КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 16 вересня 2015 р. № 726
Київ

Про проведення експерименту з фінансового забезпечення здійснення заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування в усіх областях та м. Києві, а також дорожньої інфраструктури у м. Києві

( Назва Постанови в редакції Постанови КМ № 45 від 03.02.2016 (45-2016-п) ; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 100 від 01.03.2017 (100-2017-п) )
( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 45 від 03.02.2016 (45-2016-п) № 100 від 01.03.2017 (100-2017-п) )
Відповідно до пункту 33 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України (2456-17) Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються:
Порядок спрямування 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, до спеціальних фондів обласних бюджетів та бюджету м. Києва;
( Абзац другий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 45 від 03.02.2016 (45-2016-п) ; в редакції Постанови КМ № 100 від 01.03.2017 (100-2017-п) )
Методику розрахунку щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів до загального фонду державного бюджету у розрізі Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя.
( Абзац третій пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 100 від 01.03.2017 (100-2017-п) )
2. Державній фіскальній службі надавати Міністерству фінансів, Державній казначейській службі, обласним та Київській міській державним адміністраціям розраховані на підставі Методики, затвердженої цією постановою, і погоджені з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету індикативні показники надходжень митних платежів до загального фонду державного бюджету в розрізі місяців, встановлені відповідній митниці на бюджетний період:
( Абзац перший пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 100 від 01.03.2017 (100-2017-п) )
у п’ятиденний строк після погодження з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету зазначених індикативних показників;
( Абзац другий пункту 2 в редакції Постанови КМ № 100 від 01.03.2017 (100-2017-п) )
у разі внесення змін до розпису державного бюджету або змін до переліку товарів, визначеного Міністерством фінансів, митне оформлення яких здійснюється Енергетичною митницею, - у 15-денний строк після внесення змін до розпису державного бюджету або до зазначеного переліку товарів.
( Пункт 2 в редакції Постанови КМ № 45 від 03.02.2016 (45-2016-п) )
3. Міністерству фінансів надавати роз’яснення щодо застосування Порядку та Методики, затверджених цією постановою.
Прем'єр-міністр України
А.ЯЦЕНЮК
Інд. 34
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 16 вересня 2015 р. № 726
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 1 березня 2017 р. № 100 (100-2017-п)
        )

ПОРЯДОК

спрямування 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, до спеціальних фондів обласних бюджетів та бюджету м. Києва

1. Цей Порядок визначає механізм спрямування 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів (мито, акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції), податок на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів (продукції), визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, до спеціальних фондів обласних бюджетів та бюджету м. Києва.
2. Загальний обсяг коштів (Оk), що підлягає спрямуванню із загального фонду державного бюджету до спеціального фонду обласних бюджетів та бюджету м. Києва, визначається за такою формулою:
      O  - O
       m    r
O  = ---------,
 k       2
 
     де 
O  - загальний   обсяг   надходжень   митних   платежів  до  загального фонду 
 m   державного бюджету за звітний місяць в цілому по Україні;
 
O  - загальний  обсяг  показників  надходжень  митних  платежів, визначених у 
 r   розписі  державного  бюджету  за  загальним  фондом  на звітний місяць в 
     цілому по Україні.
У разі коли Or більше або дорівнює Om, розподіл коштів між загальним фондом державного бюджету та спеціальним фондом обласних бюджетів та бюджету м. Києва не здійснюється.
3. Обсяг коштів, що підлягає зарахуванню до відповідних обласних бюджетів та бюджету м. Києва, визначається пропорційно до суми перевиконання на відповідній території загального обсягу щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів за загальним фондом державного бюджету, що справляються під час митного оформлення товарів на територіях відповідних областей та м. Києва, за такою формулою:
             F  - Інд
              i      i
O  = O  x -----------------, F  > Інд ,
 i    k   Сума (F  - Інд )    i      i
                 i      i
 
     де 
О                - обсяг  коштів,  що  підлягає  зарахуванню  до відповідного 
 i                 обласного  бюджету, бюджету м. Києва (і - числовий індекс, 
                   що використовується для позначення регіону та має значення 
                   від  1  до  28,  при  цьому   індексом   28   позначається 
                   Енергетична митниця);
 
F                - сума  фактичних  надходжень  за  звітний   місяць   митних 
 i                 платежів  (мито,  акцизний  податок  з  ввезених  на митну 
                   територію України підакцизних товарів (продукції), податок 
                   на  додану  вартість з ввезених на митну територію України 
                   товарів (продукції) за відповідною митницею;
 
