ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 19 травня 2017 року № 107

Про окремі питання діяльності Київської обласної виборчої комісії

До Центральної виборчої комісії надійшли звернення Київської обласної ради та скарги Київської обласної регіональної парторганізації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ "УКРОП" від 19 та 25 квітня 2017 року разом з доданими до них документами стосовно бездіяльності Київської обласної виборчої комісії, яка полягає в невиконанні вимог статей 89, 90 Закону України "Про місцеві вибори" (595-19) (далі - Закон) щодо заміщення депутата Київської обласної ради від указаної місцевої організації партії.
Зазначену скаргу від 19 квітня 2017 року на підставі частини одинадцятої статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) 20 квітня 2017 року повернуто суб’єкту її подання як таку, що оформлена без дотримання вимог частини десятої цієї статті, а скаргу від 25 квітня 2017 року постановою Центральної виборчої комісії від 28 квітня 2017 року № 97 (v0097359-17) залишено без розгляду по суті.
Крім того, до Комісії надійшли інші документи, зокрема, листи Київської обласної виборчої комісії та пояснення секретаря цієї виборчої комісії щодо обставин розгляду питання про заміщення депутата Київської обласної ради від Київської обласної регіональної парторганізації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ "УКРОП".
Відповідно до частини другої статті 1, частини першої статті 2 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) Комісія здійснює, зокрема, контроль за діяльністю виборчих комісій, які утворюються для організації підготовки та проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, а також у межах своїх повноважень забезпечує дотримання передбачених Конституцією України (254к/96-ВР) та законами України принципів і засад виборчого і референдумного процесів, реалізацію виборчих прав громадян України та права на участь у референдумі, однакове застосування законодавства України про вибори і референдуми на всій території України.
Якщо Комісії стане відомо про порушення законодавства України про вибори, виборчих прав громадян України з результатів проведених нею перевірок, засобів масової інформації чи з інших джерел, що не суперечать законодавству України, Комісія має право розглянути за власною ініціативою питання, що належать до її повноважень, та прийняти з цього приводу рішення в установленому законом порядку (частина перша статті 16 вказаного Закону (1932-15) ).
Згідно з пунктом 8 частини першої статті 5 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" (93-15) повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково за наявності визначених цим Законом (93-15) підстав, засвідчених офіційними документами, без прийняття рішення відповідної ради, зокрема, у разі його смерті.
Так, 27 червня 2016 року достроково припинено повноваження депутата Київської обласної ради Семеняки М.М., включеного до виборчого списку Київської обласної регіональної парторганізації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ "УКРОП", у зв’язку зі смертю.
Частиною першою статті 90 Закону (595-19) , пунктом 17 Роз’яснення щодо порядку реєстрації обраних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ (v0381359-15 ) , затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 2 жовтня 2015 року № 381 (із змінами) (далі - Роз’яснення), встановлено, що у разі, якщо депутат, який обирався в багатомандатному виборчому окрузі, достроково припинив повноваження або його повноваження достроково припинені на підставах і в порядку, передбачених Конституцією (254к/96-ВР) та законами України, за рішенням територіальної виборчої комісії обраним депутатом визнається наступний за черговістю кандидат у депутати від місцевої організації партії. Указане рішення приймається територіальною виборчою комісією не пізніш як у тридцятиденний строк з дня надходження документів, що підтверджують факт дострокового припинення повноважень депутата ради. Такі документи повинні бути засвідчені в установленому порядку органом, який видав відповідний документ, або нотаріально.
За наявною в Комісії інформацією відповідно до визначеної постановою Київської обласної виборчої комісії від 5 листопада 2015 року № 65 черговості кандидатів у депутати Київської обласної ради у виборчому списку від Київської обласної регіональної парторганізації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ "УКРОП" наступним за черговістю кандидатом у депутати, який повинен бути визнаний обраним у зв’язку з достроковим припиненням повноважень депутата Київської обласної ради Семеняки М.М., є Нестеров Д.Ю.
З наданих Комісії документів та пояснень вбачається, що секретарем Київської обласної виборчої комісії 16 березня 2017 року отримано лист Київської обласної ради від 6 березня 2017 року № 483/07 про дострокове припинення повноважень депутата Київської обласної ради Семеняки М.М. у зв’язку з його смертю, до якого додано нотаріально посвідчену копію свідоцтва про смерть зазначеної особи.
