КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 31 серпня 2016 р. № 573
Київ

Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансування спільних з Європейським інвестиційним банком проектів

Відповідно до частини сьомої статті 20 Бюджетного кодексу України (2456-17) Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансування спільних з Європейським інвестиційним банком проектів, що додається.
Прем'єр-міністр України
В.ГРОЙСМАН
Інд. 37
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 31 серпня 2016 р. № 573

ПОРЯДОК

використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансування спільних з Європейським інвестиційним банком проектів

1. Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою "Фінансування спільних з Європейським інвестиційним банком проектів" (далі - бюджетні кошти).
2. Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мінфін.
3. Бюджетні кошти спрямовуються на співфінансування спільних з Європейським інвестиційним банком проектів, а саме:
Європейські дороги України II (Проект покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м. Києва) - реалізується відповідно до Фінансової угоди (971_006) "Європейські дороги України II (Проект покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м. Києва)" між Україною та Європейським інвестиційним банком, ратифікованої Законом України від 16 листопада 2011 р. № 4042-VI (4042-17) ;
Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська - реалізується відповідно до Фінансової угоди (971_009) між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект "Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська"), ратифікованої Законом України від 18 вересня 2012 р. № 5256-VI (5256-17) .
4. Обсяг спрямування бюджетних коштів на реалізацію проектів, зазначених у пункті 3 цього Порядку, визначається головним розпорядником коштів у межах бюджетних призначень відповідно до поданих Укравтодором і Міненерговугіллям обґрунтувань.
5. Бюджетні кошти перераховуються:
підрядникам/постачальникам товарів, робіт і послуг за договорами, що були укладені Укравтодором за результатами здійснення закупівель за правилами Європейського інвестиційного банку відповідно до пункту 6.04 статті 6 "Порядок закупівель" Фінансової угоди "Європейські дороги України" (971_006) (Проект покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м. Києва) між Україною та Європейським інвестиційним банком в рамках проекту "Європейські дороги України II (Проект покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м. Києва)", на виконання зобов'язань Укравтодору за такими договорами;
підрядникам/постачальникам товарів, робіт і послуг за договорами, що були укладені державним підприємством "Національна енергетична компанія "Укренерго" (далі - ДП "НЕК Укренерго") за результатами здійснення закупівель за правилами Європейського банку реконструкції та розвитку відповідно до пункту 6.04 статті 6 "Процедура закупівель" Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (971_009) (Проект "Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська") в рамках проекту "Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська", на виконання зобов'язань ДП "НЕК Укренерго"за такими договорами.
6. Оплата товарів, робіт і послуг, зазначених у пункті 5 цього Порядку, здійснюється на підставі платіжних доручень та відповідних підтвердних документів у межах відкритих асигнувань.
7. У разі необхідності здійснення розрахунків з підрядниками/постачальниками в іноземній валюті видатки проводяться відповідно до Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затвердженого Мінфіном, з урахуванням особливостей, передбачених цим Порядком. З метою здійснення розрахунків у іноземній валюті Мінфін відкриває в ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" відповідні мультивалютні рахунки.
8. За рахунок бюджетних коштів можуть проводитися видатки на сплату комісій за перерахування коштів та купівлю іноземної валюти, пов'язані з виконанням бюджетної програми.
9. З метою здійснення платежів підрядникам/постачальникам товарів, робіт і послуг Укравтодор та ДП "НЕК "Укренерго" подають Мінфіну проекти реєстрів бюджетних (фінансових) зобов'язань, платіжних документів та підтвердні документи, а саме: засвідчені копії договорів, що були укладені Укравтодором в рамках проекту "Європейські дороги України II (Проект покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на підходах до м. Києва)", засвідчені копії договорів, що були укладені ДП "НЕК "Укренерго" в рамках проекту "Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська", а також документи, передбачені умовами платежів, визначеними зазначеними договорами.
10. У разі належного оформлення документів, поданих згідно з пунктом 9 цього Порядку, та відповідності платежу цілям зазначених у пункті 5 цього Порядку фінансових угод Мінфін подає такі документи разом із реєстром бюджетних (фінансових) зобов'язань до Казначейства та/або ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" для здійснення платежів.
11. Відкриття рахунків, реєстрація та облік бюджетних зобов'язань в органах Казначейства і проведення операцій, пов'язаних з використанням бюджетних коштів, здійснюються в установленому законодавством порядку з урахуванням особливостей, визначених цим Порядком. Відображення у первинному та бухгалтерському обліку інформації про отримані (створені) оборотні і необоротні активи здійснюється в установленому законодавством порядку Укравтодором та ДП "НЕК "Укренерго".
12. Складення та подання бюджетної звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням здійснюються Мінфіном в установленому законодавством порядку.