україна у цифрах";
буклет "Україна _______";
статистичний збірник "Регіони України";
статистичний щорічник України.
На додаткові запити користувачів статистичну інформацію з питань статистики автомобільного транспорту надають у паперовому вигляді, на електронних носіях, засобами зв’язку (у т.ч. розміщення на веб-сайті), шляхом безпосереднього виписування в порядку та умовах, визначених Держстатом України.

ІV. Загальна схема та організація робіт із формування сукупностей звітних одиниць державних статистичних спостережень

4.1. Формування сукупності звітних одиниць державного статистичного спостереження щодо діяльності суб'єктів господарювання, що експлуатують автомобільний транспорт
Формування сукупності звітних одиниць державного статистичного спостереження щодо діяльності суб'єктів господарювання, що експлуатують автомобільний транспорт, здійснюють органи державної статистики на центральному рівні щорічно. Джерелами інформації для формування сукупності звітних одиниць є:
- реєстр статистичних одиниць (РСО);
- перелік респондентів за формою № 2-тр (річна) (v0216832-13) за минулий рік;
- перелік нових звітних одиниць, що утворилися у звітному періоді та не були уключені до сукупності у попередньому році;
- перелік звітних одиниць, що ліквідовані протягом звітного періоду та були уключені до сукупності у попередньому році;
- перелік звітних одиниць, що не увійшли до жодного з переліків, але є актуальними за даними Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем МВС України.
Після відбору одиниць за РСО здійснюється співставлення та відповідне уточнення інформації з переліком суб'єктів господарювання за формою № 2-тр (річна) попереднього року та формується сукупність звітних одиниць, які будуть безпосередньо охоплені державним статистичним спостереженням щодо діяльності суб'єктів господарювання, що експлуатують автомобільний транспорт.
Державне статистичне спостереження щодо діяльності суб'єктів господарювання, що експлуатують автомобільний транспорт, є суцільним, тому генеральна сукупність у повному обсязі становить список звітних одиниць цього спостереження.
Сукупність звітних одиниць державного статистичного спостереження щодо діяльності суб'єктів господарювання, що експлуатують автомобільний транспорт, узгоджується із сукупностями за формами державних статистичних спостережень № 51-авто (місячна) (v0220832-13) та № 31-авто (квартальна) (v0219832-13) .
Протягом І кварталу року проведення розробки на підставі отриманої з адміністративних джерел або безпосередньо від підприємств інформації щодо припинення їхньої діяльності, утворення на їх базі нових підприємств тощо приймається рішення щодо доцільності внесення змін до складу визначеної сукупності звітних одиниць.
До генеральної сукупності звітних одиниць уключають одиниці державного статистичного спостереження, які мають такі ідентифікаційні та класифікаційні ознаки:
№ п/п
Критерії формування генеральної сукупності
Класифікації
Ознака критеріїв формування
1.
Інституційний сектор економіки
КІСЕ
S.11 Нефінансові корпорації,
S.12 Фінансові корпорації,
S.13 Сектор загального державного управління
2.
Тип статистичної одиниці
Довідник типів статистичних одиниць
4 (місцева одиниця)
3.
Організаційно-правова форма господарювання
КОПФГ
усі організаційно-правові форми господарювання, крім 910
4.
Вид економічної діяльності
КВЕД
49.31 Пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення
49.32 Надання послуг таксі
49.39 Інший пасажирський наземний транспорт, не визначений у інших умовах
49.41 Вантажний автомобільний транспорт
49.42 Надання послуг перевезення речей (переїзду)
5.
Територіальні одиниці
КОАТУУ
відповідно до адміністративно- територіального устрою
6.
Розмір підприємства
Довідник ознак розміру підприємств
усі
7.
Ознака економічної діяльності
х
активне
4.2. Формування сукупності звітних одиниць державного статистичного спостереження щодо діяльності підприємств автомобільного транспорту
Формування сукупності звітних одиниць державного статистичного спостереження щодо діяльності суб'єктів господарювання, які здійснюють комерційні перевезення вантажів і пасажирів автомобільним транспортом, виконують органи державної статистики на центральному рівні щорічно. Джерелами інформації для формування сукупності звітних одиниць є:
- реєстр статистичних одиниць (РСО);
- перелік респондентів за формами № 31-авто (квартальна) (v0219832-13) або № 51-авто (місячна) (v0220832-13) за ІІІ квартал або 10 місяців поточного року;
- перелік нових звітних одиниць, що утворилися у звітному періоді та не були уключені до сукупності у попередньому періоді;
- перелік звітних одиниць, що ліквідовані протягом звітного періоду та були уключені до сукупності у попередньому періоді.