Указаний лист разом з копією свідоцтва про смерть секретарем Київської обласної виборчої комісії передано голові цієї виборчої комісії 15 квітня 2017 року.
Отже, з 16 березня 2017 року Київська обласна виборча комісія мала всі підстави для ухвалення рішення про визнання Нестерова Д.Ю. обраним депутатом Київської обласної ради від Київської обласної регіональної парторганізації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ "УКРОП" і на виконання вказаних вимог Закону (595-19) та Роз’яснення (v0381359-15) повинна була розглянути вказані документи на своєму засіданні та ухвалити відповідне рішення.
Як вбачається з листа Київської обласної виборчої комісії від 28 квітня 2017 року № 8 та пояснень секретаря цієї виборчої комісії, вказана виборча комісія провела засідання 18 квітня та 15 травня 2017 року, проте рішення про визнання Нестерова Д.Ю. обраним нею не приймалось.
На момент розгляду Центральною виборчою комісією цього питання рішення про визнання Нестерова Д.Ю. обраним Київською обласною виборчою комісією не прийнято.
Частиною першою статті 38 Конституції України (254к/96-ВР) встановлено, що громадяни мають право вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
Таким чином, Київська обласна виборча комісія не вчинила передбачених Законом (595-19) та вищезазначеним Роз’ясненням (v0381359-15) дій щодо визнання обраним депутатом Київської обласної ради наступного за черговістю кандидата в депутати від Київської обласної регіональної парторганізації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ "УКРОП" у зв’язку з достроковим припиненням повноважень депутата цієї ради Семеняки М.М., а отже, допустила протиправну бездіяльність щодо виконання вимог статті 90 Закону (595-19) , чим порушила виборчі права кандидата в депутати та права місцевої організації політичної партії, що свідчить про грубе порушення виборчою комісією Конституції України (254к/96-ВР) та Закону (595-19) .
Згідно з частиною першою статті 20 Закону (595-19) виборчі комісії з місцевих виборів є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення відповідних місцевих виборів і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про місцеві вибори.
Пунктом 1 частини першої статті 19 Закону (595-19) передбачено, що Центральна виборча комісія є виборчою комісією вищого рівня для всіх виборчих комісій з усіх місцевих виборів.
Центральна виборча комісія здійснює контроль за додержанням законодавства про місцеві вибори на всій території України (пункт 1 частини першої статті 24 Закону (595-19) ).
Згідно з частиною третьою статті 19 Закону (595-19) виборчі комісії зобов’язані діяти відповідно до Конституції України (254к/96-ВР) та інших законів України.
За змістом частини третьої статті 29 Закону (595-19) повноваження усього складу територіальної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів у разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України (254к/96-ВР) та законів України.
Частиною дев’ятою статті 99 Закону (595-19) визначено, що виборча комісія вищого рівня на підставі скарги, рішення суду або з власної ініціативи може, зокрема, зобов’язати виборчу комісію нижчого рівня повторно розглянути порушене питання.
З огляду на наведені обставини Центральна виборча комісія вважає за необхідне достроково припинити повноваження всього складу Київської обласної виборчої комісії в зв’язку з одноразовим грубим порушенням нею Конституції України (254к/96-ВР) та Закону (595-19) , а також зобов’язати цю виборчу комісію після сформування її нового складу розглянути відповідно до вимог Закону (595-19) та Роз’яснення (v0381359-15) питання про визнання обраним депутатом Київської обласної ради наступного за черговістю кандидата в депутати цієї ради від Київської обласної регіональної парторганізації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ "УКРОП" у зв’язку з достроковим припиненням повноважень депутата цієї ради Семеняки М.М.
Окремо Центральна виборча комісія звертає увагу на таке.
Частиною четвертою статті 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) передбачено, що в разі виявлення у процесі розгляду питання на засіданні Комісії ознак вчинення злочину чи іншого правопорушення Комісія приймає рішення про звернення до відповідних правоохоронних органів та передає їм відповідні матеріали.
Статтями 21, 22 Конституції України (254к/96-ВР) встановлено, що права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними, конституційні права і свободи гарантуються.
