ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 26 січня 2010 року N 10/02
Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі: головуючого Терлецького О. О., суддів: Гусака М. Б., Маринченка В. Л., Панталієнка П. В., Самсіна І. Л., Тітова Ю. Г., розглянувши у порядку письмового провадження за винятковими обставинами за скаргою Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області (далі - Фонд) справу за позовом Б. В. О. до Фонду про перерахунок пенсії, встановила:
У листопаді 2007 року Б. В. О. звернувся до суду із зазначеним позовом.
Франківський районний суд м. Львова постановою від 28 грудня 2007 року позов задовольнив.
Львівський апеляційний адміністративний суд постановою від 10 листопада 2008 року це рішення скасував, позовні вимоги задовольнив частково.
Ухвалою апеляційного суду від 25 травня 2009 року було залишено без розгляду заяву відповідача про роз'яснення постанови цього ж суду від 10 листопада 2008 року.
Вищий адміністративний суд України ухвалою від 15 липня 2009 року відмовив у відкритті касаційного провадження за скаргою Фонду на ухвалу апеляційного суду від 25 травня 2009 року.
У скарзі про перегляд за винятковими обставинами ухвали касаційного суду Фонд, посилаючись на наявність підстави, встановленої пунктом 1 частини 1 статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС), просить Верховний Суд України скасувати ухвалу Вищого адміністративного суду України від 15 липня 2009 року.
Перевіривши за матеріалами справи наведені у скарзі доводи, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України доходить таких висновків.
На обґрунтування свого рішення про відмову у відкритті касаційного провадження касаційний суд помилково послався на те, що ухвала про відмову у роз'ясненні рішення апеляційного суду не може бути оскаржена в касаційному порядку, оскільки не перешкоджає подальшому провадженню у справі. Цей висновок суперечить положенням частини 6 статті 170 КАС.
Зазначеною нормою встановлено, що ухвалу про роз'яснення судового рішення або відмову у його роз'ясненні може бути оскаржено.
Водночас, ураховуючи те, що ухвалою Вищого адміністративного суду України від 3 грудня 2009 року рішення апеляційного суду від 10 листопада 2008 року, про роз'яснення якого клопотався Фонд, скасовано (справу направлено на новий апеляційний розгляд) і воно не підлягає виконанню, то і підстави для його роз'яснення - відсутні.
Оскільки обставини, які стали підставою для провадження за винятковими обставинами, змінилися, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України, керуючись частиною 1 статті 244 Кодексу адміністративного судочинства України, постановила:
У задоволенні скарги Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про скасування ухвали Вищого адміністративного суду України від 15 липня 2009 року відмовити.
Постанова є остаточною і не може бути оскаржена, крім випадку, встановленого пунктом 2 частини 1 статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України.