ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ
Н А К А З
10.03.2004 N 459
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
30 березня 2004 р.
за N 388/8987

Про затвердження Положення про порядок навчання та підвищення кваліфікації осіб, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави, та Положення про порядок роботи екзаменаційної комісії та проведення кваліфікаційного іспиту осіб, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Фонду державного майна N 2847 (z0053-15) від 25.12.2014 )
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11.02.2004 N 155 (155-2004-п) "Про затвердження Основних концептуальних підходів до підвищення ефективності управління корпоративними правами держави", рішення колегії Фонду державного майна України від 24.07.2003 N 7/1 та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15.05.2000 N 791 (791-2000-п) "Про управління корпоративними правами держави" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про порядок навчання та підвищення кваліфікації осіб, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави, та Положення про порядок роботи екзаменаційної комісії та проведення кваліфікаційного іспиту осіб, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави (z0389-04) (додаються).
2. Департаменту стратегії управління та обліку корпоративних прав держави (А.Сачівко) в п'ятиденний строк після затвердження цього наказу забезпечити подання його на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та публікацію цього наказу у виданнях Фонду державного майна України в десятиденний термін після його державної реєстрації.
3. Адміністративно-господарському департаменту (Л.Ожелевський) разом з Департаментом стратегії управління та обліку корпоративних прав держави (А.Сачівко) провести тендер з визначення навчальних закладів (центрів), на базі яких буде проводитись навчання та підвищення кваліфікації претендентів на здійснення функцій з управління корпоративними правами держави, та в місячний термін після його проведення укласти з ними відповідні договори про співробітництво.
4. Департаменту фінансової роботи та управління доходами і видатками (Н.Невмержицька) забезпечити оплату навчання, підвищення кваліфікації з питань корпоративного управління та складання кваліфікаційних іспитів відповідно до договорів про співробітництво з навчальними закладами (центрами) в межах коштів, передбачених кошторисом Фонду державного майна України в частині навчання кадрів.
5. Скасувати наказ Фонду державного майна України від 30.06.2000 N 1359 "Про порядок навчання осіб, які претендують на право здійснення функцій управління державними корпоративними правами".
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Фонду Є.Григоренка.
Голова Фонду
ПОГОДЖЕНО:
від Міністерства освіти
і науки України
Директор НМЦ вищої освіти
М.Чечетов
К.М.Левківський

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Фонду державного
майна України
10.03.2004  N 459
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
30 березня 2004 р.
за N 388/8987

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок навчання та підвищення кваліфікації осіб, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави

Це Положення має на меті забезпечити координацію роботи з навчання та підвищення кваліфікації осіб, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави, та визначає порядок їх навчання та складання кваліфікаційного іспиту.

1. Загальні положення

1.1. Для підготовки фахівців з питань управління корпоративними правами держави запроваджується система їх навчання, підвищення кваліфікації та складання кваліфікаційного іспиту.
Особи, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави, мають пройти навчання за типовою програмою навчання фахівців з управління корпоративними правами держави, затвердженою Фондом державного майна України (далі - типова програма навчання).
1.2. Особи, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави, виконуючи при цьому функції посадових осіб органів управління акціонерного товариства (голів та членів наглядових рад, голів та членів ревізійних комісій), мають пройти навчання за затвердженими Фондом відповідними типовими програмами:
( Абзац перший пункту 1.2 глави 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Фонду державного майна N 2847 (z0053-15) від 25.12.2014 )
навчання голів (членів) наглядових рад акціонерних товариств з питань управління корпоративними правами держави;
( Абзац другий пункту 1.2 глави 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Фонду державного майна N 2847 (z0053-15) від 25.12.2014 )
навчання голів (членів) ревізійних комісій акціонерних товариств з питань управління корпоративними правами держави.
1.3. Підвищення кваліфікації фахівців з питань управління корпоративними правами держави здійснюється за типовою програмою підвищення кваліфікації фахівців з управління корпоративними правами держави, затвердженою Фондом.