Статтею 140 Конституції України (254к/96-ВР) передбачено право територіальних громад самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України, в порядку, встановленому законом, зокрема, через органи місцевого самоврядування - обласні ради.
Депутат обласної ради є представником інтересів територіальних громад відповідних сіл, селищ, міст, який зобов’язаний виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади (стаття 2 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" (93-15) ).
Статтею 12 Закону України "Про політичні партії в Україні" (2365-14) надано право політичним партіям брати участь у виборах органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у порядку, встановленому відповідними законами України, а отже, у формуванні цих органів.
Право висування кандидатів до обласної ради реалізується громадянами через відповідні обласні організації політичних партій (стаття 10 Закону (595-19) ).
Таким чином, бездіяльність Київської обласної виборчої комісії протягом тривалого часу не лише перешкоджає реалізації Нестеровим Д.Ю. свого виборчого права - права бути обраним, а й позбавляє громадян, що входять до територіальної громади Київської області, належного представництва їх інтересів та захисту їх прав у Київській обласній раді, а також перешкоджає реалізації прав Київської обласної регіональної парторганізації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ "УКРОП" як суб’єкта виборчого процесу.
Указані вище обставини свідчать про наявність ознак вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтею 157 Кримінального кодексу України (2341-14) , у зв’язку з чим Центральна виборча комісія вважає за необхідне звернутися до Головного управління Національної поліції в Київській області та передати копії матеріалів з питання визнання обраним депутатом Київської обласної ради наступного за черговістю кандидата в депутати цієї ради від Київської обласної регіональної парторганізації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ "УКРОП" у зв’язку з достроковим припиненням повноважень депутата цієї ради Семеняки М.М. для проведення перевірки викладених у них обставин та в разі виявлення підстав вжиття заходів реагування відповідно до законодавства України.
Враховуючи викладене, відповідно до частини третьої статті 29 Закону України "Про місцеві вибори" (595-19) , керуючись частиною другою статті 1, частиною першою статті 2, статтями 11 - 13, частиною першою статті 16, пунктами 1-2, 9 статті 21, частиною другою статті 27 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Встановити факт одноразового грубого порушення Київською обласною виборчою комісією вимог Конституції України (254к/96-ВР) та Закону України "Про місцеві вибори" (595-19) .
2. Достроково припинити повноваження усього складу Київської обласної виборчої комісії (v0230359-15) у зв’язку із одноразовим грубим порушенням нею Конституції України (254к/96-ВР) та Закону України "Про місцеві вибори" (595-19) .
3. Встановити, що місцеві організації політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, а також зареєстровані в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцеві організації політичних партій, які мають право подання кандидатур до складу Київської обласної виборчої комісії, можуть не пізніше 24 години 21 травня 2017 року подати до Центральної виборчої комісії кандидатури для включення до складу зазначеної комісії.
4. Зобов’язати Київську обласну виборчу комісію після сформування її нового складу до 28 травня 2017 року включно розглянути питання про визнання обраним депутатом Київської обласної ради наступного за черговістю кандидата в депутати цієї ради від Київської обласної регіональної парторганізації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ "УКРОП" у зв’язку з достроковим припиненням повноважень депутата цієї ради Семеняки М.М.
5. Звернути увагу нового складу Київської обласної виборчої комісії на необхідність забезпечення реалізації виборчих прав суб’єктів виборчого процесу та неухильного дотримання вимог виборчого законодавства у своїй діяльності.
6. Звернутися до Головного управління Національної поліції в Київській області та передати копії матеріалів з питання визнання обраним депутатом Київської обласної ради наступного за черговістю кандидата в депутати цієї ради від Київської обласної регіональної парторганізації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ "УКРОП" у зв’язку з достроковим припиненням повноважень депутата цієї ради Семеняки М.М. для проведення перевірки викладених у них обставин та в разі виявлення підстав вжиття заходів реагування відповідно до законодавства України.
7. Копії цієї постанови надіслати Київській обласній раді, Київській обласній виборчій комісії, Київській обласній регіональній парторганізації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ "УКРОП", Нестерову Д.Ю., Головному управлінню Національної поліції в Київській області.
8. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Заступник Голови
Центральної виборчої комісії
Ж.УСЕНКО-ЧОРНА