Після відбору одиниць за РСО здійснюється співставлення та відповідне уточнення інформації з переліком підприємств за формами № 31-авто (квартальна) або № 51-авто (місячна) та формується сукупність звітних одиниць, які будуть безпосередньо охоплені державним статистичним спостереженням щодо діяльності суб'єктів господарювання, які здійснюють комерційні перевезення вантажів і пасажирів автомобільним транспортом.
Державне статистичне спостереження щодо діяльності суб'єктів господарювання, які здійснюють комерційні перевезення вантажів і пасажирів автомобільним транспортом є суцільними, тому генеральна сукупність у повному обсязі становить список звітних одиниць цього спостереження.
Сукупність звітних одиниць державного статистичного спостереження щодо діяльності суб'єктів господарювання, які здійснюють комерційні перевезення вантажів і пасажирів автомобільним транспортом узгоджується із сукупністю за формою державного статистичного спостереження № 2-тр (річна) (v0216832-13) .
Протягом року на підставі отриманої з адміністративних джерел або безпосередньо від підприємств інформації щодо припинення їхньої діяльності, утворення на їх базі нових підприємств тощо приймається рішення щодо доцільності внесення змін до складу визначеної сукупності звітних одиниць.
До генеральної сукупності звітних одиниць державного статистичного спостереження щодо діяльності суб'єктів господарювання, які здійснюють комерційні перевезення вантажів і пасажирів автомобільним транспортом включають одиниці державного статистичного спостереження, які мають такі ідентифікаційні та класифікаційні ознаки:
№ п/п
Критерії формування генеральної сукупності
Класифікації
Ознака критеріїв формування
1.
Інституційний сектор економіки
КІСЕ
S.11 Нефінансові корпорації
2.
Тип статистичної одиниці
Довідник типів статистичних одиниць
4 (місцева одиниця)
3.
Організаційно-правова форма господарювання
КОПФГ
100 Підприємства,
200 Господарські товариства,
300 Кооперативи,
500 Об'єднання підприємств,
600 Відокремлені підрозділи без статусу юридичної особи
4.
Вид економічної діяльності
КВЕД
49.31 Пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення
49.39 Інший пасажирський наземний транспорт, не визначений у інших умовах
49.41 Вантажний автомобільний транспорт
49.42 Надання послуг перевезення речей (переїзду)
5.
Територіальні одиниці
КОАТУУ
відповідно до адміністративно- територіального устрою
6.
Розмір підприємства
Довідник ознак розміру підприємств
усі
7.
Ознака економічної діяльності
х
активне
4.3. Формування сукупності звітних одиниць державного статистичного спостереження щодо діяльності фізичних осіб - підприємців автомобільного транспорту
4.3.1. Формування генеральної сукупності щодо ф. № 51-вант (v0218832-13) (раз на півроку) "Обстеження вантажних автомобільних перевезень, що здійснюються фізичними особами - підприємцями на комерційній основі"
Формування сукупності звітних одиниць державного статистичного спостереження щодо діяльності фізичних осіб - підприємців, які здійснюють вантажні автомобільні перевезення на комерційній основі, виконують органи державної статистики.
Джерелами інформації для формування сукупності звітних одиниць є:
- статистичний реєстр фізичних осіб - підприємців (СРФОП);
- перелік фізичних осіб - підприємців, які надають послуги з перевезення вантажів автомобільним транспортом і активні (за даними Міністерства доходів та зборів України);
- перелік звітних одиниць, що припинили зазначену діяльність на момент формування сукупності та були уключені до загальної сукупності.
До генеральної сукупності звітних одиниць державного статистичного спостереження щодо діяльності фізичних осіб - підприємців, що здійснюють вантажні автомобільні перевезення, уключають об’єкти державного статистичного спостереження, які мають такі ідентифікаційні та класифікаційні ознаки:
№ п/п
Критерії формування генеральної сукупності
Класифікації
Ознака критеріїв формування
1.
Інституційний сектор економіки
КІСЕ
S.14 Домашні господарства
2.
Тип статистичної одиниці
Довідник типів статистичних одиниць
фізична особа
3.
Організаційно-правова форма господарювання
КОПФГ
910 Підприємець - фізична особа
4.
Вид економічної діяльності
КВЕД
49.41 Вантажний автомобільний транспорт
49.42 Надання послуг перевезення речей (переїзду)
5.
Територіальні одиниці
КОАТУУ
відповідно до адміністративно- територіального устрою
6.
Ознака економічної діяльності
х
активне
Генеральна сукупність державного статистичного спостереження щодо діяльності фізичних осіб - підприємців, що здійснюють вантажні автомобільні перевезення, у повному обсязі становить основу для вибіркових сукупностей цього спостереження. Сукупність державного статистичного спостереження формується відповідно до Методики проведення вибіркового статистичного спостереження за діяльністю фізичних осіб - підприємців, які виконують комерційні вантажні автоперевезення (v0028202-06) , затвердженої наказом Держкомстату від 02.02.2006 № 28.
