КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 5 травня 2015 р. № 421
Київ

Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам'яті

( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 259 від 25.03.2016 (259-2016-п) ) ( Щодо змін додатково див. Постанову КМ № 421 від 19.07.2017 (439-2017-п) )
Відповідно до частини сьомої статті 20 Бюджетного кодексу України (2456-17) Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам'яті, що додається.
Прем'єр-міністр України
А.ЯЦЕНЮК
Інд. 73
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 5 травня 2015 р. № 421

ПОРЯДОК

використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам'яті

1. Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою "Заходи з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам'яті, створення та забезпечення діяльності Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні - Музею Революції гідності", для здійснення заходів з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам'яті (далі - бюджетні кошти).
( Пункт 1 в редакції Постанови КМ № 259 від 25.03.2016 (259-2016-п) )
2. Головним розпорядником бюджетних коштів є Мінкультури, розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня та відповідальним виконавцем бюджетної програми - Український інститут національної пам'яті (далі - Інститут).
3. Бюджетні кошти спрямовуються на:
здійснення заходів з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам'яті Українського народу, популяризації історії України, її видатних особистостей, подолання історичних міфів, проведення конференцій, форумів, семінарів, наукових досліджень, засідань за круглим столом, експертних обговорень, виставок та інших заходів, а також забезпечення участі представників громадських об'єднань, юридичних осіб незалежно від форми власності у відповідних міжнародних заходах;
підготовку та проведення комплексу заходів з увічнення пам'яті учасників українського визвольного руху, Української революції 1917-1921 років, воєн, жертв Голодомору 1932-1933 років, масового голоду 1921-1923, 1946-1947 років та політичних репресій, осіб, які брали участь у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, а також в антитерористичних операціях;
створення баз даних щодо осіб, які брали участь у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, жертв Голодомору 1932-1933 років, масового голоду 1921-1923, 1946-1947 років та політичних репресій і баз даних щодо свідчень очевидців політичних репресій і забезпечення увічнення їх пам'яті.
4. За рахунок бюджетних коштів здійснюються витрати на проведення заходів з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам'яті, зокрема на:
оплату відповідно до договору проїзду, проживання та харчування (за погодженням з Інститутом) у межах України та за кордоном членів офіційних українських та іноземних делегацій і учасників заходів, оренди приміщення для проведення заходів, технічного обладнання та інвентарю, транспортних засобів, постановочних, поліграфічних (виготовлення друкованої продукції), інформаційно-рекламних послуг, придбання призів, сувенірів; організаційні, представницькі витрати (за погодженням з Інститутом) та інші витрати (послуги зв'язку та електрозв'язку, поштово-телеграфні, канцелярські тощо); оплату послуг із синхронного та послідовного перекладу під час проведення заходу та оренди обладнання, необхідного для надання таких послуг, друкування та перекладу відповідних матеріалів;
придбання інформаційно-довідкових, аналітичних та методичних матеріалів;
надання послуг з розроблення, придбання, встановлення, користування та обслуговування довідково-інформаційних, системних програм, веб-сторінок, забезпечення доступу до електронної пошти та Інтернету;
надання послуг з оцифрування документів, розшифрування аудіозаписів;
надання послуг з підготовки до публікації друкованої продукції, оплату за користування авторським правом і суміжними правами.
5. Не допускається спрямування бюджетних коштів на:
придбання товарів, робіт і послуг, не зазначених у пункті 4 цього Порядку;
придбання основних засобів - меблів, оргтехніки, комп'ютерів, транспортних засобів;
оплату посередницьких послуг;
здійснення витрат для утримання підприємства, установи, організації;
здійснення заходів, метою яких є отримання прибутку.
6. Бюджетні кошти використовуються у межах відповідних бюджетних призначень згідно із затвердженим Інститутом планом заходів з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам'яті (далі - план заходів) з урахуванням:
завдань, визначених законами, актами Президента України, постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції (254к/96-ВР) та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства, наказами Мінкультури та Інституту;
вимог постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65 (65-2014-п) "Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету" (Офіційний вісник України, 2014 р., № 22, ст. 683).
План заходів подається Мінкультури та Мінфіну у двотижневий строк з дня його затвердження. У разі потреби до плану заходів у встановленому порядку вносяться зміни.
7. Інститут видає для проведення кожного заходу наказ, в якому зазначається його найменування, особа, відповідальна за його проведення, дата і місце проведення, необхідний обсяг фінансування на підготовку та проведення заходу. До наказу додається кошторис витрат на підготовку та проведення заходу.
8. Закупівля товарів, робіт і послуг за рахунок бюджетних коштів здійснюється в установленому законом порядку.
Попередня оплата таких товарів, робіт і послуг проводиться з урахуванням положень бюджетного законодавства.
9. Відображення у первинному та бухгалтерському обліку інформації про отримані (створені) оборотні та необоротні активи, а також операції, пов'язані з використанням бюджетних коштів, здійснюються в установленому законодавством порядку.
10. Інститут подає щокварталу до 8 числа наступного місяця Мінкультури інформацію про виконання плану заходів за встановленою Мінкультури формою для її подання до 10 числа Мінфіну.
11. Складення та подання фінансової і бюджетної звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.