ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
НАКАЗ
23.05.2018 № 306
(з основної діяльності)

Про затвердження Порядку акумулювання, перерозподілу та використання коштів спеціального фонду від власних надходжень бюджетних установ Державної служби України з надзвичайних ситуацій

Відповідно до статей 13, 22, 51 Бюджетного кодексу України (2456-17) , розділу X Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами (z0130-13) , затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.12.2012 № 1407, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17 січня 2013 р. за № 130/22662, та Порядку акумулювання, перерозподілу та використання коштів спеціального фонду від власних надходжень бюджетних установ, що належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України та центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Міністерством внутрішніх справ України (z0085-18) , затвердженого наказом МВС від 15.01.2018 № 20, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22 січня 2018 р. за № 85/31537, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок акумулювання, перерозподілу та використання коштів спеціального фонду від власних надходжень бюджетних установ Державної служби України з надзвичайних ситуацій, що додається.
2. Керівникам територіальних органів ДСНС:
2.1. Здійснювати у 2018 році акумулювання власних надходжень підпорядкованих підрозділів на рахунок територіального органу ДСНС за умови забезпечення цих підрозділів видатками на оплату праці з нарахуваннями, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, придбання медикаментів та перев'язувальних матеріалів, забезпечення продуктами харчування, соціальне забезпечення, обов'язкові платежі в бюджет.
2.2. Дозволити визначати порядок перерахування підпорядкованими підрозділами коштів спеціального фонду за умови виконання вимог пункту 2.1 цього наказу.
2.3. Здійснювати використання акумульованих коштів спеціального фонду на капітальні видатки з дозволу ДСНС у разі відсутності кредиторської заборгованості за видатками на оплату праці з нарахуваннями, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, придбання медикаментів, перев'язувальних матеріалів, забезпечення продуктами харчування, соціальне забезпечення.
2.4. Надавати дані про акумульовані та перерозподілені кошти спеціального фонду під час подання до ДСНС квартальної та річної фінансової і бюджетної звітності згідно з додатком.
Здійснювати за окремим рішенням ДСНС перерахування частини коштів спеціального фонду на рахунок ДСНС.
3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ ДСНС від 02.02.2018 № 88 "Про перерахування коштів спеціального фонду від власних надходжень бюджетних установ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у 2018 році".
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Білошицького Р.М.
Голова
М. Чечоткін
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ ДСНС
23.05.2018 № 306

ПОРЯДОК

акумулювання, перерозподілу та використання коштів спеціального фонду від власних надходжень бюджетних установ Державної служби України з надзвичайних ситуацій

I. Загальні положення

1. Цей Порядок визначає механізм акумулювання, перерозподілу і використання коштів спеціального фонду від власних надходжень бюджетних установ (далі - кошти спеціального фонду) Державної служби України з надзвичайних ситуацій.
2. Акумулювання та перерозподіл коштів спеціального фонду проводяться з метою належного фінансового забезпечення основної діяльності територіальних органів ДСНС (далі - територіальні органи) та їх підпорядкованих підрозділів, спеціальних формувань і підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, навчальних закладів, а також Українського гідрометеорологічного центру та підпорядкованих йому гідрометеорологічних організацій.
3. Акумулювання, перерозподіл і використання коштів спеціального фонду проводяться за кодами програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету, що визначені для ДСНС Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік.

II. Акумулювання коштів спеціального фонду

1. Обсяги коштів власних надходження бюджетних установ, що перевищують обсяги відповідних витрат (за умови забезпечення ресурсами заходів з виконання основних функцій), підлягають перерахуванню територіальним органам та ДСНС з метою їх акумулювання та подальшого перерозподілу.
2. Перерахування коштів спеціального фонду відповідно до пункту 1 цього розділу визначається на кожний бюджетний рік.
3. Повноту та своєчасність перерахування коштів забезпечують керівники підпорядкованих територіальних органів та бюджетних установ ДСНС.
4. Перерахування коштів спеціального фонду до територіальних органів та ДСНС і подальший їх перерозподіл здійснюються лише в межах однієї програми і однієї групи власних надходжень відповідно до розділу X Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами (z0130-13) , затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24 грудня 2012 р. № 1407, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17 січня 2013 р. за № 130/22662.
5. Перерахування частини коштів спеціального фонду на рахунок ДСНС здійснювати за окремим рішенням ДСНС.

