ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
06.10.2009 р.
Справа N 21-1690во09
Колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у складі: головуючого Терлецького О. О., суддів: Гусака М. Б., Маринченка В. Л., Панталієнка П. В., Тітова Ю. Г.,розглянувши у порядку письмового провадження за винятковими обставинами за скаргою ОСОБА_1 справу за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 до Житомирської обласної ради про визнання нечинним та скасування рішення, встановила:
Вищий адміністративний суд України оскаржуваною ухвалою від 20 липня 2009 року повернув ОСОБА_11 касаційну скаргу на постанову Корольовського районного суду м. Житомира від 9 квітня 2008 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 22 січня 2009 року.
Ухвалу суду касаційної інстанції мотивовано тим, що скаржник пропустив установлений законом процесуальний строк для подання скарги та не заявив клопотання про його поновлення.
У скарзі до Верховного Суду України ОСОБА_1, посилаючись на порушення норм процесуального права, просить переглянути за винятковими обставинами і скасувати ухвалу Вищого адміністративного суду України та направити справу до цього суду для вирішення питання про прийняття касаційної скарги.
Скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до частини 2 статті 212 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС) касаційна скарга на судові рішення подається протягом одного місяця після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, крім випадків, передбачених цим Кодексом, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення постанови в повному обсязі.
Частиною 3 статті 160 КАС установлено, що у виняткових випадках залежно від складності справи складення постанови у повному обсязі може бути відкладено на строк не більше ніж п'ять днів з дня закінчення розгляду справи. При цьому вступна та резолютивна частини постанови підписуються всім складом суду, проголошуються в тому самому засіданні, в якому закінчився розгляд справи, і приєднуються до справи.
Як убачається з матеріалів справи, в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини оскаржуваної ухвали Київського апеляційного адміністративного суду від 22 січня 2009 року, повний текст якої було виготовлено 27 січня того самого року.
Згідно з частиною 1 статті 103 КАС перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.
Таким чином, ОСОБА_1, подавши касаційну скаргу 25 лютого 2009 року, дотрималася місячного строку оскарження рішення апеляційного суду. Суд касаційної інстанції дійшов помилкового висновку про пропуск скаржником цього строку.
З огляду на викладене ухвала Вищого адміністративного суду України підлягає скасуванню, а справа - направленню на розгляд до цього суду для вирішення питання про прийняття касаційної скарги.
Керуючись статтями 241 - 244 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України постановила:
Скаргу ОСОБА_1 задовольнити.
Ухвалу Вищого адміністративного суду України від 20 липня 2009 року скасувати, справу направити до цього суду для вирішення питання про прийняття касаційної скарги ОСОБА_1.
Постанова є остаточною і не може бути оскаржена, крім випадку, встановленого пунктом 2 частини 1 статті 237 Кодексу адміністративного судочинства України.
Головуючий
Судді:
О. О. Терлецький
М. Б. Гусак
В. Л. Маринченко
П. В. Панталієнко
Ю. Г. Тітов