МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ
НАКАЗ
15.06.2015 № 608

Про доцільність підготовки спільного з Європейським інвестиційним банком проекту "Модернізація муніципальної інфраструктури в Україні"

Відповідно до пункту 10 Порядку ініціювання, підготовки та реалізації проектів економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями (1027-2008-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 № 1027, та за результатами експертизи проектної пропозиції щодо ініціювання спільного з Європейським інвестиційним банком проекту "Модернізація муніципальної інфраструктури в Україні", проведеної Міністерством фінансів України, Міністерством юстиції України, Міністерством закордонних справ України і Міністерством екології та природних ресурсів України, НАКАЗУЮ:
1. Визначити доцільною підготовку спільного з Європейським інвестиційним банком проекту "Модернізація муніципальної інфраструктури в Україні".
2. Визначити Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відповідальним виконавцем зазначеного проекту.
3. Надати відповідальному виконавцеві рекомендації та застереження щодо заходів, яких пропонується вжити під час підготовки та реалізації проекту "Модернізація муніципальної інфраструктури в Україні", згідно з додатком.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Виконувач обов'язків
Міністра
Ю. Клименко
Додаток
до наказу Міністерства економічного
розвитку і торгівлі України
15.06.2015 № 608

РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ЗАСТЕРЕЖЕННЯ,

що надаються відповідальному виконавцеві щодо заходів, яких пропонується вжити під час підготовки та реалізації проекту "Модернізація муніципальної інфраструктури в Україні"

1. Здійснити в межах чинного законодавства України заходи для забезпечення контролю за цільовим та ефективним використанням кредитних коштів Європейського інвестиційного банку (далі - ЄІБ) під час реалізації проекту "Модернізація муніципальної інфраструктури в Україні" (далі - проект).
2. Під час розроблення техніко-економічного обґрунтування (далі - ТЕО) проекту та проектно-кошторисної документації:
надати обґрунтування розрахунків вартості робіт та оціночної вартості проекту;
визначити показники результативності проекту, які нададуть можливість оцінити досягнення його цілей та їх соціально-економічні наслідки;
разом з Мінфіном опрацювати фінансові умови залучення кредиту ЄІБ, схеми фінансування проекту, обсяги та характер зобов'язань держави внаслідок залучення кредиту для реалізації проекту;
визначити види забезпечення повернення та обслуговування кредитних коштів відповідно до Бюджетного кодексу України (2456-17) ;
визначити вичерпний перелік критеріїв (вимог) для відбору прийнятних підприємств - учасників проекту, яким будуть надаватися кошти позики та визначатися пріоритетність їх надання;
підготувати план заходів, пов'язаний з природоохоронною сферою.
3. Під час підготовки плану закупівель за проектом ураховувати кваліфікацію вітчизняних виробників та постачальників товарів, робіт та послуг.
4. За результатами підготовки ТЕО проекту разом з НКРЕКП опрацювати питання включення до розрахунків тарифів на комунальні послуги інвестиційної складової, яка надасть можливість комунальним підприємствам - учасникам проекту здійснювати вчасне та в повному обсязі погашення та обслуговування позики.
5. До початку проведення переговорів здійснити аналіз та розробити план мінімізації ризиків, що можуть виникнути під час підготовки та реалізації зазначеного проекту, включаючи вирішення питань щодо залучення необхідної кількості кваліфікованих працівників, субпідрядних організацій з необхідним спеціалізованим обладнанням для виконання робіт, передбачених проектом.
6. З метою усунення інституційних ризиків забезпечити підвищення рівня знань працівників підприємств - учасників проекту та представників заінтересованих органів виконавчої влади, які братимуть участь у підготовці та реалізації проекту, шляхом проведення навчальних семінарів і тренінгів, а також забезпечити підготовку проектної та тендерної документації за рахунок кредиту та/або технічної допомоги без використання послуг іноземних консультантів.
7. У рамках проекту провести масштабну інформаційну кампанію шляхом розміщення оголошень в офіційних і спеціалізованих виданнях та виданнях, орієнтованих на відповідну цільову аудиторію, з метою забезпечення участі в міжнародних конкурсних торгах вітчизняних виробників та постачальників.
8. Забезпечувати запровадження роздільного збирання побутових відходів та вилучення небезпечних відходів у складі побутових на всіх стадіях поводження з ними.
9. Під час реалізації інвестиційних проектів, що стосуються захоронення побутових відходів, ураховувати основні вимоги Директиви від 26 квітня 1999 року № 1999/31/ЄС (994_925) про захоронення відходів, які протягом наступних років будуть упроваджені в національне законодавство.
ЗАСТЕРЕЖЕННЯ
Відсутність чітких критеріїв вибору підприємств - учасників проекту, а також орієнтовних показників, що дадуть змогу оцінити результати реалізації проекту, створює ризики неефективного управління проектом та неможливість забезпечення умов, за яких може бути досягнуто позитивний економічний ефект від реалізації проекту.
Директор департаменту
координації міжнародних
програм
О. Трегуб