МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
14.12.2015 № 2/4-13-2600-15

Щодо порядку фінансування дошкільних навчальних закладів

У департаменті загальної середньої та дошкільної освіти розглянуто ваш лист про надання роз’яснень щодо фінансування дошкільних навчальних закладів комунальної форми власності та в межах компетенції інформуємо.
Відповідно до частини другої ст. 19 Закону України "Про дошкільну освіту", забезпечення реалізації державної політики у сфері дошкільної освіти на відповідній території, контроль за додержанням вимог законів та інших нормативно-правових актів, створення умов для одержання громадянами дошкільної освіти, організація наукового, програмно-методичного, кадрового, матеріального забезпечення діяльності педагогічних працівників у сфері дошкільної освіти належить до компетенції місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.
Міністерство підтримує пропозицію трудових колективів щодо продовження фінансування видатків на утримання дошкільних навчальних закладів із бюджетів села, селища, міста районного значення згідно з п. 20 Прикінцевих положень Бюджетного Кодексу України (2456-17) і в наступні роки до повного формування територій громад.
Позицію Міністерства з цього питання викладено в листі до Міністерства фінансів України від 07.10.2015 № 1/12-6620.
Додатково інформуємо, що 26 листопада цього року прийнятий Верховною Радою України проект Закону України № 3490 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (2456-17) щодо особливостей формування та виконання бюджетів об’єднаних територіальних громад", який знаходиться на підпису у Президента України.
Зазначеним Законом передбачено продовжити дію пункту 20 Прикінцевих та перехідних положень щодо можливості фінансувати дошкільні навчальні заклади з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення і в 2016 році та зазначено, що районна (міська) рада приймає рішення про передачу коштів на здійснення, таких видатків за зверненням сільської, селищної, міської (міста районного значення) ради та у районному ( міському) бюджеті затверджуються міжбюджетні трансферти з районного бюджету бюджетам місцевого самоврядування ( з бюджету міста обласного значення бюджетам адміністративно підпорядкованих йому міст, сіл і селищ). При цьому обсяги зазначених міжбюджетних трансфертів визначаються за формулою, яка затверджується відповідною районною (міською) радою у додатку до рішення про місцевий бюджет, та не можуть бути меншими відповідних обсягів видатків, передбачених у бюджеті на 2015 рік для таких установ.
Види міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами визначені 101 статтею Кодексу (2456-17) .
За усною інформацією Мінфіну, фінансування дошкільних закладів з районного бюджету не передбачає зміни їх підпорядкування, а тому не потребує їх передачі в підпорядкування територіальних громад району.
Директор департаменту
Ю.Г. Кононенко