III. Перерозподіл та використання акумульованих коштів спеціального фонду

1. Обсяги коштів власних надходжень, у першу чергу, спрямовуються на:
погашення заборгованості з оплати праці, нарахувань та заробітну плату;
погашення заборгованості за комунальні послуги та енергоносії.
У разі відсутності такої заборгованості кошти спрямовуються на заходи, необхідні для виконання основних функцій, але не забезпечені коштами загального фонду державного бюджету.
2. Підпорядковані підрозділи територіальних органів у разі незабезпечення або часткового забезпечення потреби в коштах загального фонду і спеціального фонду до 5 числа наступного місяця направляють відповідним територіальним органам обґрунтовані заявки про додаткову потребу в коштах спеціального фонду.
3. Територіальні органи щомісяця до 20 числа за результатами розгляду отриманих заявок приймають рішення про перерозподіл або використання обсягу акумульованих коштів спеціального фонду та перераховують відповідні суми коштів підпорядкованим підрозділам. Перерозподіл обсягу акумульованих коштів спеціального фонду затверджується наказом відповідного територіального органу.
Перед визначенням обсягів коштів спеціального фонду, які планується перерозподілити для перерахування підпорядкованим підрозділам, територіальні органи резервують і не включають до відповідних розрахунків обсяги коштів спеціального фонду, що необхідно перерахувати ДСНС України.
Якщо сумарний обсяг додаткової потреби в коштах спеціального фонду перевищує обсяг можливого перерозподілу, територіальні органи перерозподіляють їх між підпорядкованими підрозділами для покриття першочергових видатків.
4. Територіальні органи та спеціальні формування і підрозділи Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, навчальні заклади, а також гідрометеорологічні організації за погодженням з Українським гідрометеорологічним центром у разі незабезпечення або часткового забезпечення потреби в коштах загального і спеціального фондів направляють до ДСНС обґрунтовані заявки про додаткову потребу в коштах спеціального фонду.
5. ДСНС за результатами розгляду отриманих заявок приймає рішення про перерозподіл або використання обсягу акумульованих коштів спеціального фонду та перераховує відповідні суми коштів територіальним органам, спеціальним формуванням і підрозділам Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, навчальним закладам, Українському гідрометеорологічному центру та підпорядкованих йому гідрометеорологічним організаціям.
6. Власні надходження, що надійшли на відповідні рахунки, використовуються відповідно до статей 13 та 51 Бюджетного кодексу України (2456-17) та згідно з кошторисом, який складено та затверджено відповідно до Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ (228-2002-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2002 р. № 228.
7. Закупівля товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти здійснюється згідно із чинним законодавством, що діє у сфері публічних закупівель.
8. Невикористані у поточному році кошти зберігаються на рахунку спеціального фонду державного бюджету для покриття витрат у наступному бюджетному періоді відповідно до законодавства.

IV. Відображення в бухгалтерському обліку та у звітності господарських операцій

1. Бухгалтерський облік операцій з акумулювання та перерозподілу коштів спеціального фонду, що надходять від підпорядкованих установ, ведеться територіальними органами та ДСНС України на субрахунках згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі (z0161-14) , затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2013 № 1203, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 січня 2014 р. за № 161/24938.
2. Операції з коштами спеціального фонду відображаються ДСНС України, територіальними органами та їх підпорядкованими підрозділами, спеціальними формуваннями і підрозділами Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, навчальними закладами, Українським гідрометеорологічним центром та підпорядкованими йому гідрометеорологічними організаціями у фінансовій та бюджетній звітності за формами відповідно до вимог законодавства на основі бухгалтерського обліку.
Директор Департаменту
економіки і фінансів
О.І. Олійник
( Текст взято з сайту ДСНС України http://www.mns.gov.ua/ )