Сукупність звітних одиниць державного статистичного спостереження щодо діяльності фізичних осіб - підприємців, що здійснюють вантажні автомобільні перевезення, не узгоджують із сукупностями за іншими формами державних статистичних спостережень.
Протягом періоду, що передує обстеженням (раз на півроку), на підставі отриманої з адміністративних джерел інформації щодо припинення діяльності або розпочатої новими суб'єктами господарської діяльності приймається рішення щодо внесення змін до складу визначеної сукупності звітних одиниць.
4.3.2. Формування генеральної сукупності щодо ф. № 51-пас (v0218832-13) (тижнева) (раз на півроку) "Обстеження фізичної особи - підприємця, що здійснює пасажирські автоперевезення на маршруті"
Формування сукупності звітних одиниць державного статистичного спостереження щодо діяльності фізичних осіб - підприємців, які здійснюють пасажирські автоперевезення на маршруті, виконують територіальні органи державної статистики разом з центральним органом.
Джерелами інформації для формування сукупності звітних одиниць є:
- перелік фізичних осіб - підприємців, які отримали дозвіл на перевезення пасажирів автомобільним транспортом на міських та приміських маршрутах у межах області, за даними місцевих держадміністрацій усіх рівнів;
- перелік фізичних осіб - підприємців, які отримали дозвіл на перевезення пасажирів автомобільним транспортом на приміських та міжміських маршрутах, які виходять за межі області, за даними Міністерства інфраструктури України;
- перелік звітних одиниць, що припинили зазначену діяльність станом на визначену дату та були уключені до загальної сукупності.
Генеральна сукупність державного статистичного спостереження щодо діяльності фізичних осіб - підприємців, що здійснюють пасажирські автоперевезення на маршруті, у повному обсязі становить основу для вибіркових сукупностей цього спостереження. Сукупність державного статистичного спостереження формується відповідно до Методики проведення вибіркового статистичного обстеження пасажирських автоперевезень на маршрутах, які виконуються фізичними особами - підприємцями (v0029202-06) , затвердженої наказом Держкомстату від 02.02.2006 № 29.
Сукупність звітних одиниць державного статистичного спостереження щодо діяльності фізичних осіб - підприємців, що здійснюють пасажирські автоперевезення на маршруті, не узгоджують із сукупностями за іншими формами державних статистичних спостережень.
Протягом періоду, що передує обстеженням (раз на півроку), на підставі отриманої з адміністративних джерел інформації щодо припинення діяльності або розпочатої новими суб'єктами господарської діяльності приймається рішення щодо внесення змін до складу визначеної сукупності звітних одиниць.
За підсумками державних статистичних спостережень з автомобільного транспорту готується звіт з якості.
Список використаних джерел
1. Закон України "Про автомобільний транспорт" (2344-14) від 05 травня 2001 року № 2344-ІІІ [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://www.rada.gov.ua
2. Закон України "Про державну статистику" (2614-12) від 2 жовтня 1992 року № 2657-XI (2657-12) зі змінами та доповненнями [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://www.rada.gov.ua
3. Глосарій до плану статистичного спостереження, Держкомстат, наказ від 29.12.2009 № 498 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.
4. Збірник статистичних вимог: методологічні й робочі документи Євростату, 2009 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://epp.eurostat.ec.europa.eu
5. Методика проведення вибіркового статистичного обстеження пасажирських автоперевезень на маршрутах, які виконуються фізичними особами - підприємцями (v0029202-06) , Держкомстат, наказ від 02.02.2006 № 29 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.
6. Методика проведення вибіркового статистичного спостереження за діяльністю фізичних осіб - підприємців, які виконують комерційні вантажні автоперевезення (v0028202-06) , Держкомстат, наказ від 02.02.2006 № 28 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.
7. Положення про Реєстр статистичних одиниць та формування основ вибірки сукупностей одиниць статистичних спостережень за діяльністю підприємств (v0481202-09) , Держкомстат, наказ від 16.12.2009 № 481 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.
8. Classification system for transport statistics (NST 2007) [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://www.unece.org
9. Glossary for Transport Statistics, Eurostat, ITF, Unece, 2009 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://www.unece.org
Додаток 1

ЕТАПИ

проведення державних статистичних спостережень зі статистики автомобільного транспорту.

( Див. текст (v0049832-14d1) )
( Текст взято з сайту Держстату України http://www.ukrstat.gov.ua )