ГУ ДФС в Одеській області
Лист
19.10.2016 № 2279/10/15-32-12-01-14
Головне управління ДФС в Одеській області розглянуло Ваш запит щодо податкових наслідків для комунального підприємства при передачі багатоквартирних будинків, які знаходилися в його оперативному управлінні, з балансу такого підприємства на баланс об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, та керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Податковий кодекс (2755-17) ) повідомляє наступне.
Згідно положень п.3. ст. 78 Господарського кодексу України від 16.01.2003 № 436-IV (далі: Господарський кодекс (436-15) ) майно комунального унітарного підприємства перебуває у комунальній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або на праві оперативного управління (комунальне некомерційне підприємство).
Відповідно до ст. 137 Господарського кодексу правом оперативного управління визнається речове право суб'єкта господарювання, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом) для здійснення некомерційної господарської діяльності, у межах, установлених цим Кодексом та іншими законами, а також власником майна (уповноваженим ним органом).
За договором управління майном одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов'язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача) (п.1. ст. 1029 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 № 435-IV (далі: Цивільний кодекс (435-15) )).
Згідно п.3 ст. 1030 Цивільного кодексу майно, передане в управління, має бути відокремлене від іншого майна установника управління та від майна управителя. Майно, передане в управління, має обліковуватися в управителя на окремому балансі, і щодо нього ведеться окремий облік. Розрахунки, пов'язані з управлінням майном, здійснюються на окремому банківському рахунку.
Крім того, майно, набуте управителем у результаті управління майном, включається до складу отриманого в управління майна. (п.4 ст. 1030 Цивільного кодексу).
Щодо оподаткування податком на прибуток операцій по передачі багатоквартирних будинків, що знаходяться в оперативному управлінні комунального підприємства, на баланс ОСББ, то згідно п.п.134.1.1 п.134.1 ст. 134 Кодексу (2755-17) розрахунок об'єкта оподаткування податком на прибуток проводиться на підставі даних бухгалтерського обліку шляхом коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності на різниці, які збільшують або зменшують фінансовий результат до оподаткування, відповідно до положень розділу III Податкового кодексу (2755-17) .
Згідно з п. 3 розд. I Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 N 73 (z0336-13) , доходами вважається збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які призводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників).
Пунктом 6 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 "Витрати", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 N 318 (z0027-00) , витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.
Оскільки договір про управління майном не тягне за собою переходу права власності до управителя на майно, передане в управління (п.5 ст. 1033 Цивільного кодексу), передача такого майна з балансу на баланс управляючих компаній не має податкових наслідків для Вашого комунального підприємства, у зв’язку з тим, що така операція не призводить до виникнення доходів або витрат.
Щодо власників квартир багатоквартирних будинків, що знаходяться в оперативному управлінні комунального підприємства, то вони можуть створити юридичну особу - об'єднання співвласників багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна (ст. 1 Закону України від 29.11.2001 № 2866-III "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", далі: Закон № 2866). При цьому, колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку у тримісячний строк з дня державної реєстрації об'єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж (ст.6 Закону № 2866).
Також повідомляємо, що згідно п.52.2 ст. 52 Податкового кодексу дана податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
Перший заступник начальника
Н.Л.Гулакова