2. Порядок навчання та контроль за навчальним процесом

2.1. Навчання осіб, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави, здійснюється за типовими програмами навчання та підвищення кваліфікації, розробленими навчальними закладами (центрами) разом з фахівцями Фонду, погодженими із заінтересованими органами та затвердженими Фондом.
Зміни та доповнення до зазначених програм, пов'язані зі змінами до нормативно-правових актів з питань управління корпоративними правами держави, уносяться Фондом та погоджуються із заінтересованими органами.
2.2. Типові програми навчання та зміни і доповнення до них публікуються у виданнях Фонду.
( Пункт 2.3 глави 2 виключено на підставі Наказу Фонду державного майна N 2847 (z0053-15) від 25.12.2014 )
2.3. Право на навчання фахівців мають відібрані на тендерній основі навчальні заклади, які мають відповідні ліцензії Міністерства освіти та науки України на право здійснення освітньої діяльності та уклали з Фондом договір про співробітництво з питань навчання та підвищення кваліфікації осіб, які претендують на здійснення функцій управління корпоративними правами держави.
Договір про співробітництво укладається на один рік.
2.4. Перелік навчальних закладів, які уклали договори про співробітництво з Фондом, публікується у виданнях Фонду.
Навчальний заклад, який проводить навчання та підвищення кваліфікації фахівців з питань управління корпоративними правами держави, при рекламуванні своєї діяльності щодо навчання та підвищення кваліфікації фахівців з питань управління корпоративними правами держави повинен повідомляти про наявність договору про співробітництво з Фондом.
2.5. Фонд визначає та затверджує перелік осіб, які направляються на навчання.
2.6. Навчальний заклад відповідає за організацію і проведення навчального процесу згідно з вимогами, установленими законодавством та умовами укладеного договору.
2.7. Навчальний заклад за підсумками навчання видає слухачеві свідоцтво про навчання встановленого зразка. Свідоцтво про навчання дає слухачу право на складання кваліфікаційного іспиту для отримання кваліфікаційного сертифіката фахівця на право здійснення функцій з управління корпоративними правами держави.
2.8. Навчальний заклад веде реєстр виданих свідоцтв про навчання.
2.9. У двотижневий термін після закінчення курсу навчання навчальний заклад подає до Фонду інформацію про осіб, яким було видано свідоцтва про навчання. Інформація подається на паперових носіях та у вигляді електронної копії на дискеті 3,5 у форматі, установленому Фондом. Паперова форма інформації повинна бути засвідчена підписом керівника та печаткою навчального закладу.
Інформація про осіб повинна містити:
назву навчального закладу;
реквізити договору про співробітництво з Фондом;
дані про кожну особу, якій видано свідоцтво, а саме:
прізвище, ім'я та по батькові;
паспортні дані (серія та номер паспорта, назва органу, що видав паспорт, та дата видачі);
місце роботи;
номер та дата видачі свідоцтва про навчання.

3. Порядок складання кваліфікаційного іспиту та видачі кваліфікаційних сертифікатів