Інд              - сума  індикативних  показників  надходжень митних платежів 
   i               (мито,  акцизний  податок  з  ввезених  на митну територію 
                   України підакцизних товарів (продукції), податок на додану 
                   вартість  з  ввезених  на  митну територію України товарів 
                   (продукції), визначених для відповідної митниці на звітний 
                   місяць  відповідно  до  Методики   розрахунку   щомісячних 
                   індикативних  показників  надходжень  митних  платежів  до 
                   загального  фонду  державного бюджету у розрізі Автономної 
                   Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя;
 
Сума (F  - Інд ) - загальна  сума  перевиконання  індикативних  показників за 
       i      i    звітний місяць всіма митницями, для яких F  > Інд .
                                                             i      i
Для розрахунку використовуються показники лише тих митниць, що забезпечили перевиконання загального обсягу місячних індикативних показників надходжень митних платежів.
Обсяг коштів, визначений для Енергетичної митниці, залишається у загальному фонді державного бюджету.
4. Казначейство повідомляє до 5 числа місяця, що настає за звітним періодом, обласним та Київській міській держадміністраціям про суми фактичних надходжень митних платежів за звітний місяць та індикативних показників надходжень митних платежів, встановлених ДФС на звітний місяць для відповідної митниці та в цілому по Україні. У разі перевиконання у звітному місяці загального обсягу показників надходжень митних платежів, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, Казначейство забезпечує перерахування 50 відсотків суми перевиконання до спеціальних фондів відповідних обласних бюджетів та бюджету м. Києва двома рівними частинами до 10 і 20 числа місяця, що настає за звітним періодом, у обсягах, визначених відповідно до формули, зазначеної у пункті 3 цього Порядку.
У звітності про виконання державного та місцевих бюджетів зазначені операції відображаються за відповідними кодами класифікації доходів бюджетів (v0011201-11) .
Казначейство у разі перевиконання у грудні загального обсягу показників надходжень митних платежів, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, забезпечує перерахування 50 відсотків суми перевиконання до спеціальних фондів обласних бюджетів та бюджету м. Києва не пізніше ніж протягом останнього робочого (банківського) дня грудня.
5. Отримані обласними бюджетами та бюджетом м. Києва кошти від перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів спрямовуються:
облдержадміністраціями - на здійснення заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування у відповідних областях;
Київською міськдержадміністрацією - на здійснення заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування, а також дорожньої інфраструктури у м. Києві.
Перелік об’єктів, щодо яких проводиться експеримент з фінансового забезпечення здійснення заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування в усіх областях та м. Києві, а також дорожньої інфраструктури у м. Києві, затверджується відповідною обласною, Київською міською держадміністрацією за погодженням з Мінінфраструктури, Укравтодором і Мінфіном та подальшим погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.
6. Кошти на здійснення заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування в усіх областях та м. Києві, а також дорожньої інфраструктури у м. Києві перераховуються із спеціального фонду обласного бюджету та бюджету м. Києва відповідному розпоряднику бюджетних коштів, визначеному рішенням обласної ради про обласний бюджет та міської ради про бюджет м. Києва на відповідний рік.
При цьому Мінфін визначає окремий код Типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів/Тимчасової класифікації видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують програмно-цільового методу, за яким будуть здійснюватися видатки за встановленим напрямом.
Виконавці робіт із здійснення заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування в областях та м. Києві, а також дорожньої інфраструктури у м. Києві відкривають небюджетні рахунки в органах Казначейства у порядку, встановленому законодавством.
7. Казначейство інформує щомісяця до 5 числа наступного періоду Мінфін про обсяг перерахованих коштів до спеціальних фондів відповідних обласних бюджетів та бюджету м. Києва від перевиконання місячних індикативних показників надходжень митних платежів за загальним фондом державного бюджету, що справляються під час митного оформлення товарів на територіях областей та м. Києва.
8. Обласні та Київська міська держадміністрації інформують щомісяця до 25 числа наступного періоду Мінфін, Мінінфраструктури та Казначейство про використання коштів, зазначених у пункті 7 цього Порядку.
9. Казначейство інформує щомісяця до 30 числа наступного періоду Кабінет Міністрів України, Верховну Раду України, Президента України та Рахункову палату про щомісячні індикативні показники, фактичні надходження та обсяги спрямування бюджетних коштів до спеціальних фондів обласних бюджетів та бюджету м. Києва, а також про використання таких коштів.
( Порядок в редакції Постанови КМ № 100 від 01.03.2017 (100-2017-п) )
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 16 вересня 2015 р. № 726
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 3 лютого 2016 р. № 45 (45-2016-п)
        )

МЕТОДИКА

розрахунку щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів у розрізі Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя

( Див. текст (726-2015-пd100) ) ( Методика в редакції Постанови КМ № 45 від 03.02.2016 (45-2016-п) )