3.1. Складання кваліфікаційного іспиту особами, які претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави, проводиться з метою підтвердження відповідного рівня їх знань із зазначених питань.
3.2. Для проведення кваліфікаційного іспиту створюється екзаменаційна комісія з підтвердження кваліфікації осіб, що претендують на здійснення функцій з управління державними корпоративними правами (далі - екзаменаційна комісія), яка проводить кваліфікаційні іспити.
3.3. Організація роботи екзаменаційної комісії та проведення кваліфікаційного іспиту здійснюються на базі навчальних закладів (центрів), з якими Фонд уклав договір про співробітництво з питань навчання та підвищення кваліфікації осіб, що претендують на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави, та які можуть забезпечити належні умови для організації його проведення.
3.4. Навчальний заклад, на базі якого проводиться кваліфікаційний іспит, розглядає документи осіб, які виявили бажання скласти кваліфікаційний іспит, та включає їх до списку осіб, що складатимуть кваліфікаційний іспит.
3.5. Навчальний заклад готує перелік осіб, що претендують на здійснення функцій управління корпоративними правами держави, для складання кваліфікаційного іспиту за відповідними напрямами навчання та надсилає його голові екзаменаційної комісії.
3.6. Особи, які претендують на одержання кваліфікаційного сертифіката, повинні мати повну вищу освіту та пройти курс навчання за типовою програмою навчання.
3.7. Екзаменаційна комісія проводить кваліфікаційний іспит шляхом тестування та співбесіди (за екзаменаційним білетом) з особою. Перелік екзаменаційних питань готується навчальним закладом, на базі якого організовано навчання та роботу екзаменаційної комісії, відповідно до затверджених Фондом типових програм навчання та підвищення кваліфікації і затверджується Фондом.
3.8. За результатами кваліфікаційного іспиту оформлюється протокол засідання екзаменаційної комісії у двох примірниках, який підписується членами комісії, затверджується керівником та засвідчується печаткою установи, на базі якої організовано роботу екзаменаційної комісії. Перший примірник указаного протоколу зберігається зазначеною установою протягом п'яти років від дати його оформлення. Другий примірник протоколу передається до Фонду.
3.9. Якщо особа не склала кваліфікаційного іспиту, вона має право скласти його повторно не раніше ніж через місяць від дати його попереднього складання. Підготовка та повторне складання іспиту проводяться у порядку, визначеному цим Положенням та Положенням про порядок роботи екзаменаційної комісії та проведення кваліфікаційного іспиту осіб, які претендують на право здійснення функцій управління державними корпоративними правами (z0389-04) .
3.10. У разі успішного складання кваліфікаційного іспиту за рішенням екзаменаційної комісії Фонд та навчальний заклад у день складання іспиту видають особі кваліфікаційний сертифікат на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави (далі - кваліфікаційний сертифікат). Кваліфікаційний сертифікат є документом, який підтверджує достатній фаховий рівень підготовки фахівця з управління державними корпоративними правами і містить:
Державний Герб України;
напис "Фонд державного майна України";
повну назву навчального закладу;
номер та дату видачі;
прізвище, ім'я та по батькові особи, що пройшла курс навчання та склала кваліфікаційний іспит;
назву програми, за якою проводилось навчання та складався кваліфікаційний іспит;
рішення екзаменаційної комісії (дата засідання та номер протоколу) щодо успішного складання кваліфікаційного іспиту, підтвердження права на здійснення функцій з управління корпоративними правами держави;
підписи голови екзаменаційної комісії та керівника навчального закладу, засвідчені печатками цих установ.
3.11. Оформлення й організація видачі кваліфікаційного сертифіката (свідоцтва про підвищення кваліфікації) здійснюються навчальними закладами, на базі яких складався кваліфікаційний іспит.
Кваліфікаційний сертифікат підписується керівником навчального закладу та головою екзаменаційної комісії і засвідчується печатками цих установ.
3.12. Фахівці, які отримали кваліфікаційний сертифікат на право здійснення функцій управління корпоративними правами держави, зобов'язані не рідше одного разу на три роки підвищувати кваліфікацію з питань управління корпоративними правами держави, скласти кваліфікаційний іспит, за результатами якого отримати свідоцтво про підвищення кваліфікації з питань управління корпоративними правами держави, яке містить:
Державний Герб України;
напис "Фонд державного майна України";
повну назву навчального закладу;
номер та дату видачі;
прізвище, ім'я, по батькові фахівця, що пройшов курс навчання з метою підвищення кваліфікації та склав кваліфікаційний іспит;
назву програми, за якою проводилось навчання та складався кваліфікаційний іспит;
рішення екзаменаційної комісії (дата, номер протоколу) про підвищення кваліфікації фахівця з управління корпоративними правами держави;
підписи голови екзаменаційної комісії та керівника навчального закладу, засвідчені печатками Фонду та навчального закладу.
Свідоцтво про підвищення кваліфікації надає право подальшого здійснення функцій управління корпоративними правами держави відповідно до укладених договорів-доручень з управління корпоративними правами держави.
3.13. Особа, яка бажає скласти кваліфікаційний іспит, після проходження курсу підвищення кваліфікації подає до екзаменаційної комісії копію попередньо отриманого кваліфікаційного сертифіката та документи відповідно до Положення про порядок роботи екзаменаційної комісії та проведення кваліфікаційного іспиту осіб, які претендують на право здійснення функцій управління державними корпоративними правами (z0389-04) .
3.14. Навчальний заклад, на базі якого організовано роботу екзаменаційної комісії, у двотижневий термін після проведення кваліфікаційного іспиту подає до Фонду інформацію про фахівців, яким були видані кваліфікаційні сертифікати (свідоцтва про підвищення кваліфікації).
3.15. Фонд веде реєстр осіб, яким видані кваліфікаційні сертифікати.
Цей реєстр включає такі відомості про фахівця:
прізвище, ім'я та по батькові;
спеціальність за базовою освітою;
місце роботи (код за ЄДРПОУ, повна назва, місцезнаходження та телефон), посада;
паспортні дані (серія та номер паспорта, назва органу, що видав паспорт, та дата видачі);
назву та місцезнаходження навчального закладу, на базі якого організовано роботу екзаменаційної комісії;
номер та дату протоколу екзаменаційної комісії про результати кваліфікаційного іспиту;
номер та дату видачі кваліфікаційного сертифіката.
3.16. Документи, подані фахівцем до екзаменаційної комісії, після проведення кваліфікаційного іспиту повинні зберігатися в навчальному закладі протягом п'яти років.
3.17. Контроль за дотриманням умов укладеного навчальним закладом договору про співробітництво з Фондом щодо організації та проведення навчального процесу, складання фахівцями кваліфікаційного іспиту та отримання кваліфікаційних сертифікатів з боку Фонду здійснюється шляхом:
відвідання представниками Фонду навчальних занять (семінарів);
залучення представників Фонду до складу екзаменаційної комісії;
анкетування слухачів щодо якості та забезпечення необхідного рівня викладання матеріалів з питань корпоративного управління залученими до навчального процесу викладачами та застосування ними сучасних методичних і технічних засобів та прогресивних технологій;
перевірки відповідності наявних навчально-методичних матеріалів, використання яких передбачено програмами навчання та підвищення кваліфікації фахівців, а також матеріально-технічної бази умовам укладеного навчальним закладом з Фондом договору про співробітництво;
проведення моніторингу якості та рівня набутих слухачами в процесі навчання знань за результатами складання ними кваліфікаційних іспитів;
отримання від навчального закладу інформації про фахівців, яким були видані кваліфікаційні сертифікати (свідоцтва про підвищення кваліфікації).
Директор Департаменту
стратегії управління та обліку
корпоративних прав держави
А.Сачівко